Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Ekonomi & Skatt

Får du lönen du förtjänar som företagare? Så här kan du höja den…

Visma Spcs 9 november, 2023 8 minuters läsning
Högre lön och fakturerar mer som företagare

Tid är pengar. Utan koll på din och anställdas tid kan du inte fakturera rätt, och utan rätt fakturering tjänar du mindre (än du borde). Och i slutändan leder det till lägre lön för dig som företagare. Så hur gör jag rätt? Det ska vi gå igenom nu!

Pengar är kanske inte allt, men visst drömmer du om en (åtminstone) hygglig lön och gärna en mysig utdelning? Men, enligt en undersökning från Branschorganisationen Företagarna har var fjärde företagare (25 procent) en lön under 15 000 kronor i månaden. Inte vad du tänkt dig, va!

Med det sagt – är det otroligt viktigt att du får stenkoll på din tid, fakturerar rätt och hittar sätt att ta ut den lön du önskar (och förtjänar?). Då kan du bygga ett välmående företag och få tid över till annat (kanske den där semesterresan du suktat efter?).

Låt oss gå igenom hur du ska göra om du är:

  1. Nystartad – och behöver få kontroll över hur mycket lön du kan ta ut och vilka program du borde använda.
  2. Igång med företag och kanske har anställda – och väljer rätt lön och skapar en smidig löneprocess där alla får rätt lön.
  3. Jobbar i projektform – och behöver få stenkoll på hur mycket varje medarbetare arbetar och vilken lön de ska få.

(Tips! Du kan klicka på respektive “fas” och hoppa direkt till rätt information för just dig!)

Att ta makten över tiden och jobba med rätt systemlösningar ger inte bara en smidigare och effektivare vardag, du får också koll på arbetsbelastningen så att du kan göra rätt prioriteringar och sätta lönsamheten i fokus. Du får helt enkelt bättre förutsättningar att skapa ett välmående företag.

Psst! Är du nystartad? För att du ska få bästa starten får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här!

Del 1 – Om du är nystartad

Det är supersmart att ha kontroll på ekonomi, tid, fakturering och lön redan från start i ditt företag (grattis förresten, äntligen har du gjort business av din passion!). Vilka intäkter förväntar du dig och vilka kostnader kan du räkna med? Hur många timmar per vecka kan du fakturera för? Det kan du skriva ned i en budget (här finns en gratis budgetmall). Budgeten är en viktig del av affärsplanen (här finns en enkel gratis affärsplansmall).

Det är också smart att skaffa ett ekonomiprogram från dag 1skippa Excel (det är förbjudet, by the way). Och vi fattar – tidrapportering, bokföring och fakturering kan låta krångligt. Och det är kanske inte din passion. Men oavsett om du driver företag eller har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu, så behöver du en skön lösning packad med coola grejer. Till exempel funktioner för att mäta din tid och fakturera – så att du får rätt lön.

Ekonomin och faktureringen ska vara najs att sköta och extra smidigt blir det med ett företagskort och bokföringsapp som ingår. Är du nystartad får du halva priset första året när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering. Så att du kan fokusera på din passion och samtidigt ha full kontroll.

Hur mycket lön kan jag ta ut som nystartad företagare?

Lön tas ut från företagets vinst (de pengar som finns kvar när företagets utgifter är betalda). Om företaget har intäkter på 500 000 kronor och utgifter på 100 000 kronor har du 400 000 kronor kvar till lönekostnader och buffert för framtiden.

Lönekostnaden i ditt företag påverkas av ålder och lönens storlek. Låt oss ta ett exempel:

Ditt aktiebolag (där du är ensam anställd) har intäkter på 500 000 kronor under året och utgifter på 100 000 kronor. Du vill spara 50 000 kronor i företaget som buffert för framtiden. Smart tänkt! Pengarna som finns kvar vill du ta ut i lön (och du är i exemplet 30 år).

Intäkter – utgifter – buffert: 500 000 – 100 000 – 50 000 = 350 000 SEK

Lönekostnaden kan då uppgå till 350 000 kronor, och det ska inkludera både din bruttolön och arbetsgivaravgiften. Eftersom du i exemplet är 30 år är arbetsgivaravgiften 31,42 procent. Vi säger också att du bor i Stockholm. Då använder vi den här formeln för att räkna ut din bruttolön.

350 000/1,3142 = 266 322 kronor

Bruttolönen blir alltså 266 322 kronor och arbetsgivaravgiften blir 83 678 kronor.

För att få fram din nettolön behöver du dra av kommunalskatten från bruttolönen. Om du tar ut en lön under brytpunkten (se nedan) får du inte statlig skatt. Den kommunala skatten i Stockholm är 29,82 procent (2022).

266 322*0,2982 = 79 417 kronor (i kommunalskatt)
266 322 – 79 417 = 186 905 kronor (i nettolön)

Hur mycket blir det då? Jo, du får alltså en nettolön på cirka 186 905 kronor per år (vilket blir 15 575 kronor per månad) och företagets lönekostnad är 350 000 kronor.

Och du – alla sådana här beräkningar fixar såklart ett smart ekonomiprogram. Är du nystartad får du som sagt halva priset första året när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering.

Psst! Vill du ha mer lön 2024 än någonsin tidigare? Det är så klart möjligt. Börja med att lära sig att sätta ett högre pris med de här tipsen.

Del 2 – Om du är igång och har anställda

Många företagare väljer att ta ut en lön upp till brytpunkten (vilket är 598 500 för 2023). Då får man alla förmåner – till exempel maximal sjukdomsgrundande inkomst samt maximal allmän pension – men undviker statlig skatt. Speciellt i skakiga tider är det bättre att pengarna stannar i företaget. Man vill ju vara smart…

Har du anställda? Då är det snarare marknaden som styr hur mycket lön du ska betala. Men du – ofta kostar anställda mer än vad du tror. Arbetsgivaravgifter, pensioner etc etc. Pust! Här kan du räkna ut vad en anställd kostar.

Hur får jag ordning på lönerna i företaget?

Vet du – nästan sex av tio anställda har varit med om fel i lönebeskedet. Det visar mätningen som Kantar Sifo har gjort, på uppdrag av Visma Spcs. Och nästan fyra av tio, 37 procent, uppger att de inte kontrollerar sitt lönebesked. Oops!

Det här måste vi såklart få ordning på! Det finns många lagar och regler att hålla koll på när det gäller lön, och det kan lätt bli fel utan rätt stöd. Därför är det bra att bygga en smart lönestruktur från början – speciellt när ni blir fler. Ett bra löneprogram (t.ex. Visma Lön Smart) hjälper dig att göra rätt och varnar om du gör fel. Så skönt!

Vi rekommenderar dig också att läsa den här guiden med 5 anledningar till varför du inte ska betala ut lön manuellt.

Så vad ska ett riktigt nice löneprogram ha för funktioner?

  • Automatisk semester- och frånvaroberäkning
  • Digitala lönebesked i appen Visma Lön Anställd eller Kivra
  • Automatisk arbetsgivardeklaration med koppling till Skatteverket
  • Möjlighet att välja om du eller anställda ska registrera tider och avvikelser
  • Frånvaro vid sjukdom och vård av barn
  • Frånvaro vid semester, tjänstledighet och föräldraledighet
  • Hantering av övertider, flex och komptid
  • Utläggshantering, kvitton och reseräkningar
  • Tidrapportering (görs till exempel med Visma Tid)
  • Automatiserade kopplingar till företagets ekonomisystem

Alla dessa funktioner finns i till exempel Visma Lön Smart. Med rätt program spar du tid och energi, och kan ägna mer tid åt att få ditt företag att växa. Du vill ju ställa frågan “Hur kan jag anställa fler?”, snarare än “Vad kostar en anställd?”.

Tips! Här kan du läsa mer om vad ett bra löneprogram kan innehålla.

Del 3 – Om du jobbar i projektform med fler medarbetare

Jobbar du i projekt där dina härliga medarbetare ska redovisa sin tid, och kanske få betalt per timme? Då behöver du hitta ett sätt att enkelt kunna mäta allas arbetsinsats och koppla det till utbetalning av lön. Det ska bli rätt – helt enkelt!

Låt oss gå igenom två steg för att få koll på företagets/projektets debiterbara tid och göra vardagen mer tidseffektiv (så att du får tid med den där semestern, inte bara råd…)

Steg 1: Få koll på antalet debiterbara timmar genom smart tidrapportering

Om du vill öka antalet debiterbara timmar (och mer cash in, förhoppningsvis) behöver du förstå hur timmarna fördelas idag. Med ett tidredovisningssystem kan ditt företag mäta exakt antal debiterbara timmar och hitta förbättringspunkter. Var tjänar vi pengar och var behöver vi göra förändringar?

Börja med att kartlägga företagets behov innan du väljer system. Anpassa verktyget efter företaget, inte företaget efter verktyget!

Ställ smarta frågor när du väljer tidredovisningssystem
Vad ska systemet göra åt företaget?
Vad vill vi ha svar på?
Vad förväntar vi oss?
Vilken uppföljningsmöjlighet ger systemet?
Vad vill vi ha underlaget till?
Vilket färdigt material behöver vi i slutändan?

Steg 2: Vad ska ett bra tidredovisningssystem innehålla?

Här är några exempel på vad ett komplett system bör innehålla. Det viktigaste är att du får ett bra underlag för både faktura och lön, och samtidigt en tydlig överblick över dina projekt. Företagarlivet ska ju vara lätt och smidigt, inte tungroddat!

Rätt registrering av tid och material

Ett komplett tidredovisningssystem ska såklart ha tidsregistrering av fakturerbar tid, körjournal och rapportering av materialåtgång. Det är basic!

Smidig projekthantering

Systemet bör kunna hantera kontakter, checklistor och arbetsplatsbeskrivningar. Det är också bra om systemet ger möjlighet att bifoga bilagor till respektive projekt.

Ge rätt löneunderlag

Systemet ska också ha funktioner för tidsregistrering av interntid, utlägg, kvitton och traktamente. Ahh, så smidigt!

Läs också:Här kan du kostnadsfritt prova tidredovisningssystemet Visma Tid i 14 dagar.

Alright kompis, blev det en maffig läsning? Kanske. Men så skönt att få koll och kontroll. Koll på tiden ger bättre fakturering, vilket i sin tur ger mer cash på kontot. Precis som du vill ha det.

Kom ihåg: Tid är pengar, men framförallt – mer pengar in ger dig mer tid ut! Och vips, så ligger du där på stranden…



ANNONS

Innehåll från Talenom

Privatekonomi

Starta Aktiebolag 2025 – ladda ned ultimata checklistan och få gratis rådgivning

Att starta ett aktiebolag är ett stort steg för den som drömmer om att driva eget företag. Här går vi igenom hur du startar aktiebolag 2025, och hjälper dig att förstå processen och navigera genom alla moment som krävs för att komma igång.

Talenom Talenom 20 januari, 2025 4 minuters läsning
huuvudbild

Foto: Adobe Stock

Innan vi startar – här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen. Okej, då kör vi igång!

Vad är ett aktiebolag?

Ett aktiebolag är en juridisk person som ägs av en eller flera aktieägare. En av de stora fördelarna med denna bolagsform är att ägarna vanligtvis inte ansvarar personligen för bolagets skulder. Företaget identifieras med ett unikt organisationsnummer och kan äga tillgångar, ingå avtal och bedriva verksamhet på egna villkor.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Steg för att starta ett aktiebolag

Att starta ett aktiebolag innebär flera steg som måste genomföras i rätt ordning. Här går vi igenom varje moment:

  1. Bestäm bolagsnamn och verksamhetsbeskrivning: Första steget är att välja ett unikt namn för ditt bolag och tydligt definiera vilken typ av verksamhet du ska bedriva. Namnet måste vara så pass unikt att det inte kan förväxlas med andra registrerade namn.
  2. Säkra aktiekapital: För att registrera ett aktiebolag måste du ha ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Detta belopp ska sättas in på ett bankkonto som tillhör bolaget.
  3. Skapa stiftelseurkund och bolagsordning: Två viktiga dokument som måste upprättas är stiftelseurkunden och bolagsordningen. Stiftelseurkunden beskriver hur bolaget bildas och vilka som är stiftare. Bolagsordningen är företagets regelverk och innehåller detaljer om verksamhetens syfte, aktiekapitalets storlek och hur bolaget ska drivas.
  4. Registrera bolaget hos Bolagsverket: När stiftelseurkunden och bolagsordningen är klara kan du anmäla ditt aktiebolag hos Bolagsverket. Detta görs enklast via deras e-tjänst på Verksamt.se.
  5. Anmäl till Skatteverket: Efter att bolaget har registrerats hos Bolagsverket måste du anmäla företaget till Skatteverket. Du behöver ansöka om F-skatt, momsregistrering och, om aktuellt, registrera dig som arbetsgivare.
  6. Aktiebok: Alla aktiebolag är skyldiga att föra en aktiebok. Detta dokument listar samtliga aktieägare och deras innehav, och det är viktigt att hålla den uppdaterad.

Psst! Du behöver inte göra allt själv. Vill du ha en partner som har koll på alla regler och gör allt det krångliga jobbet åt ditt företag? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom hur just du kan komma igång med ditt aktiebolag på ett smart sätt 2025. Boka din tid här.

Tobias

Driva Egets läsare får kostnadsfri rådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Vad kostar det att starta aktiebolag? Och hur lång tid tar det?

Kostnader:

  • Registreringsavgiften hos Bolagsverket är 1 900 kronor om du gör anmälan digitalt.
  • Utöver detta kan kostnader tillkomma för exempelvis juridisk rådgivning eller revisor, beroende på bolagets behov.

Tidsåtgång: Processen från ansökan till godkännande tar vanligtvis ett par veckor, beroende på hur snabbt alla handlingar skickas in och behandlas.

Fördelar med aktiebolag

  • Begränsat ekonomiskt ansvar: Du riskerar endast det insatta aktiekapitalet.
  • Trovärdighet: Aktiebolag upplevs ofta som mer seriösa av kunder och samarbetspartners.
  • Möjlighet till skatteplanering: Genom aktieutdelning och andra åtgärder kan du minska din totala skatt.

Tänk på detta om du ska starta aktiebolag

  • Som styrelseledamot kan du hållas ansvarig om bolaget inte följer lagar och regler, exempelvis vid obetalda skatter.
  • Aktiebolag har fler formella krav än enskilda firmor, inklusive bokföring, årsredovisning och bolagsstämmor.

Vårt tips! Ladda hem vår fullständiga guide för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. Där får du hjälp med alla steg, inklusive det krångliga med juridik och ekonomi. Med guiden är du redo att ta de första stegen mot att starta ditt eget aktiebolag.

Och vill du ha personlig rådgivning, får du ett gratis rådgivningssamtal hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom hur just du kan komma igång med ditt aktiebolag på ett smart sätt 2025. Boka din tid här.

Lycka till med ditt nya aktiebolag! 

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.