19 saker företagare kan lära sig av sina barn
Barn är brutalt ärliga, oändligt kreativa och har ibland ett "svajande" tålamod – men ändå lyckas de lära sig, växa och få sin vilja igenom. Vad kan du som företagare ta med dig från deras sätt att tänka, agera och möta världen? Mer än du tror!


Foto: Unsplash
1. Fråga varför – fem gånger
Barn nöjer sig aldrig med ett första svar. 'Varför då?' är deras viktigaste verktyg för att förstå. Du som företagare kan också gräva djupare genom att ifrågasätta invanda sätt att göra saker. Varför gör ni som ni gör – egentligen?
2. Släpp prestigen
Barn bryr sig inte om hur det ser ut. De testar, trillar och skrattar vidare. Ibland måste du också lägga prestigen åt sidan och bara prova något. Särskilt när det gäller marknadsföring, sälj eller nya affärsmodeller. Testa AI kanske?
3. Misslyckas snabbt
Det är helt normalt för barn att ramla 37 gånger innan de lär sig cykla. Du har inte råd att låta rädslan för misslyckande bromsa dig. Misslyckas snabbt – och lär dig lika snabbt.
4. Var nyfiken på riktigt
Barn ställer frågor om allt. På riktigt allt. Nyfikenhet är ett av de mest underskattade sätten att driva innovation i ett företag.
5. Leka sig till lösningar
I barns värld uppstår lösningar genom lek. Det låter flummigt, men att brainstorma fritt, leka med idéer och ha workshops utan krav på prestation kan ge överraskande konkreta resultat.
6. Stå upp för vad du vill
Ett barn som vill ha glass ger sig inte i första taget. Hur är det med dig? Förhandlar du för svagt? Viker du dig för snabbt? Barn ger sig inte – och ibland borde du också stå på dig.
7. Ha kul under tiden
För barn är leken själva målet. I företagande är det lätt att glömma bort glädjen i det dagliga. Du startade ditt företag av en anledning – glöm inte att ha kul på vägen.
8. Bygg utan instruktioner
Barn kastar sig över Lego-lådan utan att läsa manualen. Du kanske tror att du måste ha allt klart innan du börjar. Det behöver du inte. Börja bygga, justera längs vägen.
9. Be om hjälp direkt
Barn väntar inte tills de är utbrända för att säga 'jag behöver hjälp'. Det borde inte du heller göra.
10. Ta pauser – ofta
Ett barn som inte får mat eller vila blir ett 'monster'. Hur är det med dig efter fyra timmar utan lunch? Just det. Pauser är produktiva. Punkt.
11. Glöm Jantelagen
Barn tror att de kan bli astronaut, pizzabagare och enhörning – samtidigt. Du behöver inte bli allt det där. Men lite större självförtroende skadar inte.
12. Använd fantasin
Barn hittar på lösningar, historier och världar på ett ögonblick. Fantasi är inte fluff – det är bränsle för affärsutveckling.
13. Fira allt
Barn firar när de hittar en pinne. Du kanske inte behöver gå så långt – men du kan fira ett signat avtal, en ny kund eller att du bara tog tag i något jobbigt.
14. Gå all in i nuet
Barn är inte multitaskare. När de bygger, leker eller bråkar så är det fullt fokus. Det borde gälla dig med. När du jobbar – jobba. När du är ledig – var ledig.
15. Testa innan det är klart
Barn visar stolt upp en teckning halvvägs in. Du kan också börja sälja innan allt är färdigt. Testa idén, piloten eller skissen – och justera efter feedback.
16. Ställ för många frågor
Frågor leder till förståelse. Ju fler frågor du ställer, desto mer hittar du som du annars hade missat.
17. Våga vara dålig först
Barn ritar fult innan de ritar fint. Du måste tillåta dig själv att vara nybörjare i något nytt – vare sig det handlar om att hålla föredrag, filma reels eller göra sälj.
18. Säg nej – med övertygelse
Barn är experter på gränser. 'Nej, jag vill inte!' Du behöver inte gå lika hårt – men det är okej att säga nej till kunder, uppdrag eller samarbeten som inte passar.
19. Säg exakt vad du vill ha
Barn tassar inte kring ämnet. Du vet exakt när de vill ha glass. Du tjänar också på att vara tydlig: mot kunder, leverantörer – och dig själv.
Lås oss sammanfatta
- Barn lär oss att våga mer, skratta mer och fråga mer
- De påminner oss om att misslyckanden är vägen till lärande
- Fantasi, fokus och tydlighet är oväntade men kraftfulla företagarverktyg
Nästa steg: Välj 1–2 av de här punkterna och testa dem i din vardag. Du kan börja redan idag – kanske med en extra fika och en nyfiken fråga till en kollega?