<![CDATA[]]>

Alex – uppfinnare hemma i köket

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 22 december, 2017

Hemma hos Alex och Agneta Kosakowski har köket fungerat som både matplats och idéverkstad i alla år. Skillnaden är att nu kan Alex jobba här på heltid.

Alex kom till Sverige från Polen 1976 för att slutföra sina ingenjörsstudier. Sedan var tanken att han skulle flytta till USA.

– Men så träffade jag en snygg tjej och vi började umgås och tja… skrattar Alex.

Den snygga tjejen, Agneta, sitter i vardagsrummet medan vi pratar. Nu har båda uppnått pensionsåldern, men att bara ta det lugnt verkar inte ligga för dem.

Alex lämnade sin anställning för två år sedan då han erbjöds ett års avgångsvederlag.

LÄS OCKSÅ: Hennes tyger säljer slut på minuter

– Du vet, innan man blir pensionär tänker man ”Fantastiskt! Då kan jag göra vad som helst!” Sedan – pang – så hände det. Och jag blev förvirrad. Vad skulle jag göra nu? Jag drog igång min firma igen, som jag drivit i olika former sedan 80-talet. Det spelar egentligen ingen roll vad man gör när man går i pension, bara man trivs. Och jag tror att det är jätteviktigt att känna sig behövd, det är en nyckelfråga.

Så kryper det fram att det blir riktigt många arbetstimmar.

– Familjen är prio ett. Men du vet – det blir många timmar över, säger Alex nöjt.

LÄS OCKSÅ: Hennes balja blev en braksuccé

Lusten att utveckla tekniska saker väcktes när han var sju år. Nu, nära 60 år senare, är den lika stark som någonsin. Skillnaden mot tidigare i arbetslivet är att nu kan Alex äntligen utveckla sina produkter under sitt eget namn.

– Jag kan inte berätta så mycket om de produkter jag gjort tidigare, det är mycket hemlighetsmakeri kring uppfinningar och en del har använts inom försvaret. Jag har några patent som ägs av företag där jag tidigare varit anställd, säger Alex.

Patent är viktiga. De bygger trovärdighet för varumärket. Men de kostar också mycket pengar, så det gäller att ha rätt produkt.

Alex hoppas kunna få patent på åtminstone en av de uppfinningar som sysselsätter honom just nu. Han visar en cylinderformad manick på bordet och förklarar att det är en sensor kopplad till en kontrollenhet. Vrider man på hjulet släcks och tänds ljuset. Så startar han datorn och det program han utvecklat, som via sensorn kan registrera alla rotationer och rörelser.

LÄS OCKSÅ: Duktig flicka bytte bana

– Produkten är redo för “custom-build”, alltså att anpassa den efter tänkbara kunders behov.

Sensorn ska kunna användas i olika typer av säkerhetssystem bland annat.

– Den skulle kunna känna av när vattennivån höjs eller sänks, eller vilka farozoner som finns i broar när tung trafik passerar. Då kan man på ett bättre sätt förutspå när man behöver rusta.

Men det finns också användningsområden inom industrin.

– Ta till exempel en Coca-Colafabrik, där allt roterar. Om det går sönder någonstans stannar linan. Det kostar oerhörda summor varje dag. Där skulle man kunna ha min manick monterad för att kunna upptäcka skador tidigt.

Alex brinn går inte att ta miste på.

– Jag tänker inte att jag ska bli superrik på det här – jag vill ha ett intressant liv! Och tjäna tillräckligt med pengar för att kunna ha råd att utveckla nya saker.

Han har alltid jobbat i femårsperioder. Alex hoppas få tre femårsperioder i företaget till. Minst.

– Nu har jag förbrukat 1,5 år på den första femårsperioden. När den är slut hoppas jag att jag ombildat till aktiebolag och har två anställda. Då ska jag ha en stabil produkt. Efter fem år får jag revidera. Det totala antalet anställda framöver ser jag som sju. Det är lagom många att hålla reda på! Men det skulle vara roligt att kunna lära några unga människor yrket, säger han.

Namn: Alex Kosakowski.
Ålder: 66 år.
Bor: Snart i Mariefred.
Gör: Ingenjör som utvecklar elektronik.
Läs mer: utd.se.