Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

12 steg för att starta eget vid sidan av jobbet

Få vågar lämna en trygg anställning utan att ha ett åtminstone delvis lönsamt företag. Så passa på att smygstrata! Här går vi igenom 12 praktiska steg. Men förbered dig på att vara flitig som – just det, ett bi!

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 25 oktober, 2017 6 minuters läsning

Foto: En bisyssla kan vara så mycket mer än en biodling. Foto: Getty Images

I Sverige finns ungefär 623 506 personer som tagit steget till eget och vars huvudsyssla är företagande, enligt Skatteverket. Drygt hälften så många, 327 055, driver ett företag vid sidan av sin anställning. Hur går man då till väga för att ta sitt företagande från bisyssla till huvudsyssla?

LÄS OCKSÅ: Hon satsade på sin bisyssla

1) Kolla med din arbetsgivare 

Det första och viktiga steget till att starta företag vid sidan av en anställning är att ta reda på om du alls får ha en bisyssla. Du får inte bedriva en verksamhet som är konkurrerande med din arbetsgivare och din

2) Gör research

Innan du startar ditt företag måste du ha gjort din hemläxa och undersökt marknaden ordentligt. Finns det ett behov av din produkt? Var på marknaden finns efterfrågan? Vilka vill du sälja till? Hur kan du sälja den? När du har gjort dina efterforskningar kan du testa din affärsidé på dina vänner som passar in i din målgrupp.

3) Förankra hemma

Att få din familj och nära vänner ombord är viktigt, det är lättare att kämpa när man känner sig uppbackad. Om du bor med någon kanske den personen kan ta större ansvar för hushållet och därmed underlätta för dig under en tid. Du kommer att jobba nästan all din vakna tid i början och behöver all hjälp du kan få. I utbyte får partnern en driven och glad person och kanske till och med lite extra klirr i hushållskassan när bisysslan så småningom börjar bringa inkomster. Att berätta för dina närmaste vänner ger dem också förståelse för varför du inte alltid kan vara med på middagar och after work.

4) Gör en tidplan

Börja bakifrån och sätt ett datum för när du vill vara igång med företaget och kunna sluta ditt jobb, till exempel om tre, sex, eller tolv månader. Sätt sedan upp delmål längs vägen som att ansöka om FA-skatt, öppna bankkonto och skapa din webbsida.

5) Skaffa en buffert

Att öppna YTTERLIGARE ett bankkonto kan du lätt göra via din internetbank. På det nya kontot kan du börja lägga undan pengar varje månad till den dag du slutar din anställning. På så vis har du pengar för inköp till företaget och en buffert. Extra pengar är alltid en bra trygghet att ha för att kunna ta höjd för sega månader. De kommer tyvärr för de allra flesta.

6) Hitta luckor i schemat

Var beredd på att slita i början, det betyder morgnar, luncher, kvällar och helger då du jobbar runt heltidsjobbet. Din bisyssla får inte påverka din anställning så du måste hitta luckor för att kunna jobba på din dröm. Kan du sätta dig på ett fik och jobba på lunchen? Lång pendling? Jobba på vägen till arbetet. Räkna med några tuffa månader av ”hustling”. Tappa aldrig siktet på målet.

7) Prioritera

Vad kan du tänka dig att ge upp för att få ditt företag på fötter? Kan du dra ner på gymbesöken, utematen, biobesöken eller shoppingen? Här gäller det att spara både tid som du kan lägga på ditt företag och pengar som kan gå till företaget.

8) Sug åt dig kunskap

Internet är fullt av fakta, kurser och entreprenörspoddar som ger dig värdefulla tips helt gratis. Se till att utnyttja detta. Under vägen kommer dagar då du inte känner dig fullt så motiverad och då hjälper det att läsa om och lyssna på inspirerande entreprenörer.

9) Fila på din elevator pitch

För att kunna förmedla din kunskap och expertis behöver du kunna sälja dig själv. En elevator pitch (ett hisstal på svenska) är en kort och säljande sammanfattning av vem du är, vad du gör och vad man får ut av att jobba med dig. Pitchen ska inte vara längre än att du ska kunna lägga fram den under en hissfärd, därav namnet.

10) Marknadsför dig själv och nätverka

Se potentiella kunder i alla du möter. Du behöver inte berätta om din affärsidé för alla som kommer i din väg, men försök att etablera en god kontakt med de som du tror kan vara intresserade av din produkt eller tjänst framöver. Om du redan har något att erbjuda kan du smyga in det i konversationen om det passar sig, förhoppningsvis tänker de på dig nästa gång de behöver det du erbjuder. Börja också fundera på hur du vill nå din målgrupp. Ett enkelt första steg är att bygga upp din närvaro i sociala medier och skapa separata företagskonton.

11) Se det som ett jobb

Om du vill bli företagare måste du tänka som en företagare. Din bisyssla är inte en hobby, det är ditt jobb lika mycket som din anställning. Det är detta du ska försörja dig på framöver och du måste se på det som en affärsverksamhet och inkomstkälla.

12) Nästan klar!

När du har tagit dig igenom ovan steg är du på god väg. Du har undersökt marknaden, gjort upp en plan, sparat pengar, utbildat dig, slitit hårt, säkrat din pitch, knutit kontakter och utvecklat entreprenör-mentaliteten. Nu är det bara det praktiska kvar med att faktiskt starta företaget. Stort lycka till, det kommer att gå galant.

TEXT AV: Melinda Sutus

Checklista

  • Affärsplan och budget
  • Sätt dig in i bokföringen redan från start
  • Registrera dig för F/FA-skatt och moms
  • Skaffa eventuella tillstånd
  • Registrera företagsnamn hos Bolagsverket
  • Skapa en webbsida
  • Ta ditt företagsnamn på alla sociala medier (även om du inte ska använda alla)
  • Teckna nödvändiga avtal
  • Öppna eget bankkonto till företaget
  • Skaffa företagsförsäkring
  • Skydda din produkt (patent)

Vanliga frågor (FAQ tillagd i efterhand av redaktionen)

Vad betyder det att driva företag som bisyssla?

En bisyssla innebär att du driver ett företag vid sidan av din huvudsakliga anställning. I Sverige finns det cirka 327 055 personer som driver företag som bisyssla. Det kan vara ett perfekt sätt att testa din affärsidé innan du tar steget till att bli företagare på heltid.

Får man ha en bisyssla när man är anställd?

Ja, men du måste först kontrollera med din arbetsgivare. Din bisyssla får inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet eller påverka ditt ordinarie arbete negativt. Det är viktigt att vara öppen med dina planer och säkerställa att det är okej enligt ditt anställningsavtal.

Hur fungerar skatten när man driver företag som bisyssla?

När du driver företag som bisyssla behöver du ansöka om FA-skatt (både F-skatt och A-skatt). Du betalar då vanlig inkomstskatt på din anställning och särskild inkomstskatt på dina företagsintäkter. Det är viktigt att ha koll på bokföringen från start och sätta undan pengar för skatten.

Hur mycket tid behöver man lägga på en bisyssla?

För att lyckas med en bisyssla behöver du vara beredd på att jobba morgnar, luncher, kvällar och helger runt din ordinarie anställning. Det är viktigt att hitta luckor i schemat och prioritera din tid smart. Räkna med några intensiva månader i början för att få företaget på fötter.

Hur mycket pengar behöver man spara innan man går från bisyssla till huvudsyssla?

Du bör ha en rejäl buffert innan du lämnar din anställning. Öppna ett separat sparkonto där du månadsvis sparar pengar för både företagskostnader och levnadskostnader. En bra tumregel är att ha minst 6 månaders levnadskostnader sparade, plus extra kapital för företagets utgifter och investeringar.

Vilka är de viktigaste praktiska stegen för att starta en bisyssla?

De mest grundläggande stegen är att: 1) Göra marknadsundersökning, 2) Skapa en affärsplan, 3) Ansöka om FA-skatt, 4) Registrera företaget hos Bolagsverket, 5) Öppna företagskonto, 6) Skaffa nödvändiga försäkringar och 7) Sätta upp en webbsida och sociala mediekonton för företaget.



ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Så fungerar K10-blanketten 2025 (och så kan den minska din skatt)

Skattedeklarationens värld är utmanande för många företagare, särskilt när det gäller specifika bilagor som K10-blanketten. K10:an är viktig för dig som äger kvalificerade andelar i ett fåmansbolag, eftersom den påverkar hur din utdelning och kapitalvinst beskattas. Och du kan andas ut – här går vi igenom hur K10:an fungerar och du kan också ladda ned en kostnadsfri K10-checklista (perfekt att följa och spara!). 

Talenom Talenom 1 april, 2025 4 minuters läsning
K10

Foto: K10

Om du har ont om tid (eller är extra snabbfotad) kan du ladda hem K10-checklistan för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta K10-tips på en plats. Rekommenderas!  Här finns också en nedladdningsbar, kostnadsfri guide om hur du sänker skatten 2025.

Alright, låt oss titta närmare på hur K10-blanketten fungerar 2025 (och hur den kan hjälpa dig att minska skatten).

Vad är K10-blanketten och varför är den viktig?

K10-blanketten är en bilaga till din inkomstdeklaration där du redovisar utdelning och kapitalvinst från ditt fåmansbolag. Även om du inte tar ut någon utdelning under året är det viktigt att fylla i blanketten, eftersom du då kan spara utdelningsutrymme för framtiden.

Genom att ta utdelning istället för lön kan du få en betydligt lägre beskattning – från 20% på utdelningen, jämfört med upp till 50% i inkomstskatt vid löneuttag.

Se till att de löneuppgifter du använder är korrekta och inkluderar endast kontanta löner. Och var noga med att ange rätt omkostnadsbelopp för dina aktier, särskilt om du köpt vid olika tillfällen.​

Så fyller du i K10-blanketten

  1. Logga in på Skatteverkets e-tjänst: Gå in på Skatteverkets hemsida och logga in med din e-legitimation.​ Navigera till 'Inkomstdeklaration 1' och välj 'Bilagor'.​
  2. Välj K10-blanketten: Under bilagor, välj 'Kvalificerade andelar i fåmansföretag (K10)'.​
  3. Fyll i grundläggande uppgifter:  Ange företagets organisationsnummer och namn.​
    Specificera antalet aktier du ägde vid årets början och slut.​
  4. Beräkna gränsbeloppet
    Förenklingsregeln: Denna regel kan användas om du äger ett enda fåmansbolag och inte vill beräkna löneunderlag. Schablonbeloppet för inkomståret 2025 är 209 550 kr.
    Huvudregeln:  Huvudregeln används om du tar ut lön från bolaget och ger ett högre gränsbelopp om:
    • Du eller en närstående tar ut minst 6 inkomstbasbelopp i lön.
    • Företaget har betalat ut höga kontanta löner.
    För 2025 gäller:
     
    • Lönekravet:  Minst 457 200 kr (6 inkomstbasbelopp) + 5 % av bolagets totala kontanta löner, eller 731 520 kr (9,6 inkomstbasbelopp). 
    • Räntesats för omkostnadsbelopp: 11,62 %.
    *Huvudregeln passar dig om du vill maximera ditt utdelningsutrymme baserat på löner i bolaget.
  5. Ange utdelning och kapitalvinst: Specificera eventuell utdelning du tagit ut under året.​ 
    Om du sålt aktier, ange försäljningspris och omkostnadsbelopp för att beräkna kapitalvinsten.​
  6. Spara och skicka in: Granska dina uppgifter noggrant.​
    Spara bilagan och skicka in din deklaration innan deadline den 2 maj 2025.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Känns det krångligt? Lugn, du kan få hjälp!

Att fylla i K10-blanketten kan vara komplext, särskilt vid förändringar i ägarstruktur eller vid försäljning av aktier. 

Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom K10-blanketten och de bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här.

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer. 

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online.  Läs mer här.

​Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Viktigaste avdragen 2025 – så minskar du skatten i deklarationen

Vilka är avdragen du absolut inte får missa i deklarationen 2025? Finns det några avdragsmöjligheter du inte känner till? Och hur får du deklarationen att gå lätt som en plätt? Det och mycket annat går vi igenom i den här guiden. Enjoy!

Visma Spcs 3 april, 2025 7 minuters läsning
deklarationstips_native

Foto: deklarationstips_native

Det är hög tid att ta tag i deklarationen, och det gäller att göra rätt avdrag för att minska skatten. Deklarationen för företaget kan du fixa med ett superenkelt bokföringsprogram som i princip har allt underlag klart. 

Och du, de smarta programmen hjälper dig också att göra rätt med avdragen. Men först måste du förstås veta vilka avdrag du absolut ska titta lite extra på, och det ska vi såklart hjälpa dig med. Inför deklarationen 2025 behöver du ha koll på tre saker:

  1. Avdragen du inte får missa 2025
  2. Avdragen du kanske inte visste fanns (och avdragen du absolut inte ska göra!)
  3. Hur du skaffar ett program som gör jobbet åt dig

Psst! Spana också in skatteexpertens lista på sina bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här. Dessa bör du absolut läsa för att inte göra något av de vanliga misstagen.

Okidoki, dags att gå igenom dina viktigaste avdrag 2025. Och direkt efter avdragen berättar vi hur just DU kan deklarera smartare och få hjälp med avdragen. Det blir både konkret och lärorikt! 

 Deklarationstider – lös din deklaration smidigt
Andas ut. Skaffa Visma Spcs superenkla bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart! Läs mer här.

Viktigaste avdragen i deklarationen 2025

När du driver företag är det viktigt att hålla koll på vilka utgifter som är avdragsgilla (och spar pengar för dig). Här är några av dina viktigaste avdragen i deklarationen 2025.

Datorer och programvara

Om du har köpt en dator till företaget kan du dra av hela beloppet direkt om värdet är max ett halvt prisbasbelopp (ett prisbasbelopp är 57 300 för räkenskapsår 2024). Annars kan du dra av kostnaden genom regelbundna avskrivningar. För avdrag på programvaror gäller att standardiserade datorprogram är avdragsgilla, medan programvaror som är direkt tillverkade för ditt företag beviljas avdrag över flera år enligt samma princip som för inventarier.

Mobiltelefoner och abonnemang

Kostnader för mobiltelefoner som används i företaget är avdragsgilla oavsett företagsform. Mobiltelefonen räknas som förbrukningsinventarie och kan därför dras av direkt. Det fina är att du kan använda mobilen privat också (än så länge) utan att det blir en skattepliktig förmån. Nice!

Bilresor

Om du driver ett aktiebolag kan du ta ut 25 kr per mil skattefritt för de bilresor du gjort för företagets räkning (med din egen bil). Detta belopp behöver bolaget inte betala några arbetsgivaravgifter på. 

För enskild firma och handelsbolag gäller att du kan göra avdrag med 25 kr per körd mil i verksamheten. Du kan inte ta ut skattefri ersättning från dessa företagsformer, men genom att göra avdrag minskar både skatten och egenavgifterna. Avdragen gäller även om du har lånat en bil.

Varför är dessa avdrag viktiga? Jo, genom att dra av kostnader på rätt sätt kan du minska skatten och därmed öka vinsten i företaget. Och du vet vad det betyder? Japp, mer pengar kvar till allt som är viktigt. 

 Tips! Lös avdragsjobbet och deklarationen smidigt. Välj Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på det smarta deklarationstillvalet (för halva priset) så kan du fixa bokföring, deklaration och årsredovisning i samma program.

Avdragen många företagare missar

Okej, låt oss ta en titt på några avdrag som du kanske inte känner till och som många företagare missar. Vi snackar om friskvårdsbidrag och motion, facklitteratur och kontorsutgifter.

Friskvård och motion

Ditt företag kan erbjuda ett skattefritt friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per år till alla anställda (tänk på att det måste erbjudas till alla). Bidraget kan användas för enklare motion och friskvårdsaktiviteter, till exempel ett gymkort. 

Bonus! Är du anställd i ditt eget AB, kan du erbjuda detta till dig själv. Yeah!

Facklitteratur

Speciallitteratur som du köper för verksamheten och som är nödvändigt för ditt jobb är avdragsgill, oavsett företagsform. Detta gäller inte för litteratur som är avsedd för studiesyfte eller allmänna uppslagsverk. Nyckelordet är facklitteratur.

Kontoret

Om du har en särskild lokal i din bostad avsatt för ditt företag (och har enskild firma), får du göra avdrag för den. Om du inte har en särskilt inrättad del till företaget, kan du fortfarande få avdrag – men inte lika mycket.

Du får ett schablonavdrag för arbetsrum i bostaden under förutsättningen att du under beskattningsåret arbetat minst 800 timmar där.

För dig som är anställd i ditt eget aktiebolag kan det vara svårt att få göra avdrag för arbetsrum. Alternativet kan vara att istället ta ut en hyra från bolaget.

Tips! Vill du veta exakt hur mycket du får dra av för lokal i bostaden – beroende på om du har AB eller enskild firma? Det lär vi dig här.

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Avdragen du absolut inte får göra

Går det att dra av vad som helst? Nej du, så kul ska vi inte ha det. Det finns vissa kostnader som inte får dras av, även om du tycker att de hör till företaget. Detta gäller oavsett företagsform. Låt oss gå igenom några av dem:

  1. Böter och andra offentligrättsliga sanktionsavgifter
  2. Svenska allmänna skatter, exempelvis inkomstskatt
  3. Skattetillägg
  4. Förseningsavgifter och kontrollavgifter enligt skatteförfarandelagen
  5. Viten
  6. Kostnadsränta på skattekontot
  7. Felparkeringsavgifter
  8. Mutor
  9. Advokatkostnader och rättegångskostnader som inte syftar till att öka de skattepliktiga inkomsterna eller minska de avdragsgilla kostnaderna
  10. Kostnader för att upprätta deklaration eller att driva skatteprocesser, men bokföringshjälp är avdragsgillt.

Tips! Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Är det svårt att göra rätt avdrag i deklarationen?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Superenkel bokföring - så här smidigt kan det vara om du väljer rätt program.

När det är dags för deklaration har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Så då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror.

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är liksom bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram).

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs bokföringsprogram är komplett från början med bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs bokföringsprogram med fakturering och deklaration här. Psst! Nu får du halva priset på deklarationstillvalet.

Och har du redan ett bokföringsprogram idag är det lätt att byta. Visma Spcs är med dig hela vägen!

Ont om tid? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Ansök senast den 2 maj (då får du anstånd till 16 maj). Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Du måste vara i tid för att få mer tid.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.