Alla företag kan bli cirkulära (även ditt) – börja med de här 3 stegen


Cirkulärt företagande? Delningsekonomi? Hållbarhet? Termerna är mindre viktiga – det centrala är vad ditt företag gör. I den här guiden hjälper vi ditt företag att bli mer cirkulärt (och berättar vilka tre steg du kan starta med för störst effekt). Häng på!
Vad är cirkularitet? Jo, det handlar om att använda resurser på ett smart och ansvarsfullt sätt som är bra både för ekonomi, miljö och utvecklingen i stort. Visst låter det självklart, och ofta är det också väldigt lönsamt för företaget! (Varför det är lönsamt med hållbarhet? Lär dig här.)
Så varför börjar inte alla företag jobba cirkulärt? Bra fråga! Kanske verkar det krångligt, kanske är det svårt att komma igång? Hur som, är det hög tid att dra igång det cirkulära företagandet (även för dig!).
I den här guiden får du:
- De fyra delarna i ett cirkulärt företagande
- Frågorna alla företag behöver ställa sig
- Vad ditt företag kan göra direkt för att bli mer cirkulärt och hållbart
- 3 sätt att göra företagets affärsmodell mer cirkulär
- En plan för att komma igång med cirkulärt företagande i just ditt företag
- Veta vilka finansieringslösningar som finns hos Almi just nu – exempelvis om du står inför en grön omställning, har en ny, innovativ idé eller när du vill växa. Läs om olika typer av Almi-lån här.
1. De fyra delarna i cirkulärt företagande
För att få förstå vad cirkulärt företagande innebär, kan du utgå från följande fyra områden:
- Resurs- och energieffektivitet
- Återbruk
- Återvinning
- Deponi – i dagligt tal kallat soptipp
Ett exempel på cirkulärt företagande kan vara att tillverka produkter med extra lång livslängd och utbytbara delar, alternativt att hyra eller att hyra ut hållbara produkter som en tjänst. Kanske kan ditt företag skapa en cirkulär affärsmodell eller vara en del av en cirkulär lösning? Eller fundera över om ni kan skapa nyttigt avfall som snarare är till hjälp för naturen och människan.
Psst! Här kan du gå ett kostnadsfritt webinar om hur du kan tjäna mer pengar med hjälp av hållbarhetsarbete.
2. Frågorna ditt företag behöver ställa sig
Men det räcker inte att förstå vad cirkularitet innebär, ditt företag behöver agera också. Så låt oss börja med åtta frågor som du och dina medarbetare kan diskutera på nästa möte:
- Hur jobbar ni resurs- och energieffektivt idag?
- Hur kan ni jobba ännu mer resurs- och energieffektivt?
- Vad i verksamheten återbrukas idag?
- Vad skulle kunna återbrukas ytterligare?
- Vad återvinner ni?
- Vad skulle ni kunna återvinna mer?
- Vad går till deponi (i dagligt tal soptipp)?
- Vad kan minskas dit?
Genom att ställa de här frågorna (och såklart tänka ut bra svar) kan de flesta företag enkelt förbättra sitt cirkulära arbete. Och bäst av allt – oftast gör det företaget mer lönsamt samtidigt!
Psst! Vill du få hjälp med att ställa de rätta frågorna kan Almis affärsutvecklings-tjänster vara ett alternativ. Spana in dem här!
3. Vad kan mitt företag göra direkt för att bli mer cirkulärt?
Alright, nu förstår vi vad cirkularitet är och vilka frågor vi ska ställa. Men vad kan vi göra direkt (som andra redan har gjort) som verkligen gör skillnad? Häng med på några exempel!
- Identifiera den energi, vattenkällor och övriga resurser som används i era aktiviteter.
- Mät, registrera och rapportera er användning av energi, vatten och andra resurser.
- Genomför åtgärder för att resurseffektivisera.
- Komplettera eller ersätt icke förnybara resurser med alternativa hållbara, förnybara resurser och resurser med låg påverkan, där det är möjligt.
- Använd återvunnet material och återanvänd vatten så långt det är möjligt.
- Främja hållbar upphandling.
- Överväg om ni kan tillämpa ett utökat producentansvar.
- Främja en hållbar konsumtion i alla företagets val.
Dessutom är det viktigt att göra cirkularitet till en del av företagets DNA. Är alla medarbetare med på tåget?
4. Behöver vi ändra företagets affärsmodell för att bli mer cirkulära?
Troligen, ingen är perfekt! Så vad kan vi göra då. Konkreta exempel tack! Jo, till exempel.
- Erbjud reparation
Om du säljer produkter är möjligheten till reparation av dessa en viktig del för att nå cirkularitet. - Testa andrahandsförsäljning
Att sälja i andra hand är också viktigt för att förlänga livet på produkter som en kund känner sig klar med. - Hyr ut mer
Delningsekonomi handlar mycket om skiftet från ägande till tillgång. Kunderna behöver inte äga allt utan kan ha tillgång till rätt produkter. Kanske testa att erbjuda prenumeration?
Tips! Här hjälper vi dig att få koll på företagets ekonomi och öka lönsamheten.
5. Det här kan alla företagare göra för att bli mer cirkulära
Nu vet du vad du kan göra, så låt oss tillsammans sammanfatta en plan för hur du kommer igång:
- Identifiera nuläge
Var står ni? Och vart vill ni ta er? Utan nuläge är det svårt att förbättra sig.
Tips! Almi kan hjälpa ditt företag att hitta både nuläge och planen för framtiden – här får du veta hur.
- Kom igång
Viktigast – sitt inte på kammaren och slipa på dina cirkulära tankar tills allt är perfekt. Utveckla och testa hela tiden – för det tar tid. Precis som allt företagande. Psst! Hos Almi finns kostnadsfria mallar för affärsplan och budget om du är nystartad. - Våga vara pionjär
Ett litet företag måste våga förändra befintliga strukturer och processer, det är en stor fördel med stora konkurrenter. Ska ni jobba långsiktigt måste ni jobba hållbart, annars har företaget ingen framtid. Och du, kunderna kommer att gilla att ni försöker – så se till att dela det! - Det nya ska vara bättre än det gamla!
Ta inte fram en produkt, tjänst eller affärsmodell som är sämre än den ni har, bara för att ta fram en cirkulär eller mer hållbar variant. Den måste vara minst lika bra och gärna bättre. Mät kundnöjdhet hela tiden. - Mät hållbarhetsarbetet
Att samla data är väldigt viktigt. Det kan vara procent av återbrukat, mängden besparat avfall, reducerad koldioxid och så vidare. - Berätta vad ni gör – på ett snyggt sätt
Cirkulär ekonomi och hållbarhet kan lätt bli “tomma ord”, så prata inte i floskler utan beskriv vad ni faktiskt gör.
Fundera på ett grönt lån
Det gäller att få in cirkularitet som en central del av din affär. Att tänka hållbart är ett sätt att framtidssäkra ditt företag. Identifiera de hållbarhetsområden som är relevanta för ditt företag, där din påverkan är som störst och fokusera på dem. Det gäller också att finansiera sin gröna omställning – eller sina satsningar för att växla upp sin hållbara affär. Almi har flera olika lån som kan stötta dig i din hållbara omställning.
Innan du kan ansöka om Almis gröna lån har Almi obligatoriska inslag kopplat till hållbarhet och cirkularitet. Här ska ditt företag hitta din USP vad gäller hållbarhet.
Tips! Ett smart steg för denna förstudie är att använda Almis Framtidsgenerator – som dessutom är kostnadsfri. Här får små och medelstora företag, oavsett hur långt de kommit i sin hållbarhetsresa, hjälp att identifiera såväl nya affärsmöjligheter som risker kopplat till hållbarhet, samt underlag för en initial hållbarhetsstrategi.