Starta eget som föreläsare – så gör du

Tidigare i år avslöjades det att Fredrik Reinfeldts fick uppdrag att hålla föredrag via Talarforum. Exakt vad prislappen låg på är hemligt, men det troliga är att han kan ta lika mycket som sin företrädare Göran Persson: 100 000 kronor styck.
En annan som lyckats i branschen är Manuel Knight. Från början tog han 2 000 kronor för ett seminarium. I dag är det ungefär 30 gånger så mycket och hans företag omsätter miljoner. Läs hur han lyckades här.Frida Haavisto är grundare av talarförmedlingen Kvinnliga talare. Här ger hon åtta råd för hur du kommer igång som professionell föreläsare:
1. Våga avgränsa dig till en tydlig, gärna unik, nisch som gör det lätt för kunden att hitta och komma ihåg dig. Dina föreläsningar ska såklart baseras på din kunskap men gör gärna en omvärldsanalys på efterfrågade ämnen.
2. Skapa en egen plattform där du kan kommunicera dina tjänster och ditt varumärke, till exempel en hemsida eller en blogg. Komplettera med de kanaler i sociala medier som bäst passar ditt varumärke och där din målgrupp finns. Håll ditt CV på Linkedin uppdaterat.
3. Ta hjälp av någon för att fotografera dig och filma dina föreläsningar. Proffsiga pressbilder ökar dina chanser att synas i media. Materialet kan du använda i dina egna kanaler eller på Youtube. Att kunna länka till ett filmklipp där du är ”in action” är otroligt värdefullt.
4. Arbeta aktivt med PR för att få ut din expertis i media. Lär dig hur journalister jobbar och serva dem med det de vill ha. Twitter är en bra kanal.Registrera dig på PR-tjänsten ”Hjälp en journalist”. Bli krönikör i en branschrelevant tidning. Ring upp TV- och radioredaktionerna och erbjud din expertis. Nominera dig till utmärkelser och tävlingar.
5. Skapa kontakt med din publik. I början får man köra föreläsningar gratis eller för en liten peng i sitt nätverk – och fokusera på att testa materialet, få feedback och samla in referenser.
6. Nätverka stort och var generös med din kunskap. Engagera dig i ämnen som går i linje med ditt varumärke och dina föreläsningar.
7. Försök att finnas med i så många sammanhang som möjligt där kunder letar föreläsare. Kontakta alla talarförmedlingar och lägg gärna även en slant på de förmedlingar där du får direktkontakt med kunder.
8. Uppdatera dig med ny inspiration och kunskap. Du vill ju ha en lång karriär som föreläsare och även återkommande kunder.
Läs ett större reportage om att lyckas som föreläsare i Driva Eget nummer 7/2014. Köp lösnummer här eller prenumerera här.