Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

ANNONS

Innehåll från I SAMARBETE MED SPP

Partner

Hur mycket behöver jag som företagare spara till pensionen?

SPP 15 november, 2023 7 minuters läsning
Tjänstepension som företagare

Du vill skapa din drömpension – men räcker pengarna? 3 av 10 företagare har till exempel ingen tjänstepension. I den här guiden tar vi reda på hur mycket pengar du behöver, hur ditt nuläge ser ut och hur mycket just du behöver spara till din pension.

Är du företagare (grattis!) är du fri att själv bestämma hur du vill pensionsspara. Men, hur mycket du behöver sätta av kan vara svårare att förstå. Standardsvaret är att du ska spara 4,5–6 % av den lön du tar ut, i en tjänstepension.

Men för dig som är företagare är svaret ofta mer komplicerat. Många företagare tar ju faktiskt inte ut en marknadsmässig lön – kanske prioriterar du att investera i din business istället? Dessutom är ju utdelning lägre beskattat än lön, så även om ditt företag är etablerat och lönsamt är det långt ifrån säkert att du tar ut en lön i nivå med vad du skulle kunna få i lön som anställd.

Tips! Här kan du snabbt räkna ut hur mycket dina sparpengar kan växa.

Hursomhelst, du vill skapa din drömpension och fortsätta leva med samma standard som du har idag (för många blir pensionen inte alls så – ajöss fritidshus, båt och fina bilen).

Vi är här för att hjälpa dig. I den här guiden går vi igenom tre saker som ökar möjligheten för dig att leva drömlivet som pensionär:

  • Hur du räknar ut hur stor pension du behöver (för att leva ditt drömliv som pensionär)
  • Hur du snabbt ser vad din pension kommer att bli, om du fortsätter som idag
  • Hur mycket du behöver sätta av till tjänstepension(med räkneexempel och möjlighet att räkna ut företagets kostnad)

Psst! Vill du veta vad en tjänstepensionsförsäkring skulle kosta för just ditt företag, och komma igång snabbt? Här kan du välja mellan tre nivåer för tjänstepension och få ditt pris kommande arbetsdag (helt kostnadsfritt). Spoiler Alert! 7 av 10 företagare väljer samma paket.

Steg 1: Hur stor pension vill du ha i framtiden?
När du som företagare ska sätta av till din tjänstepension är det smart att räkna baklänges – utifrån vilket liv du vill leva som pensionär. 

Börja med att besvara följande frågor:

1. Hur vill du att ditt liv ska se ut den dagen du går i pension?

2. När vill du gå i pension?

3. Hur mycket pengar vill du ha att röra dig med då?

4. Kommer dina utgifter att öka eller minska?

Dagens pensionärer lever ett betydligt mer aktivt liv och är friskare än tidigare.  Fundera därför på om du efter pensionen kan klara dig på 80 procent av dina nuvarande inkomster(en andel som ofta anges som standard i olika kalkyler)?

Eller vill du ligga kvar på samma nivå som din lön idag?

(Om du är van att ta utdelning från företaget bör du räkna ut en snittinkomst, netto efter skatt, som inkluderar både lön och utdelning så att du verkligen kan göra en rättvis jämförelse.)

När vill du gå i pension?

Vilket pensionskapital du behöver spara ihop beror så klart också på hur länge du tänker jobba och hur länge du lever efter pensionsdagen. Kanske ska du dela in pensionen i några olika faser? I början kanske du vill ha pengar till olika aktiviteter, medan du lite längre fram hellre betalar någon för städning, reparationer och olika praktiska sysslor hemma?

Det är svårt att sia om framtiden, men en prognos och plan kan du alltid göra. Då kan du räkna ut ungefär vilken pension du behöver för det liv du tänker dig.

Tips! Innan du tecknar försäkringar brukar det vara väldigt skönt att prata med någon som kan. Just nu kan du kostnadsfritt prata med en pensionsrådgivare hos SPP (som brinner för att göra tjänstepension enkelt) och undersöka vilka försäkringar just du behöver. Rådgivningen är såklart helt kostnadsfritt och utan förpliktelser. Om inte annat lär du lära dig något du har nytta av! 

Här kan du boka 30 minuters pensionsanalys för företagare, med en av SPP:s pensionsrådgivare.

Steg 2: Hur mycket har du sparat fram till idag?

Min Pension får du snabbt en översikt över ditt samlade pensionskapital och en prognos över förväntad pension. Prognosen utgår från att du fortsätter betala in till din eventuella tjänstepension på samma sätt som nu, fram till pensionen och med en värdeutveckling som kompenserar för inflationen.

Steg 3: Räkna ut vad som behövs för din drömpension

Nu har du räknat ut både vilken pension du vill ha och vad du kommer att spara ihop till om du fortsätter som nu. Jämför dessa två siffror – är det vad du önskar?

Som företagare kan du själv bestämma precis hur du vill utforma ditt pensionssparande och vilken nivå det ska ligga på. Du kan till exempel öka månadsavsättningarna till valfri fast summa, eller göra en större engångsavsättning i slutet av varje år när du ser ungefär vad årets resultat kommer att landa på. 

Se över hur mycket du har betalat in under året och om det finns utrymme att betala in mer för att maxa avdragsrätten innan årsskiftet. Du får avsätta max 35 % av årslönen till tjänstepensionen för att det ska vara avdragsgillt (dock max 10 PBB, dvs 573 000 kr år 2024). 

Vad kostar Tjänstepension för företaget?*

Så låt oss titta på ett “standardpaket” för tjänstepension hos SPP, som innehåller tjänstepensionssparande samt trygghet i form av extra ersättning och fortsatt inbetalning till din tjänstepension om du blir sjuk i form av en sjukförsäkring.

(Det fiffiga med att välja att spara i en tjänstepension är att man tryggar sin ekonomi även om man blir långvarigt sjuk. Man får inte bara ett sparande, utan även ett paket med försäkringar. *Prisexemplet avser företagets kostnad för Veronica som är anställd och 32 år samt har en månadslön på 43 000 kr.)

Månadsspara till pensionen

I ett vanligt standardpaket på SPP sätts det av 4,5% av lönen till tjänstepensionen för lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp. För den del av lönen som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp sätts det av 30% av lönen.

Exempel: Kostnaden för företaget, för Veronica (32 år) som har en månadslön på 43 000 kr, blir 1 935 kr/månad för själva sparandet.

Sjukförsäkring

Om en anställd blir långvarigt sjuk, mer än 90 dagar, ger sjukförsäkringen en bestämd summa pengar utbetald varje månad som extra inkomst utöver ersättningen från Försäkringskassan.

Exempel: Veronicas sjukförsäkring kostar företaget 158 kr/månad. Det innebär att hon kan få 4 300 kr/månad, vid 100 % sjukskrivning, efter 90:e dagen med sjukersättning från Försäkringskassan.

Premiebefrielse

Premiebefrielse är en trygghet som innebär att om den anställde blir långvarigt sjuk och berättigad till ersättning från Försäkringskassan, då går SPP (i det här fallet) in och betalar in premien till tjänstepensionen, helt eller delvis, efter en bestämd karenstid. Hur mycket pensionsbolaget betalar beror på graden av den anställdes arbetsoförmåga.

Exempel: Att teckna premiebefrielse för Veronica kostar företaget 67 kr/månad.

Så vad kostar detta totalt (i vårt exempel) för företaget? Jo, 2 1 48 kronor per månad.

Är det överkomligt? Hur mycket skulle du behöva spara för att få din drömpension, och vad skulle det kosta företaget? Och hur mycket bättre skulle du sova på natten? Vårt bästa tips – fråga någon som kan kan hjälpa dig att reda ut hur du får just din drömpension!

Psst! Vill du veta vad en tjänstepensionsförsäkring skulle kosta för just ditt företag, och komma igång snabbt? Här kan du välja mellan tre nivåer för tjänstepension och få ditt pris kommande arbetsdag (helt kostnadsfritt). Spoiler Alert! 7 av 10 företagare väljer samma paket.

Om SPP
SPP är försäkringsbolaget som alltid vill gå steget längre. Vi brinner för att göra tjänstepension enkelt och hjälpa dig skapa ett attraktivt förmånspaket för dina anställda. Oavsett om du behöver smarta digitala tjänster som sparar tid, skräddarsydd rådgivning för dig och dina anställda, eller en fossilfri tjänstepension, så står vi redo. Med ett komplett erbjudande och djup kompetens tar vi oss an just din pensionsutmaning.



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Men orka…! Så här slipper du göra deklarationen själv

Deklarationen närmar sig och paniken kanske smyger sig på - men oroa dig inte, det finns hjälp att få! Här guidar vi dig genom processen och visar hur du enkelt kan låta experter ta hand om företagets deklaration. Så, luta dig tillbaka och fokusera på att driva din drömverksamhet, medan proffsen hanterar siffrorna.

Visma Spcs 10 april, 2025 5 minuters läsning
deklarationshjalp_native

Foto: deklarationshjalp_native

Tycker du att det här med bokföring och deklaration verkar lite svårt? Vi håller med – det kan verka krångligt (även om vi är övertygade om att du fixar det själv med ett superenkelt bokföringsprogram). Men det finns faktiskt ett gäng som vet precis hur det fungerar och som kan hjälpa dig – redovisningsbyråer! 

Så om du vill gå från “panik-jag-maste-fixa-foretagets-deklaration-men-vill/kan/orkar-inte” till “det där har min byrå fixat för länge sen” – då har du hamnat helt rätt.

I den här guiden hjälper vi dig att:

  1. Hitta en riktigt vass redovisningsbyrå som fixar företagets deklaration och bokföring i ett vips. Så nice! 
  2. Förstå vad redovisningsbyrån kan göra, och vad du (kanske) borde göra själv.
  3. Tänka rätt om du vill göra deklarationen själv 

Spoiler Alert! Kom ihåg, 2025 är det faktiskt rätt enkelt och smidigt att deklarera själv. Du skojar – när blev det så? Jo, när du kan deklarera direkt i ett superenkelt bokföringsprogram (som du dessutom kan prova gratis), som smidigt fixar deklarationen. Då finns alla siffror redan på plats och du kan i princip köra på enligt en checklista. Så enkelt kan det vara för dig som företagare att göra deklaration och årsredovisning (nu får du dessutom deklarationstillval för halva priset).

Men tillbaka till ämnet – du vill lägga ut dina problemas på en byrå. Bra tänkt – klart du ska slippa! Låt oss gå igenom hur det fungerar och vad du måste tänka på.

Psst! Innan vi kör igång, spana också in skatteexpertens bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här.

Lägga ut deklaration och bokföring på en redovisningsbyrå – hur gör jag?

Många nystartade företagare väljer att sköta bokföringen själva – för att lära sig, för att få bättre koll och för att det ofta är billigare. När företaget sedan blir lönsamt kan man ta hjälp av en redovisningsbyrå för de svårare sakerna. Företagsdeklarationen kan vara en sådan sak.

Eftersom du läser den här guiden är du pepp på alternativ två. Kul! Du kommer att få mer tid till dina drömmar och business. Bra så långt!

Tips! Vill du lära dig mer om deklarationen? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här. 

Vad kan en redovisningsbyrå hjälpa till med?

Du kan få hjälp med hur mycket eller lite du vill! När du samarbetar med en redovisningsbyrå kan du välja hur mycket av företagets ekonomi du vill sköta själv och hur mycket du tar hjälp med.

Till exempel kan du sköta större delen av löpande bokföring själv, men få hjälp med lön och redovisningstjänster som årsredovisning, bokslut och deklaration. Eller så fakturerar du själv och lämnar bort redovisningen till redovisningsbyrån. 

Du kan även lämna bort i princip allt arbete kring din ekonomi, redovisning och deklaration. Och få löpande information om hur ditt företag mår från din byrå. En redovisningsbyrå fungerar också som en typ av rådgivare, ett bollplank kan vi säga. Allt är möjligt och du kan välja!

Tips! Här berättar vi lite mer om vad du har att vinna på att ta hjälp med deklarationen.

 Kan en redovisningsbyrå fixa företagets deklaration?

You bet! Och kanske hittar de smarta avdrag och smart skatteplanering som du inte hade någon aning om. Win-win!

 Tips! Här är de viktigaste avdragen för aktiebolag och enskild firma. Har du missat något?

Hur hittar jag rätt redovisningsbyrå?

Du kan googla. Du kan leta med ficklampa. Du kan ringa en vän.

Eller så använder du dig av tjänsten Bokföringshjälp från Visma Spcs. Tjänsten är liksom som ett paket för dig som vill ha hjälp med löpande bokföring, moms, deklaration och bokslut. Det bästa av allt är att du och din nya redovisningsbyrå jobbar i smarta verktyg tillsammans. 

Exempelvis kan du shoppa, fota av kvittot och få in allt underlag (direkt) i Visma Spcs bokföringsprogram. Här sköter redovisningsbyrån resten och ser till att allt blir rätt, riktigt och inlämnat i tid. Till och med deklarationen. Så smidigt kan det funka att samarbeta med en byrå!

Tips! Här kan du matchas med en redovisningsbyrå och få prisförslag på vad det kostar när du behöver hjälp med din bokföring och deklaration.

Jag vill nog sköta deklarationen själv ändå – är det svårt?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Det du börjar med är att välja ett superenkelt bokföringsprogram där du även kan fixa deklarationen. Sen när det är tid för deklaration och årsredovisning är det bara att köra följande: 

När deklarationsdagen närmar sig har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror. Du kan dessutom prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram). 

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett superenkelt bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs har ett bokföringsprogram som redan från början innehåller bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs superenkla bokföringsprogram där du också kan deklarera här. Lycka till! Fokusera på drömmen, gör det som är roligt själv och lägg ut det krångliga/tråkiga/energislukande. 



Driva Eget väljer Co-Member – för ökat engagemang och framtidssäkrad tillväxt

Driva Eget har valt att satsa på den svenska plattformen Co-Member för att ta nästa kliv i vår digitala utveckling. Med Co-Member får vi en kraftfull och skalbar lösning som kombinerar publiceringsverktyg, community-funktioner, betalvägg och AI-baserade verktyg – allt i ett.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 22 april, 2025 2 minuters läsning
Co-Member

Foto: Co-Member

Ett naturligt steg i vår tillväxtresa

Vi på Driva Eget har under många år inspirerat och stöttat tusentals småföretagare i Sverige – från den första idén till att bygga ett hållbart företag och ett liv man älskar. För att kunna fortsätta vara en relevant och värdefull resurs även i en snabbt föränderlig medievärld behövs inte bara rätt innehåll – utan också rätt plattform.

– Vi valde Co-Member eftersom det ger oss möjligheten att samla hela vår digitala närvaro i ett system – samtidigt som det är anpassat för de behov som moderna medier har idag och imorgon. Det här är ett stort lyft för oss och för våra läsare, säger Gustaf Oscarson VD för Driva Eget.

Varför Co-Member?

Co-Member är en svenskutvecklad plattform skapad för medier och community-baserade varumärken. Den hjälper redaktioner att:

  • Skapa och publicera innehåll snabbt och effektivt
  • Bygga starkare relationer med läsarna genom community-funktioner
  • Öka intäkterna med smidiga lösningar för annonser, prenumerationer och betalväggar
  • Få tillgång till smarta verktyg för engagemang, SEO och AI-stöd
  • Skala upp utan att tekniken sätter stopp

Plattformen driftas på svenska servrar, är GDPR-säkrad och alltid uppdaterad med ny funktionalitet – utan att kräva tunga interna resurser.

Vad betyder det för dig som läsare?

Den nya versionen av Driva Eget som lanserades under februari 2025 innebär en snabbare, enklare och mer engagerande upplevelse – både för dig som är ny i din företagarresa och för dig som vill växla upp.

Du kommer kunna spara artiklar, följa ämnen, ta del av exklusivt innehåll, och mycket mer. Framöver lanserar vi fler tjänster för dig som har Driva Eget Plus  – alltid med småföretagarens behov i fokus.

– Vår vision är att vara den bästa platsen för människor som bygger sitt drömföretag och sitt drömliv. Tillsammans med Co-Member kan vi skapa en digital plattform som stödjer den resan – varje dag, avslutar Gustaf.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.