"Fiaskopelle" är "Alla tiders entreprenör"

Foto: Elbil, bensinbil eller dieselbil – vad är billigast?
I åratal har Ingvar Kamprad hållit sig borta från offentligheten. Ryktet har gått om att han är svårt sjuk. Men när UF-företagarna hade mässa och fest i Stockholm på måndagskvällen togs denne Ikea-ikon emot som en rockstjärna. Iklädd rosa t-shirt och med nyanlagt skägg intog han scenen under jubel.
Prins Danielläste upp motiveringen till utmärkelsen Alla tiders entreprenör:
– Kan du nämna en svensk entreprenör? För många i världen är svaret självklart, pojken från Agunnaryd som byggde ett blågult möbelimperium. Nu har även SvD:s läsare utsett honom till Alla tiders entreprenör. Han heter Ingvar Kamprad.
Kamprad tackade och sa att det var prinsen som var anledningen till att han kom och tog emot priset personligen. Han tackade med den överdrivna ödmjukhet som ingår i hans varumärke och image:
– Jag är lite orolig när man kallar någon för bäst. Rätt var det är kanske jag själv kommer på tanken att kalla mig för bra. Det vore en katastrof. Det jag gör i dag måste jag kunna göra lite bättre i morgon. Och att sätta mig och tycka att jag är bra vore för mig en katastrof, sade han.
Liksom så många gånger förr kallade han sig för en ”fiaskopelle”:
– Jag har väldigt svårt för andra uttalanden som har med bäst och bra att göra. Jag vill hellre höra om de fiaskon jag har ställt till med. Och det vore en bättre beteckning på mig att kalla mig en riktig fiaskopelle.
Han delade villigt med sig av sitt eget framgångsrecept till de unga UF- företagarna i publiken. Det han då sa enligt Svenska Dagbladet kan delas upp i tre råd:
1. Hitta något du tror på:
– Det viktigaste är att man hittar något man tror på, och sedan pratar med en riktigt god vän och testar idén. Det får inte vara någon man går till å tjänstens vägnar, utan någon man verkligen tycker om.
2. Granska dina svagheter:
– Detta är bland det viktigaste ni kan göra. Och så gäller det att alltid vara glada till sinnet.
3. Ge aldrig upp:
– Ni som är här har redan bevisat er duglighet. Se då till att hitta någon i er närhet som ni kan göra något med. Och helst av allt, gör det på landsbygden.
Han berättade om hur han själv lyckats just på landsbygden:
– Genom att sälja tändstickor kunde jag få råd att köpa min första reseskrivmaskin för 50 kronor.
Han sa att han då bestämde sig för göra livet bättre för fattiga:
– Jag såg de arma lantarbetarna som inte fick äta inne i huset utan ute i stallet. Då lärde jag mig att om jag skulle lyckas med mina småidéer och bli affärsman, skulle jag aldrig överge de fattiga människorna. Och det har blivit grunden i vårt affärskoncept.
Men han vill inte bli betraktad som snål smålänning och sa:
– Jag kan med glädje säga att vi i dag kan avvara miljarder till välgörenhet och att hjälpa fattiga människor i hela världen. Jag säger inte detta för att skryta. Men hela vår idé är att om vi inte lyckas skrapa upp en rejäl del av det vi tjänar till välgörande ändamål, då kommer jag att skämmas.
Priset fick han sedan 12 388 av Svenska Dagbladets läsare röstat fram vem som ska få priset Alla tiders entreprenör. Kamprad van överlägset.