Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Utbränd – egen firma blev räddningen för Helena

Yasemin Bayramoglu 5 februari, 2019 Uppdaterades 18 december, 2024 6 minuters läsning

Foto: Att starta eget var ett sätt för Helena Lehmus att komma tillbaka efter sjukskrivningen. FOTO HANNA BJÖRKSTEDT

31 år och redan utbränd. För supersäljaren Helena Lehmus blev eget företag ett sätt att hitta både sig själv och harmoni, trots olyckskorparnas kraxande om allt jobbigt som väntade.

Helena Lehmus är säljaren som fördubblade sitt resultat varje år när hon jobbade som försäljningschef på miljonärsmagasinet Connoisseur.
Men vid 31 tvingades hon inse att hon gått in i den berömda väggen. Hon var både utmattad och deprimerad.

LÄS OCKSÅ: DU HAR VÄL INTE MISSAT NYA REGLERNA?

– Jag har alltid varit den ambitiösa tjejen. Det har varit så sedan jag gick i skolan och valde det absolut tuffaste programmet på gymnasiet som fanns på min ort, en skola som sedan blev elitskola. Jag har alltid sökt mig till de områdena. Men för ungefär ett år sedan så gick det inte längre, säger hon.

Sover 16 timmar per natt


Medan en del vaknar upp en dag och bara gråter och inte kan ta sig vidare, så grät Helena – innan hon gick tillbaka till jobbet och fortsatte prestera. Väggen hade kommit utan att hon märkt det. Men sista veckorna före sjukskrivningen satt hon mest och tittade in i skärmen.
– Sedan dess har jag haft ett sömnbehov på ungefär 16 timmar per natt! Det går ju inte. Så man kan säga att jag sovit i ett år ungefär. Det var inte det att jag sovit för lite tidigare, men jag tror att min hjärna var helt överhettad. Den behövde ta igen sig, säger Helena.

Efter ett par månader av kravlösa dagar med enormt mycket sömn började något pocka på igen.
– Jag kände att det var något som började spira. Och jag märkte att det enda jag blev glad av och som gjorde att jag kände mig lite peppad på framtiden var tankarna på att starta eget. Det blev en räddning för mig när idéerna började komma. Det är ju så när man är utbränd annars att man har inte särskilt många idéer. Det blir på sin höjd ”idag ska jag gå upp och jag ska försöka göra någonting innan jag lägger mig i sängen igen.”

Hemma i företagandet


Pirret i magen blev en häftig bekräftelse på att det fanns något kvar av Helena mitt i töcknet.
Hon skrev en bucket list med femtio punkter för att hitta tillbaka till saker som hon tyckte kändes roliga, spännande – och ibland väldigt läskiga.
– Många punkter är saker som är utmanande, som att hoppa fallskärm. Det är en ganska klassisk sak att ha på sin bucket list och som skrämmer mig något enormt. Men jag ville hitta tillbaka till den jag var när jag var yngre, när jag var väldigt aktiv och provade många sporter. Allt det där hade jag slutat med. Jag har inte utvecklats i det eller något annat heller. Jag ville tillbaka till den atletiska personen. En person som vågar, helt enkelt.

Sista punkten på listan var hemlig. Men det var just att starta företag, erkänner hon nu. Sedan några månader driver hon Stockholm Sales Institute, där hon håller säljutbildningar för säljpersonal, egenföretagare, hela företag och privatpersoner.
Fast det var många som försökte snacka henne bort från företagstankarna. Det skulle bli så jobbigt och tufft. Men Helena valde att inte lyssna till dem.
– Jag känner mig så hemma i företagandet. Det är det som jag är född att göra. Jag har inte tidigare känt mig hemma någonstans, jag har haft fantastiska jobb men jag har aldrig känt den här glöden. Jag har gjort jättebra ifrån mig, men då har glöden kommit någon annan stans ifrån, nu kommer den mer inifrån.

Prime time på natten


Helena beskriver det som att hon tidigare haft svårt för att ta order från andra. Som sin egen chef kan hon sätta spelreglerna själv. Och hon sätter dem med stor medvetenhet.
– Jag är ju inte ensam om att ha drabbats av en utmattningsdepression som gjort att jag blivit tvungen att omvärdera väldigt mycket – hur jag jobbar och vad jag kan göra för att må bra. I ganska mycket i livet känner kämpar jag inte emot längre utan tänker ok, nu har jag de här förutsättningarna.

En förutsättning är att hon inte är morgonpigg. Alls. Nej, Helenas prime time på dygnet är mellan 23.00 och 01.00 på natten. Då är hon i stället hur effektiv som helst. Alltså jobbar hon nu efter regeln att hon så långt det är möjligt inte bokar möten före klockan ett på dagen.
– Det kan låta kontroversiellt och kanske kaxigt, men det är så det fungerar för mig. Jag kan vara otroligt effektiv sedan, men före ett är jag inte det. Då pushar jag inte mig själv.

Nu har hon hittat sin Helena 2.0-version. Ett gladare jag.
– Att få hitta sig själv på nytt efter en utmattningsdepression är fantastiskt! Jag har provat så många olika metoder, från terapi till new age-filosofi. Jag har tänkt igenom varenda detalj som kan få mig att må bra. Jag har verkligen försökt hitta vad jag mår bra av och det tror jag alla behöver göra.
Att hitta vad man mår bra av handlar också om att hitta sin kärna.
– Det kanske känns uttjatat för många säger samma sak, men jag har verkligen förstått nu hur viktigt det varit för mig. Det gör mig till en bättre person i arbetslivet också. Jag kanske inte kommer jobba på exakt samma sätt som tidigare, men bättre. Jag tycker jag förstår människor bättre nu och som säljare är det ju vad man behöver. Ju bättre du förstår dina kunder, desto bättre går det!

Helenas 3 tips för att komma tillbaka

1. Lägg din energi rätt. Försök hitta ditt ”varför” och försök hitta modet att förändra din vardagssituation. Hade du en dröm när du var yngre? Genomför den! Trötthet, ångest och depp är kroppens sätt att försöka säga åt en att man skulle må bra av positiv förändring. You can do it!

2. Bestäm mer själv. Idag finns en idé om att den som går upp tidigast på morgonen vinner. Att den som tränar mest är bäst. Att den som svarar på mejl sent på kvällarna är den som jobbar hårdast. Detta är andra människors sätt att se på livet. Du behöver inte vara likadan! Sov när du är trött och ät när du är hungrig. Rubba inte på de mest basala behoven, utan förändra vardagen så att den utgår från dem i stället för tvärtom.

3. Ta hjälp. Man får må dåligt, det är okej! Prata med din husläkare om en remiss till en psykiater eller psykolog och skäms inte för det. En utmatt-
ning är ofta ett resultat av att man under lång tid nött ner sina reserver.
Medicin och samtal kan vara en jättebra hjälp för att må bättre. Och du – glöm aldrig att du är fantastisk!


ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Möt våra medlemmar

Vill förändra mediebranschen – med fokus på kvalitet, lönsamhet och gemenskap

På Driva Eget vill vi lyfta våra medlemmar – människorna bakom idéerna, företagen och drivkrafterna. Därför bjuder vi in till personliga intervjuer med medlemmar i Driva Eget Plus för att inspirera, synliggöra och stärka gemenskapen. Idag tog vi ett snack med Sebastian.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 24 juni, 2025 Uppdaterades 24 juni, 2025 2 minuters läsning
Foto Malin Lindner

Foto: Malin Lindner


Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.