AI-verktyg

Vi testar fyra gratis AI-verktyg för att söka stöd och bidrag – se vilket som är bäst!

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 28 september, 2023
Publicerades: 2 oktober, 2023
Foto av: Adobe Stock

Ska du söka finansiellt stöd eller bidrag i någon form? Bara ordet ansökan kan ge många företagare hjärtklappning. Tur då att det finns AI-verktyg som hjälper oss med skrivandet. Hur bra är de egentligen? Vi har testat fyra kostnadsfria AI-verktyg till en verklig ansökan. Se vilken eller vilka som hjälpte mest!

Dags att söka offentligt stöd, bidrag eller medel i någon form? Spännande! Men också jobbigt, kanske? Det osar ju press så snart det handlar om en ansökan – speciellt när viktiga pengar står på spel.

Samtidigt hör vi från höger och vänster att AI kan hjälpa oss med det mesta nuförtiden (utan att hämta kidsen på skolan – än?) så varför inte testa?

I ett verkligt case vill jag:

  1. Hitta olika gratis AI-verktyg som kan hjälpa mig att skriva en ansökan
  2. Testa de olika AI-verktygen
  3. Jämföra deras olika resultat
  4. Kora det bästa – och jämföra AI:s text med min egen ansökan

Jag är redo! Är ni?

Varför ansöka om offentligt stöd?

Först och främst: Varför överhuvudtaget skriva en ansökan? Ja, det kan finnas olika skäl till att du söker offentliga medel eller bidrag till ditt företag. Kanske ska ditt företag växa och behöver pengar? Behövs kapital till er innovativa idé?

Ska söka stöd för en första prototyp

I mitt fall är det alternativ två. Jag och min medgrundare av ett sprillans nytt bolag ska ta vår idé vidare till en faktisk prototyp för att testa på målgruppen.

Vi har fått verifieringsmedel från Almi och hade möjlighet att ansöka om mer. Jag har faktiskt min ansökan skriven (och vet utfall!), men vill nu jämföra den med vad AI hade kunnat göra för mig.

Läs mer: 18 nya affärsidéer där AI gör jobbet (och du kan tjäna pengar)

Jag vänder mig helt enkelt till fyra av alla AI-verktyg som är i ropet. Kan de hjälpa mig? Kan de till och med skriva en bättre ansökan än jag själv har presterat? Vi får se!

Här är olika AI-verktyg som kan hjälpa dig skriva

Jag googlar efter vettiga verktyg och vill egentligen inte börja med ChatGPT för att den känns lite uttjatad. Jag ger mig snabbt – det är faktiskt verktyget som jag snabbast kommer igång med. Jag skriver kort in vilka svar ansökan behöver innehålla och ChatGPT coachar mig i vad jag kan skriva och vilka styrkor i vår affärsidé jag bör lyfta fram.

ChatGPT:s förslag till innehåll är strukturerat och avslutas med orden:

När du svarar på dessa frågor, se till att vara tydlig, konkret och övertygande. Använd exempel och berättelser om verkliga situationer för att belysa problemets omfattning och hur din idé kan göra en verklig skillnad för målgruppen.

ChatGPT

Jag känner mig lite peppad. Som att ha en skrivkompis.

Jag testar vidare. Näst på tur är Rytr – som liksom ChatGPT fungerar att använda gratis.

Här får jag välja språk, ton och passande nog pitch för affärsidé. Jag klistrar in samma information som jag gav ChatGPT. Resultat? Jag får absolut en pitch som går att använda med argument för min affärsidé tydligt specade.

Den tar sig också lite friheter. Till exempel vill den att jag ska skriva:

”Genom vår banbrytande teknik har vi redan väckt stor uppmärksamhet bland experter inom området.”

Rytr

Näeee. Detta har vi inte riktigt snackat om. Roboten blir ändå förlåten, det finns många bra meningar att använda sig av här. Jag tackar!

Näst på tur är Wordtune. Här får jag ett trevligt bemötande. Jag får svara på några frågor om min roll:

Jag får svara på några första frågor i Wordtune. Det visar sig spela mindre roll att jag har svenska som språk senare i processen – resultatet blir ändå på engelska.

Här blir jag lovad att min redan skrivna text ska piggas upp. Trevligt!

Tyvärr blir resultatet på engelska och jag får bara en mening i taget istället för en hel text (säkert på grund av gratisversionen). Här känner jag mig inte hjälpt överhuvudtaget.

Läs mer: Chat-GPT – hur kan en småföretagare använda det? 10 smarta sätt

AI-verktyget QuillBot ska också hjälpa mig att skriva om ett utkast av en text. Inte heller denna tjänst ger mig något. Det är bara de två första meningarna av texten som ändras, genom att kasta om i meningarna. Bättre kan du, robot!

AI-verktyg vs. eget skrivande

Av fyra testade AI-verktyg går två alltså helt bort. De hjälpte inte alls. ChatGPT och Rytr däremot kommer jag att använda mig mer av – på olika sätt. ChatGPT känns lite som att ha en skrivkompis att bolla med – Rytr är snarare kollegan som skickar över ett konkret förslag utan att småsnacka om det. Ibland vill jag ha det också.

Då kan jag tänka mig en AI-skriv-robot

Som skribent är jag kräsen. Floskler som både ChatGPT och Rytr gärna kryddar texterna med ger en konstlad känsla, såklart. Det tar också emot när jag, som älskar att skriva, ska gå till en robot. Det känns som fel steg för mig. Speciellt när det gäller att beskriva en viktig affärsidé.

När jag nu jämför min egen ansökan med robotarnas skulle jag inte kunna använda deras rakt av. Det gäller ju att träna AI för att den ska bli bättre och att jag ska också bli bättre på att ge rätt prompts (alltså uppmaningar). Helt klart är att jag fått nya skriv-kompisar – när jag behöver inspiration eller när det blir motigt. Få det du också!

Hur det gick med min verkliga ansökan? Bra, tack! Vi fick välkommet verifieringsmedel – utan AI.

Tyck till: Vilket superverktyg har vi missat? Kommentera gärna på Driva Egets Linkedin, Instagram eller Facebook.