Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

ANNONS

Innehåll från Visma SPCS

Partner

Hur mycket ska jag fakturera för en viss lön? Tänk så här!

Hur mycket lön kan jag ta ut som företagare? Och hur mycket måste jag fakturera för att få den lönen? Det lär vi dig här – och dessutom får du tips om hur du väljer en lön som är skattemässigt smart!

Visma Spcs 6 december, 2024 8 minuters läsning
Hur mycket ska jag fakturera för en viss lön?

Okej, nu kör vi. I den här guiden går vi igenom hur du väljer rätt lön och hur mycket du måste fakturera för att få den. Hinner du inte läsa allting direkt, bör du i alla fall tänka på att:

  1. För din egen lön som företagare, är det ofta smart att lägga sig på brytpunkten för statlig skatt. För inkomståret 2025 är den 643 100 kronor per år.
  2. Lön fungerar olika i aktiebolag och enskild firma – lite längre ned lär vi dig hur.
  3. Välja ett smart program som automatiserar och ser till att det blir rätt direkt med lönen – till exempel Visma eEkonomi eller Visma Lön om ni är fler anställda.

Tips! Här finns en kalkyl där du kan räkna ut mycket du måste fakturera, för att få den lön du vill ha.

Vilken lön kan jag ge mig själv som företagare i ett aktiebolag?

I ett aktiebolag räknas du som anställd (även om du driver det ensam) och tar ut lön precis som vilken anställd som helst (har du enskild firma, kan du läsa mer längre ned). Lön tas ut från företagets vinst (de pengar som finns kvar när företagets utgifter är betalda).

Pengar är kanske inte allt, men visst drömmer du om en (åtminstone) hygglig lön och gärna en mysig utdelning? Men, enligt en undersökning från Branschorganisationen Företagarna har var fjärde företagare (25 procent) en lön under 15 000 kronor i månaden. Inte vad du tänkt dig, va!

Psst! Vill du också starta ditt nya aktiebolag snabbt och enkelt – och i princip kunna vara startklar inom 2 timmar? När du blir kund hos Visma Spcs, får du ett lagerbolag kostnadsfritt. Nice va!

Hur mycket måste jag fakturera för att få en viss lön?

För att kunna ta ut en viss lön behöver du fakturera ett belopp som täcker både din önskade nettolön (lön efter skatt) och företagets kostnader (som skatter, sociala avgifter och eventuella andra utgifter). Här får du en steg-för-steg-guide för att beräkna hur mycket du måste fakturera:

  1. Bestäm vilken lön du vill ha efter skatt (nettolön): Detta är den summa du vill ha kvar efter att alla skatter och avgifter har betalats.
  2. Beräkna bruttolön (lön innan skatt): Nettolönen motsvarar cirka 70% av bruttolönen, beroende på din kommunalskatt. För att hitta din exakta skattesats kan du besöka Skatteverkets hemsida. För en grov uppskattning kan du använda formeln:

    Bruttolön = Nettolön/0,7

    Exempel: Om du vill ha en nettolön på 25 000 kr:

    Bruttolön = 25 000/0,7 = 35 714 kr
  3. Lägg till sociala avgifter: Arbetsgivaravgiften är cirka 31,42 % av bruttolönen. För att inkludera detta räknar du så här:

    Bruttolön med sociala avgifter = Bruttolön * 1,3142

    Exempel: 35 714 kr * 1,3142 = 46 929 kr
  4. Kompensation för semester och tjänstepension: Lägg till cirka 12 % för semesterersättning och 5 % för tjänstepension:

    Total lön med semester och pension = Bruttolön med sociala avgifter * 1,17

    Exempel: 46 929 kr * 1,17 = 54 906 kr
  5. Inkludera företagets övriga kostnader: Lägg till dina månatliga företagskostnader (t.ex. hyra, utrustning, försäkringar). Om dessa är 10 000 kr:

    Totala kostnader = 54 906 kr + 10 000 kr = 64 906 kr
  6. Beräkna faktureringsbelopp exklusive moms: Detta är summan du behöver fakturera före moms:

    Att fakturera exkl. moms = 64 906 kr
  7. Lägg till moms: Lägg till 25% moms på det fakturerade beloppet:

    Att fakturera inkl. moms = 64 906 kr * 1,25 = 81 133 kr

I det här exemplet (som är lite förenklat) behöver du fakturera cirka 81 133 kr inklusive moms (per månad) för att kunna ta ut en nettolön på 25 000 kr. Om du vill slippa att räkna själv (smart!), kan du använda den här kostnadsfria kalkylen.

Hur stor lön kan jag ta ut om jag fakturerar X?

Låt oss också titta på ett exempel som gör “allting baklänges” – dvs vilken lön kan du ta ut om du har en viss intäkt?

Om företaget har fakturerat intäkter på 500 000 kronor per år och har utgifter på 100 000 kronor, har du 400 000 kronor kvar till lönekostnader (lön, skatt på lön och arbetsgivaravgifter). Du vill spara 50 000 kronor i företaget som buffert för framtiden. Pengarna som finns kvar vill du ta ut i lön (och du är i exemplet 30 år).

Första uträkningen bli då Intäkter – utgifter – buffert: 500 000 – 100 000 – 50 000 = 350 000 SEK

Nu har du fått fram att den så kallade lönekostnaden kan uppgå till 350 000 kronor, och det ska inkludera både din bruttolön och arbetsgivaravgiften. Eftersom du i exemplet är 30 år är arbetsgivaravgiften 31,42 procent. Då använder vi den här formeln för att räkna ut din bruttolön, alltså lön före skatt.

350 000/1,3142 = 266 322 kronor

Bruttolönen blir alltså 266 322 kronor och kvarvarande 83 678 kronor går till arbetsgivaravgiften.

För att få fram din nettolön (efter skatt) behöver du dra av kommunalskatten från bruttolönen. Om du tar ut en lön under brytpunkten (se nedan) får du inte statlig skatt, det räcker alltså med kommunalskatt. Vi säger att du bor i Stockholm, och den kommunala skatten i Stockholm är 30,36 procent (2025).

Först räknar vi ut skatten: Bruttolön 266 322 kr * skattesatsen 30,36% = 80 855 kronor (i kommunalskatt)
Sedan räknar vi ut nettolönen (lön efter skatt): Bruttolön 266 322 kr – kommunalskatt 80 855 kr = 185 467 kronor (i nettolön)

Du får alltså en nettolön på cirka 185 467 kronor per år (vilket blir 15 456 kronor per månad) och företagets lönekostnad är 350 000 kronor. Så för att vara extra tydlig: om du fakturerar 500 000 kr per år, kan du ta ut drygt 15 000 kronor i lön efter skatt per månad.

Psst! Vill du också starta ditt nya aktiebolag snabbt och enkelt – och i princip kunna vara startklar inom 2 timmar? När du blir kund hos Visma Spcs, får du ett lagerbolag kostnadsfritt. Nice va!

Ta ut en lön upp till brytpunkten om du kan

Många företagare väljer att ta ut en lön upp till brytpunkten för statlig skatt. Då får man alla förmåner – till exempel maximal sjukdomsgrundande inkomst samt maximal allmän pension – men undviker statlig skatt.

För inkomståret 2025 är brytpunkten för statlig skatt 643 100 kronor. På inkomster över denna gräns betalar du statlig inkomstskatt med 20 procent. Gränsen gäller den beskattningsbara förvärvsinkomsten, det vill säga den inkomst du har efter att grundavdraget har dragits bort.

Som ägare i ett fåmansaktiebolag kan du också ta ut en aktieutdelning upp till ett visst belopp (gränsbelopp) som bara beskattas med 20 procent. Genom detta sätt kan du maximera din privata ekonomi utan att höja lönen över brytpunkten för statlig skatt.

Tips! Här kan du ladda ned en kostnadsfri fakturamall. Bra va!

Tänk så här om du är nystartad

Det är supersmart att ha kontroll på ekonomin redan från start i ditt företag (grattis förresten, äntligen har du gjort business av din passion!). Hur gör jag det? Tänk så här:

  • Börja med en budget (här finns en gratis budgetmall).
  • Budgeten är en viktig del av affärsplanen, som banken ofta efterfrågar (här finns en enkel gratis affärsplansmall).
  • Det är också smart att skaffa ett ekonomiprogram från dag 1 – skippa Excel (det är förbjudet, by the way). Och vi fattar – tidrapportering, bokföring och fakturering kan låta krångligt. Och det är kanske inte din passion. Men oavsett om du driver företag eller har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu, så behöver du en skön lösning packad med coola grejer. Till exempel funktioner för att mäta din tid och fakturera – så att du får rätt lön.

Tips! Är du nystartad får du halva priset första året när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering. Så att du kan fokusera på din passion och samtidigt ha full kontroll.

Hur fungerar det i enskild firma?

I en enskild firma gör man (istället för lön) egna uttag och betalar något som heter egenavgifter i slutet av året. Egenavgifterna i en enskild firma räknas ut på företagets vinst årsvis (medan du i ett aktiebolag betalar arbetsgivaravgifter och sociala avgifter på lönen du tar ut).

I en enskild firma betalar du inkomstskatt och egenavgifter på den skattemässiga vinsten – alltså inte på de pengar du tar ut ur företaget. Du som har aktiv näringsverksamhet betalar egenavgifter på 28,97 %, medan du som har passiv näringsverksamhet betalar särskild löneskatt med 24,26%. På inkomster upp till brytpunkten betalar du kommunal inkomstskatt (genomsnittet i landet är ca 31,5 procent). Inkomster som överstiger brytpunkten får även en 20 procentig statlig inkomstskatt.

Tips! För att maximera företagets intäkter behöver du ta ut rätt pris. Vi rekommenderar den här guiden med smarta tips om prissättning.

Nästa steg – rätt program hjälper dig att ta ut rätt lön

Med rätt program sparar du tid och energi, och kan ägna mer tid åt att få ditt företag att växa. Dessutom vet du att det blir rätt – nästan per automatik!

Oavsett om du har aktiebolag, enskild firma eller bara en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu, finns Visma eEkonomi. Så att du kan fokusera på din passion, ditt företag. Och förhoppningsvis få den lön du önskar!

Och du, snart kan nästa fråga vara “Hur kan jag anställa fler?” eller “Hur kan mitt företag växa ännu snabbare?”.

Lycka till!

<br />


ANNONS

Innehåll från ALMI

Partner

Ladda ned gratis budgetmall och affärsplansmall för 2025

Behöver du mallar för affärsplan, budget och Lean Canvas? Här kan du ladda ned samtliga helt kostnadsfritt.

Almi 13 december, 2023 4 minuters läsning
mall för affärsplan och budget

När du vill satsa och utveckla ditt företag behövs ofta bra rådgivare och kapital. Almi erbjuder små- och medelstora företag (ditt?) just detta – både rådgivning och finansiering. Dessutom har man kostnadsfria mallar för budget, affärsplan och Lean Canvas.

Lite längre ned får du tillgång till mallarna, men innan vi börjar, se om just ditt företag passar för Almis finansiering här.

Okej, låt oss gå igenom mallarna för affärsplan, budget och Lean Canvas, och hur du enkelt använder dem.

Ladda hem gratis budgetmall

Genom att göra en budget kan du planera verksamheten bättre. Det är väldigt viktigt att ha en plan för företagets ekonomiska framtid, och med en budget får du en överblick över företagets ekonomi. Det skapar en tydlighet och du får en röd tråd att arbeta efter.

Tips! Se videon om hur du enkelt gör en budget till ditt företag.

En budget är inte en spegelbild av verkligheten utan en ekonomisk plan, som du sedan ska jämföra med verkligt utfall. Det betyder att du troligtvis kommer att behöva justera din budget, om företaget till exempel är på väg åt fel håll eller överträffar dina förväntningar. Fastna därför inte i detaljerna utan försök se de stora linjerna.

En genomtänkt och realistisk budget visar på risker och möjligheter i företaget. Den fungerar också som ett stöd för att uppnå målen i företaget. Här kan du läsa om de tre viktigaste sakerna att ha koll på i företagets balansräkning.

Här kan du ladda hem Almis kostnadsfria budgetmall.

Ladda hem gratis mall för affärsplan

Affärsplanen är företagets karta för framtiden och underlättar när du ska träffa banken, andra finansiärer som Almi eller vid möte med en rådgivare. Affärsplanen utmanar dig att tänka igenom företaget och ditt företagande.

  1. Vad är viktigt för ditt företag
  2. Vad vill du uppnå med ditt företag
  3. Hur vill du att företaget ska drivas

I Almis mall till Affärsplan har vi valt att dela upp den i 15 viktiga frågor (inklusive frågor om hållbarhet). Frågorna ger många gånger nya insikter som i sin tur kan leda till att du behöver tänka i nya banor. När du laddar ner mallen får du ytterligare vägledning kring frågorna.

Här kan du ladda ned Almis kostnadsfria mall för affärsplan.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas

Mallen Lean Canvas bygger på den populära Lean Startup-metodiken som går ut på att snabbt få igång och testa en affärsidé för att se om den håller, är lönsam och genomförbar. Kort sagt, om din affärsidé och affärsmodell håller för vidare utveckling.

Lean Canvas är i princip en ögonblicksbild av en hel affärsplan på en enda sida. Genom elva viktiga byggstenar och nyckelantaganden kan du få en överblick av din affärsidé och vilka möjligheter som finns. 

När du börjar med den här enklare affärsplanen, slipper du investera en massa tid i en reguljär och omfattande plan som kanske visar sig vara fel väg i slutändan. Du får en möjlighet att redan på idéstadiet rätta till “feltänk” och omvägar till målet.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas här.

Hur kan Almi hjälpa mitt företag?

Almi skiljer sig från banken eftersom de är beredda att ta större risk, och i många fall är din personliga borgen mindre än vid ett traditionellt banklån. Däremot kan räntan vara något högre för att kompensera för den förhöjda risken.

Vilken typ av satsningar finansierar Almi?

Hos Almi börjar resan alltid med samtal hos en erfaren rådgivare, som kan hjälpa dig att se över vilken typ av finansiering som passar ditt företags behov. Genom att prata med våra rådgivare är du som företagare också bättre 'påklädd' för att gå till banken.

Här är några exempel på finansieringsmöjligheter hos Almi:

  1. Lån
    Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och grönt lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.
  2. Riskkapital via Almi Invest
    Riskkapital innebär att du utöver nytt ägarkapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.
  3. Verifieringsmedel
    Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt. Läs mer om Almis verifieringsmedel här.

Här kan du få mer hjälp att utveckla ditt företag

Nu har du mallar för affärsplan och budget, och har lärt dig hur Almi kan hjälpa ditt företag. Avslutningsvis vill vi ge dig några tips på guider som kan hjälpa ditt företag att bli mer lönsamt. Vad sägs om det?

Rekommenderas 1:3 sätt att få bättre likviditet i ditt företag.

Rekommenderas 2: Så kapar du kostnaderna i ditt företag.

Rekommenderas 3:Så får du koll på företagets ekonomi och lönsamhet.

Lycka till!



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.