Till huvudinnehållet

❤️ Just nu: Testa Driva Eget Plus för 19 kr/mån i tre månader. Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Bli medlem
Försäljning & lönsamhet

Alexander Pärleros tips till framgång "Do that shit"!

2 maj, 2018 6 minuters läsning
Alexander Pärleros

Foto: Alexander Pärleros hemma i lägenheten.

Med 1,5 miljon lyssningar per månad har Alexander Pärleros tagit sig till toppen med Framgångspodden. Men det var en resa som startade från botten. Nu har han skrivit en bok om sina erfarenheter.

Han har precis landat från några dagars ledighet i New York. Väskorna står fortfarande packade på golvet i den rymliga lägenheten i centrala Stockholm. Det känns nytt och fräsch och en pampig kristallkrona hänger i taket i vardagsrummet. Tittar man ut genom fönstren ser man ut över taken i Vasastan. Alexander Pärleros, som driver Framgångspodden, har gjort en osannolikresa både geografiskt och materiellt från sin uppväxt i Stockholms förorter.

[caption id="attachment_26924" align="alignright" width="195"] Alexander Pärleros[/caption]

– Ett tag bodde jag i en barack i Brandbergen som immigrationsverket dömt ut. Men där satte man oss soc-ungar. Det var mögel på väggarna och golvet lutade så du kunde lägga ett äpple i ena hörnet och det rullade till det andra. Många av de andra killarna som bodde där hade missbruksproblem. Det kunde bli läskigt ibland.

Alexanders väg från den mögliga baracken till lägenheten i Vasastan är kantad av både framgångar och motgångar. Idag driver han Nordens största intervjupodd med 1,5 miljoner lyssningar per månad. Det är en framgångssaga som kunde vara hämtad från en film. Där hjälten får kämpa sig upp från botten till toppen. Men det känns nästan som verkligheten överträffar dikten.

Vändpunkten som röjdykare


Trots problemen under sin uppväxt och en stökig skolgång kom han in på försvarets utbildning till röjdykare. Han klarade de hårda påfrestningarna och det blev något av en vändpunkt i hans liv. Efter avslutat militärtjänstgöring började han söka jobb som han visste att han inte kunde få. Han ringde varje vecka till olika rekryteringsbolag.

Till slut var det någon som hörde av sig och sa att han aldrig skulle få de där jobben som han sökte men att han kunde få gå på en anställningsintervju för att bli säljare på en radiokanal istället.

– Jag insåg att det här var mitt livs chans men jag hade ingen kostym som jag kunde ha på mig när jag gick på intervjun. Jag köpte en på Åhléns för 5000 kronor. Det var på en söndag och det fanns inget annat öppet. Jag gick på intervjun och vek in lapparna men sedan lämnade jag tillbaka den igen. Jag fick jobbet och hann köpa en billigare kostym innan jag skulle börja.

Historien om kostymen är ett ganska talande exempel som visar hur Alexander inte låter sig stoppas utan hittar vägar över hindren som han råkar ut för. Han kastade sig in i jobbet som mediesäljare och bestämde sig för att han skulle lyckas.

Hårt jobb


Han började alltid före sina kollegor på morgonen och satt kvar några timmar extra när de andra gått hem. Även på helgerna gick han till jobbet och hans ansträngningar gav resultat.Han blev utnämnd till den bästa mediesäljaren (Bonniers Awards) och fick lön på cirka 200 000 kr per månad redan som 22 åring. Efter det har karriären fortsatt uppåt men med några motgångar på vägen innan han startade Framgångspodden.

LÄS OCKSÅ: Så blir du en miljardentreprenör

När jag frågar hur lång tid det tog innan den var finansierad så borde jag förstått svaret direkt. Alexanders förmåga att sälja gjorde att han lyckades få finansiering från första avsnittet.

– Jag ringde marknadschefen på Sveriges största bank och fick till ett möte. De ville veta vilka lyssnarsiffror jag hade räknat med men jag hade ingen aning. Jag drog till med 25 000 och de nappade på idén. Det var en chanstagning men det första avsnittet hade 79 000 lyssnare så jag kunde hålla det jag hade lovat. Efter det har det bara rullat på.

Finansiering till Framgångspodden


Alexander har gjort närmare 200 avsnitt av Framgångspodden med en stor bredd av olika personligheter. Från 105 åriga Dagny Carlsson, som är världens äldsta bloggare, till skogmunken Björn Lindblad och superentreprenören Petter Stordalen. Han har hela tiden letat efter personer som han kan lära sig något av till podden.

– Det finns oerhört mycket kloka och intressanta människor som sitter på en massa erfarenheter och kunskaper. När jag gör mina intervjuer så känner jag att jag får pusselbitar som får mig att växa som människa. Och det tror jag att mina lyssnare upplever också. Det är en av anledningarna till att Framgångspodden blivit så uppskattad.

Men Alexander är inte den som sitter stilla och nöjer sig med det han har åstadkommit. När han gjort närmare 200 intervjuer upplevde han att han ville samla alla kloka tankar som de olika gästerna bjudit på och blanda dem med egna erfarenheter i en bok.

– Det är kanske en av de svåraste sakerna som jag gett mig in på. Jag är dyslektiker och har alltid haft svårt för att läsa och skriva men jag ville verkligen göra den här boken. Det har varit väldigt mycket jobb men nu är den klar.

Titel på boken är ”Framgångsboken Mina nycklar till ett lyckligare och rikare liv”. Och den är fullmatad med handfasta tips och erfarenheter både för den som vill lyckas som företagare och som vill få bättre balans i livet.

Ett huvudtema i boken är hur man går från dreamer till doer. Varje kapitel bjuder på konkreta tips och hjälpmedel som går att applicera på det dagliga livet eller i företagandet. De kan handla om allt från hur man ska klä sig och kostråd till hur man ”vässar sågen” för att göra ett bättre jobb på ett smartare sätt. Boken skulle mycket väl kunna fungera som obligatorisk läsning för alla som funderar på att starta en karriär utanför de vanliga ramarna.

Alexander Pärleros tre budord:

  1. Win-win-win
    Allt du gör ska ge ett win-win för alla inblandade. Fokusera inte bara vad du kan få ut av ett möte. Försök att ge något tillbaka. Och undvik människor som bara tänker på sig själva. Om ni ger något till varandra leder det till något större än vad ni kan åstadkomma var och en för sig.

– Jag får över hundra mejl i veckan och jag har lagt märke till ett fel som många gör: de sticker inte ut från mängden genom att erbjuda en win-win-situation. De flesta som kontaktar mig skriver att jag inspirerar, och det är förstås smickrande och kul, men de glömmer bort att tänka på vad jag skulle kunna få ut av att träffa dem – de skulle till exempel kunna ge feedback och smarta tips på hur podden kan bli bättre eller erbjuda sig att hjälpa till på något sätt med mina projekt. Win-win är en form av synergi som handlar om att båda parterna ska få ut något av mötet.
  1. Do that shit
    Tveka inte att göra sådant som känns jobbigt och svårt. Det är när du utmanar dig själv som du växer som människa.

– Jag har en liten elak röst i huvudet som försätter mig i olika jobbiga situationer. När jag får en förfrågan om att göra något som jag tycker är jobbigt så viskar den där rösten ”do that shit” och jag struntar i konsekvenserna och bara gör det.
  1. Fake it til you make it
    Föreställ dig att du lyckas med det du tänker göra.

– Jag använder mig av den hela tiden och skulle säga att det är en av mina största styrkor i livet att jag vågar göra det. ”Fake it ’til you make it” betyder att man i tanken redan tagit sig fram till målet, eller i alla fall lite närmare målet än vad man egentligenär. Det handlar om att försätta sig själv och sin omgivning i ett positivt tillstånd som i sin tur ofta ger en ordentlig skjuts mot det mål man vill uppnå. Det är rätt fascinerande att det fungerar på detta sätt.


ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Privatekonomi

Missa inte detta i deklarationen 2025 – expertens bästa tips

Vad är viktigast att tänka på i deklarationen 2025? Bara lugn, vi ska hjälpa dig. Ditt fokus ska vara på företaget – deklarationen ska gå näst intill automatiskt. Här är expertens viktigaste tips inför deklarationen 2025.

Visma Spcs 27 mars, 2025 6 minuters läsning
Nyheter i deklarationen 2024

Äntligen deklarationsdags! Vänta nu – äntligen? You bet – idag kan det vara både enkelt och smidigt att deklarera. Hemligheten är att använda ett superenkelt bokföringsprogram, så finns i princip allt underlag klart. Det blir som att följa en checklista. Dessutom kan du smidigt få hjälp med att spara slantar på minskad skatt. Så nice är det för många företagare, vare sig du deklarerat företaget tidigare, är nybörjare eller lägger ut den på en byrå.

Deklarationen för privatpersoner och enskilda firmor ska vara inne senast den 2 maj 2025 (om du inte har uppskov, läs mer om det nedan).

Inför deklarationen 2025 vill vi hjälpa dig med två saker.

  1. Visa hur enkel deklarationen är om du gör det smart – med rätt verktyg och program.
  2. Berätta vad du måste tänka på i deklarationen 2025, så att du inte missar några smarta avdrag, skattefria förmåner eller eventuella nyheter.

(Rakt på sak? Okej! Om du A.S.A.P. vill få de viktigaste avdragen, rekommenderar vi den här listan med bästa avdragen 2025. Men öppna den i en annan flik, för du kommer vilja läsa den här guiden också, trust us!)

Experttipsen i guiden kommer från Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem. Jan-Åke är utbildare på Skattehuset, ett fristående utbildnings- och informationsföretag i Göteborg, och har en gedigen erfarenhet inom skatteområdet (så nice, då slipper du kunna allting själv!). Så – här kommer de viktigaste tipsen inför deklarationen 2025.

Hur fixar jag deklarationen 2025 superenkelt?

Bra fråga! Kanske får du ont i magen bara du tänker på skatter, blanketter och deklaration? Don´t worry! Det finns bokföringsprogram som hämtar alla siffror från årsbokslutet och efter några klick är det bara att godkänna och skicka in deklarationen till Skatteverket (beroende på hur omfattande ditt företags deklaration är såklart).

Första och viktigaste steget är att välja rätt bokföringsprogram som inte kräver högskoleexamen. Satsa på ett program som har allt du behöver – bokföring och fakturering förstås – men också deklaration och årsredovisning. Det ska fungera i mobilen (du vet, företaget på fickan!), vara så gott som självkörande (så att du kan fokusera på din passion) och ligga i molnet (måste vara ett svenskt moln, det säger lagen).

Vi kan ta Visma Spcs bokförings- och faktureringsprogram som exempel, där det finns supersmidigt stöd för deklarationen. Här fixar du enkelt bokföringen löpande under året, och när det är dags för bokslut och deklaration finns allt på plats.

Deklarationen blir snabb och enkel (oavsett om du gör det själv eller tar hjälp av en byrå). Har du aktiebolag hjälper programmet dig att enkelt skicka in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket. Bonus! Du kan prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Deklarationstider – lös din deklaration smidigt 
Andas ut. Skaffa Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart!

Skattefria personalförmåner

Arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria naturaförmåner, exempelvis massage på arbetsplatsen. Dessutom kan företaget erbjuda skattefria friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per anställd och år, förutsatt att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. 

Inget nytt kanske, men ett värdefullt tips och ett smart sätt att skapa nöjdare medarbetare. Och kom ihåg – om du är anställd i ditt företag, gäller det dig också. Nice!

Obs! Punkten ovan berör endast aktiebolag. Dags att ombilda till AB? Läs den här checklistan.

Reseavdrag – vad gäller i deklarationen 2025?

Förutsättningar för reseavdrag med bil är att:

  • Reseavdraget är 25 kr/mil med egen bil för inkomståret 2024.
  • Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats måste vara minst fem kilometer.
  • Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar.
  • Du kan få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Sålt fastighet 2024? Tänk på detta

Om du har sålt en fastighet under 2024 måste du deklarera försäljningen i din deklaration året efter (2025, alltså!). För att göra det lämnar du en bilaga som du hittar i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1.

Om du har sålt din bostad och fått rotavdrag för någon åtgärd, ska du ta hänsyn till det vid beräkningen av vinsten. Den del som du fått skattereduktion för ska minska omkostnadsbeloppet och därmed öka vinsten. Det är bra för dig!

Glöm inte! Uppskovsränta slopades 2021

Glöm inte att den årliga skatten på bostadsuppskov, även känd som uppskovsränta, togs bort redan den 1 januari 2021. Detta innebär att du inte längre behöver betala någon skatt om du har uppskov med kapitalvinst på din privatbostad. Reglerna gäller både gamla och nya bostadsuppskov. För många sparar det tusenlappar varje år. Katjing!

Deklarera försäljning av värdepapper – tänk på detta

Om du har sålt värdepapper under året måste du lämna in bilaga K4 med din deklaration. I Skatteverkets e-tjänst är bilagan redan skapad med de flesta uppgifterna förifyllda, men du behöver lägga till ditt omkostnadsbelopp (dvs. vad du köpt dina värdepapper för).

Om du inte vet vad omkostnadsbeloppet är (lätt gjort…) kan du använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp, enligt schablonmetoden. Men, försök att ta reda på vad omkostnadsbeloppet är, så att du inte betalar extra skatt i onödan.

Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Kontor i bostaden – kan jag fakturera företaget? Javisst!

Om du vill hyra ut en lokal i din villa eller bostadsrätt till ditt eget aktiebolag eller din egen arbetsgivare, kommer detta att ge kapitalbeskattning så länge hyran är marknadsmässig. Det är viktigt att tänka på att behovet av lokalen måste finnas, det får inte finnas en annan lokal som används samtidigt.

Marknadsmässig ersättning är maximal hyra och det måste finnas ett avtal mellan parterna – dig och ditt företag alltså. Missa inte detta om du sitter hemma och jobbar med ditt företag!

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025, även många detaljer? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Moms vid måltidsrepresentation 2025 – beloppet är…

Vid måltidsrepresentation kan du lyfta moms på ett underlag på max 300 kronor. Det gäller även moms på alkohol och gäller för alla bolagsformer. Tänk på att beloppet för max 300 kronor per person inkluderar både mat och dryck. Så ta det lugnt med representationen (om minskad skatt är det viktiga, förstås). Få stenkoll på beloppen för representation här.

Sent ute? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du av någon anledning inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Det är viktigt att ansöka senast den 2 maj. Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Man måste alltså vara i tid för att få mer tid.

Tips! Gör deklarationen enkel och smidig – välj ett superenkelt bokföringsprogram med deklaration (deklarationstillvalet får du dessutom för halva priset).



ANNONS

Innehåll från Mynt

Privatekonomi

Så gör 12 000 andra företagare för att spara tid och pengar

Vill du också slippa krånglet med kvittohantering och utgiftsrapporter? 12 000 företag har redan gjort valet som förenklar företagarens vardag avsevärt – nyfiken?

myntab_logo
Mynt 10 februari, 2025 4 minuters läsning
Native-februari_Drivaeget

Foto: Mynt

Tips: Här är svenska företaget som revolutionerar kvittohanteringen

Att driva företag innebär att jonglera hundratals uppgifter samtidigt. Kundrelationer, produktutveckling, personalansvar – och inte minst att samla in kvitton och administrera långa utgiftsrapporter. De flesta entreprenörer vill ägna tid åt sin kärnverksamhet och inte på kvitton och administration kring ekonomihantering. 

Därför finns det många lösningar som kan förenkla detta. Däribland Mynt, en lösning för att automatisera kvittohantering som används av över 12000 företag.

Mynt brinner för att förenkla och sänka tröskeln för entreprenörer genom att minimera den administrativa bördan som ofta följer med utgiftshantering. Med en djup förståelse för SME-företagens behov utvecklar Mynt ständigt nya smarta funktioner – som Smarta kvitton, vilket automatiskt matchar kvitton med rätt transaktion.

– Vår lösning med företagskort, kredit och utgiftshantering integrerat med bokföringssystem löser stora problem för företag i alla storlekar, berättar Baltsar Sahlin, vd och medgrundare på Mynt.

Tips! Över 12 000 företagare använder Mynt för att spara tid på sin utgiftshantering – kom igång med Mynt du också! Läs mer här.

Ett självklart val för smartare utgiftshantering

Ekonomiansvariga på företag av alla storlekar som behöver en helhetslösning för företagskort, kvittohantering och automatiserad bokföring vänder sig till Mynt för att göra sin administration så enkel som möjligt.

Istället för att samla in kvitton manuellt, hantera privata utlägg och krångla med pappershögar, kan företag nu sköta allt i en digital plattform med automatiserade processer. Ett av 12 000 företag som använder Mynt är kommunikationsbyrån Shomei: 

– Mynt hjälper oss att effektivisera vår administration, från kvittohantering till bokföring. Det har verkligen minskat huvudvärken och sparat oss tid på rapportering, berättar Shomeis vd.

Full kontroll och automatiska påminnelser

Utan ett bra digitalt system för utläggshantering kan det vara svårt att veta hur mycket som spenderas varje månad för företagets räkning. Med Mynt kan alla anställda få tillgång till ett företagskort och ekonomiansvariga får full kontroll genom att sätta individuella köpgränser.

Dessutom skickas automatiska påminnelser och notiser så att kvitton laddas upp direkt i Mynt-appen. Resultatet? Mindre strul, färre missade kvitton och en betydligt smidigare administration. 

Företagskort med kvittohantering – anpassat för din verksamhet

Användare av Mynt kan välja ett betalsätt som passar dem bäst, kredit eller debit. Använder man debit så kan man även slå på funktionen auto-top up som säkerställer att viktiga betalningar aldrig avbryts.

Det är en särskilt hjälpsam funktion för annonsköp, prenumerationstjänster och andra digitala betalningar, och ni som företag kan känna er trygga i att alltid ha täckning på era konton.

Självklart erbjuder även Mynt smart kvittohantering oavsett kortlösning ni väljer, vilket är gynnsamt vid köp av digitala annonser – som ofta genererar en mängd transaktioner varje månad. För den digitala byrån Search Intent har Mynts lösning för annonskvitton varit särskilt värdefull:

– Förutom den traditionella kvittohanteringen med resor och representation, använder vi Mynt för att hantera våra kunders annonskvitton, vilket tidigare varit en väldigt tidskrävande och krånglig uppgift. Nu kan vi enkelt dra och släppa alla kvitton direkt in i plattformen, där de matchas med rätt transaktion helt automatiskt, berättar Search Intents vice vd. 

Slipp jaga kvitton och utlägg – kom igång med Mynt

Vill du också slippa krånglig kvittohantering och få bättre kontroll över företagets utgifter? Kom igång med Mynt idag och upptäck hur smidigt det kan vara att driva företag när ni slipper ödsla tid på administrativa uppgifter som kvittohantering och privata utlägg.

Tips! Över 12 000 företagare använder Mynt för att spara tid på sin utgiftshantering – kom igång med Mynt du också! Läs mer här.

Om Mynt
Mynt erbjuder en helhetslösning för företag. Med företagskort kopplade till bokföringen minimeras tiden som behöver läggas på administration kring utlägg. Användaren kan fota kvittot och skicka in det, eller aktivera funktionen för smarta kvitton så matchas alla onlineköp automatiskt.

Med Mynt kan användaren välja olika nivåer av betalansvar för krediten och lägga till privata utlägg i systemet. På så sätt hanteras samtliga utlägg, oberoende av källa, i samma system och ekonomiansvarig får en översikt i realtid.

Mynt är ett licensierat e-pengainstitut under Finansinspektionen och har samarbeten med etablerade aktörer som Visa, Fortnox och Visma Spcs.

Över 12 000 företagare använder Mynt för att spara tid på sin utgiftshantering – kom igång med Mynt nu! 



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.