Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

DÅLIG PUBLICITET – förebygg och hantera i traditionella och sociala medier

8 juni, 2016 Uppdaterades 18 december, 2024 5 minuters läsning
En del småföretagare är rädda för journalister, därför att de tror att dessa enbart söker ”negativa nyheter”.   

Om du är i den tron kanske du därför anser att det är bäst att ligga lågt i förhållande till journalister. Men då gör du ett viktigt strategiskt misstag. Det är nämligen precis just det – att ”ligga lågt” – kan skapa misstänksamhet från journalisten. ”Vad döljer hen?”

Den grundläggande attityden både för att förebygga och för att hantera dålig publicitet är i stället frimodighet och öppenhet.

Här några praktiska och användbara råd för att förebygga och hantera dålig publicitet, både i traditionella och sociala medier:

1. Tänk efter före


När du ska fatta ett beslut – om du ska genomföra en affär, låta företaget ta en kostnad, säga upp en anställd – så fråga dig själv: ”Får jag några svårigheter att förklara det här om det hamnar i tidningen?

Är svaret på den frågan ”ja” så håller du förmodligen på att skapa en publicitetsrisk och kanske en förtroendekris för dig själv och ditt företag.

Att avstå från såna beslut är effektiv förebyggande krishantering.

2. Se det utifrån


Det är inte lätt men det är viktigt: Om du råkar ut för kritik eller hamnar i en konflikt – till exempel med en missnöjd kund, med skattemyndigheten eller en konkurrent – så tänk på att det inte är din egen bedömning som avgör om du kommer ur saken helskinnad. Försök göra en bedömning utifrån och ta helst hjälp av någon omdömesgill person som du litar på.

Nyckelfrågan är: Kommer omvärlden att tycka att du har rätt eller fel? 

3. Missa inte det viktigaste


Möter du kritik är den instinktiva reaktionen att kämpa för att få rätt. Men tänk först på att alla konflikter, speciellt de som går via medier – traditionella eller sociala – alltid handlar om två saker: Dels en sakfråga av något slag. Dels – och det är oftast mycket viktigare – om ditt och företags förtroendekapital.Ofta är det bättre att förlora i sakfrågan men vinna förtroendekapital. Och att förlora båda kan vara förödande.

4. Har du det minsta fel – gör ”en pudel”.


Det är faktiskt lättare, rent ”informationstekniskt” att hantera en situation när man har gjort fel – och ofta är det också lönsammast. Så även om du bara har ”lite fel” – erkänn det. Och ta ut svängarna! Var mer självkritisk än någon väntar sig – för då kommer andra att försvara dig. ”Så farligt var det väl inte”. ”Äntligen en ärlig människa”. Och dessutom, om det handlar om en missnöjd kund: Undersökningar visar, att en övergenerös reklamationspolitik är mycket kostnadseffektiv marknadsföring.

Då kan nämligen en potentiell aktiv kritiker förvandlas till en entusiastisk ytterst trovärdig frivillig försäljare.

5. Ta initiativ


Förväntar du dig bråk – kritik från någon, missnöje från en kund, en myndighet som tar dig i örat? Finns det minsta risk för att saken får spridning, vare sig det handlar om en tidning, Facebook eller snack i andra former kring ditt företag – ta initiativet. Berättar du själv så får du styrning på informationsflödet. Blir det då en sak i medierna behöver du inte sitta och bara svara på ett kritikflöde som styrs av andra.

Du blir i stället snart själv journalisternas bästa nyhetskälla – definitivt ett överläge.  

6. Ljug aldrig


Tala alltid sanning, var självkritisk och dölj inget som andra kan tycka är väsentligt. Att vägra svara på en fråga kostar förtroendekapital om man inte kan ge ett skäl för sin vägran att svara.

Och skälet måste vara ett som alla vettiga människor tycker är acceptabelt.

7. Följ upp


Har du drabbats av dålig publicitet om någon form av tillkortakommande, som på minsta sätt berör dina målgrupper? Då ska du visa att du bryr dig om problemet – först genom att erkänna att det finns, och sen genom att tala om vad du tänker göra åt saken.

Och gör sedan det, och redovisa sedan vad du har gjort.

* * *

De här principerna är generella: De gäller både små och stora företag och de kan och bör tillämpas i både ”traditionella” och digitala medier. Praktiska erfarenheter genom åren har visat att även den som i utgångsläget utsatts för förödande kritik i stort sett alltid kommer starkare ur krisen genom att tillämpa dessa principer.

* * *

PR-skolan 2016 kommer varannan vecka:

20 januari1. BLI SYNLIG – så här gör du din egen PR-strategi3 februari2. PR-ETIKETT – gör så här när du kontaktar journalister17 februari3. MEDIETRÄNA – så här gör du det själv på 66 minuter 2 mars4. FILMSTJÄRNA – video är roligt, lätt och hett16 mars5. PRESSRELEASE – gärna, men BARA när dessa två kriterier är uppfyllda30 mars6. STORYTELLING – vad är det bra för och hur gör man?13 april7. MEDIABABE – och vad händer sen då?27 april8. BILDFEST – gratis bilder kan vara vägen till PR11 maj9. NYHETSBREV – världens coolaste PR-verktyg25 maj10. SJÄLVSPRIDANDE – riktigt bra PR behöver inte pushas8 juni11. DÅLIG PUBLICITET – förebygg och hantera i traditionella och sociala medier

15 juni
12. MEDIERNAS DRÖM – så blir du favoriten på redaktionerna

* * *

Klicka här om du vill få en mejlpåminnelse vid varje nytt avsnitt. 

Dela gärna – knappar hittar du här nedanför.

Citera gärna, men ange källa.

PR-skolan 2016 publiceras både på driva-eget.se och prkiosken.se.

Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Så här boostar du företagets kassaflöde - utan lån!

Behöver ditt företag bättre likviditet, men du vill undvika lån? Här är strategin som allt fler småföretagare använder för att säkra likviditeten.

toborrow_logo
Toborrow 12 maj, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
Factoring

Foto: toborrow-maj

Att ha en stabil likviditet är avgörande för alla företag, men i dagens ekonomiska klimat är det en utmaning som många småföretagare kämpar med. Långa betalningstider från kunder, stigande kostnader och oförutsedda utgifter kan snabbt skapa stress kring kassaflödet.

För att hantera dessa utmaningar krävs smarta lösningar som inte bara löser tillfälliga problem utan också bidrar till långsiktig ekonomisk stabilitet. Låt oss berätta om en smart lösning många företagare missar – factoring!

Bästa tipset direkt! Hos Toborrow kan du göra en enda ansökan och låta flera aktörer ge ditt företag bästa villkoren för factoring. Hur bra villkor kan ditt företag få – värt att testa här va? 

Utmaningen med långa betalningstider

En av de största utmaningarna för småföretagare är långa betalningstider. Kunder kan ta upp till 30, 60 eller till och med 90 dagar på sig att betala sina fakturor, vilket binder upp kapital som företaget behöver för att täcka löpande kostnader som löner, hyra och inköp. Denna väntan kan skapa stora likviditetsproblem, särskilt för företag som har små marginaler.

Factoring – en lösning för snabbare kassaflöde

För företag som vill undvika att ta nya lån kan factoring vara en effektiv lösning. Genom att sälja eller belåna sina fakturor får företaget tillgång till kapital direkt, vilket gör det möjligt att hantera löpande kostnader och planera framåt utan att behöva vänta på kundernas betalningar.

Factoring kan göras på två olika sätt:

Fakturaköp

Ditt företag säljer sina fakturor till en factoringpartner och får en stor del av fakturans värde utbetalt direkt.

Fakturabelåning

Ditt företag använder sina fakturor som säkerhet för att få en kredit hos en factoringpartner.

Båda alternativen ger snabbare kassaflöde och hjälper ditt företag att hantera likviditetsutmaningar utan att öka skuldsättningen.

Vill du veta vilka factoring-villkor just ditt företag kan få? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Fler fördelar med factoring

Till skillnad från traditionella lån innebär factoring ingen ny skuld i balansräkningen. Detta är särskilt fördelaktigt för företag som redan har hög skuldsättning eller som vill behålla en stark kreditvärdighet. Genom att använda factoring kan företag frigöra kapital från befintliga tillgångar, vilket ger större ekonomisk flexibilitet och möjligheter att investera i tillväxt.

Andra fördelar med factoring kan vara:

  • Minskad administrativ belastning: Factoringpartnern hanterar ofta påminnelser och inkasso.
  • Bättre kassaflödesprognoser: Du vet exakt när pengarna kommer in.
  • Starkare förhandlingsposition mot leverantörer: Med snabbare tillgång till kapital kan du förhandla bättre inköpsvillkor.

Psst! För att få bästa finansieringsvillkoren behöver ditt företag ha ett bra kreditbetyg. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning och helt kostnadsfritt).

Är factoring rätt för ditt företag?

Factoring passar särskilt bra för företag som:

  • Har kunder med långa betalningstider
  • Vill stärka sin likviditet utan att ta nya lån
  • Behöver snabb tillgång till kapital för att täcka löpande kostnader eller investera i tillväxt
  • Har ett växande fakturaflöde och vill behålla kontrollen över ekonomi

Toborrow hjälper dig hitta rätt factoringpartner

På Toborrow kan du enkelt jämföra olika factoringlösningar och hitta det alternativ som passar bäst för ditt företag. Toborrow står på din sida – inte bara för att hjälpa dig få de bästa villkoren, utan också för att fungera som ett bollplank kring vilken finansieringsform som faktiskt är rätt för dig. I vissa fall kanske factoring är bättre än ett traditionellt företagslån eller leasing.

Tips! Vill du veta vilka factoring-villkor just ditt företag kan få? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow
I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sin unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån eller factoring? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerad i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.



Möt våra medlemmar

Vill förändra mediebranschen – med fokus på kvalitet, lönsamhet och gemenskap

På Driva Eget vill vi lyfta våra medlemmar – människorna bakom idéerna, företagen och drivkrafterna. Därför bjuder vi in till personliga intervjuer med medlemmar i Driva Eget Plus för att inspirera, synliggöra och stärka gemenskapen. Idag tog vi ett snack med Sebastian.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 24 juni, 2025 Uppdaterades 24 juni, 2025 2 minuters läsning
Foto Malin Lindner

Foto: Malin Lindner


Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.