Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

7 Vanliga Ovanor Som Sabbar Din Produktivitet: Så Slutar Du

Unnamed 22 oktober, 2019 4 minuters läsning
För mycket att göra och för lite tid? Se upp så du inte förstör för dig själv! Här är sju vanliga ovanor som du lätt kan sluta med – och hinna mer. Se listan här!

Drömmer du om att bli mer effektiv? Då finns det flera dåliga vanor som du bör se upp med, enligt the Business insider. Driva Eget har valt ut sju av dem:

1. Slösurfa


Brukar du unna dig en snabb googling när en fråga eller fundering dyker upp i huvudet? Skriv istället ner den i ett anteckningsblock – och leta upp svaret när jobbdagen är över. Och nej, inget Facebook heller!

2. Göra det viktigaste lite senare


Det är lätt att börja dagen mjukt med att klara av enklare uppgifter och lämna de lite jobbigare och viktigare till senare. Det är en dålig idé, och leder ofta till att de inte blir gjorda alls. Klara av det tuffaste först, så går resten av dagen mycket smidigare.

3. Ha många möten


Ingenting stör din produktivitet så mycket som ett onödigt möte. Innan du tackar ja, fråga om en tydlig agenda och hur mycket tid som kommer gå åt – gå sedan med på hälften av den tiden.

4. Multi-taska


Många tror att de är bra på att göra två saker på en gång, men forskning visar att endast två procent av befolkningen är det. För resten av oss är multi-tasking en dålig vana som minskar vår uppmärksamhet och gör oss mindre produktiva.

5. Snooza


Att trycka på snooze-knappen på morgonen gör mer skada än nytta. När du vaknar börjar nämligen ditt endokrina system att producera vakenhetshormoner för att göra dig redo för dagen. Genom att somna om saktar du ner processen.

6. Planera för mycket


Många ambitiösa och organiserade människor försöker maximera sin produktivitet genom att planera varje timme. Tyvärr går allt inte alltid som planerat och ett sjukt barn eller oväntade uppdrag kan kasta omkull hela dagen. Prova istället att bara planera fyra eller fem timmar av ditt arbete varje dag, så att du kan vara flexibel resten av tiden.

7. Ha telefonen bredvid sängen


LED-skärmarna på våra smartphones, surfplattor och bärbara datorer avger vad som kallas blått ljus. Studier har visat att detta kan undertrycka produktionen av melatonin, ett hormon som hjälper till att reglera din sömncykel. Det innebär att du sover dåligt – och orkar mindre. Så låt bli att kolla jobbmejlen i sängen, det tjänar du på.

Läs också:6 appar som hjälper dig skapa riktig bra vanorUppdaterad 2019-10-21

Vanliga frågor om ovanor och produktivitet

Vad är några exempel på vanliga ovanor som påverkar produktiviteten?

Några klassiska ovanor som kan sabba din produktivitet är slösurfande, att skjuta upp viktiga uppgifter, ha för många möten, multitasking, snoozande, överplanering och att ha telefonen bredvid sängen. Känner du igen dig? Oroa dig inte - vi har alla varit där!

Hur påverkar slösurfande min effektivitet?

Oj, slösurfande är en riktig produktivitetsdödare! Varje gång du hoppar in på Facebook eller börjar googla random saker tappar du fokus. Prova att skriva ner dina funderingar istället och kolla upp dem senare. Din to do-lista kommer tacka dig!

Är det verkligen så farligt att multitaska?

Tro det eller ej, men forskning visar att bara 2% av oss faktiskt är bra på att multitaska. För oss andra 98% är det en ovanlig talang som mest sabbar vår uppmärksamhet. Så skippa multitaskandet och fokusera på en sak i taget istället - din hjärna kommer älska dig för det!

Varför är det dåligt att snooza på morgonen?

Åh, den ljuva snooze-knappen... Tyvärr gör den mer skada än nytta. När du vaknar börjar kroppen pumpa ut vakenhetshormoner, men när du somnar om avbryts den processen. Resultatet? Du känner dig mer seg när du väl går upp. Tufft men sant!

Hur kan jag bli bättre på att prioritera viktiga uppgifter?

Har du också fastnat i fällan att börja dagen med enkla uppgifter? Prova att vända på steken! Ta tag i det tuffaste direkt på morgonen när du är som piggast. Det känns kanske motigt, men jag lovar att resten av dagen kommer flyta på mycket smidigare. Du fixar det!

Är det verkligen så farligt att ha telefonen bredvid sängen?

Japp, tyvärr! Det blåa ljuset från skärmen stör din naturliga dygnsrytm och gör det svårare att somna. Plus, hand på hjärtat - hur ofta kollar du jobbmailen "bara en snabbkoll" innan läggdags? Ge dig själv en digital paus och se hur det påverkar din sömn och produktivitet!




ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Så minskar du skatten 2025 – gratis skatteguide för företagare (ladda ned)

Att navigera i skattesystemet som företagare kan vara utmanande, men med rätt strategier kan du optimera både ditt företags och din egen ekonomi. Här får du några av de viktigaste tipsen för att minska skatten 2025, och dessutom en kostnadsfri nedladdningsbar guide som ger alla skattetips du behöver.

Talenom Talenom 12 mars, 2025 4 minuters läsning
Minska skatten 2025

Foto: Minska skatten 2025

Om du har ont om tid kan du ladda hem Skatteguiden för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta skattetips på en plats. Rekommenderas! Alright, låt oss titta närmare på några av de viktigaste tipsen för att minska företagets (och din privata) skatt 2025.

Skatteplanering för ägarledda företag

Som ägare av ett fåmansaktiebolag har du möjlighet att påverka din skattesituation genom medvetna val. Genom att förstå och tillämpa rätt strategier kan du inte bara optimera företagets skattesituation utan även gynna din privatekonomi.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Strategier för effektiv skatteplanering

1. Överavskrivningar
Genom att göra överavskrivningar kan du snabbare skriva av värdet på företagets tillgångar, vilket minskar den skattepliktiga vinsten för året. Det är dock viktigt att balansera denna kortsiktiga skattefördel mot behovet av avskrivningar i framtiden.

2. Periodiseringsfonder
Att avsätta medel till en periodiseringsfond möjliggör uppskov av beskattning av en del av vinsten till ett senare år. Detta kan vara fördelaktigt om du förväntar lägre inkomster kommande år. Tänk på att dessa medel måste återföras till beskattning inom en viss tidsram.

3. Koncernbidrag
För företag inom en koncern kan koncernbidrag användas för att utjämna resultat mellan bolag, vilket kan optimera den totala skattesituationen. Det är viktigt att följa gällande regler för att säkerställa att dessa transaktioner hanteras korrekt.

Tips! Verkar det krångligt med smarta skatteupplägg? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här

<br />

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Påverkan på din privatekonomi

Dina beslut som företagare påverkar direkt din personliga ekonomi. Här är några områden att överväga:

  • Lön vs. utdelning: Valet mellan att ta ut lön eller utdelning påverkar både din skatt och dina sociala förmåner. Lön är pensionsgrundande men beskattas högre, medan utdelning ofta beskattas lägre men inte påverkar pensionen.
  • K10-blanketten: En korrekt ifylld K10-blankett är avgörande för att beräkna hur mycket utdelning som kan tas ut till lägre beskattning. Det är viktigt att förstå reglerna kring gränsbelopp för att optimera din skattesituation.
  • Avdrag för hemmakontor: Om du arbetar hemifrån kan du ha rätt till avdrag för arbetsplats i hemmet. Det är viktigt att känna till vilka kostnader som är avdragsgilla och hur de ska redovisas.
  • Tjänstebil: Att ha en tjänstebil kan påverka både företagets och din personliga beskattning. Det är viktigt att förstå förmånsvärdet och hur det påverkar din skattesituation.

Tips! Här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen.

Gratis, nedladdningsbar guide för smartare skatteplanering

För att underlätta din skatteplanering har Talenoms experter sammanställt en omfattande guide med allt du behöver veta för att optimera skatten. Den täcker allt från hantering av periodiseringsfonder till deklaration av kvalificerade andelar genom K10. Oavsett om du är en erfaren företagare eller ny i branschen, kan denna guide hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Ladda ner guiden och ta kontroll över din skattesituation här.

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer.

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.

Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



Dela artikeln

Driva Eget väljer Co-Member – för ökat engagemang och framtidssäkrad tillväxt

Driva Eget har valt att satsa på den svenska plattformen Co-Member för att ta nästa kliv i vår digitala utveckling. Med Co-Member får vi en kraftfull och skalbar lösning som kombinerar publiceringsverktyg, community-funktioner, betalvägg och AI-baserade verktyg – allt i ett.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 22 april, 2025 2 minuters läsning
Co-Member

Foto: Co-Member

Ett naturligt steg i vår tillväxtresa

Vi på Driva Eget har under många år inspirerat och stöttat tusentals småföretagare i Sverige – från den första idén till att bygga ett hållbart företag och ett liv man älskar. För att kunna fortsätta vara en relevant och värdefull resurs även i en snabbt föränderlig medievärld behövs inte bara rätt innehåll – utan också rätt plattform.

– Vi valde Co-Member eftersom det ger oss möjligheten att samla hela vår digitala närvaro i ett system – samtidigt som det är anpassat för de behov som moderna medier har idag och imorgon. Det här är ett stort lyft för oss och för våra läsare, säger Gustaf Oscarson VD för Driva Eget.

Varför Co-Member?

Co-Member är en svenskutvecklad plattform skapad för medier och community-baserade varumärken. Den hjälper redaktioner att:

  • Skapa och publicera innehåll snabbt och effektivt
  • Bygga starkare relationer med läsarna genom community-funktioner
  • Öka intäkterna med smidiga lösningar för annonser, prenumerationer och betalväggar
  • Få tillgång till smarta verktyg för engagemang, SEO och AI-stöd
  • Skala upp utan att tekniken sätter stopp

Plattformen driftas på svenska servrar, är GDPR-säkrad och alltid uppdaterad med ny funktionalitet – utan att kräva tunga interna resurser.

Vad betyder det för dig som läsare?

Den nya versionen av Driva Eget som lanserades under februari 2025 innebär en snabbare, enklare och mer engagerande upplevelse – både för dig som är ny i din företagarresa och för dig som vill växla upp.

Du kommer kunna spara artiklar, följa ämnen, ta del av exklusivt innehåll, och mycket mer. Framöver lanserar vi fler tjänster för dig som har Driva Eget Plus  – alltid med småföretagarens behov i fokus.

– Vår vision är att vara den bästa platsen för människor som bygger sitt drömföretag och sitt drömliv. Tillsammans med Co-Member kan vi skapa en digital plattform som stödjer den resan – varje dag, avslutar Gustaf.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.