Allt om bokföring, ekonomi och nyckeltal när du ska starta eget företag


När du ska starta eget företag behöver du snabbt få koll på bokföring, ekonomi och nyckeltal. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att komma igång och få ordning på företagets ekonomi.
Företagarens viktigaste arbete – för att bygga ett hållbart företag – är att fokusera på försäljning och affärs- och produktutveckling. Men, bakom försäljning, marknadsföring och utveckling behöver du samtidigt ha ett smart (och gärna digitalt) system som hjälper dig att hålla ordning på företagets ekonomi.
Just därför har vi tagit fram den här guiden som lär dig grunderna i företagets ekonomi för nystartade företag, bl.a:
- Vilka budgetar ditt företag behöver
- Om du ska ta hjälp med företagets ekonomi eller sköta den själv
- Vilka nyckeltal som är viktigast i företaget
- Hur du bäst automatiserar bokföringen och spar tid
Psst! Är du nystartad?
För att du ska få bästa starten får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering. Se erbjudandet här.
Du kan också gå en kostnadsfri kostnadsfri starta eget-kurs här.
Passa också på att se avsnittet i StartUp-resan där Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson ger sina viktigaste tips om företagets nyckeltal. Du ser avsnittet här.
Steg 1: Vilka budgetar ska företaget ha?
När du startar eget behöver du snabbt få ordning på pengarna i företaget. Hur mycket kommer in och hur mycket går ut? Hur och när ska moms och skatt betalas? Är resultat samma sak som pengar i kassan?
För att få koll och minska risken för ekonomiska problem använder de flesta företag budgetar och prognoser. Vår rekommendation är att använda följande tre verktyg för att få koll:
- Resultatbudget
- Likviditetsbudget
- Löpande prognoser
Idag snurrar världen så snabbt att en ett års-budget snabbt kan bli irrelevant. Då kan löpande prognoser vara ett bra verktyg som komplement till dina mer “fasta budgetar”.
Tips!Här kan du läsa mer om olika typer av budget.
Resultatbudget
Med en resultatbudget gör du en prognos över hur ekonomin kommer att se ut under en viss period i företagets livscykel. Många företag gör en årsbudget som bryts ned i månadsbudgetar.
En resultatbudget delas ofta upp i:
- Intäkter
- Rörliga kostnader
- Fasta kostnader
- Kostnader för personal
- Finansiella kostnader
Resultatbudgeten är exklusive moms och är en prognos för hur det antas gå för företaget under den angivna perioden. Många företag väljer att göra flera budgetar samtidigt – en best case, en realistisk och en worst case.
Likviditetsbudget
Som komplement till resultatbudgeten kan företaget behöva en likviditetsbudget – speciellt i början när det finns ont om pengar och då verksamheten är svår att prognostisera.
En likviditetsbudget är alltid inklusive moms och visar helt enkelt “pengar in” och “pengar ut” i företaget. Med andra ord – hur mycket kommer företaget ha på kontot och hur stor är således betalningsförmågan.
Det finns många exempel på företag som haft goda resultat, men som saknat pengar att betala fakturorna. Därför är det så viktigt med en likviditetsbudget – och här kan du ladda ned en mall för likviditetsbudget.
Löpande prognoser
Budgetar har en tendens att bli “liggande dokument”. Därför kan ditt företag behöva komplettera dem med en löpande prognos. En löpande prognos ska ständigt uppdateras med fakta – snarare än gissningar (som i en budget).
I din löpande prognos lägger du in intäkter och kostnader som är “klara”, och därmed får du en klar bild över hur verkligheten ser ut.
Tips! Är du redan igång med ditt företag?
Prova bokföringsprogrammet Visma eEkonomi kostnadsfritt här.
I programmet kan du enkelt skapa budget och prognos, och koppla ihop dem med företagets bokföring.
Steg 2: Företagets viktigaste nyckeltal
I början av ett företags liv finns det två nyckeltal som ofta är viktigare än andra. Dessa är:
- Livstidsvärde för en kund (Lifetime Value)
- Kostnad per ny kund (Customer Acquisition Cost)
Genom att direkt mäta dessa nyckeltal blir det lätt att styra försäljnings- och marknadsaktiviteterna. Du vet ju vad en ny kund får kosta och vad en kund är värd!
Tips!Här lär vi dig mer om de viktigaste nyckeltalen.
Livstidsvärde för en kund (Lifetime Value)
Med “Lifetime Value” menas hur mycket en kund spenderar hos ditt företag under hela sin kundresa. Detta kan vara svårt att mäta för ett företag vars kunder ständigt återkommer, men låt oss ta ett exempel:
Exempel: En butik har 1 000 kunder per år och kunderna återkommer inte fler än en gång. Alla dessa kunder handlar förstås för olika summor, men den totala intäkten för butiken under året är 254 000 kronor. Då blir “Lifetime Value” per kund 254 000 / 1 000 = 254 kronor.
Förkortas ofta LTV.
Kostnad per ny kund (Customer Acquisition Cost)
Nästa nyckeltal att lägga på minnet är kostnaden per ny kund, som ofta förkortas CAC. Här vill vi alltså ha svar på vad det kostar att hitta en ny kund. Ofta beräknas detta på den rena marknadskostnaden för att få in kunden, och inte inkluderat fasta kostnader.
Exempel: En e-handel sköter all sin marknadsföring och försäljning via Facebook-annonser. Förra året spenderade man 340 000 kronor på denna annonsering, och man fick in 540 nya kunder. Då blir CAC 340 000 / 540 = 630 kronor.
När detta nyckeltalet blir tydligt, kan företaget snabbt se om det är lönsamt att annonsera efter fler kunder (dvs. är LTV högre än 630 kronor?). Med tydliga nyckeltal blir det också enkelt att göra förbättringar för att företaget ska bli mer lönsamt.
Tips!Här kan du gå en kostnadsfri bokföringskurs.
Steg 3: Ta hjälp med bokföringen eller sköta den själv?
Många nystartade företagare väljer att sköta bokföringen själva – för att lära sig, för att få bättre koll och för att det ofta är billigare. När företaget sedan blir lönsamt kan man lägga ut hela eller delar av bokföringen på en redovisningsbyrå.
Psst! Vill du komma igång med aktiebolaget snabbare?
När du köper Visma Spcs ekonomiprogram får du ett lagerbolag gratis – läs mer här!
Viktigt! För att bygga ett hållbart ekonomiskt system som spar tid och energi – välj ett smart och digitalt bokföringsprogram som blir navet i ditt företags ekonomi. Här kan du smidigt sköta bokföringen själv, och när det är dags kan redovisningsbyrån jobba vidare i samma system.
Tänk på detta när du ska välja bokföringsprogram, till exempel Visma eEkonomi.
- Det ska vara molnbaserat och ha en smart app som gör att du kommer åt uppgifterna direkt i mobilen. Smarta företagare har direkt tillgång till företagets ekonomi i fickan.
- Det ska hela tiden uppdateras med de senaste reglerna och lagarna
- Det ska finnas många, smarta funktioner som du lätt kan lägga till när företaget växer
- Det ska finnas inbyggda funktioner för automatisering av betalning av leverantörsfakturor och kundfakturor
- Det ska finnas kopplingar med alla de vanliga bankerna
- Det ska finnas appar för exempelvis kvittohantering och tidrapportering
- OBS! Var noga med att programmet följer de lagar och regler som finns, och att det tryggt sparar dina bokföringsunderlag så länge lagen kräver. Tänk på att du måste välja ett svenskt moln för dina underlag, vilket exempelvis Visma Spcs program gör automatiskt. En bra leverantör har musklerna att prioritera säkerheten så att din data förvaras korrekt.
Med rätt bokföringsprogram och en smart bokföringsprocess kan du snabbt spara många timmar i veckan, och din bokföring sparas korrekt.
Tips!Läs Visma Spcs stora bokföringsguide här.
Om Visma Spcs
Vardagen ska vara enkel och trygg. Med digitala lösningar och smidiga program får du hjälp, så att ditt företags administration blir både säker, automatisk och mer lönsam. Visma Spcs gör allt för att du ska kunna fokusera på det du gör bäst – driva företaget framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.