Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Tio nyårslöften för att lyckas nästa år

21 december, 2012 3 minuters läsning
Företag som är bra på att sätta upp mål är mer lönsamma, säger experten. Här är tio bra nyårslöften att börja det nya året med.

Låt inte nyårslöftena stanna vid att du ska börja träna eller äta nyttigare mat. Inkludera företaget i dina ambitioner och sätt löften för hur du ska göra nästa år ännu bättre.

– Vi ser att de företag som är bra på att sätta mål och att löpande följa upp ekonomin, och som tar affärsbeslut på aktuella och bra underlag är mer lönsamma, och att företagsledarna trivs bättre, säger Kristina Glantz Nilsson, chef för LRF Konsults affärsrådgivning.

Att ge nyårslöften till ditt företagande är ett bra sätt att förnya och utveckla företaget. Men precis som när det gäller privata löften är två saker viktiga. Det första är att följa upp hur väl du lyckats med dina mål, gärna kvartalsvis. Det andra är att inte lova för mycket.

– En parallell mellan nya vanor för motion respektive företagsledning är också att inte ha för stora ambitioner på en gång, utan att påbörja en resa och sedan öka successivt.

Här är  10 förslag till nyårslöften som du kan ge ditt företag och dig själv inför nästa år:
  1. Kvartalsmöte med ”ledningsgruppen” – inför regelbundna möten med ett ledningsforum bestående av dig, någon i familjen, en klok extern person eller anställda med avdelningsansvar.
  2. Periodbokslut – ta fram ett riktigt resultat varje månad eller varje kvartal så du hänger med löpande i den ekonomiska utvecklingen. På så vis får du snabba varningssignaler och intäkts- och kostnadskontroll.
  3. Smartare bokföring – se över kontoplanen och bokföringsrutinerna så att du får ut den information du behöver för att förstå företagsekonomin, inte bara rapportera rätt moms och skatt. Vad går bra och vad går dåligt? Hur ser dina nyckeltal ut för produktion, lönsamhet och försäljning?
  4. Förstå rapporterna – våga fråga tills du får ut månads- och årsrapporter som du förstår. Ta hjälp av din rådgivare att ta fram en informativ ledarrapport som ger dig den information som du tycker är viktigast. Många program kan även ta fram diagram om det passar dig bättre.
  5. Välj din roll i företaget – behöver du agera mer som VD eller säljare och mindre på golvet? Finns det områden som någon annan gör bättre än dig, tack vare mer kompetens eller mer tid?
  6. Skriv en affärsplan – ta fram en plan och en budget för dina affärer under året. Arbetet att ta fram planen är nog så viktigt som slutprodukten, eftersom det tvingar dig att tänka igenom vad du vill uppnå och hur det ska ske.
  7. Inför 3-3-3-3-metoden – sätt upp 3 viktiga mål du vill uppnå under året, 3 mål du ska uppnå kommande månad, 3 mål för kommande vecka och 3 mål för kommande dag.
  8. Juridisk trygghet – ta tag i att skriva de där juridiska handlingarna som tryggar din och din familjs ekonomi oavsett företagets utveckling, din hälsa eller din kompanjons vägval och familjesituation.
  9. Bättre chef – förstärk arbetet med hur du leder och utvecklar dina anställda. Se över eller inför befattningsbeskrivningar, utvecklingssamtal, lönesamtal, veckomöten och personalfester.
  10. Din egen utveckling och lön – du som företagsledare har ingen chef som kallar till utvecklingssamtal och lönesamtal. Boka ett samtal med en rådgivare, coach eller mentor för att få perspektiv och idéer kring din egen utveckling och lön från företaget.


Ekonomi & Skatt

Så sänker du företagets kostnader radikalt – följ de 9 tipsen!

Hur sänker jag företagets kostnader snabbt? Vi hjälper dig, och har tagit fram nio sätt att minska kostnaderna när ditt företag hamnar i tuffa tider.

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 18 mars, 2025 2 minuters läsning
Sa¨nka kostnader

Foto: Unsplash

Steg 1: Planera för det värsta, sikta på det bästa

De flesta små företag har ingen plan för tuffa tider. Nu är det tuffa tider för många, och du måste börja med att skapa kontroll. Gör en extremt noggrann likviditetsbudget för de kommande månaderna. Glöm inte att räkna in skatter. Gör likviditetsbudgeten i tre olika varianter – worst case, troligt case, best case.

Tips! Här hittar du en mall för likviditetsbudget

Steg 2: Inför en kostnadspolicy

Se till att sätta en tydlig policy för företagets kostnader. Det går inte, och är inte ekonomiskt försvarbart, att analysera kostnader varje gång de dyker upp. Sätt istället principer för vad som gäller vid olika typer av kostnader – ”vi annonserar inte i den typen av tidningar” till exempel.

I tuffa tider rekommenderar vi att ta bort alla kostnader som inte direkt skapar intäkter.

Steg 3: Går det att sänka hyran tillfälligt?

Prata med din hyresvärd och var extremt tydlig med er situation. Är det tufft så är det. De kommer att vilja ha er kvar som hyresgäst, så fråga om ni kan få sänkt hyra tillfälligt? Eller kanske betala lite mindre nu och lite mer i höst? Förmodligen tycker hyresvärden att det är bättre än att ni måste säga upp ert avtal.

Steg 4: Gör samma sak med andra leverantörer

Om det krisar – slå en signal till alla dina leverantörer. Säg som det är är – förhoppningsvis finns det förståelse och ingen vill ha uppsägningar. Kan du skjuta på betalningen? Betala lite nu och mer senare?

Steg 5: Förhandla om amorteringsfrihet

För dina företagslån – fråga banken eller Almi om du kan få tillfällig amorteringsfrihet. Det kan gå om du har en tydlig återbetalningsplan. 

Gör samma sak privat om du behöver.

Steg 6: Ändra preliminärskatten

Om du har enskild firma och förväntar dig lägre intäkter, se till att gå in på Skatteverket och ansök om att sänka din preliminärskatt. Det gör du här.

Steg 7: Prata med dina anställda, och försök hitta lösningar tillsammans

Alla förstår situationen, ingen vill bli av med jobbet. Prata ihop er. Kan någon gå ned 20 %? Är någon villig att minska lönen nu och få mer sen? Kan någon tänka sig att avstå lön en period i utbyte mot personaloptioner eller delägarskap?

Steg 8: Säg upp alla abonnemang

Om leverantörerna inte går med på att du pausar betalningarna – säg upp det du måste säga upp. Allt som inte direkt skapar intäkter, till exempel.

Obs! Tänk på att dina sänka kostnader betyder sänkta intäkter för någon annan. När du har möjlighet, försök se till att det inte drabbar någon annan småföretagare. Vi klarar tuffa tider bäst om vi hjälper varandra!

Steg 9: Marknadsför ditt företag gratis

Varje måndag kan medlemmarna i Facebook-gruppen Driva Eget marknadsföra sina företag, helt utan kostnad. Har du testat? 33 000 är redan medlemmar!



Ekonomi & Skatt

Hur undviker jag betalningsanmärkning, inkasso och Kronofogden?

Många företag har det tufft just nu, och kanske har du hamnat i ett läge där du inte kan betala företaget leverantörsfakturor och skatteskulder. I sex enkla steg hjälper vi dig att reda ut situationen så att du kan undvika betalningsanmärkning, inkasso och Kronofogden.

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 18 mars, 2025 3 minuters läsning
Kronofogden

Foto: Unsplash

Jag kan inte betala företagets fakturor, vad gör jag?

Det första och viktigaste steget om företaget inte kan betala en faktura, är att kontakta leverantören och berätta som det är. Var helt ärlig, det vinner du på i långa loppet. Presentera en plan på hur och när du tänker betala. Leverantören vill ju att du ska betala (hellre än att ditt företag går i konkurs) och därför kommer de att lyssna istället för att direkt sikta på en betalningsanmäkrning.

Ofta finns det möjlighet att undvika en betalningsanmärkning eller inkasso om ni direkt gör upp en avbetalningsplan med betalningsuppskov. Kom ihåg att inte vara för positiv när ni gör upp planen – det är bättre att du har lite svängrum om det blir ännu tuffare än du hoppas.

Skaffa koll på läget och slipp betalningsanmärkning – gör en ekonomisk prognos

Självklart bör du ta fram löpande resultat- och balansräkningar i ditt företag, men i tuffa tider är det också extremt viktigt med en likviditetsbudget.

Tips! Här hittar du en mall för likviditetsbudget

Om det går så långt, kan du också ta hjälp av Kronofogdens modell. Här får du hjälp att undvika skulder och andra ekonomiska program i ditt företag.

Ta hjälp: Här kan du få koll på läget med Kronofogdens modell för skulder

Hur fungerar betalningsföreläggande?

Om det går så långt att ditt företag inte kan betala sina skulder, kan en leverantör ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Då skickar Kronofogden ut kravet, ett betalningsföreläggande, till dig. Se upp – du som företagare kan få en betalningsanmärkning redan när någon skickar in en ansökan om ett betalningsföreläggande.

Hur bestrider jag ett felaktigt krav?

Om ditt företag har fått ett betalningsföreläggande och du anser att det är felaktigt, måste du motsätta dig kravet. Detta ska göras inom 10 dagar. Om du inte gör det, kan Kronofogden meddela att kravet är korrekt, eftersom du inte motsatt dig det.

När skulden sedan har fastställts görs det en utredning för att se om du/företaget har tillgångar som kan betala av skulden. Även här rekommenderar vi att ha kontakt med leverantören och Kronofogden och komma överens om en betalplan. Det är alltid bättre än att sticka ned huvudet i sanden.

Hur kan jag undvika en betalningsanmärkning?

När ditt företag inte betalar fakturor i tid kan det leda till betalningsanmärkningar. Dessa sätts av ett kreditupplysningsföretag, som i sin tur inhämtar informationen från Kronofogden.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

När ditt företag har fåt en betalningsanmärkning, kan alla som tar en kreditupplysning se detta. Det innebär ofta att du har svårare att:

  • Få krediter
  • Hitta leverantörer där du kan betala mot faktura
  • Få banklån och andra lån

Hur länge har företaget en betalningsanmärkning?

Om företaget har fått en betalningsanmärkning tas den normalt ur systemet efter fem år. Om du som privatperson har fått en, är motsvarande siffra normalt tre år.

Det spelar ingen roll om du betalar skulden efter att Kronofogden har meddelat sitt utslag, anmärkningen kommer ändå att registreras.

Vad händer om vi har underskott på skattekontot?

Varje månad gör Skatteverket en avstämning av företagets skattekonto. Om det finns ett underskott kan Skatteverket ge företaget en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav. Så snart det blir underskott på skattekontot börjar en kostnadsränta beräknas.

Ett smart sätt att undvika detta är att anlita en duktig redovisningsfirma som har som ansvar att ha koll på skattekontot.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.