Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

"Hur peppar jag utan att kritisera?"

Yasemin Bayramoglu 17 december, 2018 5 minuters läsning

Foto: Hur får jag fart på mina medarbetare, undrar läsaren Ursula. ILLUSTRATION: GÖRAN UGGLA

Var går gränsen mellan att peppa och kanske till och med kränka? Läsaren Ursula ställer frågan till Driva Egets psykolog Madeleine Gauffin Rahme:

"Hur gör man om man vill få personalen att börja träna mer, utan att de ska uppleva det som att jag hetsar dem? Går det?
Jag är en person som alltid tränat och som vet hur bra jag mår av det. Det ger mycket mer energi än det tar. För mig har träningen blivit en självklar del av livet. Jag mår inte bara bra, träningen hjälper mig också att bli en bättre problemlösare på jobbet. Det är när jag tränar som jag kommer på många nya idéer.

LÄS OCKSÅ: "Hur avbryter man en besserwisser?"

Men hur överför jag min träningsglädje på personalen?
Vi är 12 personer på kontoret. Några tränar redan, men ganska många tränar inte alls. Det är ett stillasittande jobb och vad jag verkar många vara väldigt stillasittande på fritiden också.
Jag tänker att om jag kunde få dem att börja träna så skulle det inte bara gynna mitt företag utan även dem själva genom bättre hälsa och mer energi.

Funderade på att starta en steg-
tävling, men har sen hört att det kan trigga personer med ätstörningar och det vill jag ju verkligen inte.
Att jag tränar själv funkar uppenbarligen inte som inspiration alls. Och jag blir själv bara irriterad när jag hör andra företagsledare (oftast män) som skryter med hur mycket de tränar och så vidare. Jag vill ju inte få de andra att känna sig dåliga.
Men allt som har med träning och hälsa att göra känns som ett sånt känsligt område. Allt man säger riskerar att misstolkas som kritik. Hur gör jag för att peppa mina kollegor på ett positivt sätt, utan pekpinnar?"
/UrsulaMadeleine Gauffin Rahme svarar:

Tvång funkar sällan bra


"Fantastiskt att du hittat träning som ett sätt för att må bättre överlag och mer specifikt för bättre hälsa, mer kreativitet och bättre problemlösning. Det gäller att hitta träningsrutiner som passar en själv och det liv man har, annars faller det lätt bort. Det är en konst att prioritera träning när så mycket annat står och bankar på vår dörr.
För många är det också ett litet motstånd att sätta igång med träning. Att vara i sin bekvämlighetszon av passivitet kan kännas enklare. Allt som kräver att vi mobiliserar oss och vår energi är lätt att skjuta upp. Detta trots att vi vet att vi efter ett träningspass mår så oändligt mycket bättre än före ..!

Visst är det lätt att vi önskar att andra i vår närhet också ska få ta del av det där fantastiska vi själva hittat för att må bra. Man vill gärna dela med sig och försöker entusiasmera andra att i alla fall prova. För vissa i vår omgivning fungerar det fint. Men andra kan känna sig tvingade och sätter sig på tvären helt och hållet.
Så till dig och din mer specifika fundering. Du har flera anledningar att vilja få din personal att börja träna. Dels vill du att de allmänt ska få en hälsoförbättring och dels önskar du att de presterar bättre på jobbet.

Det finns flera vägar att gå när det gäller att försöka inspirera andra till mer fysisk aktivitet. Det som verkar tvingande och pådyvlat är sällan framgångsrikt, utan vi behöver få en möjlighet som dessutom är frivillig. Vi behöver få motivation att förändra oss och prova ett nytt beteende – men det gör vi bara om vi verkligen har en anledning.

Vad tror du om att bjuda in en person som sysslar med hälsa och som kan ha en halv dags föreläsning? Hen skulle kunna föreläsa allmänt om hälsovinster, ha personliga samtal med var och en för att hitta det sätt som passar just den personen och kanske till och med på plats få deltagarna att röra på sig. Kanske genom enkla tester för att deltagarna ska få ett hum om hur deras kondition är? En promenad i rask takt med mätning av puls före och efter och genom andra enkla övningar.

Därefter skulle du kunna införa
 någon form av belöningssystem för dem som börjar röra på sig. Även de som börjar i en försiktig omfattning skulle få uppleva att de belönas för sitt förändrade beteende. Hur detta motivationssystem skulle kunna se ut kanske en hälso-
coach kan tipsa dig om. Kanske kan din personal erbjudas 30 minuters träning per dag på arbetstid? Kanske kan du ha ett litet rum med enkla träningsredskap?

Det är alltid viktigt att följa upp önskat beteende förändring. Du skulle kunna bjuda in hälsocoachen igen efter en månad för uppföljning. Stegräknare är säkert en bra idé om den förpackas i ett större paket med mer än bara stegräknare. Motivationsdelen behövs för att man ska gå de där extra stegen varje dag. Belöning kan sättas utifrån var och ens behov, förmåga och möjlighet.

Kom ihåg att samma måttstock inte alltid är applicerbar på alla.
Och – du själv måste förstås fortsätta att vara inspirationskälla nummer ett!
Säkert finns det enormt många fler möjligheter att inspirera dina medarbetare till att röra på sig. Allt som känns som något som ger mer livskvalitet är attraktivt och många människor behöver en liten vänlig puff i rätt riktning för att prova de där enorma hälsovinsterna man gör genom regelbunden fysisk aktivitet. Ta hjälp av någon som är expert på området och låt er alla entusiasmeras.
Lycka till!"


ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Ladda ner kostnadsfri och interaktiv fakturamall här

Vem sa att fakturering måste vara tråkigt? Ladda ner Visma Spcs fakturamall gratis så fixar du en stilren faktura lika smidigt som en kopp kaffe – oavsett om du säljer blommor på torget eller driver konsultbolag! Mallen fungerar bäst i Adobe Acrobat men andra program funkar också.

Fyll i din e-postadress nedan så kan du ladda ner fakturamallen direkt.

Visma Spcs 11 februari, 2025 1 minuts läsning
vismakalkyl

Boom! Tryck på knappen nedan för att ladda ner fakturamallen direkt.

Ladda ner fakturamallen här. Yeah!


Snyggt! Här hittar du kostnadsfri mall, checklista och ett skönt erbjudande

Vad kul att du också laddat ned Visma Spcs fakturamall. Bäst av allt – det finns mer kostnadsfri hjälp att få, till exempel:

- Kostnadsfri starta-eget-checklista (du hittar den här hos Visma Spcs)
- Kostnadsfri mall för affärsplan (du kan ladda ned den här)

Pepp på att komma igång? Vi också. Friheten väntar! Och du, är ditt företag nystartat får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här! 

Lycka till!



ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Så minskar du skatten 2025 – gratis skatteguide för företagare (ladda ned)

Att navigera i skattesystemet som företagare kan vara utmanande, men med rätt strategier kan du optimera både ditt företags och din egen ekonomi. Här får du några av de viktigaste tipsen för att minska skatten 2025, och dessutom en kostnadsfri nedladdningsbar guide som ger alla skattetips du behöver.

Talenom Talenom 12 mars, 2025 4 minuters läsning
Minska skatten 2025

Foto: Minska skatten 2025

Om du har ont om tid kan du ladda hem Skatteguiden för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta skattetips på en plats. Rekommenderas! Alright, låt oss titta närmare på några av de viktigaste tipsen för att minska företagets (och din privata) skatt 2025.

Skatteplanering för ägarledda företag

Som ägare av ett fåmansaktiebolag har du möjlighet att påverka din skattesituation genom medvetna val. Genom att förstå och tillämpa rätt strategier kan du inte bara optimera företagets skattesituation utan även gynna din privatekonomi.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Strategier för effektiv skatteplanering

1. Överavskrivningar
Genom att göra överavskrivningar kan du snabbare skriva av värdet på företagets tillgångar, vilket minskar den skattepliktiga vinsten för året. Det är dock viktigt att balansera denna kortsiktiga skattefördel mot behovet av avskrivningar i framtiden.

2. Periodiseringsfonder
Att avsätta medel till en periodiseringsfond möjliggör uppskov av beskattning av en del av vinsten till ett senare år. Detta kan vara fördelaktigt om du förväntar lägre inkomster kommande år. Tänk på att dessa medel måste återföras till beskattning inom en viss tidsram.

3. Koncernbidrag
För företag inom en koncern kan koncernbidrag användas för att utjämna resultat mellan bolag, vilket kan optimera den totala skattesituationen. Det är viktigt att följa gällande regler för att säkerställa att dessa transaktioner hanteras korrekt.

Tips! Verkar det krångligt med smarta skatteupplägg? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här

<br />

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Påverkan på din privatekonomi

Dina beslut som företagare påverkar direkt din personliga ekonomi. Här är några områden att överväga:

  • Lön vs. utdelning: Valet mellan att ta ut lön eller utdelning påverkar både din skatt och dina sociala förmåner. Lön är pensionsgrundande men beskattas högre, medan utdelning ofta beskattas lägre men inte påverkar pensionen.
  • K10-blanketten: En korrekt ifylld K10-blankett är avgörande för att beräkna hur mycket utdelning som kan tas ut till lägre beskattning. Det är viktigt att förstå reglerna kring gränsbelopp för att optimera din skattesituation.
  • Avdrag för hemmakontor: Om du arbetar hemifrån kan du ha rätt till avdrag för arbetsplats i hemmet. Det är viktigt att känna till vilka kostnader som är avdragsgilla och hur de ska redovisas.
  • Tjänstebil: Att ha en tjänstebil kan påverka både företagets och din personliga beskattning. Det är viktigt att förstå förmånsvärdet och hur det påverkar din skattesituation.

Tips! Här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen.

Gratis, nedladdningsbar guide för smartare skatteplanering

För att underlätta din skatteplanering har Talenoms experter sammanställt en omfattande guide med allt du behöver veta för att optimera skatten. Den täcker allt från hantering av periodiseringsfonder till deklaration av kvalificerade andelar genom K10. Oavsett om du är en erfaren företagare eller ny i branschen, kan denna guide hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Ladda ner guiden och ta kontroll över din skattesituation här.

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer.

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.

Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.