Är lön eller utdelning bäst? Så får du lägst skatt och flest förmåner...
När du driver ett aktiebolag har du två huvudsakliga sätt att ta ut pengar från företaget: lön och utdelning. Men vad är mest fördelaktigt för dig? Vad ger lägst skatt? Och flest förmåner? Det ska vi reda ut nu – häng på!


Foto: Hand glitter
Lästips innan vi kickar igång – här hittar du alla skatttenyheter inför 2025 (som kan hjälpa dig att sänka skatten).
Så till saken (tack för tålamodet) – är lön eller utdelning bäst? Som (nästan) alltid beror det på flera faktorer, som dina inkomstbehov, företagets resultat och hur du bäst planerar din ekonomi på lång sikt.
Här reder vi ut skillnaderna, fördelarna och vad du bör tänka på för att göra det smartaste valet mellan lön och utdelning.
Psst! Har du en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-2025, så behöver du en skön bokföringslösning packad med coola grejer (som enkelt fixar trixet med löner och sånt). Har du nyss startat ditt företag får du halva priset första året när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering.
Lön – tryggt och viktigt för framtiden
Månadslön för “vanliga anställda” är självklart, men det är inte lika solklart för alla företagare. Men visst, att ta ut lön från ditt aktiebolag är ofta det enklaste och mest direkta sättet att betala ut pengar till dig själv.
Fördelar med att ta ut lön:
- Ger pensionsgrundande inkomst: Din lön påverkar din allmänna pension och eventuella sjukpenninggrundande inkomst (SGI*).
- Rätt till ersättning från socialförsäkringen: Sjukpenning, föräldrapenning och a-kassa baseras på den lön du tar ut.
- Underlag för framtida lån: Många banker ser en regelbunden lön som tryggare än utdelning när de bedömer din kreditvärdighet.
Att tänka på:
- Lön beskattas med både arbetsgivaravgifter och inkomstskatt, vilket gör det till ett dyrare alternativ för företaget jämfört med utdelning.
Maxbelopp för SGI och pensionsgrundande inkomst
För att få den högsta sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) och pensionsgrundande inkomsten (PGI) behöver din årsinkomst uppgå till maximalt 7,5 gånger inkomstbasbeloppet. För 2024 är detta tak 557 250 kronor före skatt och för 2025 blir det 587 250 kronor. Inkomster över dessa belopp påverkar varken din SGI eller din allmänna pension, så det är viktigt att planera löneuttaget därefter.
*SGI står för sjukpenninggrundande inkomst och är det belopp som ligger till grund för beräkningen av din ersättning vid sjukdom eller föräldraledighet. Din SGI baseras på din årliga arbetsinkomst upp till ett visst tak. Om du inte har någon arbetsinkomst eller om du har en mycket låg inkomst, kan din SGI bli noll, vilket innebär att du inte har rätt till ersättning vid sjukdom eller föräldraledighet. Därför är det sällan smart att bara ta utdelning.
Utdelning – skattefördelaktigt, men med krav
Utdelning från ditt aktiebolag beskattas (till en viss nivå) med en lägre skattesats (20 procent) jämfört med lön. Utdelning är därför ett bra komplement till löneuttaget om du vill optimera din ekonomi.
Fördelar med utdelning:
- Lägre beskattning: Skatten på utdelning är generellt sett lägre än inkomstskatten på lön.
- Kostnadseffektivt för företaget: Utdelning belastas inte av arbetsgivaravgifter (men tänk på att bolaget måste betala bolagsskatt på vinsten, innan du kan ta ut utdelning).
- Bygger på företagets vinst: Utdelning baseras på företagets överskott, vilket ger en möjlighet att ta ut pengar när det går bra för företaget.
Att tänka på:
- För att kunna ta utdelning måste bolaget gå med vinst.
- Din rätt till sjukpenning, pension och andra förmåner påverkas inte av utdelning. Därför är det viktigt att kombinera utdelning med viss lön.
- Det finns särskilda regler för hur stor del av vinsten som kan tas ut som utdelning till en lägre skattesats (läs mer om schablonregeln och huvudregeln här).
Schablonregeln, även kallad förenklingsregeln, är ett enkelt sätt att räkna ut gränsbeloppet för utdelning i ett aktiebolag. Varje år får du som delägare ta ut utdelning till en lägre skattesats (20 procent) upp till ett schablonbelopp som är baserat på 2,75 gånger inkomstbasbeloppet för året. För 2024 är detta belopp 204 325 kronor. Regeln gäller oavsett bolagets löner eller vinst, vilket gör den särskilt fördelaktig för mindre bolag och företagare som inte har så höga löneuttag. (Låter det krångligt? Vi håller med, men vi ska göra vårt bästa för att sammanfatta i några enkla ord nu…)
Hur ska du tänka – lön eller utdelning?
Det bästa alternativet för dig är ofta en kombination av lön och utdelning. En vanlig strategi är att ta ut lön upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt (613 900 kr/år för 2024 och 643 100 kr/år för 2025) för att maximera social trygghet och pension. Därefter kan du komplettera med utdelning för att utnyttja de skattefördelar som finns.
Därför är det smart att starta aktiebolag innan årsskiftet (skattefördelar!)
Det finns flera anledningar att starta aktiebolaget innan årsskiftet. Här är de viktigaste:
- Bättre skatteplanering: Som ägare av ett aktiebolag har du möjlighet att ta ut utdelning till en lägre skattesats, men för att kunna tillgodoräkna dig utdelningsutrymme måste du äga bolaget redan den 1 januari.
Den som är registrerad som ägare av aktierna vid årets början, den 1 januari, får rätten att använda detta schablonbelopp för lågbeskattad utdelning. Om du däremot väntar till efter årsskiftet går du miste om möjligheten att utnyttja beloppet för 2024. Läs mer om hur det fungerar här. - Slipp rusningen i januari: Många vill starta företag i början av året, och då kan det vara långa handläggningstider hos myndigheterna. Genom att starta nu slipper du vänta. Såklart är det allra enklast att välja ett lagerbolag.
Tips! Vill du också starta ett nytt aktiebolag innan årsskiftet? Vanligtvis får du vänta i ett par veckor, men det kan vara löst på två timmar med ett lagerbolag! Läs mer här.
Låt smarta verktyg hjälpa dig att ta beslut
Oavsett om du är nystartad eller har drivit ditt företag ett tag är det viktigt att ha koll på företagets ekonomi – rätt koll gör beslutet om utdelning eller lön väldigt enkelt. Här är några smarta alternativ om…
…du har varit igång och behöver ett bokföringsprogram (eller vill byta): Med Visma eEkonomi kan du enkelt hålla reda på löner, bokföring och utdelning. Programmet hjälper dig att fatta smarta ekonomiska beslut och automatiserar många tidskrävande moment.
…du är nystartad: För dig som precis har startat ditt aktiebolag finns dessutom ett extra förmånligt erbjudande – halva priset för nystartade företag
.… du går i starta-eget-tankar: Varför inte passa på att komma igång med ett lagerbolag redan nu (som vi snackade om innan)? Det behöver inte vara krångligt. Genom att skaffa ett lagerbolag kan du i princip vara klar på bara 2 timmar. Easy Peasy! 2025 blir ditt år!
Så låt oss ta denna trevliga stund tillsammans i mål (även om vi delvis hamnade i krångliga vatten med många exempel och siffror): Genom att förstå skillnaden mellan lön och utdelning kan du både minska skatten och få maximala förmåner. Lycka till!