Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Blåst på onlineköpet – blev en ny startup

Yasemin Bayramoglu 22 maj, 2019 Uppdaterades 18 december, 2024 8 minuters läsning
wilhelm schenning

Det räcker inte med en bra idé. Man måste ha en lösning på ett verkligt problem, som andra känner igen sig i.
Det menar Wilhelm Schenning, vars startup Woilà kom till när han känt sig blåst på pengar efter onlineköp.

Vi är nog ganska många som köpt något för att kort därpå upptäcka att priset satts ned. Vi känner oss lite blåsta och försöker glömma och gå vidare.

LÄS OCKSÅ: WILHELMS 6 TIPS NÄR DU SKA STARTA EN STARTUP

Studenten Wilhelm Schenning, däremot, han glömde inte. När han i slutet av 2016 upptäckte att priset på skjortan han köpt just hade sänkts med flera hundra kronor ringde han i stället upp kundtjänsten och bad om att få tillbaka mellanskillnaden.

– Jag var student och varje krona var enormt värdefull. Först blev jag arg på mig själv och tänkte ”varför väntade jag inte lite”, men sedan insåg jag att jag inte kommer att veta när de sätter ner priset, så jag tänkte att jag står på mig och ser vad som händer. Då fick jag svaret ”vi har krediterat mellanskillnaden tillbaka till ditt konto”!

Många har redan prisgarantier

Det Wilhelm inte visste då var att många e-handelsbolag har
olika typer av prisgarantier. Så det går att göra precis som han gjorde. Det är
bara det att få känner till det – och ännu färre orkar hålla koll på
prisförändringar.

Wilhelm, som vuxit upp med Shark Tank och Dragons Den på tv, och som länge drömt om att bli entreprenör, såg plötsligt sin affärsidé. Han kontaktade en kompis från studietiden, Carl Enbom, för att kolla om han kände igen sig i problematiken.

– Vi tog en öl och snackade. Han kände igen sig i att man har bra koll före köpet tack vare prisjämförelsesajterna, men inte efter köpet. Vi bestämde oss för att testa det här på fler butiker. Om det bara var en butik som betalade tillbaka skulle det inte vara en affär att skala på.

Sagt och gjort. Wilhelm och Carl började beställa alla möjliga produkter. Babyprylar, vuxenkläder, elektronik. Fast först hade de kollat att det faktiskt fanns ett billigare pris på marknaden, så att det fanns en mellanskillnad att faktiskt be om.

Vi såg att de flesta butiker väljer att betala tillbaka mellanskillnaden i stället för att jag ska returnera varan och få en dålig kundupplevelse.

– Vi beställde 10–20 paket varje vecka. Jag hade en mindre lagerlokal hemma och personalen på Postnord började titta konstigt på mig. Jag hämtade ut tio paket, sedan lämnade jag tillbaka tio paket, för jag hade ju inte råd att köpa en massa dyra grejor. Då fick vi en bra känsla för vad som funkar på marknaden och vi såg att de flesta butiker väljer att betala tillbaka mellanskillnaden i stället för att jag ska returnera varan och få en dålig kundupplevelse.

Släkt och vänner fick testa

Just vid köp online är tryggheten för köparen extra stark
tack vare distansköplagen. Wilhelm behövde alltså inte ta några risker för att
göra sin marknadsanalys.

Nästa steg blev att testa tjänsten på andra. För det behövde
de en enkel testmiljö – och webbutvecklare. Rickard Bergeling och Jonas
Friman fanns också inom kompiskretsen och kom in och hjälpte till att bygga en
testsajt.

Sedan kopplades släkt och vänner in som testkonsumenter.
Wilhelm och gänget insåg snart att det skulle kunna fungera, förutsatt att
någon kunde utveckla tjänsten fullt ut. För dittills hade Wilhelm själv suttit
och googlat fram prissänkningar på produkterna som föräldrar och kusiner köpt.

Tanken var att bygga ett system där kunden registrerar sig på deras sajt, sedan skulle man skapa en robot som känner av när kunden får ett kvitto från en e-handel i mejlboxen. Roboten börjar då automatiskt känna av priserna på marknaden. Hittar man ett lägre pris går ett mejl till butiken där kunden handlat och man ber om mellanskillnaden tillbaka.

– Vi ville få upp trycket i tjänsten, vi ville få 50 000 användare, 100 000. Då kontaktade vi Almi och sökte innovationsbidrag och innovationslån. Vi ville bygga tjänsten snabbare än vi hade kapacitet för.

Fick lån från Almi

På Almi förstod man först inte pitchen. Wilhelm bad att få komma dit och berätta. Då satt pitchen perfekt och de fick sitt lån. Nu kunde man ta hjälp av fler webbutvecklare. Detta var 2017. Men det skulle dröja till april 2018 innan tjänsten var igång.

– Jag är en tidsfascist när det gäller att komma i tid till möten, men en tidsoptimist i projekt. En bra regel som jag lärt mig under den här resan är att när du ska starta ett projekt som vårt så räkna på tiden – och räkna sedan med faktor två. Då får du ungefär den tid det faktiskt kommer att ta.

Woilà
Första tiden har Woilà haft kontoret på SUP46.

Den lärdomen gav fler lärdomar som: skriv en tydlig tidplan
och sätt en deadline. Om ni inte klarar deadline – utvärdera varför. Allt för
att bli bättre till nästa gång.

Alla företagare pratar om hinder som måste övervinnas. Ingen klarar sig undan hindren.

– Hela resan har varit ett enda stort hinder i så fall, säger W och skrattar. Men det är ju alltid det här att man får försöka lära sig och testa olika vägar att gå.

Satsade på vattentäta avtal

Pengabristen var förstås det kanske största hindret. När väl pengarna kom från Almi fick man möjlighet att utveckla tjänsten. Men man valde också att lägga en slant på att titta på juridiken kring företaget.

– Vi fick rådet att skriva ett aktieägaravtal men också sätta användarvillkor och privacy policy. Nu med GDPR är det enormt viktigt att ha den typen av skydd när man väl lanserar något, så att man har ett vattentätt skydd för sig själv.

Man ska inte försöka göra allt själv om man ska bygga ett bolag som ska göra större skillnad.

Nu är de alltså fyra medgrundare i företaget. Fyra viljor som ska samsas om strategi, arbetstakt och mål. Wilhelm menar att om det är något han gjort bra så är det att han tidigt insåg att han inte skulle klara allt själv. Han byggde tidigt ett team med personer som kompletterade hans egen kompetens.

– Ett misstag som jag tror att många gör är att man ägnar tid åt en massa olika saker i stället för att fokusera på det man själv är bäst på. Man ska inte försöka göra allt själv om man ska bygga ett bolag som ska göra större skillnad.

I början av 2018 tog Woilà in sin första investering från
affärsänglar, närmare bestämt från tre stycken. Då kunde alla fyra delägarna
äntligen börja jobba heltid i bolaget. I april kunde man äntligen lansera
tjänsten brett och börja trycka på med marknadsföring för att inte bara förlita
sig på word of mouth.

Växer snabbt nu

Då, äntligen, kom den första kunden som inte var en mamma, flickvän eller kompis kompis.

– Att upptäcka att ”den här personen känner jag inte igen, vem är det?” – det var skithäftigt! Riktigt stort, säger Wilhelm glatt.

Målet är att ha 50 000 registrerade användare före sommaren. När vi ses är det är det tid kvar och de ser ut att nå målet utan problem.

– Nu växer det något enormt. Det är jättekul. Och nyligen fick vi vår senaste finansiering så att vi kan växa ännu mer.

Att ta in kapital eller inte är en fin avvägning. Vad är värt att avstå för att nå målet? Än så länge är grundarna majoritetsägare.

– Det är alltid en intressant fråga – behöver vi finansiering för att fortsätta företaget? En del säger nej och att man vill bootstrappa, alltså försörja sig på de intäkterna man skapar. Men då gäller det att sätta intäkter direkt och ha en så stor kritisk massa att man kan betala löner direkt för att kunna leva på det. Där vi befann oss hade vi inte möjligheter att ta ut det vi behövde för att kunna leva på det om vi skulle kunna göra det på heltid. Och vi ville jobba heltid för att kunna springa så snabbt som möjligt, säger Wilhelm.

Bra stöd av sina finansiärer

De funderade också på vilken typ av finansiärer de ville ha med sig. Sådana som bara petar in kapital och väntar på avkastningen eller så kallade smarta pengar – alltså finansiärer som är mer delaktiga.

– För oss var det självklart att vi ville ta in investerare som kom in med sina kontaktnät och sin kunskap och som kunde vägleda oss i situationer där vi själva inte hade erfarenheten.

Han medger att han var lite rädd för att investerarna skulle ha bråttom med att få tillbaka sina pengar.

– Men de har varit tydliga med att de vill att vi ska bygga en så bra produkt som möjligt, för har man bara en bra produkt kan man alltid skruva på affärsmodellen senare för att tjäna pengar. Så fokus har varit att bygga en så bra och konsumentvänlig produkt att det alltid finns ett behov av den.

Att det kommer konkurrenter är Wilhelm övertygad om. Men han låter inte särskilt bekymrad.

– Vi har byggt tjänsten så att det blir ganska höga barriärer för konkurrenter att komma ikapp och så har vi har skapat en bra relation med många stora nätbutiker.

Han låter nöjd.
– Mycket nöjd!

LYSSNA på hela samtalet här.



ANNONS

Innehåll från Almi

Partner

Så rider du ut tullstormen – detta behöver svenska småföretagare veta just nu

Höjda tullar, ökad osäkerhet och svårare tillgång till kapital. För många företagare känns det som om mattan dras undan just nu – men det finns sätt att läsa utmaningarna. Här berättar Almi hur du kan rusta ditt företag i tullstormen.

Almi 20 maj, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 3 minuters läsning
Tullkaos 2025

Foto: Almi

När USA höjer tullarna på varor från bland annat Sverige, påverkar det inte bara de stora exportjättarna. Även små företag märker av följderna – i form av ökade kostnader, fördröjda affärer och en växande tvekan kring nya investeringar.

Men istället för att trycka på paus kan detta vara ett gyllene tillfälle att stärka ditt företag och bygga nya konkurrensfördelar. Juliana Perez Falke, affärsområdeschef för Almi Företagspartner, berättar hur ditt företag kan agera smart i en orolig tid.

Psst! Här kan du se om just ditt företag kan få finansiering via Almi. 

Tips! Innan vi startar, här kan du ladda ned Almis kostnadsfria mallar för budget, affärsplan och Lean Canvas. Bra va!

Nya tullar – en utmaning och en möjlighet

Just nu ser Almi att många företagare blir försiktigare. Man skjuter upp investeringar och undviker att söka nytt kapital. Men att bromsa helt kan göra att man missar viktiga tillväxtmöjligheter.

”Vi ser att många företag tvekar inför att ta nästa steg när omvärlden är osäker. Men just då är det viktigare än någonsin att våga agera. Med rätt stöd kan företag inte bara klara omställningen utan också stärka sin konkurrenskraft på sikt. Vi på Almi kan erbjuda både finansiering och stöd för att hantera osäkerheten och skapa nya möjligheter för framtiden”.

Juliana Perez Falke.
<br />

Foto: Birgersdotter AB

Det är också viktigt att förstå att tillgången till kapital kan minska i ett kärvare ekonomiskt klimat – vilket gör det ännu viktigare att agera i tid.

 Fyra smarta tips för att möta tullkrisen

  1. Se över dina leverantörsled
    Diversifiera dina inköpskanaler för att minska sårbarheten mot enskilda länder eller regioner.
  2. Utforska nya marknader
    Kanske finns möjligheter på hemmamarknaden eller i andra delar av världen där nya tullar inte påverkar handeln?
  3. Stärk företagets likviditet
    Ett stabilt kassaflöde är avgörande i turbulenta tider. Se över factoringlösningar, checkkredit eller andra smarta sätt att frigöra kapital.
  4. Satsa på omställning och innovation
    Kan du förändra dina produkter, din paketering eller dina affärsmodeller för att möta nya krav och kostnadsbilder?

Almi kan hjälpa ditt företag i utmanande tider

För att lyckas i utmanande tider krävs ofta både kapital och kloka vägval. Här kan Almi göra skillnad. Genom finansiering och affärsutvecklingsstöd hjälper Almi små och medelstora företag att:

  • Investera för hållbar tillväxt trots osäkerhet
  • Ställa om verksamheten till nya marknadsförutsättningar
  • Stärka motståndskraften mot framtida kriser

Att vänta på 'rätt tillfälle' kan bli kostsamt. Därför är det ofta klokt att agera tidigt, ta hjälp och våga investera i sitt företags framtid – även när världen känns osäker. Här är några av alternativen hos Almi.

Lån

Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och gröna lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.

Riskkapital via Almi Invest

Riskkapital innebär att du utöver kapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.

Verifieringsmedel

Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt.

Tips! Här kan du läsa mer om Almis olika lån och verifieringsmedel.

Behöver du också finansiering för att utveckla ditt företag just nu?
Boka ett första möte med Almi redan idag. Det är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting förutom en väg till en hållbar tillväxt.
Du bokar ditt möte här.

Om Almi
Almi AB investerar i hållbar tillväxt. Vi erbjuder finansiering och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser, som etablerade företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet. 



Möt våra medlemmar

Vill förändra mediebranschen – med fokus på kvalitet, lönsamhet och gemenskap

På Driva Eget vill vi lyfta våra medlemmar – människorna bakom idéerna, företagen och drivkrafterna. Därför bjuder vi in till personliga intervjuer med medlemmar i Driva Eget Plus för att inspirera, synliggöra och stärka gemenskapen. Idag tog vi ett snack med Sebastian.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 24 juni, 2025 Uppdaterades 24 juni, 2025 2 minuters läsning
Foto Malin Lindner

Foto: Malin Lindner


Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.