Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Ekonomi & Skatt

Få koll på kassaflödet

7 maj, 2018 6 minuters läsning

Foto: Ett kassaflöde som flyter lika bra som ett vattenfall är varje företagares dröm. Foto: Getty Images

Ta tid att analysera kassaflödet så får du enbra bild av hur det kan effektiviseras. Var binds pengar och var gör insatser störst skillnad? Med relativt enkla medel kan du öka lönsamheten.

Av analysen kan du utläsa vilka delar av verksamheten som bidrar till det positiva kassaflödet och var ni binder mycket kapital. Ökar till exempel företagets kundfordringar binder företaget mer kapital och då kan det vara bra att se över kredittider till kunder och så vidare. Om företaget tar ett lån ger det ett positivt kassaflöde medan amorteringarna på lånet ger ett negativt kassaflöde. Ett annat område som kan binda mycket kapital är varulager.

Det är inte helt ovanligt att företag som genererar vinster och expanderar får likviditetsproblem. För sådana företag är det bra att se över kassaflödet för att se var kapitalet binds och var det finns möjlighet att förbättra flödet. Ett positivt redovisat resultat behöver alltså inte innebära att företaget har ett bra kassaflöde.

Placering i årsredovisningen


Väljer du att ta med en kassaflödesanalys i årsredovisningen ska den placeras mellan balansräkningen och noterna. Då blir ordningen som följer:
  • Förvaltningsberättelse
  • Resultaträkning
  • Balansräkning
  • Kassaflödesanalys
  • Noter

Den indirekta metoden


I K2-regelverket för årsredovisning ska kassaflödesanalysen upprättas enligt den indirekta metoden. Analysen ska innehålla uppgifter om förändringarna av de likvida medlen under räkenskapsåret. Kassaflödena ska delas upp i tre kategorier:
  • från den löpande verksamheten
  • från investeringsverksamheten
  • från finansieringsverksamheten.

Kassaflöden är in- och utbetalningar av likvida medel. Med likvida medel menas:
  • Kassamedel (kontanter, postväxlar och andra betalningsaviseringar som omedelbart kan omsättas i pengar).
  • Tillgodohavanden hos banker och andra kreditinstitut.
  • Kortfristiga, likvida placeringar som lätt kan omvandlas till ett känt belopp och som är utsatta för en obetydlig risk för värde-fluktuationer.

Om företaget har en kontokredit (checkräkningskredit) hör den utnyttjade checkräkningskrediten precis som vanliga lån normalt till finansieringsverksamheten. En outnyttjad kontokredit är inte likvida medel och ska därmed inte redovisas i kassaflödesanalysen.

En placering (aktier, fonder med mera) kan normalt bara räknas som likvida medel om löptiden är kort. Med kort löptid menas normalt en löptid på högst tre månader.

Vissa kassaflöden får nettoredovisas


De olika in- och utbetalningarna bruttoredovisas, det vill säga inbetalningarna och utbetalningarna redovisas separat. I vissa fall är det dock tillåtet att nettoredovisa. Det gäller:
  • in- och utbetalningar för kunders räkning om betalningarna mer återspeglar kundernas verksamhet (till exempel redovisningsmedel)
  • in- och utbetalningar av stora belopp som avser poster som omsätts snabbt och har kort löptid (köp och försäljning av placeringar och omplacering av kortfristiga lån).

Löpande verksamhet


Under den löpande verksamheten redovisar du transaktioner som påverkar företagets resultat. Då utgår du från rörelseresultatet och justerar för:
  • poster som inte innebär in- eller utbetalningar såsom avskrivningar, avsättningar, orealiserade valutakursvinster/valutakursförluster och realisationsresultat
  • poster som ska hänföras till investerings-
    eller finansieringsverksamheten
  • periodens förändringar av varulager, kundfordringar, leverantörsskulder samt andra rörelsefodringar och rörelseskulder.

Räntor och erhållna utdelningar ska normalt redovisas under kassaflödet från den löpande verksamheten, men under vissa förutsättningar får de redovisas under investeringsverksamheten eller finansieringsverksamheten (se längre fram).

Betalningar som avser bolagets inkomstskatt ska redovisas separat under den löpande verksamheten. Det gäller om inte betalningarna särskilt identifieras och specifikt hänförs till investerings- eller finansieringsverksamheten.

Exempel på inbetalningar i den löpande verksamheten är inbetalningar från sålda varor och tjänster, royalty, arvoden, provisioner och liknande.

Exempel på utbetalningar från den löpande verksamheten är utbetalningar till leverantörer för varor och tjänster och utbetalningar för löner till anställda.

Investeringsverksamhet


Under kassaflödet från investeringsverksamheten ska du redovisa väsentliga in- och utbetalningar brutto och separat i respektive kategori. In- och utbetalningar som avser köp eller försäljning av dotter-
företag (eller andra affärsenheter) ska alltid redovisas separat.
  • Till investeringsverksamheten hör inköp och försäljningar av anläggningstillgångar, som försäljning av maskiner, inventarier och fastigheter. Till investeringsverksamheten hör även placeringar, exempelvis olika former av värdepapper såsom aktier och fondandelar (kortfristiga placeringar kan i vissa fall anses vara likvida medel).

Räntor och mottagna utdelningar ska normalt redovisas under kassaflödet från den löpande verksamheten. Dessa får dock redovisas under investeringsverksamheten eller finansieringsverksamheten om de anses vara kostnader för finansiering eller är avkastning på placeringar. Om du väljer att hänföra räntor och
erhållna utdelningar till investerings-
eller finansieringsverksamheten måste du tillämpa denna princip konsekvent.

Exempel på in- och utbetalningar som ska redovisas under investeringsverksamheten är:
  • utbetalningar som avser köp av materiella och immateriella anläggningstillgångar
  • inbetalningar som avser försäljning av materiella och immateriella anläggningstillgångar
  • utbetalningar som avser köp av aktier och andra värdepapper (ej om värdepapperen är lager eller ska räknas som likvida medel)
  • inbetalningar från försäljning av aktier eller andra värdepapper (ej om värdepapperen är lager eller ska räknas som likvida medel)
  • inbetalningar som avser amorteringar av lån och mottagna förskott från utomstående
  • utbetalning som avser lämnade lån och förskott till utomstående
  • inbetalningar och utbetalningar som avser termins- och optionsavtal samt swap-avtal (inte sådana som företaget har för handel eller som ska anses höra till finansieringsverksamheten).

Finansieringsverksamhet


Kassaflödet från finansieringsverksamheten består av upptagande av nya lån, amorteringar på befintliga lån samt åtgärder som innebär en förändring av storleken på och sammansättningen av företagets eget kapital. Du ska redovisa väsentliga in- och utbetalningar brutto och separat i respektive kategori.

Räntor och erhållna utdelningar ska normalt redovisas under kassaflödet från den löpande verksamheten. Dessa får dock redovisas under investeringsverksamheten eller finansieringsverksamheten om de anses vara kostnader för finansiering eller är avkastning på placeringar. Om du väljer att hänföra räntor och erhållna utdelningar till investerings- eller finansieringsverksamheten måste du tillämpa denna princip konsekvent.

Exempel på in- och utbetalningar som hör till finansieringsverksamheten är:
  • inbetalningar vid nyemission av aktier
  • utbetalningar i samband med återköp eller inlösen av företagets egna aktier, till exempel vid nedsättning av aktiekapital genom indragning av aktier
  • utbetalda utdelningar till ägare
  • inbetalningar vid upptagande av lån eller vid emission av obligationslån
  • utbetalningar vid amortering av lån.

In- och utbetalningar i utländsk valuta


Enligt reglerna ska du på balansdagen värdera fordringar och skulder i utländsk valuta till balansdagens kurs. Effekten av de orealiserade valutakursförändringarna i likvida medel som uppkommer vid omräkningen till balansdagens kurs ska du redovisa separat, de ska alltså inte hänföras varken till den löpande verksamheten, investeringsverksamheten eller finansieringsverksamheten. I stället lägger du till en justeringspost i samband med att du stämmer av kassaflödet vid årets början och slut. I och med att de redovisas separat blir det möjligt att stämma av de likvida medlen mellan årets början och årets slut.

Transaktioner som inte medför betalningar


Det finns vissa typer av transaktioner som inte innebär några in- och utbetalningar men som påverkar företagets kapital- och tillgångsstruktur. Sådana transaktioner ska inte tas med i kassaflödesanalysen eftersom de inte ingår i kassaflödet under räkenskapsåret. Exempel på det är:
  • förvärv av tillgångar genom att överta en skuld som är direkt relaterad till tillgången
  • förvärv av ett företag genom apportemission
  • konvertering av en skuld till eget kapital (vanligt vid till exempel aktieägartillskott).
AV ULF SVENSSON (I samarbete med Björn Lundén information)


ANNONS

Innehåll från Toborrow

Ekonomi & Skatt

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.