Så blev hon hotelldrottning på Gotland. Foto: Emma Berge

Så lyckas Gotlands unga hotelldrottning

Samuel Karlsson

Publicerades: 28 augusti, 2018

Victoria Berge har på 10 år gått från att sommarjobba på vandrarhem till att bygga ett framgångsrikt hotellimperium på Gotland. Vad är framgångsnycklarna?

Det var som 18-åring Victoria Berge tog första klivet in i hotellbranschen, i och med ett sommarjobb på vandrarhemmet Birkagården i Visby som är en del av koncernen Gotlands Konferens och Turistservice.

– Jag tyckte jobbet var lite för enkelt så jag började ganska omgående på ett av hotellen, jobbade hårt och blev hotellchef 2010, det gick extremt fort.

Snart var Victoria chef över två vandrarhem och ett hotell på Gotland. Och 2016 tog hon, bara 26 år gammal, över koncernen. Hon blev först delägare ihop med en annan tjej, men sedan 2017 driver Victoria allt själv: hotellen Strandporten och Villa Borgen samt vandrarhemmen Wisby och Birkagatan, totalt 98 hotellbäddar och 68 vandrarhemssängar.

Gotland

Hotell Strandporten

Omsättningen hade legat stadigt på 10 miljoner kronor om året innan, men redan första året ökade Victoria den med en miljon och förra året med ytterligare en halv. Även beläggningen har ökat, från 84 till 95 procent i juni, och 95 till 100 procents beläggning i juli.
– Det har gått bättre än jag hoppats. För att öka beläggningen har jag gått in och styrt tillgänglighet och prissättning på bokningssajter varje dag.

Victoria satsade också på marknadsföring, och renoverade det nedgångna Hotell Villa Borgen som ligger på Visbys största shoppinggata.
– Vi tog bort extremt ful fönsterfilm som satt för fönstren i matsalen och receptionen. Helt plötsligt började folk på gatan se in, det blev gratis marknadsföring. Jag insåg också ganska fort att Instagram är här för att stanna så vi skapade en Instagramvänlig miljö. Visst, vi kan lägga ut bilder men det blir större spridning om en gäst gör det.

Anställda nyckeln till framgång

En framgångsnyckel Victoria framhåller är hennes medarbetare, hon har tio anställda i lågsäsong och 25 i högsäsong.
– Vi gör det här ihop. Jag sitter inte på tronen och pekar, jag skulle inte klara mig en dag utan dem och det vet de. Vi är ett lag, en familj.

För att förbättra stämningen och öka den sociala biten har hon sett till att alla äter lunch tillsammans. Är inte Victoria själv på plats så är någon av hennes ansvariga det och kollar av hur det går och hur alla mår.
– Det handlar om att se alla och ge dem tre minuter att berätta vad som händer i deras liv. Om inte medarbetarna mår bra så gör det inget bra jobb, då slår det direkt tillbaka på mig.

Årets företagare på Gotland

Victoria har jobbat hårt för att öka merförsäljningen. Bland annat har frukostbuffén marknadsförts mot alla som inte bor på hotellet, vilket ledde till 200 extra frukostar sålda i juli. Hon har också uppfunnit konceptet frukost-take away som de sålde 150 av i juli, det har bland annat blivit ett sätt att nå de kryssningsgäster som annars inte gynnar hotellen och minskar dessutom svinnet.
– Det har varit så positivt att vi inte ens hade vågat drömma om det. Äldre med erfarenhet vet inte alltid vad de pratar om, för de sa att det inte skulle fungera – men det verkar fungera hur bra som helst.

Bara tio månader efter att Victoria tog över hotellkoncernen utsågs hon till årets unga företagare på Gotland.
– Jag är stolt över allt vi har åstadkommit, och att vi vann det priset så snabbt – vem gör det? Jag är också stolt över att jag har lyckats jobba mig till den här rollen, det är inget jag fick på posten. Det var tufft när jag skulle stå på egna ben som 26-åring och driva eget företag med alla utmaningar som finns i den här världen. Det kan kännas ensamt, framförallt när det blåser. Men jag tror tiden som anställd är förbi – det här är mitt kall i livet.

Av: Ebba Arnborg