Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Starta eget i lågkonjunktur – javisst! Så här gör du i fem steg.

Visma Spcs 28 december, 2022 10 minuters läsning
Starta eget företag i lågkonjunktur

En lågkonjunktur kan verka som en svår tid att starta eget. Men – det kan det faktiskt vara den bästa tiden att göra det. Här får du fem skäl till varför du bör starta eget företag just nu plus fem tydliga steg som hjälper dig att komma igång. Världen är full av möjligheter just nu!

Tuffa tider? Eller spännande tider? Du bestämmer. Kanske är det nu du tar chansen att skapa ett riktigt företag av din passion?

Vi hjälper dig såklart, och i den här guiden berättar vi hur du kommer igång snabbare och säkrare.

● Fem steg för att komma igång med ditt företag i tuffa (och spännande) tider
● Hur du fixar ekonomin i uppstarten (när du inte har kunder)
● Fem skäl till varför du ska starta eget i lågkonjunktur

Innan vi kör igång med tips och trix, rekommenderar vi dig att signa upp för Visma Spcs Starta Eget-skola (den är helt kostnadsfri och hjälper dig att komma igång snabbare och säkrare). Okej, då kör vi!

Starta eget företag i lågkonjunktur – följ de här fem stegen

Att starta eget företag är alltid en rolig utmaning, men det kan vara lite trixigt att starta eget under en lågkonjunktur. Det beror på att det kan vara svårare att få tillgång till finansiering, att det kan vara svårare att få kunder och det kan finnas en allmän osäkerhet i ekonomin.

Men det finns ett stort MEN här. Väldigt många framgångsrika företag har startat i lågkonjunktur, och precis som det finns nackdelar, finns det många fördelar – det gäller bara att vara väl förberedd. Här är fem viktiga saker att tänka på när du ska starta eget företag i lite tuffare tider.

Psst! Är du nystartad? För att kicka igång så får du halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Passion + business = sant.

Utvärdera marknaden och din målgrupp noga

Innan du startar ett företag är det viktigt att du har en bra förståelse för den marknad du vill verka på. Med andra ord – vem ska köpa dina produkter eller tjänster? Detta innebär att du behöver undersöka hur efterfrågan på dina produkter eller tjänster ser ut, vilka konkurrenter du har och vilka möjligheter och utmaningar som finns på marknaden. Det behöver inte vara krångligt. Gör så här!

  1. Besök dina konkurrenter (digitalt och fysiskt) och anteckna vad de gör bra. Kopiera det! Anteckna också vad de gör dåligt – och gör det bättre själv.
  2. Fråga alla du känner (som är i din målgrupp) och gärna människor du inte känner vad de vill ha och vilka behov de inte får tillfredsställda idag.
  3. Men nöj dig inte med det – ta också reda på om och hur mycket de är beredda att betala för din produkt eller tjänst.

Det är också viktigt att du har en tydlig målgrupp i åtanke, det vill säga vem du vill rikta dig till med ditt företag. Genom att utvärdera marknaden och din målgrupp kan du få en bättre förståelse för om det finns en marknad för ditt företag och hur du ska rikta dig till den.

Gör en smart affärsplan och budget

En affärsplan är ett dokument som beskriver hur ditt företag kommer att fungera och växa. Affärsplanen är en smart grund när du startar eget, och det är extra viktigt att lägga ner tid på att göra en grundlig affärsplan när man startar ett företag under en lågkonjunktur.

En affärsplan hjälper dig att strukturera ditt tänkande kring ditt företag och att få en överblick över de olika aspekterna av ditt företag, såsom marknad, produkter och tjänster, marknadsföring och finansiering.

Tips! Här kan du ladda ned en kostnadsfri mall för affärsplan.

Psst! Det är smart att ha kontroll på ekonomin redan från start. Vilka intäkter förväntar du dig och vilka kostnader kan du räkna med? Det kan du skriva ned i en budget. Budgeten är en viktig del av affärsplanen.

Det är också smart att skaffa ett bokföringsprogram från dag 1 – det är nämligen förbjudet att bokföra i excel. Vi fattar, bokföring kan låta krångligt. Och det är kanske inte din passion. Men oavsett om du driver företag eller har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu, så behöver du en skön lösning packat med coola grejer.

Bokföring ska vara najs att sköta och extra smidigt blir det med ett företagskort och bokföringsapp som ingår. Är du nystartad får du halva priset första året när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering. Så att du kan fokusera på din passion och samtidigt ha full kontroll.

Var positivt realistisk

Det kanske låter lite tråkigt att vara realistisk – men det är bra. Bäst är att vara positiv och realistisk samtidigt! Det kan ta ett tag innan du börjar tjäna pengar, och det är viktigt att du har tillräckligt med ekonomiska reserver för att klara dig under den här perioden.

Se till att du har en detaljerad plan för hur du ska finansiera din verksamhet under de första åren, och se till att du har en tillräckligt stor buffert för att klara eventuella motgångar.

Här är tre smarta sätt att fixa ekonomin innan du får tillräckligt många kunder

  1. Ha ett vanligt jobb samtidigt. Du kan starta företag på kvällar och helger, eller går ner i tid. Börja med 75/25, öka till 50/50 och fokusera 100 % på ditt företag när ekonomi går runt.
  2. Ta konsultuppdrag. Hur kan du få andra intäkter medan du skapar din dröm och passion? Kanske genom att ta konsultuppdrag inom områden där du är duktig och kan ta bra betalt?
  3. Sänk kostnaderna. Många företagare väljer att minska sina privata kostnader under en period för att satsa på sin passion. Jobbigt? Det behöver det inte alls vara. Och om du jobbar hemifrån – kan du spara in på alla uteluncher, kaffe-on-the-go och månadskort i kollektivtrafiken.

Var unik och var dig själv

Ingen kan starta ditt företag lika bra som du. Använd det som är unikt med just dig – det kan ingen kopiera. Är det dina fantastiska kanelbullar du bjuder alla kunder på? Är det din humor? Är det din förmåga att analysera varje detalj i excel?

Att sticka ut från mängden är alltid viktigt när du startar eget företag, men det kan vara ännu viktigare under en lågkonjunktur. Se till att du har en unik affärsidé och tillhandahåller en produkt eller tjänst som skiljer sig från andra på marknaden. Detta kan hjälpa dig att skapa en efterfrågan på din verksamhet, även under svårare tider. Alla gillar någon som är sig själv!

Och du – att vara unik är ett sätt att bli omtyckt av kunderna. Och kunder som gillar en ger bra betyg. Och bra betyg ger oftast fler kunder. Här kan du läsa om 9 tips för att få nöjdare kunder.

Tips! Här hittar du en smart Starta Eget-checklista med 22 viktiga tips!

Var flexibel och våga tänka om

Det är viktigt att vara flexibel när du startar eget företag, och detta gäller ännu mer under en lågkonjunktur. Se till att du är beredd att anpassa din verksamhet efter förändrade marknadsförhållanden och följ med på de trender som råder. Var också beredd att testa nya idéer och strategier för att hitta en affärsmodell som fungerar för just ditt företag.

Vi lever i en tid där nytänkande och innovation är väldigt viktigt. Öva på det varje dag! Okej, idag gör vi så här. Hur skulle vi kunna göra det ännu bättre?

Fråga kunder, leverantörer och vänner. Alla har idéer – och många vill bidra. Se bara till att lyssna på dem som är positiva – och välj ut de bästa idéerna som flödar in.

Att bygga företag får ta lång tid

Att starta eget företag är inte något man gör över en natt, och det kan vara en utmaning att hålla motivationen uppe. Det är därför man säger att struktur äter motivation till frukost.

Det är lurigt att sitta och vänta på att motivationen ska infinna sig. Se istället till att du har en tydlig plan, vet exakt vad du ska göra varje dag och sätt upp mål och delmål. Och belöna dig när du når dem.

Det kostar inte många tusenlappar att starta en enskild firma, och du gör det via Verksamt.se. Ett aktiebolag kräver ett aktiekapital om 25 000 kronor (som du visserligen får använda i ditt företag). Vill du starta ett aktiebolag snabbt som bara den? Då ska du skaffa ett så kallat lagerbolag. Just nu får du ett lagerbolag på köpet när du väljer Visma eEkonomi som bokföringsprogram.

5 skäl till att starta eget företag under lågkonjunktur

Okej, så varför ska jag starta eget nu när det är tuffare tider? Kanske borde jag vänta? Så kan du förstås tänka. Eller så kan du tänka: det här är en guldchans att komma igång billigare och såklart ska jag öppna egen låda när ingen annan vågar!

Här är fem anledningar till att du ska göra företag av din passion just under en lågkonjunktur.

Möjlighet att få bra affärslokaler och inventarier till lägre priser

Under lågkonjunktur kan det finnas möjlighet att hitta bra affärslokaler till lägre priser, eftersom det finns fler lediga lokaler på marknaden. Dessutom kan du få bättre villkor. Detta gäller förstås annat också – som inventarier och annat du behöver för att starta ditt företag.

Psst! Är du nystartad? För att kicka igång så får du halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Passion + business = sant.

Möjlighet att rekrytera duktig personal

Eftersom det kan vara svårt att få jobb under lågkonjunktur, kan det finnas en större pool av duktig personal att rekrytera från. Detta kan innebära att du kan få tillgång till kompetent personal till andra förutsättningar än under en högkonjunktur.

Och om du planerar att driva företag med sig själv som enda anställd – finns förstås möjligheten att anlita människor och företag till bättre priser.

Möjlighet att differentiera dig från konkurrenterna

Under lågkonjunktur blir människor och företag försiktiga, vilket ger dig en möjlighet att sticka ut. Genom att erbjuda unika produkter eller tjänster kan du skilja dig från mängden och skapa ett starkt varumärke. Dessutom blir det billigare med marknadsföring!

Tips! Här lär vi dig mer om marknadsföring när du startar eget.

Möjlighet att lära av misstagen hos andra företag

I tuffa tider kan det finnas företag som går omkull. Det är givetvis ledsamt, men samtidigt ger det dig en möjlighet att lära av deras misstag. Genom att studera vad som gick fel för andra företag kan du undvika att göra samma fel och istället satsa på strategier som fungerar.

Möjlighet att skapa nya affärsmöjligheter

Lågkonjunktur innebär definitivt nya affärsmöjligheter. Vad gör människor och företag annorlunda i tuffa tider, och hur kan du anpassa dina produkter och tjänster efter det? Kanske kan du ha en annan prissättning, smartare “testa på-erbjudanden” eller “pengarna tillbaka-garantier”?

Du hajar – det går absolut att starta eget företag i lågkonjunktur! Kanske är det till och med bättre. Och det är aldrig för tidigt att göra sin passion till ett riktigt företag. Make it a Business!

Tips!Prenumerera på Visma Spcs nyhetsbrev så får du tips och inspiration som kan stötta och förgylla din vardag som företagare.

Om Visma Spcs
Lev ut din passion! Visma Spcs har alltid trott på att människor och samhället i stort växer och mår bättre när fler vågar göra företag av det bästa de vet. Därför vill vi göra företagandet lustfyllt och enkelt med hjälp av självkörande ekonomisystem. Administration ska vara det enklaste som finns, så att du kan leva ut dina drömmar. Det är vår passion. Make it a business.



ANNONS

Innehåll från ALMI

Partner

Ladda ned gratis budgetmall och affärsplansmall för 2025

Behöver du mallar för affärsplan, budget och Lean Canvas? Här kan du ladda ned samtliga helt kostnadsfritt.

Almi 13 december, 2023 4 minuters läsning
mall för affärsplan och budget

När du vill satsa och utveckla ditt företag behövs ofta bra rådgivare och kapital. Almi erbjuder små- och medelstora företag (ditt?) just detta – både rådgivning och finansiering. Dessutom har man kostnadsfria mallar för budget, affärsplan och Lean Canvas.

Lite längre ned får du tillgång till mallarna, men innan vi börjar, se om just ditt företag passar för Almis finansiering här.

Okej, låt oss gå igenom mallarna för affärsplan, budget och Lean Canvas, och hur du enkelt använder dem.

Ladda hem gratis budgetmall

Genom att göra en budget kan du planera verksamheten bättre. Det är väldigt viktigt att ha en plan för företagets ekonomiska framtid, och med en budget får du en överblick över företagets ekonomi. Det skapar en tydlighet och du får en röd tråd att arbeta efter.

Tips! Se videon om hur du enkelt gör en budget till ditt företag.

En budget är inte en spegelbild av verkligheten utan en ekonomisk plan, som du sedan ska jämföra med verkligt utfall. Det betyder att du troligtvis kommer att behöva justera din budget, om företaget till exempel är på väg åt fel håll eller överträffar dina förväntningar. Fastna därför inte i detaljerna utan försök se de stora linjerna.

En genomtänkt och realistisk budget visar på risker och möjligheter i företaget. Den fungerar också som ett stöd för att uppnå målen i företaget. Här kan du läsa om de tre viktigaste sakerna att ha koll på i företagets balansräkning.

Här kan du ladda hem Almis kostnadsfria budgetmall.

Ladda hem gratis mall för affärsplan

Affärsplanen är företagets karta för framtiden och underlättar när du ska träffa banken, andra finansiärer som Almi eller vid möte med en rådgivare. Affärsplanen utmanar dig att tänka igenom företaget och ditt företagande.

  1. Vad är viktigt för ditt företag
  2. Vad vill du uppnå med ditt företag
  3. Hur vill du att företaget ska drivas

I Almis mall till Affärsplan har vi valt att dela upp den i 15 viktiga frågor (inklusive frågor om hållbarhet). Frågorna ger många gånger nya insikter som i sin tur kan leda till att du behöver tänka i nya banor. När du laddar ner mallen får du ytterligare vägledning kring frågorna.

Här kan du ladda ned Almis kostnadsfria mall för affärsplan.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas

Mallen Lean Canvas bygger på den populära Lean Startup-metodiken som går ut på att snabbt få igång och testa en affärsidé för att se om den håller, är lönsam och genomförbar. Kort sagt, om din affärsidé och affärsmodell håller för vidare utveckling.

Lean Canvas är i princip en ögonblicksbild av en hel affärsplan på en enda sida. Genom elva viktiga byggstenar och nyckelantaganden kan du få en överblick av din affärsidé och vilka möjligheter som finns. 

När du börjar med den här enklare affärsplanen, slipper du investera en massa tid i en reguljär och omfattande plan som kanske visar sig vara fel väg i slutändan. Du får en möjlighet att redan på idéstadiet rätta till “feltänk” och omvägar till målet.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas här.

Hur kan Almi hjälpa mitt företag?

Almi skiljer sig från banken eftersom de är beredda att ta större risk, och i många fall är din personliga borgen mindre än vid ett traditionellt banklån. Däremot kan räntan vara något högre för att kompensera för den förhöjda risken.

Vilken typ av satsningar finansierar Almi?

Hos Almi börjar resan alltid med samtal hos en erfaren rådgivare, som kan hjälpa dig att se över vilken typ av finansiering som passar ditt företags behov. Genom att prata med våra rådgivare är du som företagare också bättre 'påklädd' för att gå till banken.

Här är några exempel på finansieringsmöjligheter hos Almi:

  1. Lån
    Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och grönt lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.
  2. Riskkapital via Almi Invest
    Riskkapital innebär att du utöver nytt ägarkapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.
  3. Verifieringsmedel
    Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt. Läs mer om Almis verifieringsmedel här.

Här kan du få mer hjälp att utveckla ditt företag

Nu har du mallar för affärsplan och budget, och har lärt dig hur Almi kan hjälpa ditt företag. Avslutningsvis vill vi ge dig några tips på guider som kan hjälpa ditt företag att bli mer lönsamt. Vad sägs om det?

Rekommenderas 1:3 sätt att få bättre likviditet i ditt företag.

Rekommenderas 2: Så kapar du kostnaderna i ditt företag.

Rekommenderas 3:Så får du koll på företagets ekonomi och lönsamhet.

Lycka till!



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.