Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Bra namn på företag - Tips & guide från namnexpert 2024

15 februari, 2018 7 minuters läsning
Hur ska du välja namn till ditt företag? Glöm efternamn eller latinska ord. Hitta ett namn som signalerar vad företaget gör i stället. Då blir namnet som en annons för ditt företag, menar namnexperten. Så här gör du.

Namnexperten själv heter Marcus Karlsson och driver företaget Rätt Namn. Sedan fyra år tillbaka har han hjälpt många företag att välja just det.

– Namnet är som en annons för företaget, ditt ansikte utåt. Det kan till exempel väcka ett intresse och gör att kunderna förstår mer vad du säljer, säger han.

Han jämför namnet med en bra bok. Utan en säljande titel kan boken hamna längst bak i bokaffären ändå, utan att någon intresserar sig för den. En bra titel kan däremot direkt locka till köp.

– Det är också en förtroendefråga. Har du ett namn som känns amatörmässigt uppfattas du också som det. Men ett förtroendeingivande namn kan höja ditt värde.

Ps. Du har väl inte missat Business Hacks – årets kanske viktigaste evenemang för oss företagare. Läs mer här.Hur gör man dåför att ta fram ett bra namn? Marcus Karlssons första råd är, föga förvånande, att ta hjälp av en namnexpert eftersom processen kan vara svårare än man tror. Själv brukar han börja med frågor kring bland annat företagets verksamhet och vad man vill signalera till kunderna.

– Det är bra att fokusera på vad kunderna får ut av namnet. En konsult jag hjälpte med ett företagsnamn fick till exempel heta Up Value och en hälsokonsult Motivera, säger han.

Han rekommenderar därför inte företagsnamn som sätter fokus på ägaren, till exempel Johanssons plåt eller MJ Konsult. Inte heller rena fantasinamn eller ord på till exempel latin.

Namnet kan däremot gärna ha dubbla meningar och gärna vara lite fyndigt – allt beroende på vad företaget vill utstråla. Två restauranger Marcus Karlsson hjälpte fick till exempel namnet Helrätt och Livsstil Lounge. Och en butik fick heta Alla tiders handelsbod.

Det gäller också att tänka några år framåt i tiden när företaget ska döpas. Planerar du att lansera det utomlands om några år – välj ett utländskt namn redan från början.

– Men generellt brukar svenska namn fungera bättre om man ska jobba lokalt, säger Marcus Karlsson.

Av samma anledning rekommenderar han inte ett för smalt namn. Soffexperten kanske låter toppen idag, men den dagen du även börjar sälja bokhyllor har du ett problem. Men ett alldeles för brett namn är heller inte bra – det kan bli för intetsägande, tycker han.

Att namnet inte skulle spela så stor roll håller han inte med om utan menar att många fått fler kunder när de bytt namn.

– Företag kan lägga många, många timmar och tusenlappar på en snygg logotyp, men namnet svänger man ihop på en kvart. Ändå är namnet mest effektivt i marknadsföringen.

Satsa på:
• Korta och kärnfulla namn. De ska ”ligga bra i munnen”.
• Enkla namn som är lätta att komma ihåg.
• Namn som man direkt förstår vad företaget gör för kunden.
• Namn som sticker ut.

Undvik:
• Krångliga namn som är svåra att stava till.
• För långa namn. Ett eller två ord är optimalt, i undantagsfall kan tre ord fungera.
• Namn som inte säger något om verksamheten eller vad kunden får ut av ditt företag.
• För smala namn – eller för breda.
• Namn som betyder något helt annat, eller något helt galet, på andra språk.

Fem råd från Marcus Karlsson för att ta fram ett namn som säljer.1. Tänk till.
Fundera på vad kunden får ut av att köpa av dig och vilka styrkor och värderingar du vill kommunicera. Anlita gärna en namnexpert, om inte annat än som bollplank.

2. Anpassa.
Utgå från din bransch och dina kunder. Vilken känsla vill du kommunicera till dina kunder i form av ett traditionellt bolag eller tvärtom ett snabbfotat och litet entreprenörsföretag?

3. Spåna.
Skriv ner alla ord som du kommer på. Tänk fritt och testa olika kombinationer.

4. Googla.
Sök på namnet och hos Bolagsverket så att det inte är upptaget. Se också efter så att inte domännamnet är upptaget, både det som slutar på .se men gärna också det som slutar på .com. Är det första upptaget är det ofta bättre att välja ett annat namn.

5. Testa.
Men inte på vänner eller familj – utan på potentiella kunder. Men kom ihåg att alla ska ha åsikter – och du kan inte lyssna på alla.

Vanliga frågor om att välja företagsnamn

Hur viktigt är ett bra företagsnamn?

Ett bra företagsnamn är som en annons för ditt företag! Det är ditt ansikte utåt och kan väcka intresse hos potentiella kunder. Tänk på det som en säljande boktitel - det kan vara avgörande för om någon "plockar upp boken" eller inte. Ett starkt namn signalerar förtroende och kan höja ditt företags värde. Så ja, det är superviktigt!

Vad bör jag tänka på vid namnbyte för mitt företag?

När du funderar på att byta namn på ditt företag, tänk framåt! Planerar du att gå internationellt? Välj då ett namn som funkar utomlands. Tänk också på att inte välja ett för smalt namn - "Soffexperten" kanske låter toppen nu, men vad händer när du vill sälja bokhyllor? Samtidigt ska det inte vara för brett heller. Det gäller att hitta den där perfekta balansen!

Kan du ge exempel på bra företagsnamn?

Visst! Några exempel på coola företagsnamn som faktiskt fungerar är "Up Value" för en konsult och "Motivera" för en hälsokonsult. För restauranger har vi "Helrätt" och "Livsstil Lounge". Och vad sägs om "Alla tiders handelsbod" för en butik? Dessa namn är fyndiga, har ofta dubbla betydelser och signalerar tydligt vad företaget gör. Snyggt, eller hur?

Hur hittar jag på ett bra namn för mitt UF-företag?

För att hitta ett bra UF-namn, tänk kreativt! Börja med att spåna fritt - skriv ner alla ord du kommer på som har koppling till din affärsidé. Testa olika kombinationer och var inte rädd för att vara lite fyndig. Kom ihåg att namnet ska vara lätt att komma ihåg och gärna säga något om vad ni erbjuder. Och glöm inte att kolla så namnet inte redan är taget!

Är det okej att använda latinska ord i företagsnamn?

Ärligt talat, jag skulle vara försiktig med att använda latinska ord i ditt företagsnamn. Även om det kan låta coolt, riskerar du att namnet blir svårt att förstå och komma ihåg. Fokusera istället på att hitta ett namn som tydligt kommunicerar vad ditt företag gör och vad kunden får ut av det. Det är oftast mycket mer effektivt!

Hur kollar jag om ett företagsnamn redan är taget?

Bra fråga! Första steget är att göra en snabb Google-sökning. Sen är det dags att kolla hos Bolagsverket - de har en sökfunktion för företagsnamn. Glöm inte att också kolla domännamn, både .se och .com om du tänker ha en hemsida. Är namnet du vill ha upptaget? Då är det oftast bättre att hitta på något nytt och unikt. Låt kreativiteten flöda!

Vilka misstag bör jag undvika när jag väljer företagsnamn?

Undvik för all del krångliga namn som är svåra att stava! Håll dig också borta från alldeles för långa namn - en eller två ord är optimalt. Tre kan funka i undantagsfall. Se upp för namn som inte säger något om din verksamhet eller vad kunden får ut av ditt företag. Och dubbelkolla alltid att namnet inte betyder något helt galet på andra språk. Det vore ju pinsamt, eller hur?

Hur testar jag om mitt företagsnamn fungerar?

Här kommer ett guldtips: Testa ditt namn på potentiella kunder, inte på familj och vänner! De senare vill ofta bara vara snälla. Dina potentiella kunder däremot, de ger dig den ärliga feedbacken du behöver. Men kom ihåg - alla kommer ha åsikter, så lyssna, men följ till slut din egen magkänsla. Det är trots allt ditt företag det handlar om!




ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Missa inte detta i deklarationen 2025 – expertens bästa tips

Vad är viktigast att tänka på i deklarationen 2025? Bara lugn, vi ska hjälpa dig. Ditt fokus ska vara på företaget – deklarationen ska gå näst intill automatiskt. Här är expertens viktigaste tips inför deklarationen 2025.

Visma Spcs 27 mars, 2025 6 minuters läsning
Nyheter i deklarationen 2024

Äntligen deklarationsdags! Vänta nu – äntligen? You bet – idag kan det vara både enkelt och smidigt att deklarera. Hemligheten är att använda ett superenkelt bokföringsprogram, så finns i princip allt underlag klart. Det blir som att följa en checklista. Dessutom kan du smidigt få hjälp med att spara slantar på minskad skatt. Så nice är det för många företagare, vare sig du deklarerat företaget tidigare, är nybörjare eller lägger ut den på en byrå.

Deklarationen för privatpersoner och enskilda firmor ska vara inne senast den 2 maj 2025 (om du inte har uppskov, läs mer om det nedan).

Inför deklarationen 2025 vill vi hjälpa dig med två saker.

  1. Visa hur enkel deklarationen är om du gör det smart – med rätt verktyg och program.
  2. Berätta vad du måste tänka på i deklarationen 2025, så att du inte missar några smarta avdrag, skattefria förmåner eller eventuella nyheter.

(Rakt på sak? Okej! Om du A.S.A.P. vill få de viktigaste avdragen, rekommenderar vi den här listan med bästa avdragen 2025. Men öppna den i en annan flik, för du kommer vilja läsa den här guiden också, trust us!)

Experttipsen i guiden kommer från Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem. Jan-Åke är utbildare på Skattehuset, ett fristående utbildnings- och informationsföretag i Göteborg, och har en gedigen erfarenhet inom skatteområdet (så nice, då slipper du kunna allting själv!). Så – här kommer de viktigaste tipsen inför deklarationen 2025.

Hur fixar jag deklarationen 2025 superenkelt?

Bra fråga! Kanske får du ont i magen bara du tänker på skatter, blanketter och deklaration? Don´t worry! Det finns bokföringsprogram som hämtar alla siffror från årsbokslutet och efter några klick är det bara att godkänna och skicka in deklarationen till Skatteverket (beroende på hur omfattande ditt företags deklaration är såklart).

Första och viktigaste steget är att välja rätt bokföringsprogram som inte kräver högskoleexamen. Satsa på ett program som har allt du behöver – bokföring och fakturering förstås – men också deklaration och årsredovisning. Det ska fungera i mobilen (du vet, företaget på fickan!), vara så gott som självkörande (så att du kan fokusera på din passion) och ligga i molnet (måste vara ett svenskt moln, det säger lagen).

Vi kan ta Visma Spcs bokförings- och faktureringsprogram som exempel, där det finns supersmidigt stöd för deklarationen. Här fixar du enkelt bokföringen löpande under året, och när det är dags för bokslut och deklaration finns allt på plats.

Deklarationen blir snabb och enkel (oavsett om du gör det själv eller tar hjälp av en byrå). Har du aktiebolag hjälper programmet dig att enkelt skicka in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket. Bonus! Du kan prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Deklarationstider – lös din deklaration smidigt 
Andas ut. Skaffa Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart!

Skattefria personalförmåner

Arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria naturaförmåner, exempelvis massage på arbetsplatsen. Dessutom kan företaget erbjuda skattefria friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per anställd och år, förutsatt att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. 

Inget nytt kanske, men ett värdefullt tips och ett smart sätt att skapa nöjdare medarbetare. Och kom ihåg – om du är anställd i ditt företag, gäller det dig också. Nice!

Obs! Punkten ovan berör endast aktiebolag. Dags att ombilda till AB? Läs den här checklistan.

Reseavdrag – vad gäller i deklarationen 2025?

Förutsättningar för reseavdrag med bil är att:

  • Reseavdraget är 25 kr/mil med egen bil för inkomståret 2024.
  • Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats måste vara minst fem kilometer.
  • Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar.
  • Du kan få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Sålt fastighet 2024? Tänk på detta

Om du har sålt en fastighet under 2024 måste du deklarera försäljningen i din deklaration året efter (2025, alltså!). För att göra det lämnar du en bilaga som du hittar i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1.

Om du har sålt din bostad och fått rotavdrag för någon åtgärd, ska du ta hänsyn till det vid beräkningen av vinsten. Den del som du fått skattereduktion för ska minska omkostnadsbeloppet och därmed öka vinsten. Det är bra för dig!

Glöm inte! Uppskovsränta slopades 2021

Glöm inte att den årliga skatten på bostadsuppskov, även känd som uppskovsränta, togs bort redan den 1 januari 2021. Detta innebär att du inte längre behöver betala någon skatt om du har uppskov med kapitalvinst på din privatbostad. Reglerna gäller både gamla och nya bostadsuppskov. För många sparar det tusenlappar varje år. Katjing!

Deklarera försäljning av värdepapper – tänk på detta

Om du har sålt värdepapper under året måste du lämna in bilaga K4 med din deklaration. I Skatteverkets e-tjänst är bilagan redan skapad med de flesta uppgifterna förifyllda, men du behöver lägga till ditt omkostnadsbelopp (dvs. vad du köpt dina värdepapper för).

Om du inte vet vad omkostnadsbeloppet är (lätt gjort…) kan du använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp, enligt schablonmetoden. Men, försök att ta reda på vad omkostnadsbeloppet är, så att du inte betalar extra skatt i onödan.

Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Kontor i bostaden – kan jag fakturera företaget? Javisst!

Om du vill hyra ut en lokal i din villa eller bostadsrätt till ditt eget aktiebolag eller din egen arbetsgivare, kommer detta att ge kapitalbeskattning så länge hyran är marknadsmässig. Det är viktigt att tänka på att behovet av lokalen måste finnas, det får inte finnas en annan lokal som används samtidigt.

Marknadsmässig ersättning är maximal hyra och det måste finnas ett avtal mellan parterna – dig och ditt företag alltså. Missa inte detta om du sitter hemma och jobbar med ditt företag!

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025, även många detaljer? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Moms vid måltidsrepresentation 2025 – beloppet är…

Vid måltidsrepresentation kan du lyfta moms på ett underlag på max 300 kronor. Det gäller även moms på alkohol och gäller för alla bolagsformer. Tänk på att beloppet för max 300 kronor per person inkluderar både mat och dryck. Så ta det lugnt med representationen (om minskad skatt är det viktiga, förstås). Få stenkoll på beloppen för representation här.

Sent ute? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du av någon anledning inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Det är viktigt att ansöka senast den 2 maj. Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Man måste alltså vara i tid för att få mer tid.

Tips! Gör deklarationen enkel och smidig – välj ett superenkelt bokföringsprogram med deklaration (deklarationstillvalet får du dessutom för halva priset).



Driva Eget väljer Co-Member – för ökat engagemang och framtidssäkrad tillväxt

Driva Eget har valt att satsa på den svenska plattformen Co-Member för att ta nästa kliv i vår digitala utveckling. Med Co-Member får vi en kraftfull och skalbar lösning som kombinerar publiceringsverktyg, community-funktioner, betalvägg och AI-baserade verktyg – allt i ett.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 22 april, 2025 2 minuters läsning
Co-Member

Foto: Co-Member

Ett naturligt steg i vår tillväxtresa

Vi på Driva Eget har under många år inspirerat och stöttat tusentals småföretagare i Sverige – från den första idén till att bygga ett hållbart företag och ett liv man älskar. För att kunna fortsätta vara en relevant och värdefull resurs även i en snabbt föränderlig medievärld behövs inte bara rätt innehåll – utan också rätt plattform.

– Vi valde Co-Member eftersom det ger oss möjligheten att samla hela vår digitala närvaro i ett system – samtidigt som det är anpassat för de behov som moderna medier har idag och imorgon. Det här är ett stort lyft för oss och för våra läsare, säger Gustaf Oscarson VD för Driva Eget.

Varför Co-Member?

Co-Member är en svenskutvecklad plattform skapad för medier och community-baserade varumärken. Den hjälper redaktioner att:

  • Skapa och publicera innehåll snabbt och effektivt
  • Bygga starkare relationer med läsarna genom community-funktioner
  • Öka intäkterna med smidiga lösningar för annonser, prenumerationer och betalväggar
  • Få tillgång till smarta verktyg för engagemang, SEO och AI-stöd
  • Skala upp utan att tekniken sätter stopp

Plattformen driftas på svenska servrar, är GDPR-säkrad och alltid uppdaterad med ny funktionalitet – utan att kräva tunga interna resurser.

Vad betyder det för dig som läsare?

Den nya versionen av Driva Eget som lanserades under februari 2025 innebär en snabbare, enklare och mer engagerande upplevelse – både för dig som är ny i din företagarresa och för dig som vill växla upp.

Du kommer kunna spara artiklar, följa ämnen, ta del av exklusivt innehåll, och mycket mer. Framöver lanserar vi fler tjänster för dig som har Driva Eget Plus  – alltid med småföretagarens behov i fokus.

– Vår vision är att vara den bästa platsen för människor som bygger sitt drömföretag och sitt drömliv. Tillsammans med Co-Member kan vi skapa en digital plattform som stödjer den resan – varje dag, avslutar Gustaf.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.