Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Inspiration

Evas idé utmanar världsjättarna

Yasemin Bayramoglu 9 februari, 2017 5 minuters läsning

Foto: Eva uppfann ett unikt fiolstöd – nu är idén kopierad.

Eva Belvelin hade inte en tanke på att bli uppfinnare och företagare. Hon ville bara hjälpa sina fiolelever. Men nu har hennes fiolstöd fått en marknad långt utanför Sveriges gränser. Och branschens Goliat har blivit en av hennes viktigaste kunder!

Alla har inte en mission i livet. Men det har Eva. Den fick hon redan som 17-åring, då hon började jobba som fiollärare enligt Suzukimetoden. Sedan dess har det mesta cirklat kring att lära barn spela fiol.

LÄS OCKSÅ: Rösta på David mot Goliat-priset här

[caption id="attachment_23100" align="alignright" width="235"]Belvelins fiolstöd. Belvelins fiolstöd.[/caption]

– Jag började själv spela när jag var 9–10 år och jag tyckte att det var så svårt! Jag som hade så lätt för mig i skolan hade svårt att lära mig det här.

Det triggade Eva att kämpa. Med tiden kom hon att förstå varför det som är så enkelt för vissa kan vara så svårt för andra. Det handlar om motorik och ergonomi.

Ett krux är att ha en bra hållning för att inte få ont i nacke, rygg eller axlar. Något som inte är helt lätt. Ett sätt att avhjälpa det är ett fiolstöd, som låter fiolen vila på axeln. Men de dominerande stöden på marknaden ger inte Eva mycket för.

– De är formade så att de är lätt böjda åt sidan och därför går ut över axelkulan. Men dels vill man inte ha något just över axelkulan, för då får man inte fri rörlighet i armen, dels faller stöden lätt av. Och faller de av far fiolen i golvet och kan gå sönder. Det är dyra instrument och följden blir att föräldrarna säger ”du måste hålla hårt i fiolen”, vilket gör att barnet krampar i stället, håller för hårt och det gör ont, konstaterar Eva.

Under en resa i USA för sisådär 25 år sedan såg hon att några barn satt en tvättsvamp under fiolen. Eva såg direkt hur hon skulle kunna lösa det på ett bättre sätt. Hon ritade en modell i tre olika storlekar och lät en madrassfabrik i Göteborg skära till stöden av skumgummi. Några år senare, 1998, startade hon sin enskilda firma.

– Men jag har ju elever som är så unga som 18 månader, som kunde tugga på skumgummit. Dessutom blev de smutsiga och fula och tappade formen med tiden.

Sju, åtta år senare tipsade en förälder till tre av eleverna om ett mjukt men stadigt cellgummimaterial som Volvo använder i sina bilar. Eva kontaktade tillverkaren i Halmstad och insåg snabbt att det här var det perfekta materialet.

– Men när jag sa att jag ville ha 50 stöd till mina elever skrattade de. De gjorde inte mindre volymer än 5 000!

Nåja, efter lite övertalning fick det bli 5 000 stöd. Men vad göra nu? Eva kontaktade alla fiolbutiker hon kände till i Sverige och lyckades få dem att ta in stödet.

Så har det puttrat på år efter år med försäljning i fiolbutiker samt genom musik- och kulturskolor.

Tills för ett par år sedan. Då fick Eva mejl från en stor återförsäljare i USA, Potter Violins. De hade ombetts ta in stöden av en lärare vid världsberömda musikhögskolan Peabody Conservatory i Washington DC. Läraren hade sett barn spela i Sverige och var fascinerad av deras naturliga hållning när de använde stödet.

Det blev direkt en order på hundratals stöd. Och så nästa månad igen ... Stödet gjorde succé bland fiollärarna i området.

– Vid den tiden hade jag redan själv kontaktat den största återförsäljaren av violintillbehör i USA, Shar Music. Vi hade diskuterat fram och tillbaka i 1,5 år. Men de ville ha ensamrätt och dessutom ville de bara betala en dollar per stöd. Jag vägrade. Till slut sa produktchefen skamset att ledningen sagt att de skulle kopiera mitt stöd och producera det själva i sin fabrik i Kina. Som plåster på såren skulle jag få rabatt i deras butik.

Det blev en rejäl knäck för Eva.

– Jag blev jätteledsen. Det hade varit en möjlighet för mig att försörja mig och mina tre barn.

Eftersom Eva inte tagit patent på produkten från början var det för sent nu. Men Inte långt därefter ringde en konsertmästare från Tyskland. Han hade köpt Evas stöd i Sverige och använt det i flera år, men förlagt det. Gick det att beställa ett nytt? Eva svarade att hon gärna skickade stöd gratis, men ville han visa upp stödet i någon butik i Tyskland? Konsertmästaren sa ja och berättade att han även hade en bra kontakt i USA. Det visade sig vara vd:n för Shar Music!

När försäljningen tagit fart i USA genom Potters verkar det ha blivit svårt för den amerikanska jätten att göra verklighet av sitt hot att tillverka ett liknande stöd. Nu har man i stället blivit en av Evas bästa kunder, på samma villkor som andra.

Våren 2016 bjöd Potters in Eva till ett stort evenemang för musiklärare, American String Teachers Associations Conference, för att visa sin produkt i deras monter. Hon gav stöd till 300 lärare som hon mötte där. Därefter bjöd Shar in henne på en stor konferens för Suzukilärare i USA.

– Då ville jag nå alla deltagare och gjorde 900 goodiebags med ett fiolstöd i och en folder där jag berättade min historia, tillsammans med ett nothäfte med egenkomponerad musik för deras elever. Bara för att de skulle förstå att det är en lärare som utvecklat stödet.

Eva har insett värdet av att visa upp sig på konferenser och mässor. Efter besök på musikmässan i Frankfurt började orderna trilla in från Europa, Japan och USA.

– Om försäljningen fortsätter utvecklas som nu kommer kunna sälja 10 000 stöd per år om bara ett par år. Då kan jag leva på det här helt!, säger Eva och konstaterar att det är dags att växla upp till aktiebolag.

Skulle någon annan komma ut med en kopia nu, så har Eva ytterligare ett ess i rockärmen: sin notbok som levereras tillsammans med cirka 150 mp3-filer. Den gör att även den mesta nybörjare kan få det att låta superproffsigt – och få spellusten att växa!

– Boken säljs cirka 1 000 ex varje år i Sverige. Men nu ska den släppas i USA. Får den lika stor spridning där som här betyder det 33 000 sålda böcker – om året!

Strax efter intervjun ringer Eva igen och berättar att hon ska åka Hollywood.

– En filmproducent ringde och undrade om jag kan coacha en skådespelare inför en filminspelning! Jag tog hjälp med sökordsoptimering på min hemsida, kanske gjorde det att de hittade mig!


ANNONS

Innehåll från Toborrow

Ekonomi & Skatt

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.