Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Så skyddar du dig mot ID-kapning

8 februari, 2017 4 minuters läsning

Foto: Kreditbedrägerierna ökar snabbt enligt polisen. Så vakta dina kortuppgifter. FOTO GETTY IMAGES

Hur orolig bör du vara för att få din eller ditt ­företags identitet kapad och använd av bedragare? Inte ­särskilt, visar vår granskning. Däremot bör du vara försiktig med dina kortuppgifter.

Antalet polisanmälda identitetsintrång har ökat för varje år, och det har uppstått en marknad för företag som säljer ”ID-skydd”. I sin reklam pekar företagen på ökningen och beskriver ID-kapare som bedragare som stjäl andras identitet, ändrar adressen och beställer varor eller tar lån i offrets namn.

Men sanningen är att den typen av ID-stöld, som polisen kallar kreditbedrägeri, inte ökat alls. I stället är det användningen av stulna kortuppgifter som exploderat. Eftersom uppgifterna på kontokort kan knytas till en enskild individ räknas de nämligen också som identitetsuppgifter.

Polisens nationella bedrägericenter, NBC, delar upp identitetsstölderna i tre typer:
  • Kreditbedrägerier, där någon låtsas vara du och beställer varor eller krediter i ditt namn. Bedragaren får varan, du får fakturan.
  • CNP, Card not present, där köp som skett med stulna kortuppgifter. Själva konto- eller kreditkortet är inte närvarande vid köpet, utan det är bara uppgifterna som använts.
  • CP, Card present, där köp skett med ett fysiskt stulet kort, eller där originalkortet fått magnetremsan kopierad och överförd till ett nytt kort. Denna kategori lades till i statistiken från och med 2016.

Medan antalet kreditbedrägerier legat i stort sett stilla under 2015–2016 har kortbedrägerierna ökat kraftigt. Att skydda sig mot ID-stöld handlar alltså i mångt och mycket om att vara försiktig med sina kortuppgifter.

De flesta stulna kortuppgifter kommer från databaser hos företag som hackare kommit över. En mindre del skimmas, alltså kopieras, i manipulerade uttagsautomater eller obemannade bensinstationer, eller får uppgifterna kopierade när man lämnar ifrån sig kortet för att betala. Den som drabbas av obehöriga köp får i regel tillbaka pengarna.

Skydda dina personuppgifter


Konsumentverket har riktat hård kritik mot företagen som marknadsför ”ID-skydd” och pekar på att skydden inte verkar preventivt, utan endast ger visst stöd och hjälp efter att en ID-kapning skett. Ett stöd man som konsument dessutom redan kan ha i sin hemförsäkring.

Offentlighetsprincipen gör att vem som helst kan ringa Skatteverket eller logga in på en nättjänst och få reda på personnummer och andra uppgifter. Det finns dock några saker man kan göra för att minska risken att bli utvald av en bedragare:
  • Sätt lås på brevlådan, så att en ID-kapare inte kan fiska upp kreditkort eller avier på saker denne beställt i ditt namn.
  • Släng inte papper med personlig information i återvinningen, riv sönder och släng i hushållssoporna i stället.
  • Spärra dig hos Skatteverket så att adressändring endast kan göras med e-legitimation.
  • Skaffa en kostnadsfri digital brevlåda, både privat och för företaget, så att du snabbare får exempelvis omfrågandekopior på kreditupplysningar eller brev från myndigheter som Bolagsverket. Se minmyndighetspost.se och kivra.se.

Om du drabbas – gör så här


Drabbas du som privatperson eller företagare av kreditbedrägeri, att någon annan handlat i ditt namn, är det viktigaste att bestrida de fakturor du får. Polisanmäl händelsen och bifoga en kopia på anmälan med bestridandet, då är det ytterst få som inte avskriver kravet. Kom ihåg att det är motparten som måste visa att det är du som beställt och att det finns ett giltigt avtal.

Som privatperson bör du begära en bedrägerispärr hos kreditupplysningsbolagen. Det hindrar ID-tjuven att fortsätta handla på kredit i ditt namn. Efter 14 dagar krävs det att du skickar in en kopia på polisanmälan för att spärren ska ligga kvar.

ID-bedrägerier mot företagare


Som företagare kan du vara extra sårbar för kreditbedrägerier. Ett typexempel är att någon med en falsk fullmakt eller falsk legitimation hävdar att hen representerar ditt företag, och försöker hämta ut varor, beställa mat eller teckna mobilabonnemang med tillhörande mobiler. Det finns inte så mycket att göra i förebyggande syfte, annat än att vara försiktig med att lämna ut namn på kontaktpersoner, rekvisitionsnummer eller annat som kan hjälpa en bedragare att utge sig för att vara ditt företag.

Det är företaget som låtit sig luras av den falska representanten som får stå för notan. Du som säljer varor bör alltså vara mycket noga med att kolla upp beställningar, även om de ser ut att komma från en befintlig kund. E-postadresser är exempelvis lätta att förfalska.

Det förekommer också att fakturor stjäls ur postgången, förses med ändrad betalningsmottagare, och skickas vidare. En annan populär metod mot lite större företag är att låtsas vara företagets vd på resa utomlands, och be ekonomiavdelningen om en snabb överföring av pengar.

Vid minsta misstanke på att en beställning inte är äkta, dubbelkolla med kunden och använd de kontaktuppgifter du har sedan tidigare – inte de som du fått senast. i

4 sätt att skydda ditt kort

  1. Var noggrann med vilka du handlar från på nätet. Se till att sidan där du skriver in kortuppgifterna är krypterad (https i adressfältet).
  2. Aktivera region- och internetspärrar om kortutgivaren har sådana (byt bank annars!). Runt 90 procent av bedragarens köp sker i utlandet. Lyft spärren tillfälligt när du åker utomlands eller ska näthandla.
  3. Undvik att lämna ifrån dig kortet. Måste du ändå göra det, se till att ha tejpat över/skrapat bort cvv-koden på baksidan.
  4. Ha koll på kontoutdrag och spärra kortet omedelbart om det sker obehöriga transaktioner eller om du tappar det.

Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Talenom

Privatekonomi

Starta Aktiebolag 2025 – ladda ned ultimata checklistan och få gratis rådgivning

Att starta ett aktiebolag är ett stort steg för den som drömmer om att driva eget företag. Här går vi igenom hur du startar aktiebolag 2025, och hjälper dig att förstå processen och navigera genom alla moment som krävs för att komma igång.

Talenom Talenom 20 januari, 2025 4 minuters läsning
huuvudbild

Foto: Adobe Stock

Innan vi startar – här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen. Okej, då kör vi igång!

Vad är ett aktiebolag?

Ett aktiebolag är en juridisk person som ägs av en eller flera aktieägare. En av de stora fördelarna med denna bolagsform är att ägarna vanligtvis inte ansvarar personligen för bolagets skulder. Företaget identifieras med ett unikt organisationsnummer och kan äga tillgångar, ingå avtal och bedriva verksamhet på egna villkor.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Steg för att starta ett aktiebolag

Att starta ett aktiebolag innebär flera steg som måste genomföras i rätt ordning. Här går vi igenom varje moment:

  1. Bestäm bolagsnamn och verksamhetsbeskrivning: Första steget är att välja ett unikt namn för ditt bolag och tydligt definiera vilken typ av verksamhet du ska bedriva. Namnet måste vara så pass unikt att det inte kan förväxlas med andra registrerade namn.
  2. Säkra aktiekapital: För att registrera ett aktiebolag måste du ha ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Detta belopp ska sättas in på ett bankkonto som tillhör bolaget.
  3. Skapa stiftelseurkund och bolagsordning: Två viktiga dokument som måste upprättas är stiftelseurkunden och bolagsordningen. Stiftelseurkunden beskriver hur bolaget bildas och vilka som är stiftare. Bolagsordningen är företagets regelverk och innehåller detaljer om verksamhetens syfte, aktiekapitalets storlek och hur bolaget ska drivas.
  4. Registrera bolaget hos Bolagsverket: När stiftelseurkunden och bolagsordningen är klara kan du anmäla ditt aktiebolag hos Bolagsverket. Detta görs enklast via deras e-tjänst på Verksamt.se.
  5. Anmäl till Skatteverket: Efter att bolaget har registrerats hos Bolagsverket måste du anmäla företaget till Skatteverket. Du behöver ansöka om F-skatt, momsregistrering och, om aktuellt, registrera dig som arbetsgivare.
  6. Aktiebok: Alla aktiebolag är skyldiga att föra en aktiebok. Detta dokument listar samtliga aktieägare och deras innehav, och det är viktigt att hålla den uppdaterad.

Psst! Du behöver inte göra allt själv. Vill du ha en partner som har koll på alla regler och gör allt det krångliga jobbet åt ditt företag? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom hur just du kan komma igång med ditt aktiebolag på ett smart sätt 2025. Boka din tid här.

Tobias

Driva Egets läsare får kostnadsfri rådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Vad kostar det att starta aktiebolag? Och hur lång tid tar det?

Kostnader:

  • Registreringsavgiften hos Bolagsverket är 1 900 kronor om du gör anmälan digitalt.
  • Utöver detta kan kostnader tillkomma för exempelvis juridisk rådgivning eller revisor, beroende på bolagets behov.

Tidsåtgång: Processen från ansökan till godkännande tar vanligtvis ett par veckor, beroende på hur snabbt alla handlingar skickas in och behandlas.

Fördelar med aktiebolag

  • Begränsat ekonomiskt ansvar: Du riskerar endast det insatta aktiekapitalet.
  • Trovärdighet: Aktiebolag upplevs ofta som mer seriösa av kunder och samarbetspartners.
  • Möjlighet till skatteplanering: Genom aktieutdelning och andra åtgärder kan du minska din totala skatt.

Tänk på detta om du ska starta aktiebolag

  • Som styrelseledamot kan du hållas ansvarig om bolaget inte följer lagar och regler, exempelvis vid obetalda skatter.
  • Aktiebolag har fler formella krav än enskilda firmor, inklusive bokföring, årsredovisning och bolagsstämmor.

Vårt tips! Ladda hem vår fullständiga guide för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. Där får du hjälp med alla steg, inklusive det krångliga med juridik och ekonomi. Med guiden är du redo att ta de första stegen mot att starta ditt eget aktiebolag.

Och vill du ha personlig rådgivning, får du ett gratis rådgivningssamtal hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom hur just du kan komma igång med ditt aktiebolag på ett smart sätt 2025. Boka din tid här.

Lycka till med ditt nya aktiebolag! 

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.



ANNONS

Innehåll från Talenom

Starta eget företag

Så minskar du skatten 2025 – gratis skatteguide för företagare (ladda ned)

Att navigera i skattesystemet som företagare kan vara utmanande, men med rätt strategier kan du optimera både ditt företags och din egen ekonomi. Här får du några av de viktigaste tipsen för att minska skatten 2025, och dessutom en kostnadsfri nedladdningsbar guide som ger alla skattetips du behöver.

Talenom Talenom 12 mars, 2025 4 minuters läsning
Minska skatten 2025

Foto: Minska skatten 2025

Om du har ont om tid kan du ladda hem Skatteguiden för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta skattetips på en plats. Rekommenderas! Alright, låt oss titta närmare på några av de viktigaste tipsen för att minska företagets (och din privata) skatt 2025.

Skatteplanering för ägarledda företag

Som ägare av ett fåmansaktiebolag har du möjlighet att påverka din skattesituation genom medvetna val. Genom att förstå och tillämpa rätt strategier kan du inte bara optimera företagets skattesituation utan även gynna din privatekonomi.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Strategier för effektiv skatteplanering

1. Överavskrivningar
Genom att göra överavskrivningar kan du snabbare skriva av värdet på företagets tillgångar, vilket minskar den skattepliktiga vinsten för året. Det är dock viktigt att balansera denna kortsiktiga skattefördel mot behovet av avskrivningar i framtiden.

2. Periodiseringsfonder
Att avsätta medel till en periodiseringsfond möjliggör uppskov av beskattning av en del av vinsten till ett senare år. Detta kan vara fördelaktigt om du förväntar lägre inkomster kommande år. Tänk på att dessa medel måste återföras till beskattning inom en viss tidsram.

3. Koncernbidrag
För företag inom en koncern kan koncernbidrag användas för att utjämna resultat mellan bolag, vilket kan optimera den totala skattesituationen. Det är viktigt att följa gällande regler för att säkerställa att dessa transaktioner hanteras korrekt.

Tips! Verkar det krångligt med smarta skatteupplägg? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här

<br />

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Påverkan på din privatekonomi

Dina beslut som företagare påverkar direkt din personliga ekonomi. Här är några områden att överväga:

  • Lön vs. utdelning: Valet mellan att ta ut lön eller utdelning påverkar både din skatt och dina sociala förmåner. Lön är pensionsgrundande men beskattas högre, medan utdelning ofta beskattas lägre men inte påverkar pensionen.
  • K10-blanketten: En korrekt ifylld K10-blankett är avgörande för att beräkna hur mycket utdelning som kan tas ut till lägre beskattning. Det är viktigt att förstå reglerna kring gränsbelopp för att optimera din skattesituation.
  • Avdrag för hemmakontor: Om du arbetar hemifrån kan du ha rätt till avdrag för arbetsplats i hemmet. Det är viktigt att känna till vilka kostnader som är avdragsgilla och hur de ska redovisas.
  • Tjänstebil: Att ha en tjänstebil kan påverka både företagets och din personliga beskattning. Det är viktigt att förstå förmånsvärdet och hur det påverkar din skattesituation.

Tips! Här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen.

Gratis, nedladdningsbar guide för smartare skatteplanering

För att underlätta din skatteplanering har Talenoms experter sammanställt en omfattande guide med allt du behöver veta för att optimera skatten. Den täcker allt från hantering av periodiseringsfonder till deklaration av kvalificerade andelar genom K10. Oavsett om du är en erfaren företagare eller ny i branschen, kan denna guide hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Ladda ner guiden och ta kontroll över din skattesituation här.

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer.

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.

Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.