Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Inspiration

Storordern nära att knäcka företaget – nu gör hans sockor succé

4 september, 2017 4 minuters läsning

Foto: Färgglada sockor som gör succé.

Han har gjort succé med sina färgglada strumpor, men vägen dit har kantats av flera misstag.– Nu kan jag det mesta om importregler, logistik och skatter, säger Mudassar Anwaar, vd för Organic Socks of Sweden.Här berättar han om sin väg till framgång.

”Jag växte upp i Faisalabad, en stad i Pakistan som är känd för sin textilindustri. Därför var det en självklarhet för mig att börja plugga textilteknik och göra karriär inom textil. Jag hade jobbat i åtta år som produktutvecklare för ett av världens största strumptillverkningsföretag i Pakistan innan jag kom till Sverige för fyra år

[caption id="attachment_24189" align="alignright" width="293"]Mudassar Anwaar lärde sig av misstagen. Mudassar Anwaar lärde sig av misstagen.[/caption]

sedan för att plugga ett masterprogram.

Jag trodde att det, med min erfarenhet och kunskap, skulle vara lätt att få ett jobb inom textilbranschen och jag började söka jobb redan under min utbildning på textilhögskolan i Borås. Men det visade sig att det var långt ifrån sanningen. Jag sökte mer än hundra jobb, men fick bara komma på en enda jobbintervju.

När jag frågade en av mina kurslärare på högskolan vad det kunde bero på gav han mig rådet att starta eget företag. Eftersom jag hade erfarenhet och kontakter inom textilindustrin behövde jag hitta kunder i Sverige och koppla ihop dem med leverantörer i Pakistan.

Det visade sig dock vara svårt att hitta kunder i ett nytt land, utan att kunna språket och utan att ha kontakter. Därför var det väldigt roligt att få möjlighet att importera några få tryckta t-shirts för studentkåren på mitt universitet.

Jag satsade stenhårt på kvalitet och lyckades få ett väldigt bra pris. Det ledde till att jag senare fick ännu en order, nu på över 2 000 tryckta t-shirts för ett internationellt studentevent. Med knappt 40 dagar kvar till eventet när jag fick ordern ville jag inte missa möjligheten, så jag tog på mig uppdraget.

Problemet var att jag inte hade någon erfarenhet när det gällde importregler, skatter, logistik och hur mycket tid det kan ta från order till leverans. Jag kämpade stenhårt och lyckades även denna gång att få bra kvalitet till ett bra pris. Ordern var klar två veckor innan eventet skulle äga rum, men på grund av att det tog tid i leverans och förtullning blev leveransen tre dagar sen.

Kunden fick alltså sina t-shirts efter att eventet hade ägt rum. Det var en katastrofsituation. Jag var otroligt stressad och förlorade mycket pengar. Jag hade gjort misstaget att tacka ja till en sådan importorder när det var alldeles för kort tid kvar. Jag hade alltså misslyckats i min första stora order. Men jag lärde mig enormt mycket från just det misslyckandet. Nu kan jag det mesta om importregler, logistik och skatter, vilket har gett mig mycket självförtroende.

Efter misstaget med t-shirtarna bestämde jag mig för att dra nytta av den kunskap som jag hade fått till att starta ett eget varumärke, i stället för att agera mellanhand. Jag ville göra något bra för miljön och fick idén till giftfria och rättvist producerade strumpor av ekologisk bomull i färgglad design. Jag importerar dem från Indien och Kina och började sälja i början av 2016.

LÄS OCKSÅ: Misstaget som satte Allbrights trovärdighet på spelEtt av de största misstagen sedan jag startade mitt företag är att jag inte gjorde någon marknadsundersökning innan jag beställde design och storlekar på strumporna. Det har gjort att jag har massor av strumpor med mönster som inte har sålt bra, utan som bara tar upp plats i lagret.

I början försökte jag också sälja strumpor till små klädbutiker utan att först ta reda på vilken målgrupp de har och om mina färgglada strumpor matchar deras efterfrågan. Nu har jag lärt mig att först ta reda på vilken målgrupp butiken har och sedan ta fram ett passande erbjudande för dem. Till min nästa kollektion vet jag att jag inte ska gå på magkänsla eller gissa mig fram vad kunden vill ha.

När jag startade företaget ville jag ge mina sockar namn efter blommor och frukter, men min flickvän tyckte att strumporna skulle ha svenska efternamn som Berglund eller Ekström. Jag trodde att det skulle vara ett misstag, men många kunder tycker att det är roligt och vill köpa strumpor med sitt efternamn eller ge present till någon med samma efternamn.

Jag har lärt mig att det alltid är bra att bolla sina idéer med andra och att inte vara rädd för att prova nya idéer. Det är viktigt att våga ta initiativ. Nu säljer jag mina sockar runt om i Sverige genom återförsäljare, och har en egen webbshop. En del av vinsten går till flickors utbildning i Pakistan. Jag tycker att misstag och misslyckandet är en del av resan till framgång, eftersom misslyckandet ger oss erfarenheter som kan vara avgörande.

Dela artikeln

Ekonomi & Skatt

Redovisa och betala moms – så fungerar det

EBBA
Ebba Arnborg 17 oktober, 2024 3 minuters läsning
redovisa och betala moms

Att redovisa och betala moms är något alla företagare måste göra, men har du koll på alla detaljer – och vanliga fällor? Här går vi igenom det du behöver veta, och lyfter några vanliga misstag som du bör undvika för att slippa onödiga avgifter.

Moms, eller mervärdesskatt, är en avgift som läggs på varor och tjänster. Som företagare ska du därför lägga på moms på din försäljning och redovisa den vid fastställda tidpunkter.

Redovisa och betala moms – hur gör jag?

När du startar ditt företag och planerar att sälja varor eller tjänster som omfattas av moms, måste du registrera dig för moms. Det kan enkelt göras på Verksamt.se.

Som momsregistrerad företagare måste du sedan skicka in en momsdeklaration med jämna mellanrum. Där redovisar du både momsen du tar ut på försäljningar (utgående moms) och den du betalar på inköp (ingående moms). Skillnaden mellan dessa är vad du betalar in eller får tillbaka.

Tänk på, att även om du inte haft någon omsättning under en period är du skyldig att lämna in en deklaration.

Läs också: Färre företag ska behöva redovisa moms – se om du berörs här!

Beroende på din verksamhet kan du använda två olika metoder för att redovisa momsen:

  • Bokslutsmetoden: Här redovisas momsen när du får betalt eller när du betalar. Denna får användas av mindre företag, som har en nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor.
  • Faktureringsmetoden: Vid denna metod redovisas momsen när fakturor skickas eller tas emot, oavsett om betalning skett. Den får användas av alla företag, stora som små.

Hur ofta du ska redovisa moms beror på din omsättning. Generellt gäller varje månad för dig som har ett företag med större omsättning, kvartalsvis för dig som driver ett medelstort företag och årsvis för dig med ett mindre företag med lägre omsättning.

När du registrerar dig för moms hos Skatteverket kommer du att få information om hur ofta just du ska redovisa. När du har redovisat din moms måste du också betala eventuell skuld till Skatteverket. Det är viktigt att hålla koll på deadlines för deklaration och betalning, annars riskerar du att få betala förseningsavgifter och ränta.

Tips! Räkna ut vad momsen blir med vår kalkylator. Välj momssats och du ser vad summan blir exklusive eller inklusive moms.

5 vanliga momsfällor – och hur du undviker dem

Även erfarna företagare kan hamna i vanliga fallgropar när det gäller moms. Här är några vanliga misstag och hur du undviker dem:

1. Ta fel momssats

Det är inte ovanligt att företagare råkar lägga på fel momssats på sina fakturor. Det kan hända särskilt om du erbjuder olika typer av tjänster eller produkter med olika moms. Se till att alltid dubbelkolla och använd rätt momssats. Rätt momssats för just dig hittar du på skatteverket.se.

2. Missa deadlines

Att missa deadline för momsredovisning och betalning kan bli kostsamt. Förutom förseningsavgifter kan du behöva betala ränta. Använd bokföringsprogram eller digitala kalenderpåminnelser för att hålla koll på när momsdeklarationen ska lämnas in.

3. Missa – eller göra felaktiga – avdrag

Se till att inte missa några möjliga avdrag på moms. Men tänk också på att all moms inte är avdragsgill. Till exempel är moms på privata utgifter eller sådant som inte är direkt kopplat till företagsverksamheten inte avdragsgill. Se till att hålla koll på vad som gäller för just dina kostnader.

4. Inte hålla koll på uppdateringar i momslagen

Skatteregler förändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad för att följa gällande lagar. Skatteverket erbjuder löpande nyhetsbrev och digitala tjänster som gör det lättare att hålla sig informerad.

5. Sakna buffert för att betala moms

Se till att inte använda upp alla pengar som kommer in i bolaget, utan sätt undan pengar för moms. På så vis har du alltid en buffert för att betala momsen när det är dags.



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.