Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Så sätter du det rätta priset – steg för steg

Yasemin Bayramoglu 17 juli, 2019 18 minuters läsning
andreas jonason

Alla vill sätta det rätta priset. Långt ifrån alla lyckas. Även etablerade storföretag gör misstag, menar prisexperten Andreas Jonason. Här berättar han hur man sätter pris på rätt sätt.

Konsten att sätta rätt pris är viktig. Det visste redan de gamla romarna. Ordet pris kommer ur deras precium, som betyder värde.

– Romarna kallade värde och pris för samma sak. De gjorde helt rätt. Det är att du sätter en siffra eller ett värde på det värde du skapar. Så problematiken i att ta betalt är att sätta ett värde på det du skapar, säger Andreas Jonason.

LÄS OCKSÅ: LURA DIN HJÄRNA ATT TA BÄTTRE BESLUT

Han är vd på Simon-Kucher & Partners i Stockholm. En högt ansedd internationell konsultfirma med 1 300 anställda fördelade i 25 olika länder runt om i världen.

Att ett pris skulle avspegla ett värde är kanske inte svårt att förstå. Ändå är det just här som så många går bort sig i sin prissättning, menar Andreas. I stället för att titta på vilket värde ens produkt/tjänst skapar för kunden så utgår man från sina egna kostnader och lägger sedan på en marginal.

En del väntar också för länge med att tänka i termer av pris. Det här är något man inte kan börja med tidigt nog under sin företagsresa, menar prisexperten.

– Du måste titta på var någonstans du skapar värde för dina kunder. Sedan utvecklar du en produkt och ett erbjudande och slutligen en prispunkt så att du belönas för det värde som skapas. Så det gäller att hitta kombinationen – var skapar jag värde och var kan jag ta betalt?

I våras utkom Andreas och kollegorna Hermann Simon och Felix Mörée med boken Ta betalt!Hur pris påverkar allt. I den blir det snabbt tydligt att sätten att ta betalt är oräkneliga. Det är en smärre djungel.

– Men det finns bara tre sätt att göra fel när det kommer till pris: du kan ta för mycket, du kan ta för lite eller så kan du ta betalt för fel sak. Det är de felen man kan göra. Men sedan kan man göra många fel inom det spektrumet, säger han.

För att inte du ska göra fel delar Andreas här med sig av en prissättningsmodell i tio steg. Här får du guidning steg för steg.

1. VÄLJ STRATEGI

Om man ska lansera en helt ny produkt på marknaden kan man välja en penetrationsstrategi som går ut på att nå så många kunder som möjligt. Kanske gör man då som en del speltillverkare och skapar någon form av freemiumerbjudande. Alltså – insteget är gratis, sedan kan användaren köpa tilläggstjänster.

Vill jag nå så många kunder som möjligt eller vill jag ha så hög marginal som möjligt?

Det är en strategi som inte alls funkar för den som tillverkar lastbilar. Så vad vill jag åstadkomma med produkten blir kärnfrågan.

– Man måste tänka på vilken som är min strategi. Vill jag nå så många kunder som möjligt, vill jag tjäna så mycket pengar per produkt som möjligt, vill jag tjäna så mycket pengar över en cykel som möjligt eller vill jag ha så hög marginal som möjligt? Alla de här frågorna behöver man svara på så tidigt som möjligt, säger Andreas och fortsätter:

– För att veta att strategin, den prismodell som jag utvecklat, är en bra modell måste den tillfredsställa målet.

2. VÄLJ SEGMENT

Det är svårt, för att inte säga hopplöst, att försöka sälja till precis alla. Utan rikta in dig mot ett segment som du börjar med. Det är en kombination av var du befinner dig/orten, vilket nätverk du har, vilka typer av kunde du känner till och kunskapen du har om närliggande branscher.

Har du jobbat i säkerhetsbranschen tidigare är det kanske där du börjar, även om du nu säljer en mjukvara, menar Andreas.

– Det gäller att hitta rätt kombination och rätt storlek på segment. Är segmentet för stort är det svårt att differentiera sig, det kanske finns konkurrenter och så vidare. Är det för litet kanske marknaden inte är så stor att du tillfredsställer värdebehovet att tjäna pengar på det.

3. VÄLJ PRISMODELL

Nu handlar det om hur du ska ta betalt för en produkt. Här vänder Andreas genast upp och ner på vedertagna prismodeller. Vad är det som säger att bensin självklart ska betalas per liter, undrar han och går in i ett långt resonemang om bensin, bara för att skapa bilder av hur man kan tänka och vrida på saker.

– Bensin är ett energiinnehåll; du har en viss mängd energi per liter. Problemet är att den mängden inte är samma i all bensin. Det beror på temperatur till exempel. Bensinen sväller, så den har är ett lägre energiinnehåll på sommaren än på vintern. A andra sidan är bensinen då kallare så du måste värma upp den, säger han och fortsätter:

– Tar man ytterligare ett steg tillbaka kan man tänka men är det egentligen energiinnehållet jag är intresserad av när jag åker bil? Nej , jag vill ju åka från A till B. Ska man då inte prissätta bensinen från A till B då? Vad betyder det i så fall? Jag transporterar ju faktiskt en bil.

– Biltillverkare pratar om att det är 35 procents effektivitet och så vidare i motorerna. Det är det inte alls, för bilen är den största massan som du flyttar på från A till B. Egentligen är det bara du som vill ta dig från A till B, bilen bryr sig inte om var den befinner sig. Då är vi tillbaka vid att egentligen är effektiviteten av energiinnehållet bara tre procent! Så då kanske man ska ha en abonnemangstjänst rentav?

Andreas Jonason söker mer innovativa sätt att ta betalt på.

Alla frågorna, sättet att vrida och vända på saker och ting gör att man rör sig mot ett mer innovativt sätt att tänka kring pris. Det främjas av ny teknik, som bättre sensorer, som gör att man kan mäta värde på fler punkter – och därmed också ta betalt på nya sätt.

Andreas berättar om en kund till Simon-Kucher & Partner, ett lampföretag som kommit fram till att en speciell ljusintensitet gör att vi upplever mindre smärta.

– Vad är värdet av det? Och vad ska en sådan glödlampa kosta? Det betyder att medicineringen kan bli mindre, patienter kan komma lämna sjukvården snabbare och produktiviteten ökar i sjukvården. Du kommer ut snabbare och du mår bättre. Så vad ska man ta betalt för? Ska man ta betalt för glödlampan, eller ska man hitta ett helt nytt sätt att ta betalt för den här upplevelsen? Klarar man bara av att mäta den är det bara att börja diskutera med kunden, säger han.

4. PAKETERA

Inom ett och samma segment kan man ha olika kundgrupper med olika betalningsvilja. Då kan man börja titta på paketeringen, vilken typ av paket ska jag erbjuda olika kundgrupper.

– Man hör det överallt – bra, bättre, bäst. Man har platinumkortet för American Express, sedan har man guldkortet och gröna kortet. De adresserar olika betalningsvilja för tjänsten, sedan ingår det olika saker i de olika paketen.

Ett annat sätt att paketera är så kallad funktionell paketering. Så jobbar till exempel LinkedIn. Man har fyra typer av målgrupper som sällan överlappar varandra. Då kan man inte slå ihop paketen och ta bättre betalt.

Oavsett hur man paketerar så gäller det att ha just rätt saker i paketet. Mer är inte alltid bättre. Det kan faktiskt bli precis tvärtom också.

En killer sänker det upplevda värdet på paketet snarare än att det höjer det.

Andreas tar exemplet med företagaren som hittat sin strategi och sitt sätt att ta betalt. Men när de sedan ska sälja den trycker de in en massa andra saker som kunden inte bett om – plus installationer och fri service och annat smått och gott.

– Då händer två saker – det ena är att paketet är överfyllt av jättebra saker och när kunden väl upptäcker det har man inget mer att sälja till kunden. Man har alltså ingenting kvar för att få upp det genomsnittliga priset, utan sitter fast, säger han och fortsätter:

– Det andra felet är att kunden kan säga att din produkt funkar jättebra, men de här andra 2–3 sakerna som du stoppade in, behöver man inte utan kan du ta ut dem och sänka priset lite grand.

Det här felet – att vara stolt över sin produkt och överleverera från start – är allra vanligast bland nyföretagare, menar Andreas.

Det finns en teori för hur mycket man ska stoppa in i ett paket, som kallas bundling theory. Den handlar om tre saker – ett ledarpaket (hamburgaren i en Big Mac-meny, till exempel), och så ett par fillerdelar (pommes frites och dricka).

Andreas illustrerar tekniken med hjälp av ett exempel från McDonald's. Om de skulle få för sig att lägga in även kaffet i menyn så skulle det bli en så kallad killer.

– Det är produkter som en liten del av segmentet väldigt gärna vill ha, men som gör att de andra kunderna kommer att säga kan du inte ta ut det ur paketet och då vill jag att du sänker priset. En killer sänker det upplevda värdet på paketet snarare än att det höjer det. I stället för att lägga på dem som extra och kunna tjäna mer pengar senare.

5. MÄT VÄRDET

Om du kan mäta värdet i produkten blir det lättare att kommunicera priset till kunden. Andreas berättar att däcktillverkaren Michelin har en variant där man säljer däck per kilometer. Med hjälp av sensorer har de kunnat mäta att deras däck kan köras 20 procent längre.

– Det finns ingen som kund accepterar en 20-procentig höjning av priset. Men om du nu tar betalt per kilometer kan du plötsligt ta betalt för det mervärdet du skapar.

Men det är inte allt som går att mäta på något enkelt sätt. Som många tjänster till exempel.

–  Det därför många sitter kvar i en timprissättning, som egentligen inte är någon bra modell. Konsulttjänster, ska man ta betalt per timme där egentligen? Vi mäter ju inte i kilon precis. Men det är återigen kopplat till att det är lätt att mäta och det är kopplat i viss mån till kostnaderna vi har i form av månadslön/timlön. Så det är ett enkelt. Men egentligen ska man uppskatta värdet på det man tillför och ta en andel av det. Problemet är att det är svårt att veta hur man ska mäta det och man kanske inte är överens om värdet när man väl är klar med projektet.

Det typiska exemplet är att värdet på Mona-Lisa inte mäts i kilo färg. Det upplevda värdet är faktiskt det som gäller.

I boken berättar Hermann Simon om när han anlitade en skatterådgivare, som kom tillbaka med konkreta råd efter en halvtimma. När räkningen väl kom stod den på motsvarande 15 000 kronor.

Konsulten försvarade summan med att Simon kunde gått till någon annan konsultbyrå, som kanske skulle krävt flera skatterådgivares inblandning och flera dagar i anspråk.

– Så vad den här konsulten gjorde var att han baserade priset på värdet snarare än antalet timmar eller kilon som han säljer. Det typiska exemplet är att värdet på Mona-Lisa inte mäts i kilo färg. Det upplevda värdet är faktiskt det som gäller.

Det upplevda värdet kan aldrig underskattas, menar Andreas och pekar på hur människor kan resa långväga för att handla något till lägre pris, utan att fundera över kostnaderna för att ta sig fram och tillbaka.

– Det är inget fel i det. Ibland tänker man "åh vad dumma konsumenterna är". Men den positiva upplevelsen i att göra en bra affär kan vara lika stor som när man shoppar fina kläder.

6. VÄLJA PRISPUNKT

Just den här punkten går inte att missa, för förr eller senare måste man sätta ett pris. Men det är också här det så ofta går fel.

– Det vanligaste felet många gör är att de tittar på sina kostnader. Ibland så tittar de på marginalkostnader – alltså de kostnader som är direkt knutna till tillverkningen av produkten, till exempel vad kostar att tillverka den här produkten. En del lägger till sina fasta kostnader också, vad kostar fabriken att ha här om jag fördelar kostnaden på alla produkter?

Vad är problemet med det här då, kan man undra. Det är väl bra om man har en marginal på 30-40 procent? Problemet är att om du lyckas sänka dina kostnader och du baserar dina 30 procent på dina kostnader, vad gör du då med den kostnadsbesparingen? Det leder direkt till en prissänkning. Det gör att du får inte ut den besparingen i den typen av prismodell, menar Andreas.

Han tar som exempel produkter som har en ganska låg marginalkostnad, som mjukvara det senaste viagrapillret, där man kanske stoppat i miljarder i forskning.

– Då kan man inte använda kostnaden för att ta betalt för det värde du skapar. Utan du måste lura ut vad är betalningsviljan hos din kund. Då finns det väldigt många metoder som vi beskriver i boken. Men den enklaste som man kan göra – är att ställa fyra frågor till tio respondenter. Då kan man komma fram till ett prisspann som man skulle kunna använda.

Här är frågorna du ska ställa:

  1. Vid vilken prispunkt upplever du priset som alldeles för dyrt?
  2. Vid vilken prispunkt tycker du att den är dyr?
  3. Vid vilken prispunkt är den fair prissatt?
  4. Vid vilken prispunkt är priset så lågt så att du börjar ifrågasätta kvaliteten?

Rita upp kurvorna i ett diagram. Prisspannet mellan fair och dyr är sedan det du utgår ifrån. Det här är den välkända van Westendorp-analysen.

– Sedan går du tillbaka till din strategi – vill du penetrera marknaden ska du lägga dig på fairpuntken, vill du ha en bättre marginal ska du lägga dig närmare dyrpunkten. Men någonstans däremellan ligger antagligen det pris du ska starta med.

Sedan kan du komplettera med att göra direkta kundintervjuer och mer djupgående analyser med större datamängder.

– Men då kan du fokusera på just det prisspannet vi pratade om. I stället för att fråga om mellan noll till tusen kan du fråga om 450 till 550 och inom det prisspannet lura ut vad betalningsviljan ligger på.

Om man bara utgår från värdet då, vad tar man betalt då?

– Vi har ställt samma frågor till ett hundratal bolag. Vad de säger är att någonstans runt 26 procent, alltså ungefär en fjärdedel av det värde man skapar utöver det näst bästa alternativet, brukar vara det som man ska ta. Så om du skapar 100 000 kronor i kostnadsbesparingar åt din kund borde du kunna ta 26 000 för besväret.

Det här ett upplägg som brukar accepteras av kunden som får behålla den största delen, menar Andreas. Men ska man också prata om värdet man skapat och inte bara hur många timmar man lagt ner.

LYSSNA PÅ HELA SAMTALET HÄR:

7. KOMMUNICERA PRISET

Andreas Jonason och hans kollegor är ivriga motståndare till rabatter. Om någon protesterar mot priset handlar det snarare om att få kunden att välja bort något ur paketet. Det är ett byte mellan produkten och priset.

Han tar ett klassiskt exempel från bilhandeln. I annonser kommuniceras alltid en bilmodells lägsta pris, när den är i sitt enklaste utförande. Väl i bilhallen möts kunden däremot av en väldigt pimpad modell med massor av extra tillval. Är den för dyr? Tja, då får du välja bort vad du inte vill ha.

– Beteendevetenskapen säger att du värderar alltid saker som du har mycket högre än saker som du inte har. Så om jag redan har den här pimpade BMW:n har jag en tendens att ta bort färre saker, än om någon skulle komma med en tom BMW och säga det här är en barskrapad BMW som du ska köpa, välj till det du vill ha.

Sedan handlar det om versionering – att erbjuda tre olika alternativ. Två schampovarianter i en butik funkar inte. Då kommer alla välja den billiga. Men har du tre kommer de flesta välja mellanalternativet.

Det typiska exemplet är att värdet på Mona-Lisa inte mäts i kilo färg. Det upplevda värdet är faktiskt det som gäller.

Tar du in ytterligare en produkt som är svindyr har du plötsligt en så kallad decoy-produkt. En som folk inte kommer att köpa, men som kommer att gör att andra lite dyrare alternativ ändå känns prisvärda.

– I Pradas skyltfönster i London står en jättedyr klänning som kostar 20 000 pund eller något sånt där. X Då orienteras allt i relation till den här klänningen, säger Andreas.

(Han tipsar även om att det här är en väldigt användbar teknik även i en löneförhandling. Säg en orimlig siffra med lika orimliga löneförmåner och chansen är att du får 20 procent mer än du hade fått om du sagt något mer förutsägbart från start.)

– Hjärnan är plastisk, den formerar sig kring saker som man har sett tidigare. Har kunden alltså redan sett den pimpade BMW:n och med det låga och höga priset har du redan satt spannet för förhandlingen.

Det här handlar inte bara om att vi som kunder är korkade, utan också om att vi inte orkar ta ställning till hur mycket som helst, vi vill bli orienterade.

8. ARGUMENTERA FÖR VÄRDET

Det här handlar om att förklara värdet för sin kund. Och att kunna göra det ur kundens perspektiv …

– Det är jättemånga, speciellt ingenjörsföretag, som förklarar hur fort något snurrar eller hur många komponenter det har. Men kunden kanske struntar i den tekniska lösningen. Du behöver alltså kvantifiera vilket värde du skapar för din kund, det behöver inte vara i kronor och ören, det finns andra sätt att värdera på också, men du måste ha en kvantifierbar mängd som du knyter an till ditt pris. Så tillbaka till de 26 procenten, då blir det enklare – "vi skapar 100 000 i värde för dig över tre år, och vi tar 26 000". Då har du helt plötsligt en modell som knyter an till det värde du skapar.

När man förklarat värdet och ska gå in på hur man ska fördela det emellan sig blir man värdeförsvarare. Vad är det man argumenterar och hur försvarar man värdet på produkten?

– Och sedan – våga att gå ifrån en affär! Det är svårt, men våga säga ”det här är den nivån som det är rimligt att jag tar och det här är den nivån som jag faktiskt inte gör en affär på.” Ibland förlorar man en affär, men marginalen är så väldigt mycket högre. Säg att du säljer en produkt i din affär och har en marginal på 10 procent. Om du då sänker priset med 20 procent av de där 10 procenten, då måste du sälja många fler produkter innan du får tillbaka pengarna som du har gett bort.

Så ha ett pris som du inte går bort ifrån, det är jätteviktigt. Och sätt det före förhandlingen. Detta är särskilt viktigt om man är en grupp som ska gå in i en förhandling.

– Annars är det lätt att man förhandlar bort varandra. Man kanske värderar olika komponenter olika, säger Andreas.

Lämna aldrig rabatter, manar Andreas Jonason.

Just när det gäller rabatter och vilka enorma konsekvenser det kan få så skickade Andreas och hans kollegor ut en onlinenkät om det. Frågan var: Om du har tio procent i marginal och sänker priset med fem procent, hur mycket mer måste du sälja då för att få igen det där?

Det var många som inte hade koll på att då måste man dubbla försäljningen.

9. MERFÖRSÄLJNING/FYLLA PANININ

Andreas kallar det här lite för överkurs, men det går ut på att visualisera köpet som ett slags pussel. Kunden kanske har köpt två bitar, men egentligen har pusslet hela tio bitar. Det finns saker att köpa till.

– Det ligger i oss som människor att om vi ser att ett par bitar saknas så kommer vi att vilja fylla pusslet för att få det komplett, säger Andreas.

Det vet varenda en som lagt ett tusenbitarspussel. Det räcker inte om man så har lagt 999 bitar. Så länge det finns en enda tom lucka i pusslet känns det inte komplett.

Inom försäljning kallas det här för att man fyller paninin. Då pratar man inte om en macka utan ett klassiskt album där man samlar på bilder av ishockey- eller fotbollsspelare. Samlaren/kunden får köpa till kort undan för undan för att fylla de tomma facken i albumet.

– Det här är en beteendepsykologisk effekt, man tenderar att vilja fylla på hela tiden. Man kan utnyttja det här för merförsäljning genom att just illustrera för kunden vilka bitar som saknas. Då blir fokus snarare på det än det man faktiskt har.

Det här använder sig bland annat försäkringsbolag och banker av. Ska du teckna personförsäkringar kan du få en rad med olika delförsäkringar att välja mellan. Det blir tydligt att så länge du inte valt varje del är skyddet inte komplett.

Allra svårast att hålla nere sina försäkringskostnader blir det om fälten redan är ikryssade och du som kund aktivt måste välja bort skydd.

10. PRISHÖJNINGAR

Om du säljer en produkt eller tjänst till samma kunder över en längre tid så vill du inte lägga energin på att argumentera för prishöjningar varje år. Du vill snarare kunna lägga tid på att fylla den där paninin.

Det kan man lösa genom att ha en klausul i köpekontraktet där det står att man tillämpar API, annual price index, och höjer priserna baserat på externa faktorer automatiskt varje år.

Man behöver dock inte ha samma höjning till alla, utan kan även här anpassa man priset efter kunden. Är det en kund som redan betalar mer än andra så kanske man kan vara försiktig. Likaså om det en strategiskt viktig kund.

Förbered dig för frågor från kunden så att du kan förklara varför priset är högre.



ANNONS

Innehåll från Billo Företag

Privatekonomi

Äntligen lanseras företagens digitala brevlåda – för alla bolagsformer

Att vara företagare är ett pussel av mejl, papperspost, fakturor och möten. Men hur hittar du balans i vardagen och frigör mer tid till det som faktiskt skapar värde för företaget? En lösning är att sköta all sin företagspost digitalt – hur mycket tid kan du och ditt företag spara med en digital brevlåda?

billo
Billo Företag 3 februari, 2025 4 minuters läsning
Digital-brevlada-for-foretag-1400x788

Foto: Billo

Den som har drivit företag ett tag känner igen sig i den ständiga strömmen av papperspost: fakturor, myndighetsutskick, försäkringspapper och allt däremellan. Detta blir lätt en källa till både stress och felhantering.

Nu lanseras Billo Företag, Sveriges första digitala företagsbrevlåda för alla bolagsformer (även enskild firma!). Med Billo Företag blir det möjligt att samla alla viktiga dokument på ett ställe – direkt i mobilen eller på datorn. Du slipper klipp-och-klistra-lösningar med olika system och kan hantera hela ditt administrativa flöde från samma plattform. Värt att läsa mer om va? Det gör du här.

En ny undersökning från IPSOS (på uppdrag av Billo), visar att 47 procent av svenska småföretagare känner frustration kring administrationsarbete och hantering av fakturor och dokument. I många fall spenderas upp till en dag på administrativa uppgifter.

I praktiken är det här tid som kan läggas på kärnverksamheten, kundkontakter eller helt enkelt en välbehövlig paus. Då blir en smart digital brevlåda mer än bara en bekvämlighet – den kan faktiskt ge konkurrensfördelar.

– Vår undersökning visar att över 82 procent av svenska småföretagare behöver spendera minst en dag i veckan på att arbeta med administration och papperspost. Vi vill hjälpa till att minska tiden, stressen och risken för påminnelseavgifter genom att samla all post och dokument på ett ställe, och samtidigt göra det enkelt att betala fakturor direkt i appen, säger Billos vd Johan Eklöf.

Tips! Vill du också testa Billo Företag? Just nu kan du prova första månaden för 0 kronor, utan bindningstid. Läs mer här.

Första digitala brevlådan för alla bolagsformer

Billo har redan etablerat sig på den privata marknaden, och nu har de tagit klivet in på företagsarenan. Billo Företag är Sveriges första digitala företagsbrevlåda som stödjer alla bolagsformer, inklusive enskilda firmor, aktiebolag och handelsbolag. Det här är en avgörande skillnad mot andra aktörer på marknaden som ofta riktar in sig på större bolag eller förutsätter att användaren redan är privatkund hos dem.

Så funkar Billo Företag

Billo Företag går ett steg längre än traditionella digitala brevlådor. Tack vare automatisk tolkning av innehåll, oavsett om du laddar upp ett digitalt dokument eller skannar in en pappersfaktura, blir hanteringen betydligt enklare. Systemet kan hjälpa dig att sortera och kategorisera dokument, vilket sparar tid och minskar risken för att missa viktiga deadlines.

En annan fördel är att du kan betala fakturor direkt i brevlådan. Du slipper alltså hoppa mellan olika bank- och bokföringssystem för att sköta ekonomin. Den här helhetslösningen är en av anledningarna till att många företagare anser att de sparar både tid och administration när de går över till Billo.

Vad skiljer Billo Företag från konkurrenterna?

  1. Direktbetalning av fakturor:
    I Billo kan du betala dina fakturor direkt i tjänsten, vilket innebär att du slipper logga in i banken separat varje gång.
  2. Stöd för enskild firma:
    Billo är unika med att erbjuda en digital brevlåda för enskilda firmor – något som andra större aktörer ännu inte har.
  3. Automatisk tolkning av uppladdade dokument:
    Oavsett om du fotar av eller skannar ett papper, eller får in en PDF, tolkar Billo innehållet automatiskt. Detta ger en smidigare översikt och sparar tid.
  4. Inget krav på privatkonto:
    Många konkurrenter kräver att du först blir privatkund för att kunna använda deras företagslösning. Billo kräver inte det. Du kan alltså köra igång med ditt företag direkt.

Så blir du mer effektiv med digital brevlåda för företaget

Så vad är fördelarna med att ha en digital brevlåda där allt hänger ihop? Och vad ska jag tänka på när jag väljer lösning?

  1. Samla allt på ett ställe:
    Se till att dina fakturor och papperspost finns i samma digitala ekosystem. Slipp pappershögar och separata system som inte pratar med varandra.
  2. Automatisera så mycket som möjligt:
    Använd inbyggda automationsfunktioner för att få aviseringar när fakturor förfaller, eller när nya myndighetsbeslut trillar in i brevlådan.
  3. Integrera med bokföringen:
    Rätt digital brevlåda kan samarbeta med ditt bokföringsprogram. Då behöver du inte dubbelregistrera uppgifter eller riskera missade verifikationer.
  4. Se över säkerheten:
    Säkerställ att tjänsten du väljer har stark kryptering och lösningar för att uppfylla GDPR-krav. På så sätt kan du undvika dyra säkerhetsincidenter.

Sammanfattning – varför ska mitt företag ha en digital brevlåda?

Digitala brevlådor har blivit ett självklart inslag för många privatpersoner – och nu är det hög tid för företagare att haka på tåget. Billo Företag sparar inte bara tid, utan kan också ge en bättre översikt över verksamhetens ekonomi och skriftliga kommunikation.

Genom att automatisera rutinuppgifter, samla all post på ett ställe och slippa krånglet med pappershantering kan du lägga mer fokus på det viktiga: att utveckla ditt företag.

Tips! Vill du också testa Billo Företag? Just nu kan du prova första månaden för 0 kronor, utan bindningstid. Läs mer här.

Om Billo
Billo Företag är den första digitala brevlådan som låter alla typer av bolag – inklusive enskilda firmor – lägga mindre tid på administration och mer tid på det de gör bäst: sitt jobb! Billo är en statligt godkänd digital brevlåda (Digg) med tillstånd hos Finansinpektionen (FI).



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.