Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Så fixar du finansieringen till ditt företag

21 juli, 2016 4 minuters läsning

Foto: Foto: Istock

Som egenföretagare kan det vara tufft att få ekonomin att gå ihop, inte minst i början då utgifterna är många och inkomsterna få. Samtidigt är det slöseri att slänga bort en bra affärsidé bara för att stålarna fattas. Men lugn, Driva Eget hjälper dig att hitta rätt finansiering.

Ett naturligt sätt att få ekonomisk boost är att ta hjälp med finansieringen och det finns en rad olika sätt att be om den hjälpen.

[caption id="attachment_21133" align="alignright" width="209"]Carina Nordström, nationell affärsområdeschef på Almi. Foto: Pressbild Carina Nordström, nationell affärsområdeschef på Almi. Foto: Pressbild[/caption]

Carina Nordström är nationell affärsområdeschef på Almi som erbjuder rådgivning, lån och riskkapital till företagare.

Vad krävs för att man ska få låna?
– I korthet kan man säga att vi lägger stor vikt vid bedömningen kring entreprenörens förmåga att driva företaget och att det är en hållbar affärsidé. Det ska finnas en dokumenterad möjlighet att återbetala lånet samt företagets övriga kostnader.

Hur stor ska den egna insatsen vara jämfört med lånebeloppet?
– Den kan variera utifrån lånets ändamål och bolagets totala ekonomiska ställning. Almis nya mikrolån kan fås med 100 procent finansiering och då krävs ingen egen insats alls.

Finns det några minimi- eller maxbelopp för lån hos er?
– För nya mikrolånet är maxbeloppet 200 000 kronor men för övriga lån finns inget formellt maxbelopp utan hanteras utifrån respektive företagares situation.

Läs mer: Nyanlända ska få hjälp att bli företagare av AlmiHur snabbt ska man betala tillbaka pengarna?
– Det beror på företagets situation och ändamålet med lånet men ”normalt” sett ligger återbetalningstiden på cirka fem år.

Måste man vara svensk medborgare?
– Nej, men man ska vara skriven i Sverige och ha svenskt uppehållstillstånd och ha fyllt 18 år, berättar Carina Nordström.

Här är fyra andra sätt att fixa finansiering:

1. Crowdfunding


Att samla ihop pengar från privatpersoner, crowdfunda, blir ett allt mer populärt sätt att finansiera delar av uppstarten. För detta finns speciella sajter och initiativ som arrangerar insamlingen. Om du ska lyckas behöver du såklart ha en bra affärsidé som sticker ut och som andra kan tänka sig att vara med och stödfinansiera. För att locka banker och investerare krävs en solid plan men vill du även lyckas med crowdfunding behövs så mycket mer. Att bara vilja tjäna pengar för egen del räcker inte, du ska naturligtvis ha en idé som gagnar fler än dig. Varför skulle annars en vilt främmande människa ge dig pengar?

Läs mer: Så lyckas du få rätt investerare

2. Bidrag


Det har genom åren bildats en närmast mytisk uppfattning om att starta eget-bidrag är en väg som företagare kan ta för att skapa kapital. Ledsen, men det stämmer inte. Bidraget är till för de som är arbetslösa och ska i första hand ses som ett försörjningsstöd då en arbetslös som länge har sökt jobb istället satsar på att starta företag.
När det gäller andra bidrag kan du vara berättigad till regionalt investeringsstöd om du bor i vissa områden i Norrland.
Dessutom kan du få stöd av Vinnova, Jordbruksverket, Länsstyrelsen – och EU. Så undersök om du kan få hjälp, att försöka kostar ingenting!

3. Banklån


Att ta ett banklån är en vanlig form av finansiering för företagare och det skiljer sig heller inte nämnvärt från att ta ett privat lån. Du ska betala ränta och amorteringar efter en upprättad plan mellan dig och banken.

Är du nystartad företagare kommer banken troligen även vilja se en utförlig affärsplan och kika på en planerad budget. Är du etablerad vill de säkert även se bokslut och balansräkning och det kan också krävas någon form av säkerhet för att banken ska låna ut pengar. Det handlar till exempel om fast egendom i form av hus men kan också vara en borgenär, till exempel en anhörig som då förbinder sig att betala skulden om du som låntagare inte klarar av det.

Läs mer: 10 steg till ett bra banklån

4. Lån från anhörig


På tal om anhörig och borgenär – det går ju naturligtvis också att låna rena pengar av någon du känner. Men se till att det finns tydliga avtal som reglerar vad som gäller, att bråka om pengar kan knäcka även den lyckligaste släkten. Tips: Det finns gratismallar på nätet att ta hem och använda.


ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Så här boostar du företagets kassaflöde - utan lån!

Behöver ditt företag bättre likviditet, men du vill undvika lån? Här är strategin som allt fler småföretagare använder för att säkra likviditeten.

toborrow_logo
Toborrow 12 maj, 2025 4 minuters läsning
Factoring

Foto: toborrow-maj

Att ha en stabil likviditet är avgörande för alla företag, men i dagens ekonomiska klimat är det en utmaning som många småföretagare kämpar med. Långa betalningstider från kunder, stigande kostnader och oförutsedda utgifter kan snabbt skapa stress kring kassaflödet.

För att hantera dessa utmaningar krävs smarta lösningar som inte bara löser tillfälliga problem utan också bidrar till långsiktig ekonomisk stabilitet. Låt oss berätta om en smart lösning många företagare missar – factoring!

Bästa tipset direkt! Hos Toborrow kan du göra en enda ansökan och låta flera aktörer ge ditt företag bästa villkoren för factoring. Hur bra villkor kan ditt företag få – värt att testa här va? 

Utmaningen med långa betalningstider

En av de största utmaningarna för småföretagare är långa betalningstider. Kunder kan ta upp till 30, 60 eller till och med 90 dagar på sig att betala sina fakturor, vilket binder upp kapital som företaget behöver för att täcka löpande kostnader som löner, hyra och inköp. Denna väntan kan skapa stora likviditetsproblem, särskilt för företag som har små marginaler.

Factoring – en lösning för snabbare kassaflöde

För företag som vill undvika att ta nya lån kan factoring vara en effektiv lösning. Genom att sälja eller belåna sina fakturor får företaget tillgång till kapital direkt, vilket gör det möjligt att hantera löpande kostnader och planera framåt utan att behöva vänta på kundernas betalningar.

Factoring kan göras på två olika sätt:

Fakturaköp

Ditt företag säljer sina fakturor till en factoringpartner och får en stor del av fakturans värde utbetalt direkt.

Fakturabelåning

Ditt företag använder sina fakturor som säkerhet för att få en kredit hos en factoringpartner.

Båda alternativen ger snabbare kassaflöde och hjälper ditt företag att hantera likviditetsutmaningar utan att öka skuldsättningen.

Vill du veta vilka factoring-villkor just ditt företag kan få? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Fler fördelar med factoring

Till skillnad från traditionella lån innebär factoring ingen ny skuld i balansräkningen. Detta är särskilt fördelaktigt för företag som redan har hög skuldsättning eller som vill behålla en stark kreditvärdighet. Genom att använda factoring kan företag frigöra kapital från befintliga tillgångar, vilket ger större ekonomisk flexibilitet och möjligheter att investera i tillväxt.

Andra fördelar med factoring kan vara:

  • Minskad administrativ belastning: Factoringpartnern hanterar ofta påminnelser och inkasso.
  • Bättre kassaflödesprognoser: Du vet exakt när pengarna kommer in.
  • Starkare förhandlingsposition mot leverantörer: Med snabbare tillgång till kapital kan du förhandla bättre inköpsvillkor.

Psst! För att få bästa finansieringsvillkoren behöver ditt företag ha ett bra kreditbetyg. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning och helt kostnadsfritt).

Är factoring rätt för ditt företag?

Factoring passar särskilt bra för företag som:

  • Har kunder med långa betalningstider
  • Vill stärka sin likviditet utan att ta nya lån
  • Behöver snabb tillgång till kapital för att täcka löpande kostnader eller investera i tillväxt
  • Har ett växande fakturaflöde och vill behålla kontrollen över ekonomi

Toborrow hjälper dig hitta rätt factoringpartner

På Toborrow kan du enkelt jämföra olika factoringlösningar och hitta det alternativ som passar bäst för ditt företag. Toborrow står på din sida – inte bara för att hjälpa dig få de bästa villkoren, utan också för att fungera som ett bollplank kring vilken finansieringsform som faktiskt är rätt för dig. I vissa fall kanske factoring är bättre än ett traditionellt företagslån eller leasing.

Tips! Vill du veta vilka factoring-villkor just ditt företag kan få? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow
I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sin unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån eller factoring? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerad i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.