Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

5 avgörande starta eget-tips – och vanligaste misstagen

Sponsrad artikel 5 januari, 2022 6 minuters läsning
5 avgörande starta eget-tips – och vanligaste misstagen

Bästa sättet att starta eget företag är att lära av andra. Här går vi igenom fem starta eget-tips som fungerar, och lär dig att undvika de värsta starta eget-misstagen. Vet du vilka de är?

Det är både enkelt och svårt att starta eget företag. Själva registreringen är förhållandevis enkel, men är det första gången kan du behöva hjälp. Här hittar du en guide som förklarar företagsregistreringen på Verksamt.

Det tar vanligtvis lite längre tid att komma igång med ditt nya företag. Ett tips som snabbar på är att börja skaffa kunder innan du startar. Det kan samtidigt ge dig ett bra bollplank när du utvecklar din företagsidé. Sedan kan du skala upp med smarta system och kanske anställda som gör att du själv inte behöver göra allting.

För att underlätta din resa har vi tagit fram den här starta eget-guiden, där vi går igenom 5 avgörande starta eget-tips. Passa också på att se avsnittet i StartUp-resan där Visma Spcs expert Boo Gunnarson svarar på entreprenören Stinas starta eget-frågor. Du ser avsnittet här:

I den här guiden kommer du att lära dig:

  • Vilken bolagsform som är smartast
  • Om du ska lägga ut bokföringen eller sköta den själv
  • Vilken hjälp du kan få (kostnadsfritt) när du startar eget
  • Hur du hittar de första kunderna
  • Hur du gör en smart budget

Längst ned får du dessutom veta vilka tre starta eget-misstag många gör, och som du nu kan undvika!

Innan du börjar läsa rekommenderar vi dig varmt att spana in vår Starta Eget-checklista – där vi steg för steg tar dig igenom företagsstarten. Här kan du också hitta en gratis mall för affärsplan.

Vilken bolagsform ska jag välja?

Vilken bolagsform som passar just dig kan vara svårt att säga. Vilka ambitioner har du? Ska ni vara fler delägare? Ska ni anställa?

Idag väljer fler och fler aktiebolag. Fördelarna är många och nuförtiden behöver det initiala aktiekapitalet bara var 25 000 kronor.

Fördelar med aktiebolag

Det finns många fördelar med att välja aktiebolag som bolagsform. I många fall känns det också mer seriöst.

  • Lättare att skilja på företagets pengar och privata pengar.
  • Ägare och bolag är separata juridiska personer. Det skyddar dig som ägare och du blir inte personligt ansvarig på samma sätt.
  • Fler skattefria förmåner.
  • Förmånligare skatteregler vid försäljning av bolaget.
  • Bättre namnskydd.

Enskild firma kan passa dig bättre om du är ensam i företaget och inte har planer på att anställa. Tänk dock på att du blir personligt ansvarig för företagets skulder och åtaganden.

För att framtidssäkra ditt företagsnamn kan du skydda ditt varumärke. Det gör du hos Patent- och registreringsverket (PRV). Det är smart om du startar en enskild firma och sedan går över till aktiebolag.

Tips!Här finns en mer djupgående guide om hur du väljer rätt bolagsform.

Ska jag lägga ut bokföringen eller sköta den själv?

Det beror helt på vilka ambitioner du har med ditt företag. Många väljer att sköta bokföringen själva i början. Det är ett bra sätt att bli insatt i företagets ekonomi och att lära sig grunderna. Genom att vara insatt i ekonomin kan du också ställa bättre krav på en framtida redovisningsbyrå och förstå siffrorna som kommer från dem.

Om ditt företag växer och ni får anställda som ska ha löner, kan det vara smart att lägga ut åtminstone en del av jobbet. Kanske sköter ni faktureringen och tidrapporteringen själva, medan redovisningsbyrån tar hand om själva bokföringen, uppföljningen och rapporteringen.

Vilken väg du än väljer, är det smart att börja med ett bokföringsprogram som företaget kan växa i, som uppdateras automatiskt och som en redovisningsbyrå enkelt kan fortsätta jobba i. Ett exempel är Visma eEkonomi som är ett webbaserat program som uppdateras automatiskt och som har alla funktioner ett företag behöver för sin bokföring. Det blir nästan bokföring på autopilot.

Tips! Det kan vara svårt att få ihop ekonomin i början av sitt företagande. Därför erbjuder vi vårt bästa bokföringsprogram gratis under de tre första månaderna till alla som precis ska starta eller har drivit företag kortare än 12 månader. Förutom att Visma eEkonomi löser dina bokförings- och faktureringsbehov, får du även med Visma Website i paketet – ett program där du kan skapa din helt egen hemsida.

Vilken hjälp kan jag få när jag ska starta eget?

Ett viktigt starta eget-tips är att ta hjälp. Det finns massor med kostnadsfri hjälp runt om i landet, det gäller bara att hitta rätt. Här är några exempel.

  • NyföretagarCentrum finns över hela Sverige och hjälper dig att komma igång.
  • Sajter som driva-eget.se har massor med kostnadsfria guider om att starta eget.
  • Se också på din kommuns hemsida vilken hjälp som finns att få lokalt. Finns oftast under Näringslivs-sidorna.

Ett bra sätt att börja är att läsa checklistan med 25 steg när du ska starta eget.

Hur hittar jag mina första kunder?

Starta eget-tips i all ära, men du måste göra jobbet själv. Och ditt viktigaste jobb är att hitta kunder. Det gör du i fem steg:

  1. Skapa ambassadörer som sprider ordet om ditt företag (Se hur du gör här)
  2. Sätt rätt pris – vad vill dina kunder betala? (Lär dig att sätta rätt pris här)
  3. Bli en mästare på förhandling (Du lär dig hur här)
  4. Jobba med smart SEO – sökmorotoptimering (Det lär vi dig här)
  5. Öka företagets digitala konverting (Följ de här stegen)

Hur gör jag en smart budget?

Visst kan du göra en budget i excel, men bäst är nog ändå att lägga in den i ditt smarta bokföringsprogram. Då kan du varje månad följa företagets resultat i förhållande till er budget. Se din budget som ditt träningsprogram, det triggar dig att sträva efter målen. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.

Tips!Här kan du testa bokföringsprogrammet Visma eEkonomi kostnadsfritt

Vilka budgetar behöver mitt företag?

Resultatbudget är den vanligaste och kanske viktigaste budgeten, men ett viktigt starta eget-tips till dig som är nystartad eller driver ett mindre företag är en likviditetsbudget.

En likviditetsbudget hjälper dig att få koll på pengarna, hur mycket som finns på kontot och hur in- och utflödet av likvida medel kommer att se ut den närmaste tiden.

Om du köper in till lager eller har utlägg är likviditetsbudgeten extra viktig, för att hela tiden ha koll på kontot. Och behöver du höja checkkrediten inför kommande leveranser har du framförhållning och kan förbereda bankbesöket med trovärdighet.

Vanliga starta eget-misstag - gör inte detta!

Oj, så många misstag man kan göra som företagare. Här är tre av de vanligaste.

  1. Att inte ha koll på likviditeten. Skaffa stenkoll på pengarna direkt, här hittar du en mall för likviditetsbudget.
  2. Att försöka göra allting själv. Om ditt företag är 100 % beroende av att du är där, kan du aldrig vara ledig och du skapar heller inget bestående värde i företaget.
  3. Att göra det som kan automatiseras och digitaliseras. Med smarta verktyg och program kan du skapa ett företag där mycket går på autopilot, till exempel bokföring och tidrapportering. På så sätt bygger du ett företag som är hållbart över tid.

Om Visma Spcs
Vardagen ska vara enkel och trygg. Med digitala lösningar och smidiga program får du hjälp, så att ditt företags administration blir både säker, automatisk och mer lönsam. Visma Spcs gör allt för att du ska kunna fokusera på det du gör bäst – driva företaget framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.