Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Ekonomi & Skatt

Skatteplanering inför 2024 – så minskar du skatten INNAN och EFTER årsskiftet

Visma Spcs 5 december, 2023 10 minuters läsning
Skatteplanering inför 2024

I lågkonjunktur räknas varje krona, kompis! Så gör en riktigt skön insats för ditt företag och skatteplanera inför 2024. Låt oss gå igenom årets skatteregler och vad du ska göra i din skatteplanering innan och efter årsskiftet 2023/24. Det mesta går att fixa lätt och smidigt, så att du kan fokusera ännu mer på dina passion.

Tuffa tider för många företag = hålla lite extra i företagets (och dina egna) slantar. Ditt jobb är förstås att fortsätta fokusera på kunderna och företagets försäljning (som alltid) – men kan du spara en skattekrona eller två ska du såklart göra det!

Cashen du sparar kan du investera i företaget eller använda för att bygga upp en buffert som verkligen kan behövas om tiderna blir ännu mer utmanande. Men nog med domedagsprofetierna – let´s talk skatteplanering!

I den här guiden går vi igenom hur du bäst skatteplanerar inför 2024, bland annat:

  • Vad du kan göra INNAN årsskiftet 2023/24 för att minska skatten (privat och i företaget)
  • Vad du kan göra EFTER årsskiftet 2023/24 för att minska skatten (privat och i företaget)
  • De senaste skattenyheterna du behöver ha koll på
  • Vad du kan göra för att minska risken att bli granskad av Skatteverket

Krångligt med skatt och skatteplanering? Lite guppigt i magen? Lugn, vi hjälper dig och till vår hjälp har vi Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem. Jan-Åke är en av landets mest anlitade utbildare i skattefrågor och driver tillsammans med kollegor företaget Skattehuset. Han har koll – och ger dig koll utan krångel och svåra ord!

Psst! Innan du får Jan-Åkes bästa skattetips, rekommenderar vi dig varmt att spana in guiden Minska skatten med expertens bästa tips!– som är en mer omfattande guide med alla aktuella skattetips.

Finns det några skattenyheter och nya regler inför 2024 som företagare behöver ha koll på?

Nja. Inför 2024 finns inga omvälvande nya skatteregler, men däremot kvarstår de flesta sätten att skatteplanera sedan tidigare år.

– Jag tänker främst på löneuttag inför årsskiftet, där det är bra att som företagare maximera lönen utan att hamna över gränsen till statlig skatt. Stannar du under 613 900 kr slipper du det, berättar Jan-Åke.

Alright, nu ska vi gå igenom fler tips från Jan-Åkes djupa kunskapsfickor.

Skattefria gåvor

Utnyttja också möjligheten till skattefria gåvor 2023. 500 kr är gränsen för skattefri julgåva och det gäller även för styrelseledamöter. Vad önskar du dig?

Julfest

Har företaget personal kan man mycket väl arrangera personalfest. Ja tack!

Tips! Vill du ge dina anställda (eller dig själv) en härlig och peppande julklapp eller ett julbord? Läs mer om hur skattereglerna för julgåvor fungerar här.

Lågbeskattad utdelning

Är ditt företag ett fåmansföretag finns ju reglerna för fåmansföretag som ger dig som företagare möjlighet till lågbeskattad utdelning (exempelvis) 2024, men då bör du ta ut tillräcklig lön året före, alltså senast 2023. Denna ligger på ungefär drygt 450 000 kr. En förutsättning för utdelning 2024 är att du äger aktier den 1 januari 2024.

Tips! Här kan du läsa mer om belopp och regler för utdelning i ditt företag.

RUT/ROT-avdrag

Glöm inte heller bort RUT/ROT-avdraget, det vill säga skattereduktionen för RUT- och ROT-arbeten. (Vad var vad nu igen? ROT är underhåll, reparation samt till- och ombyggnad av småhus och bostadsrätter. RUT är hushållstjänster av olika slag. Just det!)

– Tillsammans sammanfattas avdragen som ett HUS-avdrag. Detta ges som en skattereduktion. Trots namnet är det alltså inget avdrag, utan en skattereduktion, berättar Jan-Åke.

Låt smarta program hjälpa dig med skatteplaneringen

Tänk rätt från början! Vi rekommenderar dig att jobba smart med skatten under hela året. Med rätt digitala program sköter sig skatten, deklarationen och bokföringen puttrar det mesta på i bakgrunden – och du kan ägna din tid åt att utveckla företaget. Detta är ett mer hållbart förhållningssätt än att göra snabba lösningar vid årsskiftet. För att få kontroll under året behöver du:

Tips! Just nu - halva priset för dig som byter till Visma eEkonomi! Det är lätt som en plätt och du behöver inte bekymra dig för förlorad data eller annat krångel.

Vad kan jag som företagare göra INNAN årsskiftet 2023/24 för att minska skatten i företaget?

– Ofta handlar det om att tänka efter, och att tänka efter i tid, tipsar Jan-Åke och berättar om olika sätt att skatteplanera (och vad du ska tänka på) innan årsskiftet.

  • Ta ut tillräcklig lön (så att du får alla förmåner, till exempel maximerad allmän pension). Läs också:Hur får jag lönen jag behöver som företagare?
  • Ta å andra sidan inte ut mer lön än vad du har förmån av(dvs upp till brytpunkten, annars får du statlig skatt)
  • Betala inte sociala avgifter i onödan.
  • Betala inte statlig skatt om du inte behöver (håll dig under 613 900 kr i bruttolön)
  • Ta hellre ut utdelning än lön om vi talar om skatteeffekten, men glöm inte bort att bolaget inte får avdrag för utdelning.
  • Utdelning beskattas normalt sett lägreän lön för ägaren (kan bli så lågt som 20 %.)
  • Utnyttja skattefria gåvor som ändå är avdragsgilla i bolaget (till exempel julgåvor)
  • Glöm inte bort att det kan finnas skattereduktion på grund av inventarieköp i bolaget som ännu inte utnyttjats. Det kan nyttjas till och med 2024.
  • Köper du ett inventarier i slutet av året 2023 blir avskrivningen för hela 2023, du behöver alltså inte proportionera det inköpet fast det sker sent under beskattningsåret.

Psst! Är du ny på det här med business och skatt? För att du ska få bästa starten får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här!

Vad kan jag som företagare göra INNAN årsskiftet 2023/24 för att minska skatten privat?

Visst kan du minska skatten även privat, eller snarare göra smarta val som gör att du får lite extra krydda i livet – utan att skatten sticker iväg.

  • Gör inte onödigt stora löneuttag (max 613 900 kr för att undvika statlig skatt)
  • Utnyttja skattefria gåvor som ändå är avdragsgilla i bolaget men skattefria för dig (kanske en julgåva till dig själv?)

Nedanstående förmåner är exempelvis helt skattefria för anställda och är dessutom avdragsgilla kostnader för arbetsgivaren.

  • Friskvårdsbidrag (max 5 000 kr) till exempel gymkort
  • Företagshälsovård
  • Minnesgåva (max 15 000 kr)
  • Julgåva (max 500 kr)
  • Jubileumsgåva (max 1 500 kr)
  • Arbetsredskap och personalvårdsförmåner

– Du som är företagare med eget aktiebolag räknas som anställd och kan låta ditt bolag ge dig samma skattefria förmåner som utomstående anställda kan få, tipsar Jan-Åke.

Tips! Blir du sugen på att ge dina anställda det populära friskvårdsbidraget? Läs mer om hur det fungerar med friskvårdsbidrag och skatt här.

Vad kan jag som företagare göra EFTER årsskiftet 2023/24 för att minska skatten i bolaget?

Det är inte bara innan årsskiftet du behöver skatteplanera. Även efter bubbel och dina senaste (förmodligen briljanta) nyårslöften är det smart att tänka skatt (åhh, vad du längtat efter att tänka skatt, speciellt på nyårsdagen…).
Här är några viktiga tips!

  • Glöm inte bort de vanliga reglerna för avsättning till periodiseringsfonder. Du kan göra avsättningar både före och efter årsskiftet eftersom de är beloppsmässigt begränsade till “per år”. Detta minskar skatten i bolaget och du kan på så sätt skjuta på skatteuttagen till ett annat år, då det kanske passar bättre. Pediodiseringsfonder löper i sex år.
  • Årsvis moms är i stort sett alltid den mest fördelaktiga metoden för redovisning av moms för alla företag. Företaget får bättre likviditet (yeah!) och chans till mer avkastning på företagets kapital. Kredittiden för inbetalningar är också längst med årsvis moms, och ni sparar dessutom administrativ tid och har inte samma press på er att ha en uppdaterad bokföring hela året (om det inte behövs av andra skäl. Och har du ett smart program, är det ju uppdaterat ändå om du bokför allt).*

* Välj årsvis momsredovisning för ditt företag, när omsättningen inte regelmässigt överstiger en miljon om året och om företaget brukar redovisa större försäljningsmoms än avdragsgill inköpsmoms. Brukar företaget däremot regelbundet få pengar tillbaka på momsen, så är månadsmoms fortfarande det bästa alternativet likviditetsmässigt.

Vill du ha en riktigt skarp lösning för deklaration och bokslut? Som dessutom gör det enkelt att lämna in digitalt till Skatteverket och Bolagsverket? Spana in Visma Skatt och Bokslut Pro.

Om jag ska deklarera företaget för första gången – vad är viktigt att tänka på då?

Deklarerar du ditt företag för första gången, är det bra om du läser på om vad som gäller för just din företagsform. Vi rekommenderar denna kostnadsfria deklarationsskola och denna riktigt vassa video som förklarar precis det du behöver veta.

Vad kan jag som företagare göra EFTER årsskiftet 2023/24 för att minska skatten privat?

Bra fråga! Såklart finns det även privat smarta sätt att skatteplanera efter årsskiftet. Här är några smarta sätt att tänka:

  • Tänk på att vinster som beskattats innevarande år i företaget, men också tidigare års vinster, kan tas ut som utdelning. Har du bra underlag för utdelning blir skatten inte mer än 20 procent (awesome!).
  • Även om du inte behöver pengar i form av utdelning just detta år – ta utdelningen ändå och låna tillbaka den till bolaget igen.

– Då behöver du bara ha 20 procent av utdelningsbeloppet den dagen då skattsedeln kommer och skatten ska betalas. På resten av beloppet kan du ta ut en marknadsmässig ränta från företaget som bara beskattas i inkomst av kapital, tipsar Jan-Åke.

Vad ska jag tänka på för att inte bli granskad av Skatteverket (med företaget)?

Mardröm eller “bara sånt som händer alla ibland”? Att bli granskad av Skatteverket är ju egentligen inte farligt alls – så länge du har rent mjöl i påsen. Och det har du väl? Nåja, en granskning kan kosta tid och energi. Så gör vad du kan för att “få allt rätt” och slippa påhälsning i onödan.

  • Stick inte ut med konstiga avdragsyrkanden eller ”dumma” kommentarer i inkomstdeklarationen. Även om Skatteverket kanske inte kollar av allt som står i deklarationen, är det onödigt att utmärka sig med onödiga yttranden.

– Tycker du däremot att du har rätt till ett avdrag eftersom du har haft en kostnad (men är osäker på möjligheten till det), så skriver du en liten tydlig text i deklarationen eller på en lös bilaga som du skickar till Skatteverket, berättar Jan-Åke.

  • Yrka aldrig avdrag i deklaration för en kostnad som du inte haft. Det är ett “oriktigt yrkande” och kan under vissa omständigheter ge dig en straffavgift upp till 40 procent av skatten i extra pålaga.

Tittar Skatteverket extra på några specifika branscher just nu?

– I skrivande stund känner jag inte till något speciellt område som Skatteverket ska ägna sig åt under granskningen våren 2024. Men glöm inte bort att de snabbt kan byta områden och att de numera har tillgång till väldigt många register med uppgifter om dig, berättar Jan-Åke.

– Håll ögon och öron öppna och gå in på Skatteverkets hemsida www.skatteverket.se. De är väldigt öppna med vad de kommer att specialgranska, avslutar Jan-Åke.

Alright, på det stora hela var det väl några härliga minuter i skattens förlovade land? Hur många tusenlappar kan du spara, som kan levla företaget istället? Många, hoppas vi. Då så kompis, kör på och gott nytt företagsår lite i förskott!



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



ANNONS

Innehåll från Mynt

Privatekonomi

Så gör 12 000 andra företagare för att spara tid och pengar

Vill du också slippa krånglet med kvittohantering och utgiftsrapporter? 12 000 företag har redan gjort valet som förenklar företagarens vardag avsevärt – nyfiken?

myntab_logo
Mynt 10 februari, 2025 4 minuters läsning
Native-februari_Drivaeget

Foto: Mynt

Tips: Här är svenska företaget som revolutionerar kvittohanteringen

Att driva företag innebär att jonglera hundratals uppgifter samtidigt. Kundrelationer, produktutveckling, personalansvar – och inte minst att samla in kvitton och administrera långa utgiftsrapporter. De flesta entreprenörer vill ägna tid åt sin kärnverksamhet och inte på kvitton och administration kring ekonomihantering. 

Därför finns det många lösningar som kan förenkla detta. Däribland Mynt, en lösning för att automatisera kvittohantering som används av över 12000 företag.

Mynt brinner för att förenkla och sänka tröskeln för entreprenörer genom att minimera den administrativa bördan som ofta följer med utgiftshantering. Med en djup förståelse för SME-företagens behov utvecklar Mynt ständigt nya smarta funktioner – som Smarta kvitton, vilket automatiskt matchar kvitton med rätt transaktion.

– Vår lösning med företagskort, kredit och utgiftshantering integrerat med bokföringssystem löser stora problem för företag i alla storlekar, berättar Baltsar Sahlin, vd och medgrundare på Mynt.

Tips! Över 12 000 företagare använder Mynt för att spara tid på sin utgiftshantering – kom igång med Mynt du också! Läs mer här.

Ett självklart val för smartare utgiftshantering

Ekonomiansvariga på företag av alla storlekar som behöver en helhetslösning för företagskort, kvittohantering och automatiserad bokföring vänder sig till Mynt för att göra sin administration så enkel som möjligt.

Istället för att samla in kvitton manuellt, hantera privata utlägg och krångla med pappershögar, kan företag nu sköta allt i en digital plattform med automatiserade processer. Ett av 12 000 företag som använder Mynt är kommunikationsbyrån Shomei: 

– Mynt hjälper oss att effektivisera vår administration, från kvittohantering till bokföring. Det har verkligen minskat huvudvärken och sparat oss tid på rapportering, berättar Shomeis vd.

Full kontroll och automatiska påminnelser

Utan ett bra digitalt system för utläggshantering kan det vara svårt att veta hur mycket som spenderas varje månad för företagets räkning. Med Mynt kan alla anställda få tillgång till ett företagskort och ekonomiansvariga får full kontroll genom att sätta individuella köpgränser.

Dessutom skickas automatiska påminnelser och notiser så att kvitton laddas upp direkt i Mynt-appen. Resultatet? Mindre strul, färre missade kvitton och en betydligt smidigare administration. 

Företagskort med kvittohantering – anpassat för din verksamhet

Användare av Mynt kan välja ett betalsätt som passar dem bäst, kredit eller debit. Använder man debit så kan man även slå på funktionen auto-top up som säkerställer att viktiga betalningar aldrig avbryts.

Det är en särskilt hjälpsam funktion för annonsköp, prenumerationstjänster och andra digitala betalningar, och ni som företag kan känna er trygga i att alltid ha täckning på era konton.

Självklart erbjuder även Mynt smart kvittohantering oavsett kortlösning ni väljer, vilket är gynnsamt vid köp av digitala annonser – som ofta genererar en mängd transaktioner varje månad. För den digitala byrån Search Intent har Mynts lösning för annonskvitton varit särskilt värdefull:

– Förutom den traditionella kvittohanteringen med resor och representation, använder vi Mynt för att hantera våra kunders annonskvitton, vilket tidigare varit en väldigt tidskrävande och krånglig uppgift. Nu kan vi enkelt dra och släppa alla kvitton direkt in i plattformen, där de matchas med rätt transaktion helt automatiskt, berättar Search Intents vice vd. 

Slipp jaga kvitton och utlägg – kom igång med Mynt

Vill du också slippa krånglig kvittohantering och få bättre kontroll över företagets utgifter? Kom igång med Mynt idag och upptäck hur smidigt det kan vara att driva företag när ni slipper ödsla tid på administrativa uppgifter som kvittohantering och privata utlägg.

Tips! Över 12 000 företagare använder Mynt för att spara tid på sin utgiftshantering – kom igång med Mynt du också! Läs mer här.

Om Mynt
Mynt erbjuder en helhetslösning för företag. Med företagskort kopplade till bokföringen minimeras tiden som behöver läggas på administration kring utlägg. Användaren kan fota kvittot och skicka in det, eller aktivera funktionen för smarta kvitton så matchas alla onlineköp automatiskt.

Med Mynt kan användaren välja olika nivåer av betalansvar för krediten och lägga till privata utlägg i systemet. På så sätt hanteras samtliga utlägg, oberoende av källa, i samma system och ekonomiansvarig får en översikt i realtid.

Mynt är ett licensierat e-pengainstitut under Finansinspektionen och har samarbeten med etablerade aktörer som Visa, Fortnox och Visma Spcs.

Över 12 000 företagare använder Mynt för att spara tid på sin utgiftshantering – kom igång med Mynt nu! 



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.