Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Slarva inte med körjournalen – undvik skattesmäll

28 februari, 2017 Uppdaterades 18 december, 2024 4 minuters läsning

Foto: Ordning och reda i körjournalen är viktig för att undvika skattesmäll. Foto: Getty Images

Många småföretagare är beroende av firmabil för att klara verksamheten. Men var noga med körjournalen! Möt Pelle som granskades av Skatteverket – två gånger.

Det spelar egentligen ingen roll om du försöker sköta dig efter bästa förmåga eller om du bara struntar i allt. När Skatteverket gör revision ska allt granskas och nagelfaras.

Vi träffar en hantverkare som råkade ut för en mycket noggrann handläggare, där det till slut handlade om x antal hundra meter körda med tjänstebilen. Eftersom han helst inte vill råka ut för fler granskningar kallar vi honom här för Pelle.

När han drog igång sin enskilda firma blev han granskad direkt första året. Då hade han en stor redovisningsbyrå bakom sig och allt var som det skulle. Utom med just körjournalen.

– Då hade jag ingen körjournal alls, och trots att jag kör en vanlig skåpbil ansåg de att jag nog skulle kunna åka privat i den för att ”den var så ny”, berättar Pelle.

– Jag bad dem kolla vad för bil jag åker privat, vilket det kröp fram att de redan gjort – och jag åker ju min privata bil betydligt hellre än ett plåtskåp, säger han.

Så första året fick Pelle betala förmåns­värde på 13 000 kronor på sin firmabil.

– Det var ju ändå tur i oturen att det var företagets första år, eftersom de kan gå tillbaka fem år och kolla. Då hade jag ju kunnat få betala retroaktivt, säger han.

Vid nästa kontroll var det samma sak. Bokföringen var det inga konstigheter med, förutom med firmabilen. Nu hade Pelle börjat skriva upp milen varje kväll när han klev ur bilen för att ha koll dag från dag, men det räckte inte.

Skatteverket ville ha adresser samt ärende för resorna. Pelle fick sitta med kalendern och fakturor för att lista ut hur han kört och varför. Det var ett tidsödande jobb, men till slut fick han ihop de fyra månader som Skatteverket ville kontrollera som ”stickprov”.

– Men då gick de in på Google och började mäta upp sträckorna mellan adresser jag angivit och då kunde det diffa en del. Likaså kunde sträckorna mellan samma adresser bli lite olika dag från dag, beroende på om jag åkt och tankat på vägen eller varit och köpt något, det hade jag ju ingen koll på, suckar Pelle.

– Jag kan ju behöva åka någonstans för att gå på toaletten, eftersom det inte alltid finns någon där jag är, ska jag då skriva upp det i körjournalen som ”toalettbesök”?

Handläggaren på skattemyndigheten förslog att Pelle skulle skaffa sig en digital körjournal i form av en gps, men när Pelle frågade om han då skulle slippa skriva upp alla småturer blev svaret nej.

– Jag förstår inte varför de är så sugna på att sätta dit oss små enskilda företagare, hur mycket vi än skulle fuska så blir det bara småpengar, ska vi prata fusk med företagsbilar borde man kanske gå på de stora företagen, resonerar Pelle.

Yngve Gripple är rättslig expert på Skatteverket och menar att det inte är myndigheten som lagt ribban för hur noggrann man måste vara.

– Det finns inte något lagstadgat krav på att föra körjournal, men enligt rättspraxis är det bara med en körjournal som man i praktiken kan visa att firmabilen inte körts privat. Det är alltså domstolarna som lagt ribban för hur detaljerad en körjournal bör vara. Att bara skriva upp en klumpsumma för dagens miltal räcker inte. Vi informerar och påminner ständigt om detta. Sedan blir man inte beskattad för bara några hundra meter privatkörning, utan man har ju en marginal på högst 100 privatmil vid högst 10 tillfällen, säger han.

Och ja, Pelle får nog finna sig i att i fortsättningen notera även sina toalett­besök.

– Det är skattemässigt ok att under en pågående tjänsteresa göra avstickare för att äta lunch eller göra toalettbesök. Handlar det om en längre omväg så gör man lämpligen en notering om detta. Tanken med en körjournal är ju att man i efterhand ska kunna utvärdera hur bilen faktiskt använts, säger Yngve.

Och han menar att Pelle är långt ifrån ensam om att bli noggrant granskad.

– Det är tyvärr fortfarande alltför vanligt att det saknas körjournal till firmabilar. Jag känner ju inte till Pelles fall, men att man blir granskad kan bero på olika förhållanden. Och att man blivit granskad ett år ska inte ses som någon garanti för att man inte kan bli det även nästa år.

Nu har Pelle en skåpbil, annars är risken för granskning större om man har en personbil som firmabil.

– Olika urval och granskningar görs beroende på omständigheterna och hur stort företag det handlar om, men ofta tittar vi nog på personbilarna först, säger Yngve.

Det här kräver Skatteverket
  • Skatteverket struntar i hur du för körjournal. Bara att du gör det. Och på rätt sätt. Detta ska stå med:
  • Mätarställning vid årets början.
  • Datum och mätarställning vid resans start samt varifrån resan startade.
  • Ärende samt vilka platser/företag/kontaktpersoner du besökt (behövs inte vid privata resor).
  • Hur många kilometer du kört.
  • Datum och mätarställning vid resans slut samt var resan avslutades.
  • Mätarställning vid årets slut.

Text av: Henrik Fitinghoff och Yasemin Bayramoglu

Läs mer om att hyra eller köpa tjänstebil här!


ANNONS

Innehåll från ALMI

Partner

Ladda ned gratis budgetmall och affärsplansmall för 2025

Behöver du mallar för affärsplan, budget och Lean Canvas? Här kan du ladda ned samtliga helt kostnadsfritt.

Almi 13 december, 2023 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
mall för affärsplan och budget

När du vill satsa och utveckla ditt företag behövs ofta bra rådgivare och kapital. Almi erbjuder små- och medelstora företag (ditt?) just detta – både rådgivning och finansiering. Dessutom har man kostnadsfria mallar för budget, affärsplan och Lean Canvas.

Lite längre ned får du tillgång till mallarna, men innan vi börjar, se om just ditt företag passar för Almis finansiering här.

Okej, låt oss gå igenom mallarna för affärsplan, budget och Lean Canvas, och hur du enkelt använder dem.

Ladda hem gratis budgetmall

Genom att göra en budget kan du planera verksamheten bättre. Det är väldigt viktigt att ha en plan för företagets ekonomiska framtid, och med en budget får du en överblick över företagets ekonomi. Det skapar en tydlighet och du får en röd tråd att arbeta efter.

Tips! Se videon om hur du enkelt gör en budget till ditt företag.

En budget är inte en spegelbild av verkligheten utan en ekonomisk plan, som du sedan ska jämföra med verkligt utfall. Det betyder att du troligtvis kommer att behöva justera din budget, om företaget till exempel är på väg åt fel håll eller överträffar dina förväntningar. Fastna därför inte i detaljerna utan försök se de stora linjerna.

En genomtänkt och realistisk budget visar på risker och möjligheter i företaget. Den fungerar också som ett stöd för att uppnå målen i företaget. Här kan du läsa om de tre viktigaste sakerna att ha koll på i företagets balansräkning.

Här kan du ladda hem Almis kostnadsfria budgetmall.

Ladda hem gratis mall för affärsplan

Affärsplanen är företagets karta för framtiden och underlättar när du ska träffa banken, andra finansiärer som Almi eller vid möte med en rådgivare. Affärsplanen utmanar dig att tänka igenom företaget och ditt företagande.

  1. Vad är viktigt för ditt företag
  2. Vad vill du uppnå med ditt företag
  3. Hur vill du att företaget ska drivas

I Almis mall till Affärsplan har vi valt att dela upp den i 15 viktiga frågor (inklusive frågor om hållbarhet). Frågorna ger många gånger nya insikter som i sin tur kan leda till att du behöver tänka i nya banor. När du laddar ner mallen får du ytterligare vägledning kring frågorna.

Här kan du ladda ned Almis kostnadsfria mall för affärsplan.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas

Mallen Lean Canvas bygger på den populära Lean Startup-metodiken som går ut på att snabbt få igång och testa en affärsidé för att se om den håller, är lönsam och genomförbar. Kort sagt, om din affärsidé och affärsmodell håller för vidare utveckling.

Lean Canvas är i princip en ögonblicksbild av en hel affärsplan på en enda sida. Genom elva viktiga byggstenar och nyckelantaganden kan du få en överblick av din affärsidé och vilka möjligheter som finns. 

När du börjar med den här enklare affärsplanen, slipper du investera en massa tid i en reguljär och omfattande plan som kanske visar sig vara fel väg i slutändan. Du får en möjlighet att redan på idéstadiet rätta till “feltänk” och omvägar till målet.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas här.

Hur kan Almi hjälpa mitt företag?

Almi skiljer sig från banken eftersom de är beredda att ta större risk, och i många fall är din personliga borgen mindre än vid ett traditionellt banklån. Däremot kan räntan vara något högre för att kompensera för den förhöjda risken.

Vilken typ av satsningar finansierar Almi?

Hos Almi börjar resan alltid med samtal hos en erfaren rådgivare, som kan hjälpa dig att se över vilken typ av finansiering som passar ditt företags behov. Genom att prata med våra rådgivare är du som företagare också bättre 'påklädd' för att gå till banken.

Här är några exempel på finansieringsmöjligheter hos Almi:

  1. Lån
    Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och grönt lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.
  2. Riskkapital via Almi Invest
    Riskkapital innebär att du utöver nytt ägarkapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.
  3. Verifieringsmedel
    Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt. Läs mer om Almis verifieringsmedel här.

Här kan du få mer hjälp att utveckla ditt företag

Nu har du mallar för affärsplan och budget, och har lärt dig hur Almi kan hjälpa ditt företag. Avslutningsvis vill vi ge dig några tips på guider som kan hjälpa ditt företag att bli mer lönsamt. Vad sägs om det?

Rekommenderas 1:3 sätt att få bättre likviditet i ditt företag.

Rekommenderas 2: Så kapar du kostnaderna i ditt företag.

Rekommenderas 3:Så får du koll på företagets ekonomi och lönsamhet.

Lycka till!



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 Uppdaterades 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.