Paketera din kunskap i en webbkurs så kan du få fler kunder och bygga dig en frihetsmaskin


Foto: Klona dig själv och skapa en webbkurs. Foto: Getty Images
En webbkurs passar alla som vill jobba smartare och effektivisera sin tid – och fler än man skulle kunna tro. Det menar Ella Hellgren som är utbildare i digitala kurser och driver företaget Course it matters.
– De flesta småföretagare har något moment som de repeterar gång på gång. Det kan man prata in på en film minst lika bra – och ibland till och med bättre, säger hon.
En webbkurs, menar Ella, kan utföra delar av ditt jobb nästan lika bra som om du själv var på plats och på så sätt frigöra tid och låta dig hjälpa fler kunder.
Dessutom kan den ge mervärde till de tjänster och produkter du redan har. Och så blir du fri att resa – och att ha kunder över hela världen. Ella lever som hon lär och har själv flera webbkurser.
– Jag minns vilken wow-upplevelse det var när jag insåg att när jag skapat en produkt som funkade som ett gäng kloner av mig själv.
Det finns olika sätt att göra webbkurser: Du kan spela in kursmaterialet i förväg, ge webinarer eller sända filmer i realtid via FaceTime eller Zoom och lägga upp i en Facebookgrupp. Oavsett val är det inte så svårt att komma igång, menar Ella.
– Man behöver inte vara elearning-producent eller tekniker och man behöver inte ha en massa pengar. Vem som helst klarar att paketera sin kunskap online. Jag har byggt mina kurser med enbart min smartphone som jag använder som filmkamera, ett kamerastativ, ett bra headset och en dator.
Men, varnar hon, det blir riskabelt om man tror att man kommer att kunna tjäna en massa pengar – passivt.
– En webbkurs är som vilken produkt eller tjänst som helst, den säljer sig inte själv. Satsa på att bygga en produkt som ger resultat för kunderna, och som de rekommenderar vidare. Det handlar mindre om teknik och lärplattformar och mer om webbpedagogik – vilket är en större utmaning än många tror. Men lyckas man har man skapat sig en frihetsmaskin – på riktigt.

6 råd från Ella om hur du lyckas med din webbkurs
1. Ta dig tid
För att skapa din webkurs behöver du strukturera om ditt material till webbens format...
2. Låtsas att kameran är din bästa vän
För att lyckas framför kameran handlar det om att träna, träna och träna...
3. Ta hjälp att hitta kursidén
Fråga dina kunder vad som är svårast eller mest smärtsamt inom ditt ämne...
4. Shoppa inte loss
Undvik att köpa på dig en massa utrustning innan du är helt säker på vad du behöver...
5. Bind inte upp dig i avtal
Du kommer att behöva digitala programvaror till exempel för att redigera filmer...
6. Bygg ingen bok på burk
Många gillar att lära via ljud, andra genom att läsa eller se film...
Av Ebba Arnborg
Vanliga frågor om att skapa webbkurser (FAQ tillagd i efterhand av redaktionen)
Vad behöver jag för utrustning för att skapa en webbkurs?
För att skapa en webbkurs behöver du överraskande lite utrustning! Det grundläggande är en smartphone som kan användas som filmkamera, ett kamerastativ för stabilitet, ett bra headset för ljudkvalitet, och en dator. Du behöver inte investera i dyr professionell utrustning för att komma igång - fokusera istället på att skapa värdefullt innehåll för dina kunder.
Hur lång tid tar det att skapa en digital kurs?
Tiden det tar att skapa en digital kurs varierar, men räkna med att första kursen tar längre tid eftersom du behöver lära dig nya verktyg och känna dig bekväm framför kameran. Du behöver tid för att strukturera material, spela in innehåll och sätta upp tekniska lösningar. Investera ordentligt med tid i början - det kommer löna sig i längden när du har en färdig "frihetsmaskin" som kan hjälpa fler kunder!
Hur skapar jag en framgångsrik webbkurs?
För att skapa en framgångsrik webbkurs bör du fokusera på att leverera faktiska resultat för dina kunder. Börja med att identifiera dina kunders största utmaningar genom att fråga dem direkt. Variera ditt innehåll mellan film, ljud, text och bilder för att passa olika inlärningsstilar. Tänk på att vara personlig snarare än perfekt i dina presentationer, och utnyttja mediets alla möjligheter för att skapa en engagerande upplevelse.
Kan man tjäna pengar på att sälja onlinekurser?
Ja, det går att tjäna pengar på onlinekurser, men det är viktigt att ha realistiska förväntningar. En webbkurs säljer inte sig själv - precis som andra produkter kräver den marknadsföring och ett aktivt säljarbete. Fokusera på att skapa en kurs som ger så bra resultat att dina kunder rekommenderar den vidare. Se det som en långsiktig investering i din verksamhet snarare än en snabb väg till passiva inkomster.
Vilka är de vanligaste misstagen när man skapar digitala kurser?
De vanligaste misstagen är att köpa för mycket utrustning innan man vet vad man behöver, binda upp sig i långa avtal för olika tjänster, och skapa en "bok på burk" som bara består av text. Undvik också att försöka vara för perfekt framför kameran - var istället personlig och naturlig. Ett annat misstag är att underskatta betydelsen av webbpedagogik, som ofta är en större utmaning än den tekniska biten.
Hur kommer jag igång med min första webbkurs?
Börja med att fråga dina befintliga kunder vad de upplever som mest utmanande inom ditt expertisområde. Planera din tid väl och avsätt dedikerade timmar för kursskapandet. Använd grundläggande utrustning du redan har, och fokusera på att skapa värde för dina kunder. Testa dig fram med olika format och var inte rädd för att börja enkelt - du kan alltid utveckla och förbättra kursen med tiden baserat på feedback från dina kursdeltagare.