Till huvudinnehållet

Kostnadsfritt digitalt event: Starta Eget 2026 – från idé till startklart bolag på 45 min. Läs mer

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Inspiration

Gårdsfisk - Framtidens Hållbara Fiskodling

Deras odlade fisk klarar sig utan antibiotika och bidrar inte till havens övergödning. Johan Ljungquist och Mikael Glenmark har lösningen för framtidens sushi.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 30 januari, 2018 Uppdaterades 21 mars, 2025 6 minuters läsning
Gårdsfisk

Foto: De odlar fisk som inte sabbar miljön. Foto: Birger Lallo.

Riktigt vad som drivit Johan Ljungquist och Mikael Olenmark att starta Gårdsfisk är kanske lite svårt att förstå för en utomstående, men ett visst mått av envishet har det definitivt varit.

Idén är nämligen lite speciell så till vida att de både ville odla fisk och samtidigt hålla så höga miljökrav som möjligt. Tanken var redan från början att återanvända vattnet från bassängerna som höggradig gödselprodukt för jordarna och på så sätt skapa ett kretslopp utan övergödning.

Johan Ljungquist är marinbiolog i botten och Mikael Olenmark är civilingenjör med vattenresurshantering som sin specialisering, så visst fanns kompetensen när de drog igång. Ändå tog det fem år att projektera och planera Gårdsfisk. För att hålla nere kostnaderna fick man köpa utrustningen, som kar och reningssystem, begagnade.

Med tanke på deras bakgrund så är det ingen överraskning att de träffades på Lunds Tekniska Universitet, där de deltog i ett gemensamt projekt med sex andra studenter. När det sedan gick i graven så tyckte både Johan Ljungquist och Mikael Olenmark att de trivdes så bra ihop att de ville fortsätta samarbeta. Ur det föddes alltså Gårdsfisk.

Och den vetenskapliga bakgrunden märks också när de pratar om sin systemdesign som kallas "integrerat lant- och vattenbruk". Meningen var helt enkelt redan från början att skapa ett kretslopp.

Gårdfisk

Men det näringsrika vattnet från fiskodlingen är bara halva kretsloppet. Den andra delen består av fiskarna är speciellt utvalda eftersom de är omnivorer, eller allätare. Det gör att de "slipper odla fisk som ska ätas upp av odlad fisk". Man ska också på sikt kunna använda svenskt foder, kanske egenodlat.

De fisksorter man valt att jobba med är Clarias, en afrikansk fisk som ser ut lite som en ål, men mest liknar Makrill i smak och egenskaper med bland annat mycket Omega 3. Anledningen till att de väljer afrikanska fiskar är att de lever i varmare vatten och därför också är naturligt mer resistenta mot sjukdomar. Och precis som Makrill passar den utmärkt som rökt.

Gårdsfisk använder nämligen inte antibiotika och andra mediciner, eftersom det inte behövs. Skulle fiskarna ändå bli sjuka räcker det med att blanda i salt i vattnet för att döda av bakterier, svampar och annat.

Vidare har man Svart Rödstrimma, som liknar vår Abborre, och som också kommer från varmare vatten i Afrika och därför är tåligare. Den tas upp när den väger cirka 800 gram och kan med fördel helstektas eller användas till sushi. En mindre släkting heter Rödstrimma och tas upp när den väger cirka 400-500 gram, vilket gör den idealisk för en portion och den har därmed blivit populär på restauranger.

Återigen jobbar alltså Johan Ljungquist och Mikael Olenmark med ett helhetstänk kring fiskodlingen, där fiskarnas tålighet och resistens mot sjukdomar vägs in tillsammans med smak och storlek.

När de köpte Gretagården, döpt efter sin förra ägare, så hade ladugård och stallar inte brukats på 30 år. Det gamla grisstallet hade idealiska mått för att rymma fiskodlingen och arbetet började med att bila ur gamla boxväggar, gjuta om golv samt göra om inner- och yttertak.

Greta själv var naturligtvis väldigt glad över att gården skulle brukas igen, vilket också hjälpte till vid köpet av gården. Deras tanke är att kunna utnyttja nedlagda ladugårdar runt om i landet för fiskodling, för fördelarna mot att odla i en fiskkasse i sjö är flera.

Dels kan du återanvända gödslet från vattnet och minimera utsläpp av kväve och fosfor, dels slipper du risken för att en kasse går sönder och de smiter. En annan viktig faktor är att du hela tiden kan övervaka vattenkvaliteten.

Själva vattnet som använts i en bassäng sprids direkt på åkrarna, men den avföring och andra rester som fastnar i det mekaniska filtret samlas upp i en gödselbrunn. Därifrån pumpas det upp och sprids på åkrarna det också. Än så länge har produktionen inte varit tillräckligt stor för att det ska vara lönt att sprida gödslet från brunnen men till våren är det dags.

Gårdfisk

Man har också velat introducera andra bönder till sin systemdesign med integrerat vattenbruk, men intresset blev så stort att de inte hade möjligheter att ta hand om alla sökanden på ett vettigt sätt. Så just nu har de lagt det på hyllan i väntan på tid och möjligheter. Över 1000 bönder har varit på studiebesök på Gretagården, och det finns gott om tomma ladugårdar runt om i landet.

2016 vann Gårdsfisk Coops Änglamarkspris för sitt arbete med sin ekologiska fiskodling. Deras varmrökta Clarias finns att köpa via både ICA och Coop, som tar hem på beställning om butiken inte för den.

Att detta skulle kunna bli ett intressant sätt att producera livsmedel i stor skala i Sverige framöver är nog givet. Överfiskade hav och outnyttjade ladugårdar är en kombination som kan visa sig bli lönsam framöver.

Text: Henrik FitinghoffFoto: Birger Lallo

Vanliga frågor om Gårdsfisk (FAQ tillagd i efterhand av redaktionen)

Vad är unikt med Gårdsfisks affärsmodell?

Gårdsfisk har utvecklat en innovativ affärsmodell där de odlar fisk i gamla ladugårdar med ett kretsloppsbaserat system. Deras koncept bygger på att återanvända vattnet från fiskodlingen som gödsel till åkermark, vilket eliminerar problem med övergödning. De använder inte antibiotika och har skapat ett helt hållbart system för livsmedelsproduktion.

Vilka fiskarter odlar Gårdsfisk och varför just dessa?

Gårdsfisk odlar främst Clarias (som påminner om makrill i smaken) och Rödstrimma (liknande abborre). Dessa arter är valda eftersom de kommer från varma vatten i Afrika och därmed är naturligt resistenta mot sjukdomar. Rödstrimman är särskilt populär för sushi och restauranger tack vare sin idealiska portionsstorlek på 400-500 gram.

Var kan man köpa fisk från Gårdsfisk och vad kostar den?

Gårdsfisks produkter, särskilt deras varmrökta Clarias, finns tillgängliga hos både ICA och Coop. Om din lokala butik inte har produkterna i sitt ordinarie sortiment kan de beställas hem. Priserna varierar beroende på produkt och butik, men företaget fokuserar på att erbjuda hållbart producerad fisk till konkurrenskraftiga priser.

Hur skiljer sig Gårdsfisks odlingsmetod från traditionell fiskodling?

Till skillnad från traditionell fiskodling i kassar i sjöar, sker Gårdsfisks produktion i kontrollerade inomhusmiljöer. Detta ger flera fördelar: bättre kontroll över vattenkvaliteten, ingen risk för rymningar, och möjlighet att återanvända närsalter som gödsel. Systemet kallas "integrerat lant- och vattenbruk" och minimerar miljöpåverkan samtidigt som det skapar mervärden för lantbruket.

Hur fungerar Gårdsfisks koncept med återanvändning av gamla ladugårdar?

Gårdsfisk har visat att nedlagda ladugårdar kan omvandlas till moderna fiskodlingar. Deras pilotanläggning på Gretagården är ett exempel där ett gammalt grisstall byggts om för fiskodling. Över 1000 bönder har visat intresse genom studiebesök, vilket tyder på en stor potential för expansion av konceptet i Sverige.

Är Gårdsfisks produkter lämpliga för sushi och restauranger?

Ja, särskilt deras Rödstrimma är mycket populär för sushi-tillagning tack vare sin höga kvalitet och perfekta portionsstorlek. Fisken är färsk, lokalproducerad och fri från antibiotika, vilket gör den idealisk för restauranger som vill erbjuda hållbara alternativ till importerad fisk.


Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Inexchange

Partner

Skicka 100 gratis e-fakturor (för Driva Egets följare)

Att skicka fakturor som PDF eller i pappersformat kan kännas enkelt och invant. Men det innebär stora risker – och det är mycket smartare att använda e-faktura. Just nu kan Driva Egets följare skicka 100 gratis e-fakturor – året ut!

inexchange
Inexchange 25 september, 2025 Uppdaterades 28 november, 2025 2 minuters läsning
Skicka 100 gratis e-fakturor

Foto: Inexchange

Bråttom? Här kan du direkt läsa hur Driva Egets läsare kan testa e-fakturor helt kostnadsfritt via Inexchange. Du kan skicka dina 100 första e-fakturor helt kostnadsfritt – läs mer här!

Många företagare skickar nämligen fakturor som PDF, och mailar dem till kunderna. Då är det stor risk att de:

  • fastnar i spamfilter
  • hamnar i fel inkorg
  • glöms bort, eller skrivs ut och förloras

Därför byter många företagare till e-fakturor. En e-faktura levereras direkt in i mottagarens system. Du får en bekräftelse på att fakturan tagits emot, vilket ökar chanserna för att den betalas i tid. Statistik visar faktiskt att e-fakturor minskar betalningstiden med i snitt 5 dagar.

Många sparar också 5-10 minuter i hanteringstid per faktura, när de går över från PDF till e-faktura.

Redan idag måste du skicka e-faktura om du säljer till offentlig sektor. I framtiden kan det bli krav även för affärer mellan företag. Flera EU-länder har redan infört e-faktura som krav. ​​I Sverige driver myndigheterna linjen att det ska lagstiftas om obligatorisk e-faktura för företag och offentlig sektor även i vårt land.

Tips: Läs också guiden Ska du starta eget? Tänk på detta innan du skickar första fakturan.

Fördelarna med att byta till e-faktura

  • Säkerhet: Minskar risken för fel och bedrägerier
  • Effektivitet: Mindre manuell handpåläggning, bättre kassaflöde
  • Miljövinst: Färre papper, lägre antal utskrifter
  • Automatisering: Allt från attestflöde till bokföring går att koppla på

Här kan du läsa mer om fördelarna med e-faktura (och tre stora risker med PDF).

Hur kommer mitt företag igång med e-faktura?

Kanske har ditt ekonomisystem redan stöd för e-faktura? Annars är ett riktigt bra alternativ att testa Inexchange, där du kan skicka dina 100 första e-fakturor helt kostnadsfritt. Testa här!

Om Inexchange
Mer än 60 000 företag och organisationer effektiviserar sin ekonomihantering med Inexchange. Här hanteras miljontals fakturor varje vecka, snabbt och säkert. Välj en miljövänlig väg till ett papperslöst kontor.



Nyheter

Får man dra julfesten på företaget? Detta gäller

Ja, du får dra av julfesten – men det finns gränser du måste känna till. Innan du fixar festen eller bokar årets julbord 2025 behöver du ha koll på avdragsreglerna för mat, lokal och underhållning. Vi guidar dig genom moms, förmånsbeskattning och skattefria gränser.

Martin_redaktor
Martin Ahlström 3 december, 2025 Uppdaterades 3 december, 2025 4 minuters läsning
2026 (18)

Foto: Framtagen med hjälp av Gemini

Kan man dra av julbord och julfest?

En julfest räknas som intern representation och är en skattefri förmån för de anställda – så länge det hålls inom rimliga gränser (hur lyxig festen får vara kommer längre ner). Om det bjuds på alkoholhaltiga drycker i samband med julbordet är även detta skattefritt.

Avdrag för mat och dryck

  • Kostnadsavdrag: Julbordets kostnad för mat och dryck är tyvärr inte avdragsgill
    (0 kr).
  • Momsavdrag: Du får däremot lyfta momsen (ingående mervärdesskatt) för en kostnad på mat inklusive dryck upp till 300 kronor per gäst. Denna möjlighet får du inte missa!

Avdrag för kringkostnader

  • Lokal och underhållning: Båda är avdragsgilla – upp till 180 kronor + moms per person.
  • Övernattning: Resor och hotellnatt på annan ort är avdragsgillt. Detta gäller för upp till en natt, och den anställde förmånsbeskattas inte.
  • Frekvens: De avdragsgilla kringkostnaderna får ni bara göra avdrag för högst två gånger per år. Anordnas fler fester får ni välja vilka två som ska vara avdragsgilla.

Vem får delta?

Även utgifter för tidigare medarbetare, styrelseledamöter och de anställdas make/maka eller sambo samt hemmavarande barn blir avdragsgilla inom beloppsgränserna.

VIKTIGT FÖR ENSKILD FIRMA: Driver du enskild näringsverksamhet har du ingen möjlighet att dra av kostnader för julbord eller liknande personalfester, eftersom du inte räknas som anställd i din egen firma.

Jullunch istället för julfest

Många väljer att gå ut och äta en god jullunch istället för en stor fest. Här är det viktigt att se upp:

  • Om jullunchen inte är tänkt att fungera som en av företagets årliga personalfester, räknas den inte som intern representation och de anställda ska förmånsbeskattas för måltiden.
  • Om ni däremot beslutar att jullunchen är företagets formella julfest, gäller reglerna för intern representation (se ovan).

Om du bjuder kunden på julbord eller julfest?

När du bjuder kunder (extern representation) gäller striktare regler:

  • En vanlig julfest: Kostnaderna för förtäring är inte avdragsgilla (0 kr), och oftast får du inte heller dra av momsen, då en julfest sällan räknas som en enkel representation i samband med ett affärsmöte. 
  • En julfest med affärssyfte: Anordnar du däremot ett event, seminarium eller liknande i samband med julmaten? Då kan kringkostnaderna (t.ex. för enklare underhållning eller lokal) bli avdragsgilla. Du får dessutom lyfta momsen (ingående mervärdesskatt) på utgifter upp till 300 kronor exklusive moms per gäst.

Om du vill lyxa till det ordentligt

Se upp om du planerar en alltför påkostad och lyxig tillställning!

Om festen eller personalresan blir alldeles för dyr och exklusiv riskerar den att ses som överdriven representation eller en förmån. Detta kan leda till att de anställda förmånsbeskattas för delar av kostnaden. 

Hela kostnaden (mat, dryck, omkringkostnader) blir visserligen då avdragsgill för företaget som personalkostnad, men det är sällan uppskattat när de anställda får skatta för något som var tänkt som en gåva. 

Det finns ingen fast gräns för vad som är 'för lyxigt' – du måste själv avgöra vad som är en rimlig nivå.

Så innebär detta att jag kan dra av julfesten på företaget?

Ja, till viss del!

  • Du kan lyfta momsen för måltider och dryck upp till 300 kronor per person.
  • Du kan dra av kostnader för lokal och underhållning upp till 180 kronor + moms per person (max två gånger per år).
  • Resekostnader och en hotellnatt på annan ort för de anställda är avdragsgilla.

Julklappar till anställda

Gåvor från arbetsgivare är normalt en skattepliktig förmån. Men det finns ett viktigt undantag för julgåvan:

Skattefri gräns: Julgåvor är skattefria för den anställde om gåvans marknadsvärde inte överstiger 550 kronor inklusive moms.

Viktigt att veta: 

  • Om gåvans värde överstiger 550-kronorsgränsen blir gåvan skattepliktig från första kronan. En julklapp värd 600 kr beskattas alltså för hela beloppet, inte bara för de 50 kronorna över gränsen. 
  • Gåvan behöver ges till alla eller en större grupp anställda för att räknas som en julgåva.

Planerar du att ge bort en julgåva? Se till att hålla dig inom 550-kronorsgränsen för att den ska bli skattefri för dina medarbetare.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.