"Jag är stolt över att föra ett gammalt hantverk vidare"


Småföretagaren Bo Bergholtz glöder när han berättar om sitt företag: Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna. Inte så konstigt kanske: Det kan bli över 1000 grader varmt på jobbet.
I varje nummer av tidningen Driva Eget berättar en företagare om sin stora stolhet: sitt eget företag. Den här gången är det klockgjutaren Bo Bergholtz som berättar sin historia.
Den här bilden togs vid ett rätt unikt tillfälle. För det är inte så ofta jag gjuter kyrkklockor nu för tiden. Det blir bara 5-6 klockor per år.
Jag och min medhjälpare sysslar nu mest med att underhålla motorer och annat till kyrkklockor. Att byta ut de klockor som finns är heller inte aktuellt, eftersom en kyrkklocka klarar av att slå i 250-300 år.
Annat var det förr när de byggdes många nya kyrkor. Då kunde det vara ända upp till tio anställda i företaget.
Det startades redan 1853, och jag är den femte generationen som driver det. Det var naturligt att jag som yngsta barnet skulle ta över, precis som min far hade gjort.
Jag sprang här och lekte som barn och lärde mig yrket från grunden. Alltid har jag trivts med arbetet och med att vara egen företagare. Jag har kunnat ta ut en skaplig lön, och jag är stolt över att kunna föra ett gammalt hantverk vidare.
Men mina barn sysslar med annat och tar inte över. När jag nästa år blir jag folkpensionär tänker jag lämna över mer och mer till min medhjälpare.
Det är svårt att få lönsamhet i själva gjutningen, men det finns alltid behov av att underhålla de klockor som finns i kyrkorna.
När bilden togs hade jag en specialdräkt på mig för att skydda mig från värmen, det kan bli upp till 1 100 grader när bronset hälls ned i gjutformen som jag tillverkat."
Företag: Bergholtz klockgjuteri AB, Sigtuna.
Verksamhet: Gjuta kyrkklockor samt underhåll och reparationer av kykklockor och klockspel.
Anställda: 1.
Omsättning: 2 milj
Vanliga frågor om Bergholtz klockgjuteri (FAQ tillagd i efterhand av redaktionen)
Hur länge har Bergholtz klockgjuteri funnits?
Bergholtz klockgjuteri grundades 1853 och har varit ett familjeföretag i fem generationer. Idag drivs företaget av Bo Bergholtz som är den femte generationen i företaget. Det är ett av Sveriges äldsta fortfarande aktiva klockgjuterier.
Vad är huvudverksamheten för Bergholtz klockgjuteri idag?
Företaget fokuserar främst på underhåll och reparationer av kyrkklockor och klockspel. De gjuter fortfarande nya kyrkklockor, men i mindre omfattning - cirka 5-6 klockor per år. Detta beror på att moderna kyrkklockor har en mycket lång livslängd, cirka 250-300 år.
Hur går klockgjutningsprocessen till hos Bergholtz?
Klockgjutning är ett precist hantverk där brons hettas upp till extremt höga temperaturer, upp till 1100 grader. Gjutningen kräver specialutrustning och skyddsdräkter. Processen involverar att tillverka gjutformar och sedan hälla det smälta bronset i dessa former under kontrollerade former.
Hur ser framtiden ut för Bergholtz klockgjuteri?
Företaget står inför ett generationsskifte då nuvarande ägaren Bo Bergholtz närmar sig pensionsåldern. Till skillnad från tidigare generationer kommer hans barn inte att ta över verksamheten. Istället planeras en successiv överlämning till en medarbetare som kan föra traditionen vidare.
Hur har företagets verksamhet förändrats genom åren?
Från att tidigare ha varit ett större företag med upp till tio anställda när det byggdes många nya kyrkor, har verksamheten anpassats till dagens marknad. Nu fokuserar företaget mer på underhåll och service, med endast en anställd utöver ägaren. Omsättningen ligger på cirka 2 miljoner kronor.
Vilka utmaningar möter ett traditionellt hantverk som klockgjuteri idag?
Den största utmaningen är lönsamheten i själva gjutningsverksamheten. Eftersom kyrkklockor har så lång hållbarhet är nyproduktionen begränsad. Företaget har därför anpassat sin affärsmodell mot underhåll och service för att säkra en stabil intäkt.