Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

LinkedIn, Twitter och Facebook gör inte affärer åt dig

8 april, 2015 Uppdaterades 18 december, 2024 5 minuters läsning

  • Läste nyligen ett inlägg där en expert beskrev att det räcker med följande tre saker för att lyckas med Social Selling.
    • En närvaro i Sociala medier
    • En profil på Linkedin
    • Var aktiv

    Med andra ord - om vi har en bra profil på LinkedIn eller Twitter, vilket innebär att vi har en närvaro, vi svarar sedan på några frågor i en grupp på exempelvis Linkedin och sedan så delar vi ett par inlägg och - YES, affärerna börjar rulla in.

    Ledsen att behöva säga det men chansen att affärerna börjar rulla in p.g.a av det jag nyss nämnt är inte stor.

    Möter allt oftare personer och företag som gått olika utbildningar i exempelvis Linkedin eller som fått hjälp med att optimera sina hemsidor eller använder sig av marketing automation etc och trots detta har det inte gjort fler affärer. De är missnöjda och frustrerade eftersom de investerat en hel del pengar och i många fall blivit lovade att de skulle göra mer affärer.

    Om jag hade gått en utbildning i Linkedin och fått det sagt till mig att denna utbildning skulle ge mig fler affärer och om det sedan inte hände så skulle jag också bli missnöjd.

    Vi gör inte affärer i sociala medier utan vi skapar bättre förutsättningar för att göra affärer med hjälp av sociala medier.Det som avgör om du skall göra affärer eller ej är din förmåga att sälja och göra affärer INTE sociala medier.

    Du kanske har de bästa idéerna, produkterna eller tjänsterna, men om du inte har förmågan att skapa möjligheter till att möta potentiella kunder så spelar det inte någon roll. Inom B2B är det bra att veta hur olika sociala medier fungerar men oavsett hur bra den kunskapen är så kan inte sociala medier i sig göra affärer.

    Att driva försäljning är en process där sociala medier är ett moment. Om det nu skulle vara så att du tror att dela/sprida information i sociala medier eller att hela tiden skapa nya kontakter på Linkedin och Twitter kommer generera affärer så är det dags att tänka om.
    • Är Social Selling användbart? Ja, när det används på rätt sätt.
    • Kan Social Selling hjälpa dig att få till bra möten och öka antalet leads i din pipeline? Om det görs på rätt sätt så är svaret Ja.
    • Behöver alla andra utvecklingsprojekt kring försäljning stå tillbaka på grund av Social Selling? Nej.
    • Fungerar ett och samma tillvägagångssätt när du implementerar Social Selling och det oberoende av bransch? Svaret är Nej.
    • Kommer alla dina potentiella kunder respondera på Social Selling? Nej.

    Tyvärr är det många företag och enskilda personer som idag hoppar direkt till det operativa arbetet (exempelvis sprida information på Linkedin eller skapa nya kontakter), utan att ha etablerat en första plan som de kan mäta och följa upp emot för att sedan se effekten av sina insatser och dessutom är deras implementering dåligt genomförd vilket påverkar resultatet av Social Selling.

    För att öka möjligheterna att göra affärer är ett bra tips att skaffa just kunskaper i hur man gör affärer. Det är utmärkt att du lär dig att använda sociala medier för att få till möten med exempelvis viktiga beslutsfattare MEN sociala medier kommer inte att hjälpa dig i själva mötet med den aktuella beslutsfattaren. Det som är av stor betydelse om du skall göra affär eller inte är hur du agerar i just detta möte.

    Den moderna köparen förväntar sig att dagens säljare känner till dem, deras affär och deras utmaningar innan de skapar kontakt. Detta har ökat kravet på att samla in information och det blir då viktigt att de som arbetar med försäljning utnyttjar både de traditionella vägarna såväl som sociala medier för att lyssna, engagera och skapa mervärde i sina dialoger med kunder.

    Innan du bestämmer dig för att ta kontakt med dina potentiella kunder så se till att du har samlat all nödvändig information och att den förmedlas på ett sätt som bygger förtroende. På vilket sätt som du förmedlar informationen kan vara skillnaden mellan att uppfattas som en källa till kunskap som är uppmärksam på vad som händer till att uppfattas som en person som är tjatig, jobbig och som enbart säljer sina egna tjänster och produkter.

    Skapa en lista över de företag som är rätt för just er verksamhet. Ta reda på vilken typ av företag och funktioner i dessa företag som just dina tjänster eller produkter är ämnade för. Skapa sedan kontakt med personer genom personliga, skräddarsydda och relevanta meddelanden snarare än generiska meddelande som skickas till alla. Sociala medier och olika tekniska verktyg så som FeedKit (www.feedkit.se), kan förenkla arbetet med att hålla sig uppdaterad på vad som händer hos dina potentiella kunder.

    Att säljchefen följer upp och mäter hur effektivt säljaren genomför sina säljaktiviteter är ett sätt att få fart på Social Selling. Om exempelvis säljchefen inte är med på att införa Social Selling i säljprocessen så kommer det bli svårt att lyckas fullt ut med Social Selling. Men låt oss nu anta att säljchefen ser möjligheterna med Social Selling så är det nödvändigt att säljchefen utvärdera både säljförmåga och förmågan att hantera olika tekniska verktyg så som sociala medier hos säljarna. I säljchefens uppgifter ingår även att tillhandahålla den träning, coachning och support som behövs för att säljarna skall nå sina mål. Det är ytterst säljchefen som är ansvarig för teamets resultat.

    När du står inför utmaningar som har att göra med att ni inte har tillräckligt många leads i er pipeline eller att intäkterna inte är tillräckligt bra, börja då med att analysera hela er säljprocess och förmågan hos de personer som skall sälja innan ni startar med att implementera Social Selling för Social Selling är inte lösningen om dessa saker inte fungerar.

    Lycka till med affärerna!

    Hälsningar

    Fredrik


ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Möt våra medlemmar

Vill förändra mediebranschen – med fokus på kvalitet, lönsamhet och gemenskap

På Driva Eget vill vi lyfta våra medlemmar – människorna bakom idéerna, företagen och drivkrafterna. Därför bjuder vi in till personliga intervjuer med medlemmar i Driva Eget Plus för att inspirera, synliggöra och stärka gemenskapen. Idag tog vi ett snack med Sebastian.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 24 juni, 2025 Uppdaterades 24 juni, 2025 2 minuters läsning
Foto Malin Lindner

Foto: Malin Lindner


Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.