Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

6 steg till ett starkare varumärke

1 november, 2017 6 minuters läsning

Foto: Bygg ditt varumärke från grunden. Foto: Getty Images

”Bygg ditt varumärke” – etta på floskeltoppen? På sätt och vis. Men bygger du i rätt ordning kan det leda till konkurrensfördelar. Allt börjar med dina egna värderingar.

Budskapet kommer från Thomas von Krusenstjerna, grundare av varumärkesbyrån Paradigm i Göteborg. Han har jobbat med dessa frågor i 20 år och sett trenderna komma och gå.

En stark trend idag är att kunder söker information på egen hand, ofta via olika sociala medier där de kan få referenser. De vill veta vem de gör affärer med och de vill gilla varumärket. Och ju mer likartade erbjudandena är, desto viktigare blir varumärket.

LÄS OCKSÅ: Bygg ditt varumärke i hissenHur gör man då för att synas? Vänd blicken inåt, föreslår Thomas. Floskeln ”bygga varumärke” får då en ny innebörd: Det handlar om att formulera den röda tråd som gör att ditt företag blir som du vill ha det.

De kunder du vill ha hittar då till dig, och kommer tillbaka. Ännu viktigare är att de kommer att hjälpa andra att hitta dig. Följden blir att du själv ägnar dig åt något som engagerar dig, i stället för att åt något du tror att andra vill ha.

Varor och tjänster med starka varumärken uppfattas som annorlunda mot sina konkurrenter – oavsett om de är det eller inte. Detta ”annorlunda” gör att kunderna är beredda att betala ett högre pris. Och ibland mycket högre.

Många företag gör medvetet affärer med andra företag utifrån att de har tydliga värden som de kan alliera sig med. På så sätt hittar de partner som hjälper till att bygga upp deras eget varumärke och position.

När Thomas pratar varvar han orden ”varumärke” och ”värderingar”. Han har goda skäl till det.

– Alla, såväl företagare som konsumenter, blir allt mer medvetna och värderingsdrivna. Exempelvis har Sverigestudien visat stora skillnader på hur ungdomar tänker idag jämfört med för några år sedan, säger han.

LÄS OCKSÅ: Så bygger du ditt personliga varumärkeMed värderingsdriven menas att ha ett tydligt syfte med sin verksamhet, vilja bidra till samhället med det man gör. Det räcker inte att ”tjäna pengar” eller ”försörja sig” – även om många börjar sitt företagande där, kanske av nödvändighet.

– Dina värderingar är ditt konkurrensmedel. Om du klart och tydligt kan svara på varför ditt företag finns till, vilka värden det bidrar med och utifrån vilka värderingar du gör affärer, ger det starka skäl att välja ditt företag. Kunder som vet att du tänker som de gör, föredrar dig framför dina konkurrenter, säger Thomas.

Två problem måste lösas:
  1. Vilken eller vilka är dina värderingar och
  2. Hur får kunderna veta det?

– Nummer 1 är en läxa att göra och nummer 2 kräver att du lever dessa värderingar själv. Då sprider sig budskapet, exempelvis i sociala medier som Tripadvisor. Var säker på att du kommer att bli diskuterad, då är det viktigt att din personlighet, ditt budskap och ditt erbjudande stämmer med varandra, säger Thomas.

Ja – men var lite mer konkret! Hur tar jag reda på vilka värderingar som är sanna för mig och som jag kan ”leva”? Thomas ger sig in storbolagsvärlden för att hämta exempel:
  • APPLE: 2001 beslöt man att bli en hub för digital livsstil, och inte bara en vanlig datortillverkare. Varenda anställd uppmanades att ”leva det” och blev tvungen att tänka: Vad är en hub och vad är en digital livsstil? Efter det kom alla de tjänster som nu är helt självklara: iPad, iTunes, hälsoarmbanden, alla apparna. Produkterna uppfattades dessutom som helt olika konkurrenternas, trots att de byggde på känd teknologi.
  • Ikea: på 40-talet beslöt Ingvar Kamprad att han skulle underlätta människors vardag genom att möblera deras hem. Det ledde till att han utvecklade en genialisk modell för distribution. Vilket i sin tur ledde till att företaget kunde positionera sig och ta nya marknader. Få bolag är dessutom tydligare med vilka värderingar man grundar sin verksamhet – och det finns inga jämförbara företag på global basis.

– Värderingen eller tanken ger en röd tråd och något att gå efter när varje litet beslut ska fattas, förklarar Thomas.

Ok, men det här är ju inte nytt. Många företag har följt varumärkeskonsulternas råd och tänkt ut en värdering eller devis att leva efter. Varför har inte alla blivit rika och berömda?

Därför att det krävs skicklighet och förmåga att konkretisera sina värderingar. Ett vanligt fel är att vara för yvig och vag. Vilket företag som helst vill ”förbättra människors vardag” – allt från matkasseleverantören till allergiforskaren på KI. Men hur?

Genom att köra hem bra mat och goda recept till folk. Genom att uppfinna ett medel som tvättar bort allergener från hundars och katters päls. Det gör man inte förrän budskapen har smalnats av till ”god och sund vardagsmat” respektive ”fler barn ska ha en fyrbent kompis”.

– Skickligheten ligger i att formulera något som dels stämmer med din egen personlighet, dels är värdefull och betyder något för andra, säger Thomas.

När varumärket är på plats, då är det dags för marknadsföringen – inte förr. Thomas anser att varumärkesbyggandet ofta är missförstått.

– Kommunikation och marknadsföring är en konsekvens av varumärket. Många blandar ihop dem. Du måste först ha en genuin tanke, sedan kan du kommunicera den, säger han.

Här är det många som trampar fel. De vill ha en logotype och en grafisk profil snabbt och börjar där. Men utan att ha gjort varumärkesläxan är det omöjligt att utforma en ”flagga” som speglar personligheten. Den som gör saker i fel ordning riskerar att få en snygg och proffsig katalog – som ser exakt ut som konkurrenternas.

För den som funderar på om det går att räkna hem en satsning på att ta hjälp med varumärkesbygget handlar det om att sätta upp mätbara mål.

– I takt med att du blir känd på marknaden kan du checka av hur du blir uppfattad. Om du etablerar dina värderingar och din position kan du sätta det i relation till hur väl du lyckas kommersiellt, och se om din position driver dig till att blir marknadsledare, säger Thomas.

Men den viktigaste poängen är att om du formulerar dina värderingar och lever dem, kommer du att själv få en ”bättre vardag”. Genom att göra det du tror på håller du ledan borta och får det trevligare på jobbet.

6 steg till ett starkt varumärke

  1. Bestäm syftet. Vad har du för värderingar? Fundera över syftet med ditt företag. ”Tjäna pengar” räcker inte. Vad vill du bidra med?
  2. Konkretisera. Formulera något som dels stämmer med din egen personlighet, dels är värdefullt och betyder något för andra.
  3. Var konsekvent. Låt värderingarna leda till produktutveckling, bestämma affärsmodellen, styra vem du anställer, tala om hur du ska möblera på kontoret, vilka uppdrag du tackar ja eller nej till, vilket kaffe du serverar dina besökare. Stort och smått.
  4. Lev som du lär. Tar du på dig ett uppdrag som inte stämmer, uppfattas du inte som genuin. Det kommer att märkas i bedömningarna på sociala medier, i kundernas samtal om dig. Berättelsen om dig och ditt företag kommer att spreta.
  5. Var tydlig. Undvik budskap som är abstrakta och långsökta. Alla vill ha världsfred. Det är viktigt beskriva varför ditt företag finns till.
  6. Nu kommer vinsten. När dina varor och tjänster laddas med ditt varumärke kommer det att uppfattas som att de skiljer sig från konkurrenternas, oavsett om det är sant eller inte. Då kan du också ta ut ett högre pris.

 


ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Missa inte detta i deklarationen 2025 – expertens bästa tips

Vad är viktigast att tänka på i deklarationen 2025? Bara lugn, vi ska hjälpa dig. Ditt fokus ska vara på företaget – deklarationen ska gå näst intill automatiskt. Här är expertens viktigaste tips inför deklarationen 2025.

Visma Spcs 27 mars, 2025 6 minuters läsning
Nyheter i deklarationen 2024

Äntligen deklarationsdags! Vänta nu – äntligen? You bet – idag kan det vara både enkelt och smidigt att deklarera. Hemligheten är att använda ett superenkelt bokföringsprogram, så finns i princip allt underlag klart. Det blir som att följa en checklista. Dessutom kan du smidigt få hjälp med att spara slantar på minskad skatt. Så nice är det för många företagare, vare sig du deklarerat företaget tidigare, är nybörjare eller lägger ut den på en byrå.

Deklarationen för privatpersoner och enskilda firmor ska vara inne senast den 2 maj 2025 (om du inte har uppskov, läs mer om det nedan).

Inför deklarationen 2025 vill vi hjälpa dig med två saker.

  1. Visa hur enkel deklarationen är om du gör det smart – med rätt verktyg och program.
  2. Berätta vad du måste tänka på i deklarationen 2025, så att du inte missar några smarta avdrag, skattefria förmåner eller eventuella nyheter.

(Rakt på sak? Okej! Om du A.S.A.P. vill få de viktigaste avdragen, rekommenderar vi den här listan med bästa avdragen 2025. Men öppna den i en annan flik, för du kommer vilja läsa den här guiden också, trust us!)

Experttipsen i guiden kommer från Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem. Jan-Åke är utbildare på Skattehuset, ett fristående utbildnings- och informationsföretag i Göteborg, och har en gedigen erfarenhet inom skatteområdet (så nice, då slipper du kunna allting själv!). Så – här kommer de viktigaste tipsen inför deklarationen 2025.

Hur fixar jag deklarationen 2025 superenkelt?

Bra fråga! Kanske får du ont i magen bara du tänker på skatter, blanketter och deklaration? Don´t worry! Det finns bokföringsprogram som hämtar alla siffror från årsbokslutet och efter några klick är det bara att godkänna och skicka in deklarationen till Skatteverket (beroende på hur omfattande ditt företags deklaration är såklart).

Första och viktigaste steget är att välja rätt bokföringsprogram som inte kräver högskoleexamen. Satsa på ett program som har allt du behöver – bokföring och fakturering förstås – men också deklaration och årsredovisning. Det ska fungera i mobilen (du vet, företaget på fickan!), vara så gott som självkörande (så att du kan fokusera på din passion) och ligga i molnet (måste vara ett svenskt moln, det säger lagen).

Vi kan ta Visma Spcs bokförings- och faktureringsprogram som exempel, där det finns supersmidigt stöd för deklarationen. Här fixar du enkelt bokföringen löpande under året, och när det är dags för bokslut och deklaration finns allt på plats.

Deklarationen blir snabb och enkel (oavsett om du gör det själv eller tar hjälp av en byrå). Har du aktiebolag hjälper programmet dig att enkelt skicka in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket. Bonus! Du kan prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Deklarationstider – lös din deklaration smidigt 
Andas ut. Skaffa Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart!

Skattefria personalförmåner

Arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria naturaförmåner, exempelvis massage på arbetsplatsen. Dessutom kan företaget erbjuda skattefria friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per anställd och år, förutsatt att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. 

Inget nytt kanske, men ett värdefullt tips och ett smart sätt att skapa nöjdare medarbetare. Och kom ihåg – om du är anställd i ditt företag, gäller det dig också. Nice!

Obs! Punkten ovan berör endast aktiebolag. Dags att ombilda till AB? Läs den här checklistan.

Reseavdrag – vad gäller i deklarationen 2025?

Förutsättningar för reseavdrag med bil är att:

  • Reseavdraget är 25 kr/mil med egen bil för inkomståret 2024.
  • Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats måste vara minst fem kilometer.
  • Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar.
  • Du kan få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Sålt fastighet 2024? Tänk på detta

Om du har sålt en fastighet under 2024 måste du deklarera försäljningen i din deklaration året efter (2025, alltså!). För att göra det lämnar du en bilaga som du hittar i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1.

Om du har sålt din bostad och fått rotavdrag för någon åtgärd, ska du ta hänsyn till det vid beräkningen av vinsten. Den del som du fått skattereduktion för ska minska omkostnadsbeloppet och därmed öka vinsten. Det är bra för dig!

Glöm inte! Uppskovsränta slopades 2021

Glöm inte att den årliga skatten på bostadsuppskov, även känd som uppskovsränta, togs bort redan den 1 januari 2021. Detta innebär att du inte längre behöver betala någon skatt om du har uppskov med kapitalvinst på din privatbostad. Reglerna gäller både gamla och nya bostadsuppskov. För många sparar det tusenlappar varje år. Katjing!

Deklarera försäljning av värdepapper – tänk på detta

Om du har sålt värdepapper under året måste du lämna in bilaga K4 med din deklaration. I Skatteverkets e-tjänst är bilagan redan skapad med de flesta uppgifterna förifyllda, men du behöver lägga till ditt omkostnadsbelopp (dvs. vad du köpt dina värdepapper för).

Om du inte vet vad omkostnadsbeloppet är (lätt gjort…) kan du använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp, enligt schablonmetoden. Men, försök att ta reda på vad omkostnadsbeloppet är, så att du inte betalar extra skatt i onödan.

Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Kontor i bostaden – kan jag fakturera företaget? Javisst!

Om du vill hyra ut en lokal i din villa eller bostadsrätt till ditt eget aktiebolag eller din egen arbetsgivare, kommer detta att ge kapitalbeskattning så länge hyran är marknadsmässig. Det är viktigt att tänka på att behovet av lokalen måste finnas, det får inte finnas en annan lokal som används samtidigt.

Marknadsmässig ersättning är maximal hyra och det måste finnas ett avtal mellan parterna – dig och ditt företag alltså. Missa inte detta om du sitter hemma och jobbar med ditt företag!

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025, även många detaljer? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Moms vid måltidsrepresentation 2025 – beloppet är…

Vid måltidsrepresentation kan du lyfta moms på ett underlag på max 300 kronor. Det gäller även moms på alkohol och gäller för alla bolagsformer. Tänk på att beloppet för max 300 kronor per person inkluderar både mat och dryck. Så ta det lugnt med representationen (om minskad skatt är det viktiga, förstås). Få stenkoll på beloppen för representation här.

Sent ute? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du av någon anledning inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Det är viktigt att ansöka senast den 2 maj. Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Man måste alltså vara i tid för att få mer tid.

Tips! Gör deklarationen enkel och smidig – välj ett superenkelt bokföringsprogram med deklaration (deklarationstillvalet får du dessutom för halva priset).



ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Så fungerar K10-blanketten 2025 (och så kan den minska din skatt)

Skattedeklarationens värld är utmanande för många företagare, särskilt när det gäller specifika bilagor som K10-blanketten. K10:an är viktig för dig som äger kvalificerade andelar i ett fåmansbolag, eftersom den påverkar hur din utdelning och kapitalvinst beskattas. Och du kan andas ut – här går vi igenom hur K10:an fungerar och du kan också ladda ned en kostnadsfri K10-checklista (perfekt att följa och spara!). 

Talenom Talenom 1 april, 2025 4 minuters läsning
K10

Foto: K10

Om du har ont om tid (eller är extra snabbfotad) kan du ladda hem K10-checklistan för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta K10-tips på en plats. Rekommenderas!  Här finns också en nedladdningsbar, kostnadsfri guide om hur du sänker skatten 2025.

Alright, låt oss titta närmare på hur K10-blanketten fungerar 2025 (och hur den kan hjälpa dig att minska skatten).

Vad är K10-blanketten och varför är den viktig?

K10-blanketten är en bilaga till din inkomstdeklaration där du redovisar utdelning och kapitalvinst från ditt fåmansbolag. Även om du inte tar ut någon utdelning under året är det viktigt att fylla i blanketten, eftersom du då kan spara utdelningsutrymme för framtiden.

Genom att ta utdelning istället för lön kan du få en betydligt lägre beskattning – från 20% på utdelningen, jämfört med upp till 50% i inkomstskatt vid löneuttag.

Se till att de löneuppgifter du använder är korrekta och inkluderar endast kontanta löner. Och var noga med att ange rätt omkostnadsbelopp för dina aktier, särskilt om du köpt vid olika tillfällen.​

Så fyller du i K10-blanketten

  1. Logga in på Skatteverkets e-tjänst: Gå in på Skatteverkets hemsida och logga in med din e-legitimation.​ Navigera till 'Inkomstdeklaration 1' och välj 'Bilagor'.​
  2. Välj K10-blanketten: Under bilagor, välj 'Kvalificerade andelar i fåmansföretag (K10)'.​
  3. Fyll i grundläggande uppgifter:  Ange företagets organisationsnummer och namn.​
    Specificera antalet aktier du ägde vid årets början och slut.​
  4. Beräkna gränsbeloppet
    Förenklingsregeln: Denna regel kan användas om du äger ett enda fåmansbolag och inte vill beräkna löneunderlag. Schablonbeloppet för inkomståret 2025 är 209 550 kr.
    Huvudregeln:  Huvudregeln används om du tar ut lön från bolaget och ger ett högre gränsbelopp om:
    • Du eller en närstående tar ut minst 6 inkomstbasbelopp i lön.
    • Företaget har betalat ut höga kontanta löner.
    För 2025 gäller:
     
    • Lönekravet:  Minst 457 200 kr (6 inkomstbasbelopp) + 5 % av bolagets totala kontanta löner, eller 731 520 kr (9,6 inkomstbasbelopp). 
    • Räntesats för omkostnadsbelopp: 11,62 %.
    *Huvudregeln passar dig om du vill maximera ditt utdelningsutrymme baserat på löner i bolaget.
  5. Ange utdelning och kapitalvinst: Specificera eventuell utdelning du tagit ut under året.​ 
    Om du sålt aktier, ange försäljningspris och omkostnadsbelopp för att beräkna kapitalvinsten.​
  6. Spara och skicka in: Granska dina uppgifter noggrant.​
    Spara bilagan och skicka in din deklaration innan deadline den 2 maj 2025.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Känns det krångligt? Lugn, du kan få hjälp!

Att fylla i K10-blanketten kan vara komplext, särskilt vid förändringar i ägarstruktur eller vid försäljning av aktier. 

Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom K10-blanketten och de bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här.

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer. 

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online.  Läs mer här.

​Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.