Starta eget i tuffa tider – så här skapar du trygghet och vågar satsa samtidigt


Vågar jag starta eget just nu? Hur skyddar jag mig mot dåliga tider? Vilka försäkringar och avtal måste jag absolut ha? I den här guiden får du bästa tipsen för att bygga både trygghet och full fart framåt när du startar eget.
Det har onekligen blivit ett tuffare affärsklimat när räntorna stigit till de högsta nivåerna sedan finanskrisen. Samtidigt kan den värsta ekonomiska stormen ligga i backspegeln, och det kan därför vara ett gyllene tillfälle för den som länge gått i tankarna på att starta eget.
– Däremot så kommer det att krävas lite extra arbete för att komma ur startblocken. Det räcker inte med att du har en genomtänkt affärsidé. Det är minst lika viktigt att du trycktestar den ordentligt innan du tar klivet till eget, menar Susanne Eliasson som är senior analytiker på SEB.
Susanne följer noggrant händelser som påverkar företagare och företagsklimatet i stort, och menar att det är smart att bygga upp ett sparkapital innan du startar.
– I en lågkonjunktur kan det vara utmanande att få avsättning för sina tjänster och produkter när hushåll och företag är mer försiktiga i sina ekonomiska beslut. Det är därför en klok strategi att göra ett ordentligt förarbete innan du startar din företagsresa. På så sätt sätter du grunden för ett långsiktigt, hållbart och framgångsrikt entreprenörskap, menar hon.
Bästa tipsen för att starta eget i tuffa tider
Susanne har följt det svenska affärsklimatet i många år, och ser tydligt aspekter som gör skillnad för dem som lyckas med sina företag.
– Utmana din tänkta affärsidé och se till att ha en genomarbetad affärsplan. Extra viktigt är att du gör en grundlig och realistisk budget – speciellt när det är tuffa tider, menar hon.
I en riktigt bra affärsplan bör du tänka på:
- Var och till vem ska du sälja dina tjänster och produkter?
- Vilka konkurrenter finns det?
- Vad gör just dig och ditt företag så unikt?
- Du kan också göra en marknadsundersökning och bilda dig en uppfattning om vad kunderna är villiga att betala.
- Hur ska du marknadsföra dina produkter?
- Vilka försäljningskanaler kommer du ha?
- Hur ser finansieringen ut?
- Hur ser din hållbarhetsplan ut?
– En tidig fråga att ta ställning till är i vilken bolagsform du ska bedriva bolaget, och dess för- och nackdelar. Ta hjälp och inspiration av din bank som har stor erfarenhet i dessa frågor, tipsar Susanne.
När du väl kommer igång är det viktigt att du bygger upp en likviditet i bolaget. Det är oftast det som avgör om ett bolag kommer att överleva långsiktigt. Under de första åren uppkommer det alltid ekonomiska utmaningar man inte räknat med, så en buffert är nödvändig.
– Var även förberedd på att verkligheten och ursprungliga idéer kan behöva revideras. Var flexibel och öppen att tänka i nya banor, speciellt under tuffa ekonomiska tider, säger Susanne.
Hur kan man bygga trygghet kring sig som företagare för att minska riskerna?
För de flesta tar det ett tag innan företaget börjar tjäna pengar och du kan börja ta ut fast lön och göra avsättningar till din framtida pension. Därför är det viktigt att du under uppstartsfasen har en tillräckligt stor ekonomisk buffert, cirka 5 till 6 månadslöner efter skatt, så du klarar av din löpande privatekonomi.
– Många väljer därför att fortsätta med sitt vanliga jobb och smyger igång sitt företag på fritiden, och ökar sedan sin arbetstid i företaget när det börjat tjäna tillräckligt med pengar, berättar Susanne.
På så sätt kommer du fortsatt få pensionsavsättningar till det allmänna pensionssystemet och i många fall även till din tjänstepension innan ditt företaget kan börja göra tjänstepensionsavsättningar.
– Ställ dig även frågan hur du och din familj påverkas om du startar ett företag? Se till att familjen är involverad i vad det innebär och att det känns okej för alla, fortsätter hon.
Skaffa dig och familjen motsvarande försäkringsskydd som du har som anställd – Såsom exempelvis sjukförsäkring och olycks- och livförsäkring. Du kan även behöva en ansvarsförsäkring om du eller dina anställda skulle orsaka en skada hos en kund.
– Se dessutom till att du har juridiken på plats om du är delägare. Skriv kompanjonavtal, testamente och kanske även äktenskapsförord! Ta hjälp av jurist på ett tidigt stadium!
Tre viktigaste råden till dig som funderar på att starta eget
Susanne menar att tre saker är avgörande för att lyckas med företaget, speciellt i tuffare tider.
- Förbered dig noga! Både din affärsidé och företagets finansiering. Bolla med din bank.
- Se till att din och familjens privatekonomi är skyddad. Bygg upp en buffert och skaffa rätt försäkringar redan från början
- Få juridiken på plats! Har du kompanjon- och aktieägaravtal? Testamente och äktenskapsförord? En bra bank kan hjälpa dig även med detta.
– Av erfarenhet vet vi att det uppkommer många frågor under resans gång. Tveka inte att använda banken som bollplank och inspiration i de olika faser ditt företag befinner sig i, tipsar Susanne.
Hur kan banken hjälpa en företagare i uppstarten och de första åren med
företaget?
Banken är nästan alltid en viktig part i din ambition att starta och bygga ett framgångsrikt företag. Därför behöver du vara noga i ditt val av bank.
Så här kan du tänka när du väljer bank till ditt företag:
1. Välj en bank som har hela utbudet av tjänster ditt företag behöver, det är skönt att ha allt på ett ställe. Det kan handla om allt ifrån bankkonton, kort och bankgiro till checkkredit och möjlig finansiering. En bra bank kan också hjälpa dig med lösningar för försäkringar och pension.
2. Välj en bank som är specialiserad på företagare, och som förstår din vardag. Det finns många banker men långt ifrån alla har fokus på företagare. Din rådgivare bör ha erfarenhet och förstå företagare – och kunna tipsa dig om smarta val! Dessutom är det bra om banken och ditt företag delar värderingar – till exempel när det kommer till hållbarhetsfrågor.
3. Välj en bank som gör mer för dig som kund. Det kan till exempel vara inbjudningar till spännande seminarier eller nätverksträffar där du får träffa andra företagare. Det kan vara guld värt!
Om SEB
Oavsett om du är frilansare, giggare eller konsult – hos SEB får du smarta digitala tjänster som är anpassade till en ny tid. En tid där allt fler, precis som du, vill driva eget på sina villkor. Men viktigast av allt – SEB hjälper dig till ett hållbart företagande som vinner i längden. Läs mer om SEB:s erbjudande till dig som driver företag här.
I SEB:s entreprenörstrappan ryms olika samarbeten som stöttar entreprenörskap. Här hittar du intressanta partners, stärkande nätverk och bra stöd för dig och ditt företag.