Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

ANNONS

Innehåll från VISMA

Ekonomi & Skatt

Vanliga fel i deklarationen – detta får du inte göra

Sponsrad artikel 26 april, 2021 Uppdaterades 18 december, 2024 7 minuters läsning
Misstag och fel i deklarationen

Rädd att göra fel i deklarationen? Vi går igenom vanliga misstag i deklarationen, vilka branscher som granskas extra hårt i år och vad som händer om du gör fel.

Många företagare är rädda för att göra fel, och visst finns det misstag och fel i deklarationen som du definitivt ska undvika. Tillsammans med Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem går vi i den här guiden igenom:

  • Vanliga misstag och fel i deklarationen
  • Avdragen som inte brukar godkännas
  • Avdragen du faktiskt får göra
  • Branscherna som granskas extra mycket i år
  • Vad som händer om du gör fel i deklarationen

Innan vi kör igång, vill vi också rekommendera dig att läsa Deklarationssguiden på Vismaspcs.se, som lotsar dig rätt med goda råd och ovärderliga tips. Allt för att du ska lyckas med deklarationen.

Jan-Åke Jernhem, skatteexpert på Visma Spcs

Vanliga misstag och fel i deklarationen

Fel i deklarationen handlar ofta om felaktiga avdrag, och för att ett avdrag skall vara giltigt ska det gå att styrka.

– Det gäller inte minst bilavdrag i tjänsten som skall kunna styrkas med en körjournal, berättar Jan-Åke.

Och för att få avdrag för fördyrade levnadskostnader så krävs nästan alltid att arbetsgivaren har betalat ut en ersättning först. Annars har Skatteverket ofta svårt att acceptera nödvändigheten för avdraget.

Det finns många exempel på spännande försök att få igenom mer eller mindre relevanta avdrag. Här är exempel på fem avdrag som definitivt inte godkänts som avdragsgilla kostnader.

  • Flygcertifikatet
  • Plastikoperationen
  • Sportbilen
  • “Utbildningsresan”
  • Den personliga andelen av försvarsskatten

Läs mer: Dessa kostnader får du inte dra av.

Dölj inte avdrag i klumpsummor

Var tydlig och specificera dina avdrag. Gör det hellre en gång extra och var detaljerad. Om du använder dig av en klumpsumma kan avdrag upplevas som dolda och en otydlig deklaration kan väcka misstankar hos en jurist som granskar den. Då kan du hamna i en onödig korrespondens med Skatteverket.

I år bör du också ha koll på vilka bidrag du har rätt till. Även som ny företagare kan du ha rätt till statliga krisstöd som följd av pandemin. Det kan till exempel handla om hyresstöd, näringsbidrag eller anställa med reducerad socialavgift.

Avdragen för enskild firma som inte brukar godkännas

Många företagare med enskild firma yrkar på avdrag för lokalkostnader man inte har rätt till.

– Det krävs ett avskilt utrymme som inte används av familjen i övrigt, berättar Jan-Åke.

Här är några andra saker du behöver tänka på om du har enskild firma (och inte vill göra fel i deklarationen)

  • Du får inte förvärva privata egendomar som du sedan använder privat (om du vill ha avdrag för dem).
  • Kvitton som skall användas i verksamheten måste innehålla momsuppgifter och innehålla rätt namn på fakturan.
  • Ju mer privata inslag egendomen har, desto mer sannolikt att avdraget inte är korrekt.
  • Yrkar du avdrag – se till att ange så mycket information som möjligt för att Skatteverket ska få en klar bild över nödvändigheten med avdraget.

RUTA: Tips! Fixa företagets deklarationen själv – direkt från bokföringsprogrammet
I ett smart bokföringsprogram med deklarationstillval sköter du enkelt, snabbt och säkert företagets deklaration själv – online. Det behöver inte vara svårt. Med rätt förutsättningar kan det till och med gå under timmen – till exempel med deklarationsprogrammet Visma eEkonomi som just nu finns till ett extra bra erbjudande.

Avdragen du faktiskt får göra i enskild firma

Fel i deklarationen ska vi såklart undvika, men vi ska också göra rätt. Här är exempel på avdrag du som har enskild firma faktiskt får göra.

1. Avdrag för lokaler

Bor du i villa kan du göra ett schablonavdrag om 2 000 kronor per år för värme, vatten och el. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt är schablonavdraget 4000 kronor per år. Förutsättningen är att du jobbar minst 800 timmar per år i bostaden.

2. Avdrag för mobiltelefon

Om du har en privat mobiltelefon och börjar använda den i din enskilda firma så kan du göra avdrag med den del av kostnaden som rör företaget.

3. Avdrag för dator

En nyinköpt dator till företaget, som kostar mindre än 23 650 kronor (år 2020), kan du normalt dra av direkt som korttidsinventarie.

4. Avdrag för fiber och internet

Du börjar med att räkna ut de extrakostnader som uppkommer när du börjar använda din hemmasurf i näringsverksamheten. Sedan kan du göra avdrag baserat på uträkningen.

5. Avdrag för kontorsutrustning

Möbler som skrivbordsstol och höj- och sänkbart skrivbord ses normalt som korttidsinventarier och kan dras av genom direktavdrag.

6. Avdrag för bil

Du kan använda din privata bil i näringsverksamheten och göra avdrag för resor motsvarande 18,50 kronor milen.

Läs mer: Vanliga avdrag i enskild firma som du får göra.

Branscher som granskas extra noga i deklarationen 2021

Olika branscher granskas olika hårt olika år.

– Webbshoppar och näthandeln kommer Skatteverket att kika extra på under detta år, berättar Jan-Åke.

– Även alla som fått någon form av pandemistöd kommer att granskas så att de inte samtidigt gjort någon form av värdeöverföring, till exempel utdelningar. Har man gjort det blir man återbetalningsskyldig för bidraget eller stödet, fortsätter han.

Vad händer om man gör fel i deklarationen?

Många företagare är oroliga för att göra fel i deklarationen och därigenom bli extra granskade kommande år eller få böter.

– Den enklaste påföljden är skattetillägget. Antingen 20 eller 40 procent av ett skatteunderlag som Skatteverket bestämmer. Det kan bli enorma belopp. För denna avgift krävs inte att man gjort det medvetet, utan det räcker att det är en oriktig uppgift för att kunna få avgiften, berättar Jan-Åke.

Därför är det viktigt att ta hjälp av en professionell programvara för att sköta deklarationen och skatten. Vill du ha stöd i din skatteplanering kan du också ta hjälp av en redovisningsbyrå.

För mindre företag med lite enklare förhållanden räcker det oftast gott med den deklarationshjälp som finns inbyggd i ekonomiprogrammet, till exempel Visma eEkonomi.

Tänk på detta i deklarationen 2021

Idag är det svårt att hitta nya och spännande avdrag i deklarationen.

– Nu för tiden finns nästan inga avdrag som man missar. Deklarationen är så schabloniserad att speciella kostnader sällan blir aktuella att yrka och bli accepterade av Skatteverket, menar Jan-Åke.

– Glöm dock inte att om du har resekostnader med bil måste du kunna styrka dem med en körjournal. Skatteverket menar att bilens registreringsnummer skall finnas med. Äger företaget flera bilar ska varje ha en egen körjournal. Datum för körningen, det vill säga när du kört bilen, skall anges, fortsätter han.

H3: Detta bör du också ha med i körjournalen

  • Mätarställning, både vid start och ankomst.
  • Reslängd i kilometer.
  • Resans start- och slutadress.
  • Ärende för resan.
  • Här ska du även ange hur mycket av resan som är privat eller i tjänstesyfte.

Detta gäller för lokalkostnader i villa eller lägenhet

Anser du att du nyttjar lokal i din villa eller lägenhet för rörelsen, måste du kunna styrka hur stor del av driftkostnaderna du har som belöper på företaget. Den delen kan du yrka avdrag för öppet och tydligt i deklarationen. Detta gäller enskilda firmor.

– Från aktiebolag kan man ta en hyra så länge som hyran är marknadsmässig, och då kommer denna hyran att beskattas i inkomstslaget kapital med 30 procent skatt. Är hyran för hög blir den beskattad i inkomstslaget tjänst som lön, avslutar Jan-Åke.

Tips! Läs mer detaljerat om avdrag i både enskild firma och aktiebolag här. Ovan har vi kortfattat gått igenom viktiga råd för både enskild firma och aktiebolag. Om du vill läsa mer detaljerat om dem och få de exakta beloppen och instruktionerna gör du det här.

Viktiga råd i deklarationen för både enskild firma och aktiebolag.

Om Visma Spcs
Det ska inte vara svårt att deklarera. Det är utgångspunkten för Visma Spcs. Med bokföring på autopilot kan du fokusera på det som är viktigt och enkelt rusta dig inför deklarationen. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.



ANNONS

Innehåll från Almi

Partner

Vilka lån kan mitt företag få hos Almi 2025? Och vad är villkoren?

Vilka lånemöjligheter finns via Almi 2025? Hur hög är räntan? Och hur mycket kan företaget låna? I den här guiden går vi igenom möjligheterna till Almi-finansiering för ditt företag.

Almi 21 april, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 7 minuters läsning
Lån hos Almi 2025

Foto: Vilka lån finns hos Almi



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 Uppdaterades 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.