Jag får ofta frågor om hur jag lyckas att känna trygghet som fri företagare och personlig entreprenör? Bra frågeställningar tycker jag. Många som kommer fram och pratar med mig efter föreläsningar berättar om sina idéer som de skulle vilja genomföra men att de känner sig otrygga med att ta klivet ut och bli företagare.
– Det kommer alltid att innebära risker att vara företagare brukar jag svara men det går också att utveckla sina trygghetskänslor. För trygghet är inte en sak utan flera. Jag utmanar mig själv varje dag på olika sätt men har en grundtrygghet i att jag kan lösa de flesta situationer, oftast går det:-)
Tryggare kan ingen vara?
Alla människor behöver både trygghet och variation. Vissa vill ha mer av det ena eller mer av det andra, det känner du säkert igen. För många varierar det under olika stadier i livet. Ibland känner du maktlöshet, frustration eller oro för att förlora eller förändra något. Ibland känner du dig uttråkad eller rastlös för att ingenting händer.
När du utvecklar ditt personliga entreprenörskap skapar det både trygghet och variation. Du känner trygghet när du vet med dig att du alltid har idéer och förmågan att förverkliga dem om vill. Det gör att du alltid kommer att klara dig, oavsett i vilken situation i livet du hamnar. Du upplever variation när du själv kan starta och driva på de saker du vill ska hända, därför att du vet du hur du gör när du skapar och genomför dina idéer.
Tryggheter att utveckla
Här är några tryggheter som jag tycker är viktiga att utveckla som personlig entreprenör.
Att veta att du alltid kan lära dig det du behöver lära dig för att göra det du vill, om du vill.
Handlingstrygghet
Att veta att handling är den yttersta av krafter, du kan alltid agera dig ur en situation för att göra den bättre.
Nätverkstrygghet
Att veta att du med hjälp av ditt personliga nätverk i princip alltid kan lösa alla problem som kan tänkas dyka upp. De flesta människor som har vad du behöver är bara några relationer och telefon- samtal bort, om du verkligen engagerar dig för att hitta dem.
Fler tryggheter (att utveckla) kommer i nästa blogginlägg.
Så vad känner du är viktigast för dig där du är just nu, trygghet eller variation?
Allt om löner och lönehantering i ditt företag 2025 (ladda ned gratis guide)
Att hantera löner är en av de mest kritiska och tidskrävande uppgifterna för företagare. Det handlar inte bara om att säkerställa att anställda får rätt lön i tid, utan också om att följa lagar, skatteregler och kollektivavtal. Här reder vi ut vad du måste ha koll på – och hur du enkelt kan outsourca jobbet.
I mindre företag kan det vara lite lurigt att sköta lönerna själv. Oftast finns ingen löneavdelning eller expert på löner, kanske är det till och med grundaren själv som sköter jobbet.
Det finns en sårbarhet vid sjukfrånvaro eller personalförändringar
Det kan vara tidskrävande manuella processer
Det finns risk för fel vid lagändringar
Och det kan vara svårt att hitta rätt kompetens inom företaget – vem ska sköta lönerna?
När en enda person hanterar lönerna blir verksamheten extra känslig vid frånvaro eller personalomsättning. Visst kan det fungera – men är det inte bättre att fokusera på företaget och…
…outsourca lönehanteringen (skönt!)
Att outsourca lönehanteringen innebär att en extern expert tar över ansvaret, vilket ger flera fördelar:
Trygghet och precision – specialister hanterar lönerna enligt gällande lagar och kollektivavtal.
Tidsbesparing – du frigör tid för affärsutveckling, sälj och annat kul!
Skalbarhet – lösningen anpassas efter företagets behov. Är det bara en eller två löner som ska betalas ut, blir det ingen större kostnad
Kostnadseffektivitet – du slipper underhålla egna system eller utbilda personal.
Outsourcing av lönehanteringen kan också minska risken för fel och säkerställa att företaget följer aktuella lagar och regler. Bättre nattsömn – med andra ord!
Talenom erbjuder en trygg och effektiv lönehantering anpassad för små och medelstora företag.
Kartläggning och uppstart
Integration av system och rutiner
Löpande lönehantering och rapportering
Rådgivning och lagbevakning
Med våra smarta, digitala lösningar får du full insyn, automatiserade processer och personlig rådgivning – allt i ett och samma paket. Nice va!
Vill du veta mer?
Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med löneexperterna Helena Stark och Cecillia Gasslander hos Talenom (en av de ledande redovisningsbyråerna för små och medelstora företag). I samtalet pratar ni igenom om outsourcing av löner är rätt för just ditt företag. Inga förpliktelser. Boka din tid med Helena här och Cecillia här.
Driva Egets läsare får kostnadsfri rådgivning med löneexperterna Helena Stark och Cecillia Gasslander hos Talenom.
Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:
Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.
Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.
Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.
Vill förändra mediebranschen – med fokus på kvalitet, lönsamhet och gemenskap
På Driva Eget vill vi lyfta våra medlemmar – människorna bakom idéerna, företagen och drivkrafterna. Därför bjuder vi in till personliga intervjuer med medlemmar i Driva Eget Plus för att inspirera, synliggöra och stärka gemenskapen. Idag tog vi ett snack med Sebastian.
– Jag heter Sebastian och driver flera bolag, bland annat Co-Member.
Hur länge har du drivit eget?
– Jag har drivit eget sedan jag var 20 år.
Hur började din företagarresa – var det alltid självklart att starta eget?
– Nej, det var mer ett tillfälle som dök upp. Kaféet jag jobbade på skulle läggas ner, och då bestämde vi oss för att ta över det och starta eget. Så började det.
Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.
Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.