Så gör du skakiga tider till succé


Känns det som att lågkonjunkturen snart knackar på dörren eller påverkas dina affärer av en stundande brexit? Vänd din oro till något positivt. Som småföretagare har du just nu alla möjligheter att gasa på.
Det är alltid mycket i luften för en företagare. Och ibland dyker det tyvärr upp lite för många orosmoln på företagarhimlen. Men låt inte all turbulens och osäkerhet kring brexit eller en kommande lågkonjunktur stoppa dig och dina affärer. Som småföretagare har du alla chanser att finta bort trubbel eftersom du är mindre och kvickare på spelplanen än storbolagen som har ett större maskineri att vända rätt.
– Oro är för många ett negativt ord, men för mig är det positivt.
Det betyder att man tar saker på allvar. Det är jättebra att du är ärlig med att du är orolig för då kan du planera framåt för hur du ska bli tryggare. Vi får vara oroliga, men ur det behöver det komma något bra – och det gör det ofta, säger Susanne Pettersson, föreläsare, författare och en av Skandinaviens ledande konsulter inom förändringsarbete.
De senaste 25 åren har hon arbetat med många kunder inom näringslivet, offentliga sektorn och idrotten. Den senaste tiden har hon sett att många företagare oroat sig – ofta när det gäller politiska frågor, nationella och internationella.
– I tider av politisk osäkerhet, hemma och internationellt, blir det såklart svårt att veta vad som händer från en dag till en annan och hur det påverkar ens egen handel. Desto viktigare är det att planera framåt.

Fredrik Backman, vd för Intrum Sverige, håller med:
– Som småföretagare är det bra att regelbundet se över sina kostnader och säkerställa att man fakturerar och får betalt i tid.
Det blir särskilt viktigt när vi nu ser en del tecken på att ekonomin kan vara på väg att vända. Genom att vara förberedd kan man skapa sig extra handlingsutrymme och möjlighet att möta lågkonjunkturen med investeringar, till exempel i ökade försäljningsaktiviteter.
Fredrik tycker också att man som småföretagare har bra möjligheter att vara på tårna om man redan nu ser perioder av sämre likviditet:
– Planera och säkra upp så att du inte står utan pengar när du själv ska betala dina leverantörer.
Kan du inte betala fakturan du fått – kontakta din leverantör direkt och se om ni kan komma överens om en lösning.
Här är Susannes och Fredriks tips för hur du bör agera när det skakar:
1. Skapa balans mellan dåtid, nutid och framtid
– Jag är själv egenföretagare och vet att det är en balansgång mellan dåtid, nutid och framtid. Vi vet inget om framtiden och vad gäller dåtid kan man hoppas att man skaffat en grundtrygghet – ekonomisk och vad gäller kundkrets, beroende på hur långt man kommit i sitt företag. Det viktiga är att också planera för framtiden. Jag jobbar mycket med idrottare och det är naturligt för mig att jobba med A- och B-planer, säger Susanne och fortsätter: – I de bästa av världar blir det enligt A-planen, men ibland inte och min erfarenhet är att många inte har en B-plan. Vi behöver det om A-planen inte fungerar. Och vi mår allra bäst om vi har en B-plan i förväg. Det innebär att det är mycket lättare att vara i nuet och leverera till kunderna här och nu. Det märker och attraherar kunderna – du är närvarande och lugnare. Kanske blir det inte heller enligt B-planen, utan du behöver justera ytterligare och får en plan C att jobba utifrån.
2. Gör personalen delaktig
– Att ha en A- och B-plan tryggar också personalen. Som företagsledare och småföretagare är det jätteviktigt att göra det – att visa att vad som än händer så löser vi det. Då kan ni tillsammans ha kul varje dag och leverera. Att du som företagsledare går och oroar dig för framtiden varje dag skapar inga bra tillstånd. Det måste du eliminera. Det är bra att göra en SWOT-analys och involvera personalen i den – ju fler som är involverade i strategin, desto större drivkraft. Ni är förberedda tillsammans, säger Susanne.
Så skriver du en krav- och kreditpolicy.
Ladda ned guide >>
3. Reka – och skriv avtal
– Ta för vana att granska dina kunders historik, redan innan du gör en affär, med hjälp av en kreditupplysning. Anpassa betalningsvillkoren efter kunden. Skriv också avtal. Ange tydliga villkor i avtalet – villkor som skyddar dina rättigheter och begränsar din ansvarsskyldighet. Säkerställ i förväg att kunden accepterar dina villkor. Sätt tidsgränser för att bestrida ett köp och förklara omständigheterna under vilka avtalet kan brytas eller avslutas. Det gör att du bättre säkrar upp företagets ekonomi, säger Fredrik.
4. Var så realistisk som möjligt
– När du planerar för framtiden, i en A- och B-plan, ska du vara så realistisk som du bara kan i den verklighet du lever i. Sätt mål på längre sikt och delmål – årsmål, halvårsvis eller kvartalsvis beroende på vad som passar din verksamhet, säger Susanne.
5. Lägg krut på fakturorna
– När det är dags att fakturera – skicka tydliga och korrekta fakturor. Ange på fakturan vilka avgifter som tillkommer om kunden inte betalar i tid. Kontakta också omedelbart kunder som inte betalar. Att vänta ökar risken för att du inte får betalt alls, säger Fredrik.
6. Håll stafettpinnen själv
– Oavsett vad som händer i framtiden: Se till att hålla stafettpinnen i ditt eget liv och företag. Det är så många andra som låter andra hålla stafettpinnen i deras liv. Även om det är tuffa tider så håll alltid pinnen själv, säger Susanne.
Passa på att testa fakturering via Intrum Billify - gratis fram till årsskiftet!
Läs mer och signa upp dig för tjänsten här >>
Ange kampanjkod: Foretagare