Recept på kombucha och kimchi.

Så gör du Soki Chois kimchi och kombucha

Redaktionen

Publicerades: 3 oktober, 2018

Är du sugen på att göra kombucha eller kimchi. Här är Soki Chois enkla recept. Den forna IT-prinsessan vill nu hjälpa folkhälsan med bakterier. Läs mer om hennes resa i Driva Eget nummer 6.

RECEPT

SOKIS SNABBKIMCHI

Kimchibas

  • 1 salladskålshuvud med mycket grönt (800g–1 kg)
  • 2 msk salt (havssalt utan jod)
  • 1 msk vatten

Kimchifyllning

  • ¼ hackad gul lök
  • ¼ grovhackat äpple
  • 4 hackade vitlöksklyftor
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 msk vatten
  • 1 hackad röd chilipeppar
  • 1 msk fisksås
  • 1 dl hackad purjolök
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk gochugaru

Gör så här:

  1. Halvera kålen på längden och skär bort rotfästet. Skär i lagom stora munsbitar (3–4 cm). Lägg i en stor bunke. Häll i salt och vatten. Blanda och låt stå i två timmar. Vänd minst en gång efter halva tiden.
  2. Mixa lök, äpple, vitlök, ingefära, vatten, chili och fisksås snabbt till en smet. Vänd ner hackad purjolök, socker, salt och gochugaru. Rör om och ställ åt sidan.
  3. Skölj salladskålen två gånger i kallt vatten. Låt rinna av i durkslag. Mssera in kimchifyllningen med händerna.
  4. Fyll en glasburk med kimchikålen och sätt på tättslutande lock. Låt stå ett dygn i rumstemperatur. Låt sedan stå i kylen i minst fyra dagar.

KOMBUCHA

  • (3 liter)
  • 2,4 liter vatten
  • 3 msk svart te (alt. 6 tepåsar)
  • 3 dl råsocker
  • 6 dl kombucha (startvätska)
  • 1 SCOBY
  1. Koka upp vattnet. Lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till cirka 25 grader.
  2. Sila bort teet. Häll över vätskan i en ren glasbehållare.
  3. Tillsätt kombuchan och lägg i SCOBYn. Spänn fast ett bomullstyg som lock. Låt stå i rumstemperatur i 7–12 dagar (rör inte om).
  4. Provsmaka från dag 7 med sugrör tills den smakar som du vill ha den. Förvara därefter i kylen, där håller den i flera månader. Ju längre den står, desto surare blir den.

Smaksätt kombuchan

Efter grundbryggningen kan du smaksätta med färskpressad juice (utan konserveringsmedel!). En del juice + fyra delar kombucha. Se bara till att hälla av cirka 3–4 dl före smaksättningen, som du kan använda som startvätska nästa gång. Förvara i ren glasburk med tyg som lock.

Gör så här:

Tillsätt smaksättningen i rena flaskor och fyll på med kombucha upp till kanten. Förslut och låt stå i rumstemperatur i 2–4 dagar. Då byggs en naturlig kolsyra upp (efterfermentering). Ställ in i kylen. Håller minst en månad.