Vad kostar en anställd och hur sätter jag rätt lön?

Vad kostar en anställd? Hur sätter jag rätt lön? Vilka frågor ska jag ställa under jobbintervjun? Allt detta hjälper vi dig med i den här guiden.
I mindre företag är det lätt att rekryteringen av nya medarbetare görs snabbt och utan stöd av system. Då kan det ofta bli fel – och felrekryteringar kan bli väldigt kostsamma! Just därför har vi tagit fram en guide för dig som driver ett mindre företag och ska anställa. Du lär dig bland annat:
– Vad kostar en anställd?
– Hur du skriver en rekryteringsannons
– Hur du genomför jobbintervjun
– Hur du sätter rätt lön
– Hur du väljer rätt löneprogram (t.ex. Visma Lön Smart)
Innan du börjar läsa – rekommenderar vi dig att spana in Löneskolan hos Visma Spcs som är helt kostnadsfri.
Vad kostar en anställd?
Det är inte bara lönen som avgör hur mycket en anställd kostar. Här är andra exempel på kostnader du behöver ta in i budgeten när du ska svara på frågan “vad kostar en anställd?”:
- Mobil och dator
- Kontor
- Eventuella verktyg
- Tjänstebil
- Utbildningar
- Sjukfrånvaro
- Pension
- Försäkringar
- Löneprogram och andra program kopplade till den anställde
- Kostnader för rekryteringen
- Andra förmåner som gymkort, terminalglasögon, förhöjd ersättning vid föräldraledigheter, städhjälp etc
Räkna ut vad en anställd kostar
Så vad kostar en anställd? Det kan vara svårt att räkna ut. På Visma Spcs finns en kalkylator som hjälper dig att få en bra överblick och där du exempelvis kan ange personens ålder och lägga till kostnader för pension etc.
Kalkylator: Här kan du räkna ut vad en anställd kostar.

Hur skriver jag en bra rekryteringsannons?
Vad kul att du ska anställa! Nu är det dags att skriva en rekryteringsannons, och det kan vara lättare sagt än gjort. Det viktigaste är att sticka ut bland alla andra rekryteringsannonser. Det kan du exempelvis göra genom att ha en unik annonstitel som väcker uppmärksamhet. Det är också väldigt viktigt att vara noga med språket och undvika stavfel. Ta hjälp av vänner och familj om du inte redan har anställda som kan hjälpa dig.
Detta ska du också tänka på:
Vilken typ av person söker du?
Utforma annonstexten utifrån personen du vill rekrytera. Om du söker en social person, är det bra om texten utstrålar den egenskapen. Söker du en strukturerad person, bör annonsen vara strukturerad. Olika format (video, text etc) kan passa olika bra för olika typer av kandidater.
Leta inte efter någon som har alla egenskaper
Många jobbannonser radar upp egenskaper som kandidaten ska ha. Det blir förvirrande och ofta motsäger egenskaperna varandra. Fokusera på det som är viktigast – till exempel “team player”.
Tips: Känner du till Växa-stödet?
Det är en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna för ett företag som anställer sin första medarbetare. Läs mer här.
Vad ska jag tänka på under jobbintervjun?
Jobbintervjun är till både för dig som arbetsgivare och för den som söker tjänsten. Och det är din uppgift att se till att intervjun får rätt förutsättningar.
Var extremt tydlig med förutsättningarna
Förmedla i ett tidigt skede exakt vad jobbet innebär, så att kandidaten inte får fel förutsättningar. Det är väldigt vanligt att företag målar upp en bild som inte stämmer. Tona hellre ned förväntningarna.
Ha ett samtal, inte ett förhör
Ofta upplever kandidaten att den hamnar i underläge under en jobbintervju. Därför bör du skapa en god stämning och försöka få intervjupersonen att slappna av. Skapa utrymme för frågor. Istället för att fokusera på vad som står på personens cv, kan du fokusera på personens personliga egenskaper och attityd. Som man brukar säga: “Hire for Attitude, Train for skills”
Be om konkreta exempel
En jobbintervju kan lätt bli generell. Se istället till att be om konkreta exempel. Undvik ja- och nej-frågor. När intervjun börjar närma sig slutet kan du fråga om intresset finns kvar hos kandidaten. Då är det lättare att bestämma nästa steg.
Fokusera på vilka egenskaper du söker och gå inte bara på personlighet. Många har gjort misstaget att rekrytera personer som är lika dem själva och blir förförda av den goda stämningen under jobbintervjun.
Tips! Rädd för att ekonomin inte ska gå ihop när ni ska anställa?
Här är fyra sätt som gör det billigare att anställa.
Hur sätter jag rätt lön och vad kostar en anställd?
När du börjar komma överens med en kandidat är det dags att prata lön. Tidigare ställde vi frågan “Vad kostar en anställd?, och lönen är förstås huvudparten av den kostnaden.
Att sätta rätt lön är en utmaning. I vissa branscher, ofta de som har starka kopplingar till fackförbund, finns det tydliga instruktioner för hur löner ska sättas och vilka minimilöner som gäller. Om du däremot ska sätta en individbaserad lön bör du ta följande i åtanke.
- Arbetsbeskrivningen (enkla eller svåra arbetsuppgifter?)
- Kandidatens erfarenhet
- Måluppfyllelse och prestation (speciellt vid provision)
- Företagets förutsättningar
- Marknadslöneläget för liknande tjänster
- Vilka övriga förmåner som ingår
Hur väljer jag rätt löneprogram?
Löner är ett område där risken att göra fel är stor och det finns många lagar och regler att hålla koll på. Därför bör du bygga en smart lönestruktur från början. Ett bra löneprogram (t.ex. Visma Lön Smart ska vara som att ha ett facit som hjälper dig att göra rätt. Tänk på att löneprogrammet ska kunna hantera mer än bara själva lönen, till exempel:
- Frånvaro vid sjukdom och vård av barn
- Frånvaro vid semester, tjänstledighet och föräldraledighet
- Hantering av övertider, flex och komptid
- Utläggshantering, kvitton och reseräkningar
- Tidrapportering
- Ha automatiserade kopplingar till företagets ekonomisystem
Genom att göra allt rätt från början spar du både tid och energi. Och dina anställda får rätt lön på rätt dag. Då kan du gå från frågan “vad kostar en anställd?” till “hur kan jag anställa fler?”
Tips!Här kan du läsa mer om vad ett bra löneprogram kan innehålla.
Om Visma Spcs
Vardagen ska vara enkel och trygg. Med digitala lösningar och smidiga program får du hjälp, så ditt företags lönehantering blir både säker och mer lönsam. Visma Spcs gör allt för att du ska kunna fokusera på det du gör bäst – driva företaget framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.