Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

"Sluta krångla Löfven – gör som danskarna"

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 7 februari, 2018 Uppdaterades 18 december, 2024 3 minuters läsning
Anders Andersson

Foto: Anders Andersson kräver minskat krångel. Foto: Getty Images

Danskarna har en smart modell för att minska krånglet för företagare. Driva Egets Anders Andersson tipsar regeringen om att lära sig av vårt södra grannland.

Krångliga regler har varit mitt hatobjekt i över 40 år. Jag tycker själv att min viktigaste journalistiska insats var när jag översatte krångliga deklarationsregler för Expressens läsare i en tid när Skatteverket struntade i att hjälpa medborgarna.

LÄS OCKSÅ: Anders Anderssons 5 bästa råd till företagareSedan jag då på 80-talet slogs mot onödigt krångel har många skatteregler förenklats. Deklarerandet har blivit så enkelt att privatpersoner missar fördelen med att deklarera – att få ett grepp över ekonomin. Men inom de flesta andra områden har det kommit desto fler krångliga regler – och värst drabbade är småföretagarna.

Nu slåss jag mot regelkrångel på ett annat sätt – som styrelseledamot i Näringslivets Regelnämnd (NNR). Nyligen föreslog jag och Småföretagarnas Riksförbund att den värsta regelbölden av alla som kallas 3:12 ska punkteras. Regler som varken företagare eller politiker begriper måste tas bort eller göras enklare.

Krångliga regler skapar både politikerförakt och misstroende mot myndigheter. Tillväxtverket har beräknat att regelkrånglet under 2016 ökade företagens kostnader  med 4,6 miljarder under ett enda år.

När Magdalena Andersson och de andra i regeringen kommer med nya regler känns det som om de betraktar svenska företagare som en samling fuskare. Men de få som är kriminella fuskar ändå. De har gett upp och struntar i lagen.

För en annan grupp anställda och företagare har det blivit viktigare att följa alla snåriga regler än att arbeta för kundernas bästa. Kreativiteten och affärsutvecklingen i företagen blir lidande när energin läggs på byråkrati.

Ett skrämmande exempel på försämringar är en ny lag om att kontrolluppgifter för anställda ska lämnas varje månad – från 1 juli 2018 för dem som har mer än 15 anställda, från den 1 januari 2019 för alla, även för dig som jobbar ensam i ditt företag.

Regering och riksdag har låtit sig övertalas av Skatteverkets ökade krav på onödig kontroll. Detta är också ett exempel på förändringar som kan vara rimliga för storföretag men blir orimliga för de små.

Finansdepartementets förre statssekreterare Dick Kling har i sin bok Riv regelpyramiden funnit att nya lagar föder fler och fler förordningar, föreskrifter och lokala regler längre ned i en ständigt växande pyramid.

Jag håller med honom när han skriver att regelkrånglet beror mer på politisk klåfingrighet och ängslan än på viljan att skydda människor från andra och sig själva.

Det har blivit omöjligt för medborgarna att hänga med och att utnyttja sina rättigheter när det finns 84 olika sorters ersättningar hos Försäkringskassan och 35 hos Arbetsförmedlingen.

Nu måste det till krafttag. Att minska krånglet måste prioriteras. Regelrådet som nu är en tandlös och liten del av Tillväxtverket borde bli en egen myndighet med ordentliga resurser att utreda konsekvenserna av varje regeländring.

Vi i Sverige borde ta efter detta danska system:

  •  Åtta danska ministrar styr ett implementeringsråd där alla nya EU-regler hamnar.
  • Problemet med EU-regler är att de orsakar nya regler i varje EU-land. Rådet ser efter hur alla EU-länder löst detta. Danmark kopierar sedan lösningen från det land som klarat det på enklaste sätt.
  • De åtta ministrarna har också en statusfylld tävling mellan sig. Den minister som bäst lyckats avskaffa och förenkla regler vinner.

Nu uppmanar jag vår statsminister Stefan Löfven att snarast starta en sådan tävling också i Sverige. Jag lovar att hylla vinnaren i denna spalt.


ANNONS

Innehåll från ALMI

Partner

Ladda ned gratis budgetmall och affärsplansmall för 2025

Behöver du mallar för affärsplan, budget och Lean Canvas? Här kan du ladda ned samtliga helt kostnadsfritt.

Almi 13 december, 2023 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
mall för affärsplan och budget

När du vill satsa och utveckla ditt företag behövs ofta bra rådgivare och kapital. Almi erbjuder små- och medelstora företag (ditt?) just detta – både rådgivning och finansiering. Dessutom har man kostnadsfria mallar för budget, affärsplan och Lean Canvas.

Lite längre ned får du tillgång till mallarna, men innan vi börjar, se om just ditt företag passar för Almis finansiering här.

Okej, låt oss gå igenom mallarna för affärsplan, budget och Lean Canvas, och hur du enkelt använder dem.

Ladda hem gratis budgetmall

Genom att göra en budget kan du planera verksamheten bättre. Det är väldigt viktigt att ha en plan för företagets ekonomiska framtid, och med en budget får du en överblick över företagets ekonomi. Det skapar en tydlighet och du får en röd tråd att arbeta efter.

Tips! Se videon om hur du enkelt gör en budget till ditt företag.

En budget är inte en spegelbild av verkligheten utan en ekonomisk plan, som du sedan ska jämföra med verkligt utfall. Det betyder att du troligtvis kommer att behöva justera din budget, om företaget till exempel är på väg åt fel håll eller överträffar dina förväntningar. Fastna därför inte i detaljerna utan försök se de stora linjerna.

En genomtänkt och realistisk budget visar på risker och möjligheter i företaget. Den fungerar också som ett stöd för att uppnå målen i företaget. Här kan du läsa om de tre viktigaste sakerna att ha koll på i företagets balansräkning.

Här kan du ladda hem Almis kostnadsfria budgetmall.

Ladda hem gratis mall för affärsplan

Affärsplanen är företagets karta för framtiden och underlättar när du ska träffa banken, andra finansiärer som Almi eller vid möte med en rådgivare. Affärsplanen utmanar dig att tänka igenom företaget och ditt företagande.

  1. Vad är viktigt för ditt företag
  2. Vad vill du uppnå med ditt företag
  3. Hur vill du att företaget ska drivas

I Almis mall till Affärsplan har vi valt att dela upp den i 15 viktiga frågor (inklusive frågor om hållbarhet). Frågorna ger många gånger nya insikter som i sin tur kan leda till att du behöver tänka i nya banor. När du laddar ner mallen får du ytterligare vägledning kring frågorna.

Här kan du ladda ned Almis kostnadsfria mall för affärsplan.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas

Mallen Lean Canvas bygger på den populära Lean Startup-metodiken som går ut på att snabbt få igång och testa en affärsidé för att se om den håller, är lönsam och genomförbar. Kort sagt, om din affärsidé och affärsmodell håller för vidare utveckling.

Lean Canvas är i princip en ögonblicksbild av en hel affärsplan på en enda sida. Genom elva viktiga byggstenar och nyckelantaganden kan du få en överblick av din affärsidé och vilka möjligheter som finns. 

När du börjar med den här enklare affärsplanen, slipper du investera en massa tid i en reguljär och omfattande plan som kanske visar sig vara fel väg i slutändan. Du får en möjlighet att redan på idéstadiet rätta till “feltänk” och omvägar till målet.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas här.

Hur kan Almi hjälpa mitt företag?

Almi skiljer sig från banken eftersom de är beredda att ta större risk, och i många fall är din personliga borgen mindre än vid ett traditionellt banklån. Däremot kan räntan vara något högre för att kompensera för den förhöjda risken.

Vilken typ av satsningar finansierar Almi?

Hos Almi börjar resan alltid med samtal hos en erfaren rådgivare, som kan hjälpa dig att se över vilken typ av finansiering som passar ditt företags behov. Genom att prata med våra rådgivare är du som företagare också bättre 'påklädd' för att gå till banken.

Här är några exempel på finansieringsmöjligheter hos Almi:

  1. Lån
    Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och grönt lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.
  2. Riskkapital via Almi Invest
    Riskkapital innebär att du utöver nytt ägarkapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.
  3. Verifieringsmedel
    Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt. Läs mer om Almis verifieringsmedel här.

Här kan du få mer hjälp att utveckla ditt företag

Nu har du mallar för affärsplan och budget, och har lärt dig hur Almi kan hjälpa ditt företag. Avslutningsvis vill vi ge dig några tips på guider som kan hjälpa ditt företag att bli mer lönsamt. Vad sägs om det?

Rekommenderas 1:3 sätt att få bättre likviditet i ditt företag.

Rekommenderas 2: Så kapar du kostnaderna i ditt företag.

Rekommenderas 3:Så får du koll på företagets ekonomi och lönsamhet.

Lycka till!



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 Uppdaterades 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.