Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

"Hjälp! Jag har blivit nedskriven på nätet!"

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 6 oktober, 2010 8 minuters läsning
Läsaren Alexander har råkat ut för säljer en produkt som blivit omskriven i ett forum, något som nu dyker upp högst i Google. Experten Christian Rudolf berättar hur du tar kontroll över ditt sökresultat.Vi fick en fråga från Alexander som driver eget företag i Stockholm:Hej Christian,
Jag driver ett företag som säljer en viss produkt. Nu har en person "skrivit ner" produkten i en forumtråd. Inte så att mitt företag förkastats helt och hållet, men personen i fråga skriver att min är sämre än en annan konkurrerande produkt. Jag har varit inne och svarat i egenskap av VD för företaget, men det är irriterande att den där forumtråden dyker upp högst upp på Googles träfflista så fort man söker på mitt företag eller på produkten. Kan jag få bort den på något sätt? Eller vad gör jag?
Tacksam för svar.
MVH
Alexander, företagare i Stockholm
CHRISTIAN RUDOLF, EXPERT PÅ NÄTMARKNADSFÖRING OCH ONLINEKOMMUNIKATION, SVARAR:

För många företag är internet och Google ett trauma. Lättast märks det här traumat för de företagen som har problem med sin egna träffbild i Google, alltså när man söker på företagsnamnet. Nedan har ni en träffbild (eller SERP, som det kallas på fackspråk) för ett stort svenskt börsnoterat företag som heter Tradedoubler.



Denna träffbild är inte satt i sten. Den kan påverkas och göras mindre dålig och jag ska här visa dig hur.

Vad du INTE får göra:
När du får negativa skriverier om ditt varumärke är det viktigt att du omgående försöker ta en eventuell diskussion offline. Kontakta personen som skrivit negativt om er omgående via mail eller telefon. Försök inte lösa problemet i diskussion på bloggen eller forumet. Skriv i stället en kommentar där du ber personen att ta kontakt med dig.

Anledningen är att när du och andra börjar diskutera detta i kommentarerna lyfts diskussionen i Google, som tolkar det som att innehållet hålls färskt och gillar det. När Google gillar något skickas det upp i träfflistan.

Hur fixar du då problemet?
Du kan inte fixa sådana här problem men du kan göra problemet mycket mindre. Mellan 80-90% av alla som Googlar kollar nämligen bara första söksidan i Google. Få fortsätter och går till sidan två. Så kan du få ned de negativa träffarna till sidan två försvinner 80-90% av ditt problem. Lösningen är att engagera dig i andra kanaler än din hemsida.Det finns många sociala plattformar att använda. Nedan finner du några bra som jag gillar och några snabba ord om hur du ska använda dem.

Alla kanalerna har en sak gemensamt: Du måste döpa varje sida du startar där till ditt varumärke. För varje exempel nedan kommer jag visa hur jag skulle döpa just den sidan.

WIKIPEDIA. Världens största uppslagsverk och älskat av Google. Alla kan redigera, skapa och kvalitetskontrollera, även du. Har du ett lite större företag kan du skapa en egen sida om ditt företag och eftersom Google verkligen gillar Wikipedia kan din Wikipediasida ranka på topp 10 för ditt varumärke. Så här har ser det ut för Tradedoubler.

En viktig aspekt som är specifik för Wikipedia är att artiklar här länkas mycket från andra artiklar på Wikipedia. Det är också en anledning till att det är lätt att få upp sin artikel till topp 10 för sitt varumärke. Du kan enkelt göra det själv genom att leta upp artiklar som är relevanta för ditt företag och addera en länk i den artiklen till din Wikipediaartikel. Tradedoubler har till exempel en länk från sidan om Affiliatenätverk på Wikipedia, vilket är en relevant länk för dem eftersom de själva är ett sådant. Genom att göra lite sökningar på Wikipedia kan du hitta relevanta artiklar att editera och lägga till en länk till din Wikipediaartikel.

TWITTER. Detta är en populär mikrobloggtjänst, där du postar meddelanden som är max 140 tecken långa. Du kan se det som en enda stor global chat. Vi skall inte fördjupa oss i tjänsten utan bara konstatera att du ska börja använda den. Döp din profil efter ditt varumärke. Tradedoubler har gjort såhär. De har lagt till ett litet landssuffix eftersom de har twitterkonton i många länder.

Viktigt vad gäller Twitter är att du använder det ofta. Skaffa followers, posta budskap några gånger om dagen - även om du inte är med i själva diskussionen sedan. Ett sätt att automatisera är att bygga en feed av bloggposter som skriver om din bransch, till exempel IDG:s nyhetsfeed om du är ett techbolag.

BLOGGY. En svensk variant av Twitter. Som tjänst har den mycket färre användare men den funkar på samma sätt som Twitter.

MYNEWSDESK. En svensk pressreleasetjänst som är mycket nyttig. Det gäller inte bara när du ska städa undan sökresultat utan även för att överlag stärka din digitala närvaro. För MyNewsdesk är det samma logik som gäller: Starta en kanal som heter som ditt varumärke och börja använda den för att skicka ut intressant, relevant information.

YOUTUBE. Världens största videosajt och en av världens största sökmotorer. Du bör finnas med här. Det är samma logik som gäller för Youtube som för de andra exemplen jag lyfter upp här. Döp kanalen till ditt varumärke och börja lägga upp filmer. Ett enkelt sätt (för det känns kanske både svårt och dyrt att publicera filmer) är att bara spela in några enkla filmer från din laptopkamera där du till exempel kommenterar aktuella händelser i din bransch under 3-5 minuter.

BLOGGAR OCH HEMSIDOR. En företagsblogg ökar sannolikheten för dig att få en dubbelträff (och något som heter sitelinks) eftersom det visar att du har mycket innehåll på din sida, och just den typen av innehåll är populärt. Nedan ser ni en skärmdump från en varumärkessökning på Driva-eget.se. Den röda rutan visar sitelinksen och den gröna rutan visar dubbelträffen i SERP:en för Driva-eget.se. Det trycker en eventuell negativ träff nedåt. För att kunna få detta är bloggen ett utmärkt verktyg.



Utöver det kan du regga gratisbloggar via olika bloggplattformar. Min favorit heter Wordpress, utöver det finns det några hundra olika alternativ. Glöm inte bort att namnge sidan med ditt varumärke. I exemplet Wordpress och varumärke Tradedoubler blir det www.tradedoubler.wordpress.com.

Du som läser detta börjar se mönstret. För att ändra på träffbilden behöver du sociala kanaler där du är aktiv och som är döpta till ditt varumärke. Du behöver inte alls använda de kanaler som jag räknar upp här utan det finns många fler som alla är lite olika och du kan välja de som passar just dig och ditt företag. Några exempel ser du nedan:
  • Flickr: En av världens största fototjänster som du enkelt kan använda för pressbilder och bilder av dig och dina anställda, lokaler och produkter. Flickr kräver att din kanal där inte bara handlar om företagsbilder utan du måste även bli lite personlig, som bilder från julfesten.
  • Linkedin: Världens största forum för professionella relationer. Här kan ditt företag starta en kanal och samla de anställda. Exempel på det är Tradedoublers sida.
  • Forum: I dessa kan du till exempel skapa officiella inlägg, där ditt företag/produkter diskuteras. Inläggen trycks då uppåt om du lyckas sätta igång aktivitet i dem.

Kom ihåg att länka till din hemsida eller blogg från dina sociala kanaler.

Slutligen, nu tar vi i med hårdhandskarna!
När du startat de här kanalerna och börjat bli aktiv ser du förhoppningvis något typ av resultat efter några månader. Men för att snabba upp processen och verkligen kontrollera hur träffbilden ser ut måste du skaffa länkar till dina kanaler - så här:

Steg 1) Börja med din egen sida. Från din förstasida, länka till dina viktigaste sociala kanaler. Det kommer stärka sidorna väldigt mycket och det är dessutom relevant information för de som kommer in på din hemsida. Ett bra exempel på detta är Halebop som lagt knappar längst ned på sin hemsida.



Steg 2) Om det inte räcker måste du göra jobbet att skaffa länkar från andra sidor. Är du ovan kan det vara riktigt jobbigt, här kommer därför några tips som de flesta som jobbar med sökmotorer använder sig av:
  1. Artikelkataloger. Webbsidor som oftast drivs av de som jobbar med sökmotorer där du får lov att ladda upp artiklar med länkar till valfria sidor, till exempel dina sociala kanaler. Här finner du en lista på svenska artikelkataloger som du kan använda.
  2. Webbsidor och bloggare som redan länkar till dig. Maila dem och be dem uppdatera med en länk till någon av dina sociala sidor. Om du undrar vem som länkar till dig går det fortast att använda Yahoo Siteexplorer. Såhär ser Tradedoublers länkprofil ut.
  3. Kataloger. Egentligen funkar detta inte så bra längre, men givet att länkar kanske är något du är ovan vid så funkar det tillräckligt väl för dig. Här finns en sida med listor över svenska kataloger där du kan få sökmotorvänliga länkar
  4. Dina affärsrelationer. Många av dina anställda, leverantörer och kunder är säkert redo att länka till dig. Till exempel kan du erbjuda dig att vara referenskund och därmed få en länk naturligt från din leverantörs hemsida.
Ett sista råd!
Låt det här ta lite tid. Sätt dig inte och gör allt under en vecka utan gör en sak varje vecka under några månader. I de flesta fall kan du då dramatiskt ändra hur din träffbild ser ut.


ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Så minskar du skatten 2025 – gratis skatteguide för företagare (ladda ned)

Att navigera i skattesystemet som företagare kan vara utmanande, men med rätt strategier kan du optimera både ditt företags och din egen ekonomi. Här får du några av de viktigaste tipsen för att minska skatten 2025, och dessutom en kostnadsfri nedladdningsbar guide som ger alla skattetips du behöver.

Talenom Talenom 12 mars, 2025 4 minuters läsning
Minska skatten 2025

Foto: Minska skatten 2025

Om du har ont om tid kan du ladda hem Skatteguiden för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta skattetips på en plats. Rekommenderas! Alright, låt oss titta närmare på några av de viktigaste tipsen för att minska företagets (och din privata) skatt 2025.

Skatteplanering för ägarledda företag

Som ägare av ett fåmansaktiebolag har du möjlighet att påverka din skattesituation genom medvetna val. Genom att förstå och tillämpa rätt strategier kan du inte bara optimera företagets skattesituation utan även gynna din privatekonomi.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Strategier för effektiv skatteplanering

1. Överavskrivningar
Genom att göra överavskrivningar kan du snabbare skriva av värdet på företagets tillgångar, vilket minskar den skattepliktiga vinsten för året. Det är dock viktigt att balansera denna kortsiktiga skattefördel mot behovet av avskrivningar i framtiden.

2. Periodiseringsfonder
Att avsätta medel till en periodiseringsfond möjliggör uppskov av beskattning av en del av vinsten till ett senare år. Detta kan vara fördelaktigt om du förväntar lägre inkomster kommande år. Tänk på att dessa medel måste återföras till beskattning inom en viss tidsram.

3. Koncernbidrag
För företag inom en koncern kan koncernbidrag användas för att utjämna resultat mellan bolag, vilket kan optimera den totala skattesituationen. Det är viktigt att följa gällande regler för att säkerställa att dessa transaktioner hanteras korrekt.

Tips! Verkar det krångligt med smarta skatteupplägg? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här

<br />

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Påverkan på din privatekonomi

Dina beslut som företagare påverkar direkt din personliga ekonomi. Här är några områden att överväga:

  • Lön vs. utdelning: Valet mellan att ta ut lön eller utdelning påverkar både din skatt och dina sociala förmåner. Lön är pensionsgrundande men beskattas högre, medan utdelning ofta beskattas lägre men inte påverkar pensionen.
  • K10-blanketten: En korrekt ifylld K10-blankett är avgörande för att beräkna hur mycket utdelning som kan tas ut till lägre beskattning. Det är viktigt att förstå reglerna kring gränsbelopp för att optimera din skattesituation.
  • Avdrag för hemmakontor: Om du arbetar hemifrån kan du ha rätt till avdrag för arbetsplats i hemmet. Det är viktigt att känna till vilka kostnader som är avdragsgilla och hur de ska redovisas.
  • Tjänstebil: Att ha en tjänstebil kan påverka både företagets och din personliga beskattning. Det är viktigt att förstå förmånsvärdet och hur det påverkar din skattesituation.

Tips! Här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen.

Gratis, nedladdningsbar guide för smartare skatteplanering

För att underlätta din skatteplanering har Talenoms experter sammanställt en omfattande guide med allt du behöver veta för att optimera skatten. Den täcker allt från hantering av periodiseringsfonder till deklaration av kvalificerade andelar genom K10. Oavsett om du är en erfaren företagare eller ny i branschen, kan denna guide hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Ladda ner guiden och ta kontroll över din skattesituation här.

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer.

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.

Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Missa inte detta i deklarationen 2025 – expertens bästa tips

Vad är viktigast att tänka på i deklarationen 2025? Bara lugn, vi ska hjälpa dig. Ditt fokus ska vara på företaget – deklarationen ska gå näst intill automatiskt. Här är expertens viktigaste tips inför deklarationen 2025.

Visma Spcs 27 mars, 2025 6 minuters läsning
Nyheter i deklarationen 2024

Äntligen deklarationsdags! Vänta nu – äntligen? You bet – idag kan det vara både enkelt och smidigt att deklarera. Hemligheten är att använda ett superenkelt bokföringsprogram, så finns i princip allt underlag klart. Det blir som att följa en checklista. Dessutom kan du smidigt få hjälp med att spara slantar på minskad skatt. Så nice är det för många företagare, vare sig du deklarerat företaget tidigare, är nybörjare eller lägger ut den på en byrå.

Deklarationen för privatpersoner och enskilda firmor ska vara inne senast den 2 maj 2025 (om du inte har uppskov, läs mer om det nedan).

Inför deklarationen 2025 vill vi hjälpa dig med två saker.

  1. Visa hur enkel deklarationen är om du gör det smart – med rätt verktyg och program.
  2. Berätta vad du måste tänka på i deklarationen 2025, så att du inte missar några smarta avdrag, skattefria förmåner eller eventuella nyheter.

(Rakt på sak? Okej! Om du A.S.A.P. vill få de viktigaste avdragen, rekommenderar vi den här listan med bästa avdragen 2025. Men öppna den i en annan flik, för du kommer vilja läsa den här guiden också, trust us!)

Experttipsen i guiden kommer från Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem. Jan-Åke är utbildare på Skattehuset, ett fristående utbildnings- och informationsföretag i Göteborg, och har en gedigen erfarenhet inom skatteområdet (så nice, då slipper du kunna allting själv!). Så – här kommer de viktigaste tipsen inför deklarationen 2025.

Hur fixar jag deklarationen 2025 superenkelt?

Bra fråga! Kanske får du ont i magen bara du tänker på skatter, blanketter och deklaration? Don´t worry! Det finns bokföringsprogram som hämtar alla siffror från årsbokslutet och efter några klick är det bara att godkänna och skicka in deklarationen till Skatteverket (beroende på hur omfattande ditt företags deklaration är såklart).

Första och viktigaste steget är att välja rätt bokföringsprogram som inte kräver högskoleexamen. Satsa på ett program som har allt du behöver – bokföring och fakturering förstås – men också deklaration och årsredovisning. Det ska fungera i mobilen (du vet, företaget på fickan!), vara så gott som självkörande (så att du kan fokusera på din passion) och ligga i molnet (måste vara ett svenskt moln, det säger lagen).

Vi kan ta Visma Spcs bokförings- och faktureringsprogram som exempel, där det finns supersmidigt stöd för deklarationen. Här fixar du enkelt bokföringen löpande under året, och när det är dags för bokslut och deklaration finns allt på plats.

Deklarationen blir snabb och enkel (oavsett om du gör det själv eller tar hjälp av en byrå). Har du aktiebolag hjälper programmet dig att enkelt skicka in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket. Bonus! Du kan prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Deklarationstider – lös din deklaration smidigt 
Andas ut. Skaffa Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart!

Skattefria personalförmåner

Arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria naturaförmåner, exempelvis massage på arbetsplatsen. Dessutom kan företaget erbjuda skattefria friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per anställd och år, förutsatt att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. 

Inget nytt kanske, men ett värdefullt tips och ett smart sätt att skapa nöjdare medarbetare. Och kom ihåg – om du är anställd i ditt företag, gäller det dig också. Nice!

Obs! Punkten ovan berör endast aktiebolag. Dags att ombilda till AB? Läs den här checklistan.

Reseavdrag – vad gäller i deklarationen 2025?

Förutsättningar för reseavdrag med bil är att:

  • Reseavdraget är 25 kr/mil med egen bil för inkomståret 2024.
  • Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats måste vara minst fem kilometer.
  • Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar.
  • Du kan få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Sålt fastighet 2024? Tänk på detta

Om du har sålt en fastighet under 2024 måste du deklarera försäljningen i din deklaration året efter (2025, alltså!). För att göra det lämnar du en bilaga som du hittar i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1.

Om du har sålt din bostad och fått rotavdrag för någon åtgärd, ska du ta hänsyn till det vid beräkningen av vinsten. Den del som du fått skattereduktion för ska minska omkostnadsbeloppet och därmed öka vinsten. Det är bra för dig!

Glöm inte! Uppskovsränta slopades 2021

Glöm inte att den årliga skatten på bostadsuppskov, även känd som uppskovsränta, togs bort redan den 1 januari 2021. Detta innebär att du inte längre behöver betala någon skatt om du har uppskov med kapitalvinst på din privatbostad. Reglerna gäller både gamla och nya bostadsuppskov. För många sparar det tusenlappar varje år. Katjing!

Deklarera försäljning av värdepapper – tänk på detta

Om du har sålt värdepapper under året måste du lämna in bilaga K4 med din deklaration. I Skatteverkets e-tjänst är bilagan redan skapad med de flesta uppgifterna förifyllda, men du behöver lägga till ditt omkostnadsbelopp (dvs. vad du köpt dina värdepapper för).

Om du inte vet vad omkostnadsbeloppet är (lätt gjort…) kan du använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp, enligt schablonmetoden. Men, försök att ta reda på vad omkostnadsbeloppet är, så att du inte betalar extra skatt i onödan.

Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Kontor i bostaden – kan jag fakturera företaget? Javisst!

Om du vill hyra ut en lokal i din villa eller bostadsrätt till ditt eget aktiebolag eller din egen arbetsgivare, kommer detta att ge kapitalbeskattning så länge hyran är marknadsmässig. Det är viktigt att tänka på att behovet av lokalen måste finnas, det får inte finnas en annan lokal som används samtidigt.

Marknadsmässig ersättning är maximal hyra och det måste finnas ett avtal mellan parterna – dig och ditt företag alltså. Missa inte detta om du sitter hemma och jobbar med ditt företag!

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025, även många detaljer? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Moms vid måltidsrepresentation 2025 – beloppet är…

Vid måltidsrepresentation kan du lyfta moms på ett underlag på max 300 kronor. Det gäller även moms på alkohol och gäller för alla bolagsformer. Tänk på att beloppet för max 300 kronor per person inkluderar både mat och dryck. Så ta det lugnt med representationen (om minskad skatt är det viktiga, förstås). Få stenkoll på beloppen för representation här.

Sent ute? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du av någon anledning inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Det är viktigt att ansöka senast den 2 maj. Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Man måste alltså vara i tid för att få mer tid.

Tips! Gör deklarationen enkel och smidig – välj ett superenkelt bokföringsprogram med deklaration (deklarationstillvalet får du dessutom för halva priset).



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.