Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Nyheter

Kändisentreprenörerna splittras: Så skyddar du ditt företag om kärleken kraschar

EBBA
Ebba Arnborg 25 april, 2024 4 minuters läsning
Vad händer med ditt företag vid en skilsmässa?

Laila Bagge och Korosh Kananian avslöjar nu att de går skilda vägar, trots bolaget Kolai ihop. Vad händer med ditt företag vid en skilsmässa eller separation? Vi reder ut, och berättar hur du kan skydda dig från både förlorad inkomst och pension.

Profilerna och entreprenörerna Laila Bagge och Korosh Kananian har gjort slut.

– Jag och Korosh har haft nio underbara år tillsammans, nu är vi i en ny fas, sedan en tid tillbaka har vi bestämt oss för att gå skilda vägar som vänner, skriver Laila Bagge på Instagram.

I det här fallet är de alltså både vänner och kompanjoner. Tiden får visa hur de bestämmer sig för att gå vidare med bolaget bakom det veganska skönhetsmärket Kolai, som 2022 omsatte närmare 11 miljoner kronor.

Men handen på hjärtat, vet du svaret på frågan ”vad händer med mitt företag vid en skilsmässa eller separation”? Det kan vara viktigt att skydda dig. Annars kan du förlora inkomster som du har räknat med i framtiden. Vi reder ut:

Detta händer med företag vid en skilsmässa eller separation

Hur påverkas mitt företag vid en skilsmässa?

Vid en skilsmässa måste alla tillgångar som inte är klassificerade som enskild egendom delas lika mellan makarna. Detta innefattar även aktier i ett aktiebolag eller tillgångar i en enskild firma, även om du är ensam ägare.

För att kunna fortsätta driva ditt företag kanske du då måste köpa ut din före detta partner. Det kan innebära att du behöver ta ett lån, skapa en avbetalningsplan eller sälja en del av företaget. Eller fortsätta driva det ihop med din förre detta make/maka.

Det spelar ingen roll om du startat bolaget innan du gifte dig, satsat allt kapital eller driver bolaget själv. Företaget måste värderas och värdet av det ska sedan delas lika mellan makarna.

Vad kan jag göra innan jag gifter mig, för att skydda mitt företag?

Du kan upprätta ett äktenskapsförord innan du gifter dig eller startar ditt företag.

Driver du ett aktiebolag? Då kan du avtala att bolagets aktier inte ska ingå i en framtida bodelning.

Har du en enskild firma? Då kan du antingen skriva att själva verksamheten ska göras till enskild egendom. Eller så kan du göra en total egendomsskillnad. Det betyder att allt som står i ditt namn är din enskilda egendom.

Äktenskapsförordet måste vara undertecknat av båda parter, daterat och registrerat hos Skatteverket. Det kan upphävas eller ändras när som helst. Se till att ni förstår följderna med avtalet, och även hur det påverkar om du eller din maka/make dör. Stäm gärna av innehållet med en jurist så att avtalet får avsedd effekt.

Läs också:Här kan du ladda ner en gratis mall för äktenskapsförord

Vad kan jag göra om jag redan är gift, för att skydda mitt företag vid en skilsmässa?

Du kan upprätta ett äktenskapsförord även efter att du gift dig. Se mer i svaret ovan. Detta kan kräva en öppen och ärlig diskussion med din partner. Men är kritiskt för att säkra både ditt företags och din personliga ekonomiska framtid.

Vad händer med mitt företag om jag separerar från min sambo utan att vara gift?

Om du inte är gift utan bara sambo, regleras situationen av sambolagen. Endast gemensam bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning räknas som samboegendom. Ett företag, oavsett om det är ett aktiebolag eller en enskild firma, påverkas inte av sambolagen, om det inte explicit förvärvats för gemensam användning.

Vad händer med mitt företag vid en skilsmässa om vi är flera delägare?

Är ditt ägande i företaget inte skyddat av ett äktenskapsförord kommer dina aktier eller andelar att ingå i bodelningen. Detta kan potentiellt leda till att din före detta make/maka blir delägare i företaget.

Därför är det bra om man som delägare upprättar ett aktieägaravtal. Detta bör innehålla bestämmelser för hur aktier får överlåtas och vad som händer om en delägare skiljer sig. Ett aktieägaravtal kan till exempel kräva att delägare har äktenskapsförord. Det kan också fe de andra delägarna rätt att förköpa aktierna vid personliga händelser som skilsmässa.

Hur påverkas min pension om jag skiljer mig som företagare?

Den allmänna pensionen ingår inte i bodelningen eftersom den är personlig, den förblir enbart din även efter en skilsmässa.

Privat pensionssparande, som är vanligt bland egenföretagare, ingår dock i bodelningen. Detta kan ha stor påverkan på din framtida ekonomiska planering.

Tjänstepensionen för egenföretagare ingår i bodelningen om du som företagare kontrollerar och äger din pensionsförsäkring. Detta skiljer sig från anställda, där tjänstepensionen ofta inte ingår i bodelningen eftersom arbetsgivaren äger försäkringen. Denna skillnad kan göra bodelningen ekonomiskt mer betungande för egenföretagare.

Det är viktigt att överväga juridiska åtgärder, såsom äktenskapsförord, för att skydda ditt pensionssparande vid en skilsmässa.

Läs också:Här kan du ladda ner en gratis mall för äktenskapsförord

Missa inte att ta del av vårt utbud av mallar & avtal som förenklar din vardag som företagare. Här kan du ladda ner avtal och mallar.



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Viktigaste avdragen 2025 – så minskar du skatten i deklarationen

Vilka är avdragen du absolut inte får missa i deklarationen 2025? Finns det några avdragsmöjligheter du inte känner till? Och hur får du deklarationen att gå lätt som en plätt? Det och mycket annat går vi igenom i den här guiden. Enjoy!

Visma Spcs 3 april, 2025 7 minuters läsning
deklarationstips_native

Foto: deklarationstips_native

Det är hög tid att ta tag i deklarationen, och det gäller att göra rätt avdrag för att minska skatten. Deklarationen för företaget kan du fixa med ett superenkelt bokföringsprogram som i princip har allt underlag klart. 

Och du, de smarta programmen hjälper dig också att göra rätt med avdragen. Men först måste du förstås veta vilka avdrag du absolut ska titta lite extra på, och det ska vi såklart hjälpa dig med. Inför deklarationen 2025 behöver du ha koll på tre saker:

  1. Avdragen du inte får missa 2025
  2. Avdragen du kanske inte visste fanns (och avdragen du absolut inte ska göra!)
  3. Hur du skaffar ett program som gör jobbet åt dig

Psst! Spana också in skatteexpertens lista på sina bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här. Dessa bör du absolut läsa för att inte göra något av de vanliga misstagen.

Okidoki, dags att gå igenom dina viktigaste avdrag 2025. Och direkt efter avdragen berättar vi hur just DU kan deklarera smartare och få hjälp med avdragen. Det blir både konkret och lärorikt! 

 Deklarationstider – lös din deklaration smidigt
Andas ut. Skaffa Visma Spcs superenkla bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart! Läs mer här.

Viktigaste avdragen i deklarationen 2025

När du driver företag är det viktigt att hålla koll på vilka utgifter som är avdragsgilla (och spar pengar för dig). Här är några av dina viktigaste avdragen i deklarationen 2025.

Datorer och programvara

Om du har köpt en dator till företaget kan du dra av hela beloppet direkt om värdet är max ett halvt prisbasbelopp (ett prisbasbelopp är 57 300 för räkenskapsår 2024). Annars kan du dra av kostnaden genom regelbundna avskrivningar. För avdrag på programvaror gäller att standardiserade datorprogram är avdragsgilla, medan programvaror som är direkt tillverkade för ditt företag beviljas avdrag över flera år enligt samma princip som för inventarier.

Mobiltelefoner och abonnemang

Kostnader för mobiltelefoner som används i företaget är avdragsgilla oavsett företagsform. Mobiltelefonen räknas som förbrukningsinventarie och kan därför dras av direkt. Det fina är att du kan använda mobilen privat också (än så länge) utan att det blir en skattepliktig förmån. Nice!

Bilresor

Om du driver ett aktiebolag kan du ta ut 25 kr per mil skattefritt för de bilresor du gjort för företagets räkning (med din egen bil). Detta belopp behöver bolaget inte betala några arbetsgivaravgifter på. 

För enskild firma och handelsbolag gäller att du kan göra avdrag med 25 kr per körd mil i verksamheten. Du kan inte ta ut skattefri ersättning från dessa företagsformer, men genom att göra avdrag minskar både skatten och egenavgifterna. Avdragen gäller även om du har lånat en bil.

Varför är dessa avdrag viktiga? Jo, genom att dra av kostnader på rätt sätt kan du minska skatten och därmed öka vinsten i företaget. Och du vet vad det betyder? Japp, mer pengar kvar till allt som är viktigt. 

 Tips! Lös avdragsjobbet och deklarationen smidigt. Välj Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på det smarta deklarationstillvalet (för halva priset) så kan du fixa bokföring, deklaration och årsredovisning i samma program.

Avdragen många företagare missar

Okej, låt oss ta en titt på några avdrag som du kanske inte känner till och som många företagare missar. Vi snackar om friskvårdsbidrag och motion, facklitteratur och kontorsutgifter.

Friskvård och motion

Ditt företag kan erbjuda ett skattefritt friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per år till alla anställda (tänk på att det måste erbjudas till alla). Bidraget kan användas för enklare motion och friskvårdsaktiviteter, till exempel ett gymkort. 

Bonus! Är du anställd i ditt eget AB, kan du erbjuda detta till dig själv. Yeah!

Facklitteratur

Speciallitteratur som du köper för verksamheten och som är nödvändigt för ditt jobb är avdragsgill, oavsett företagsform. Detta gäller inte för litteratur som är avsedd för studiesyfte eller allmänna uppslagsverk. Nyckelordet är facklitteratur.

Kontoret

Om du har en särskild lokal i din bostad avsatt för ditt företag (och har enskild firma), får du göra avdrag för den. Om du inte har en särskilt inrättad del till företaget, kan du fortfarande få avdrag – men inte lika mycket.

Du får ett schablonavdrag för arbetsrum i bostaden under förutsättningen att du under beskattningsåret arbetat minst 800 timmar där.

För dig som är anställd i ditt eget aktiebolag kan det vara svårt att få göra avdrag för arbetsrum. Alternativet kan vara att istället ta ut en hyra från bolaget.

Tips! Vill du veta exakt hur mycket du får dra av för lokal i bostaden – beroende på om du har AB eller enskild firma? Det lär vi dig här.

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Avdragen du absolut inte får göra

Går det att dra av vad som helst? Nej du, så kul ska vi inte ha det. Det finns vissa kostnader som inte får dras av, även om du tycker att de hör till företaget. Detta gäller oavsett företagsform. Låt oss gå igenom några av dem:

  1. Böter och andra offentligrättsliga sanktionsavgifter
  2. Svenska allmänna skatter, exempelvis inkomstskatt
  3. Skattetillägg
  4. Förseningsavgifter och kontrollavgifter enligt skatteförfarandelagen
  5. Viten
  6. Kostnadsränta på skattekontot
  7. Felparkeringsavgifter
  8. Mutor
  9. Advokatkostnader och rättegångskostnader som inte syftar till att öka de skattepliktiga inkomsterna eller minska de avdragsgilla kostnaderna
  10. Kostnader för att upprätta deklaration eller att driva skatteprocesser, men bokföringshjälp är avdragsgillt.

Tips! Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Är det svårt att göra rätt avdrag i deklarationen?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Superenkel bokföring - så här smidigt kan det vara om du väljer rätt program.

När det är dags för deklaration har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Så då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror.

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är liksom bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram).

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs bokföringsprogram är komplett från början med bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs bokföringsprogram med fakturering och deklaration här. Psst! Nu får du halva priset på deklarationstillvalet.

Och har du redan ett bokföringsprogram idag är det lätt att byta. Visma Spcs är med dig hela vägen!

Ont om tid? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Ansök senast den 2 maj (då får du anstånd till 16 maj). Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Du måste vara i tid för att få mer tid.



Driva Eget väljer Co-Member – för ökat engagemang och framtidssäkrad tillväxt

Driva Eget har valt att satsa på den svenska plattformen Co-Member för att ta nästa kliv i vår digitala utveckling. Med Co-Member får vi en kraftfull och skalbar lösning som kombinerar publiceringsverktyg, community-funktioner, betalvägg och AI-baserade verktyg – allt i ett.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 22 april, 2025 2 minuters läsning
Co-Member

Foto: Co-Member

Ett naturligt steg i vår tillväxtresa

Vi på Driva Eget har under många år inspirerat och stöttat tusentals småföretagare i Sverige – från den första idén till att bygga ett hållbart företag och ett liv man älskar. För att kunna fortsätta vara en relevant och värdefull resurs även i en snabbt föränderlig medievärld behövs inte bara rätt innehåll – utan också rätt plattform.

– Vi valde Co-Member eftersom det ger oss möjligheten att samla hela vår digitala närvaro i ett system – samtidigt som det är anpassat för de behov som moderna medier har idag och imorgon. Det här är ett stort lyft för oss och för våra läsare, säger Gustaf Oscarson VD för Driva Eget.

Varför Co-Member?

Co-Member är en svenskutvecklad plattform skapad för medier och community-baserade varumärken. Den hjälper redaktioner att:

  • Skapa och publicera innehåll snabbt och effektivt
  • Bygga starkare relationer med läsarna genom community-funktioner
  • Öka intäkterna med smidiga lösningar för annonser, prenumerationer och betalväggar
  • Få tillgång till smarta verktyg för engagemang, SEO och AI-stöd
  • Skala upp utan att tekniken sätter stopp

Plattformen driftas på svenska servrar, är GDPR-säkrad och alltid uppdaterad med ny funktionalitet – utan att kräva tunga interna resurser.

Vad betyder det för dig som läsare?

Den nya versionen av Driva Eget som lanserades under februari 2025 innebär en snabbare, enklare och mer engagerande upplevelse – både för dig som är ny i din företagarresa och för dig som vill växla upp.

Du kommer kunna spara artiklar, följa ämnen, ta del av exklusivt innehåll, och mycket mer. Framöver lanserar vi fler tjänster för dig som har Driva Eget Plus  – alltid med småföretagarens behov i fokus.

– Vår vision är att vara den bästa platsen för människor som bygger sitt drömföretag och sitt drömliv. Tillsammans med Co-Member kan vi skapa en digital plattform som stödjer den resan – varje dag, avslutar Gustaf.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.