Satsade trots varningar – nu gör deras självplock succé
Rådet de fick var att absolut inte börja med självplock. Nu ringlar bilköerna långa utanför och tillresta kunder skördar drygt 3 ton av hallonen på Källstorps ekologiska odlingar.


Plasttunnlarna syns på långt håll när man närmar sig Källstorps hallonodling söder om Mariestad. Självplocket ska snart börja men den här onsdagen är bilkön ute på grusvägen förhållandevis kort. Ibland sträcker den sig hundratals meter ända ut till landsvägen.
Har gått på alla smällar
Det har gått 10 år sedan de första hallonplantorna sattes på gården. Från början var det ekologisk köttdjursproduktion som gällde men Per Perssons astma satte stopp för uppfödningen. Spannmålsodling följde men en bärkurs i länsstyrelsens regi fick familjen på andra tankar.– På vägen hit har vi gått på alla smällar som man kan göra. Sommarhallonen gav vi upp för att de fick alldeles för mycket sjukdomar, berättar dottern Annika Persson.Numera odlas bara hösthallon som mognar i augusti och ger skörd tills frosten tar dem. Plasttunnlarna är en förutsättning eftersom bären annars blir alldeles mosiga så fort det regnar.
Annonserar inte
De avråddes från att ha självplock, måhända en erfarenhet från jordgubbsodlarna. Anledningen skulle vara att kunderna lämnar kvar alldeles för mycket bär. Men nu är familjen Persson inne på fjärde året med självplock och rådgivarens farhågor har visat sig vara helt ogrundade. Tvärtom ger självplocket bättre ekonomisk avkastning.
– De två senaste åren har vi inte ens behövt annonsera. Vi har egen hemsida och en facebooksida och sedan sprider det sig människor emellan, säger Annika Persson.
Annika och mamma Monica Persson Sjöstrand är huvudansvariga för odlingen med hjälp av i huvudsak två anställda samt säsongsjobbare. Pappa Per har under tiden omskolat sig till sjuksköterska och är med när han är ledig.
– Vi har fortfarande inte kunnat ta ut lön men det är roligt med hallon och vi är ganska envisa personer. Nu jobbar vi på att göra egen sylt, saft och marmelad och att öka leveranserna till butiker och restauranger, säger Annika Persson.
Text: Göran Berglund. Artikeln är tagen från Land lantbruk –
Vanliga frågor om hallonodling och självplock (FAQ tillagd i efterhand av redaktionen)
Hur lönsamt är det att starta en hallonodling med självplock?
Enligt erfarenheterna från Källstorps ekologiska odlingar kan hallonodling med självplock vara mer lönsamt än traditionell odling. Trots att verksamheten initialt kräver investeringar och tålamod innan man kan ta ut full lön, visar exemplet att självplock kan ge bättre ekonomisk avkastning än försäljning via andra kanaler.
Varför är plasttunnlar viktiga vid hallonodling?
Plasttunnlar är en avgörande förutsättning för framgångsrik hallonodling eftersom de skyddar bären från regn som annars skulle göra dem mosiga. För företag som satsar på kvalitetshallon för självplock är detta en nödvändig investering som säkerställer produktkvaliteten.
Vilka är fördelarna med hösthallon jämfört med sommarhallon?
Hösthallon har visat sig vara mer motståndskraftiga mot sjukdomar jämfört med sommarhallon. De ger skörd från augusti fram till första frosten, vilket ger en längre säsong för självplock. Detta gör dem till ett mer hållbart och ekonomiskt alternativ för företagare inom bärodling.
Hur marknadsför man bäst en självplocksverksamhet?
Enligt Källstorps erfarenheter är digital marknadsföring genom egen hemsida och Facebook mycket effektivt. Efter etablering sprider sig information ofta genom mun-till-mun-metoden, vilket kan eliminera behovet av traditionell annonsering. Detta visar vikten av att bygga ett starkt varumärke och leverera god kvalitet.
Vilka är de största utmaningarna med att driva en hallonodling?
De största utmaningarna inkluderar initial investering i rätt utrustning (som plasttunnlar), val av rätt hallonsort, och att etablera effektiva odlingsmetoder. Det kan ta flera år innan verksamheten blir tillräckligt lönsam för att kunna ta ut full lön, vilket kräver både uthållighet och ekonomisk planering.
Var hittar man självplock av hallon i Mariestadstrakten?
Källstorps ekologiska odlingar, beläget söder om Mariestad, är ett etablerat självplock för hallon i området. Under högsäsong kan det bildas långa köer, vilket vittnar om den stora efterfrågan på lokalt odlade kvalitetshallon för självplock.