"Hur förbättrar jag min likviditet?"

Anders Andersson: I Driva Eget rekommenderade vi förra året att göra mesta möjliga avsättningar till periodiseringsfond just för att utnyttja denna möjlighet (att då avsätta med 26,3 procent i bolagsskatt och ta upp till beskattning fr o m 2013 då bolagskatten sänkts till 22 procent). Så du tar alltså upp det till beskattning med den lägre bolagsskatten. Grattis till planering som gått din väg.
Uppfinningar: Hej, jobbar själv inom forskning. Hur ser du på möjligheten till riskkapital för att kunna utveckla produkter från forskningsresultat? Hur stora är riskerna i att presentera en idé för eventuella investerare innan det patenterats? Själva patentet är ofta dyrt i sig, vad jag förstått.
Svar från Anders Andersson: Försök samarbeta med de inkubatorer som arbetar tillsammans med universiteten. De kan hjäpa till med expertis mot att de får en liten ägarandel i ett nystartat aktiebolag och de kan också hitta finansiering – t ex via Innovationsbron (nu sammanslaget med Almi) och Vinnova. Patent eller inte patent är en svår fråga. Hur öppen man ska vara om man inte har patent är också svårt att svara generellt på, men riskerna för att uppfinningar stjäls överdrivs ofta. Lycka till
Olle: Har du några generella råd kring hur man förbättrar sin likviditet? Jag tror detta är den vanligaste utmaningen för många små och medelstora bolag. Mitt bolag är 18 månader gammalt och lönsamt - men likviditeten ett evigt gissel. Vi driver bolaget nästan mer på likviditetsbudgeten än mot resultatbudgeten...
Anders Andersson: Förstår att detta kan vara ett jätteproblem för många. Du ska naturligtvis fakturera så snabbt som möjligt och förhandla dig till kortast möjliga betalningstid med kunderna. Kanske kan du delfakturera om du har kunder som köper dyra tjänster som tar tid att leverera. Försök få checkkredit och förhandla med leverantörerna om att få vänta med att betala.
Charlie: Jag har ett par arvoderade styrelseuppdrag. Skulle det vara förmånligt för mig att ta in arvodena i ett eget bolag istället för som idag som en "vanlig" lön?
Anders Andersson: Styrelsearvoden är en av få arbetsuppgifter som normalt inte får faktureras från ett aktiebolag. Så tyvärr Charlie har du inget val.
Viktor: Om man vill lära sig bokföringen på egen hand, har du något tips? Rekommenderar du någon kurs?
Anders Andersson: Bra kurser och dataprogram finns hos bl av blinfo.se, vismaspcs.se och Saldosystem.
Lasse: Strålande att DN uppmärksammar entreprenören!
Anders Andersson: Visst är det kul att både DN och Driva Eget slåss för småföretagarna. Det ska vi tillsammans också göra på en stor Driva eget-dag på Rival i Stockholm den 22/4 kl 13-17. Du och alla är välkomna - det kostar bara 195 kr.
Vatt: Som småföretagare får du en hel ryggsäck på dig med försäkringar och skatter. Undvik att starta eget!
Anders Andersson: Vilken dysterkvist du är. Att du själv inte passar som egenföretagare och inte vågar ta steget behöver väl inte inte avskräcka andra som läser detta.
Max: Jag drömmer om att starta en, till en början liten skateboard/modeaffär. Just nu arbetar jag på en mataffär, och extra i en outdooraffär. Vad kan du rekommendera för kurser/utbildningar/skolor för att lösa frågor inom ekonomi? Som inköp, prissättning, uttag av lön och liknande inom logistik och ekonomi.
Anders Andersson: Du verkar ha rätta gnistan för att starta. Som du förstår rekommenderar jag råden i Driva Eget och här på sajten. I butiken kan kan du också skaffa en liten handbok med 400 nybörjarråd: Driva Företag. Den svarar på många av frågorna du ställer. Mitt grundråd är att du börjar i liten skala medan du jobbar kvar i mataffären. Försök sätta dig in i hur kunderna vill ha det och kolla konkurrenterna.
Anna B: Jag jobbar dygnet runt och funderar på att anställa en person på deltid. Vad kommer det att kosta mig på ett ungefär? Och vad händer om jag inte har råd med den anställde och måste säga upp honom/henne?
Anders Andersson: Oj då - akta dig för att gå i väggen. Det viktigaste är att du noga funderar vilken person du ska anställa - kanske någon som kompletterar dina egenskaper. Till lönen tillkommer arbetsgivaravgifter - normalt 31,42 %. Mindre om den asntällde är under 26 eller äver 65 år. Avtalspensionsavgift och ökade administrativa kostnader kan tillkomma.
Anton: Vilka är riskerna om mitt nystartade företag inte går med vinst?
Anders Andersson: Det värsta som kan hända är att företaget går i konkurs om du till slut inte klarar av alla skulder. Och det är ingen katastrof. Försök lära dig av misstagen du gjort och starta om med en annan mer lönsam vinkel.
Mathias: Hej Anders! Jag vill starta eget! och tror att det skulle passa mig. Har jobbat som säljare/KAM i många år. Men jag har ingen affärsidé! jag tycker dock det är ett mindre problem. Det viktiga är att gilla att göra business och att ha driv. Vart hittar jag bra idéer?
Anders Andersson: Ett bra sätt är att jobba tillsammans med en annan person som har en bra affärsidé som han/hon vill få ut på marknaden. Försök hitta en sådan och gå med i nätverk där du får bra kontakter. Att vara säljkonsult åt andra företagare är kanske en annan väg för dig.
Classe: Hej! Har en jättebra affärsidé och undrar var jag kan söka riskkapital, få tag i en bra mentor osv.. Naturligtvis känner jag till ALMI och bankerna, men finns det någon annan väg att gå? Hälsningar, Classe Hedrén
Anders Andersson: Nyföretagarcentrum kan ge bra hjälp.
Victor: Vad ser du som viktiga faktorer för att lyckas som företagare på lång sikt med stadig tillväxt i tal om omsättning, personal etc?
Anders Andersson: Oj vilket stort ämne - som vi skrivit mycket om i Driva Eget och här på sajten. Viktigast är dina personliga egenskaper som egenföretagare - att ha självförtroende, vara kreativ, säljinriktad och att inte ge upp. Lycka till.
Natasha: Var kan man vända sig om man behöver revisor?
Anders Andersson: Kolla på hitta.se på din ort. Men ta först reda på om du verkligen behöver revisor. Finns artiklar om det här på sajten. Ofta räcker det med auktoriserad redovisningskonsult - det blir också billigare. Kolla med deras organisation - SRF.
Emil: Hej, hur bär man sig egentligen åt för att hitta riskkapitalister om man inte är börsnoterad?
Anders Andersson: Kan tyvärr vara jättesvårt. Försök låna av Almi som ska ta större risker än banken. De bästa riskkapitalisterna är släktingar som har pengar och som tror på dig och din ide. Försök hitta sådana - allra bäst om det är de som kan vara till hjälp i ditt företag.
Lena: Vad fick dig att våga lämna fast anställning och starta eget företag? Vad har varit svårast?
Anders Andersson: Jag har aldrig ångrat detta steg. Men jag hade extraknäck i eget bolag i många år innan jag slutade min fasta anställning. Så försök testa att vara företagare först innan du säger upp dig - det är mitt råd. Det ligger ett egenvärde att vara sin egen och inte ha någon att skylla på.
Moa: Vilket är mest lönsamt, köpa eller leasa firmabilen?
Anders Andersson: Leasa är nästan alltid bäst, eftersom du får dra av halva momsen på leasingavgiften.
Frida: Finns det någon tumregel för hur snabbt ett företag bör bli lönsamt för att det ska vara värt att satsa på?
Anders Andersson: Det beror helt på vilken bransch det gäller och vilken typ av företag. Om du t ex startar som frisör och inte har planer på att växa måste du första året ha plussiffror. Om du däremot har en udda affärsidé eller uppfinning kan du gå med förlust i många år - om du bara får kapital från bank eller riskkapitalist. Lycka till.