Så kan äktenskapsförord skydda firman – ladda ner mall här

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 18 september, 2019
Publicerades: 20 september, 2019
Foto av: Adobe Stock

Det kan finnas många skäl till att skriva ett äktenskapsförord. Som företagare handlar det rädda företaget undan eventuellt uppslitande konflikter.

Många som gifter drar sig för att ta upp frågan om äktenskapsförord. Det kanske kan kännas som att man dömer ut förhållandet från början, eller att man skulle vara snålt lagd. Men se det så här: att skriva ett äktenskapsförord när någon av er driver ett företag kan vara ett sätt att skydda företagets överlevnad.

Enligt äktenskapsbalken är allt som inte registrerats som enskild egendom så kallad giftorättsgods. Det betyder att vid en bodelning ska även bolaget värderas och båda makar ska få lika delar av värdet, alldeles oavsett om det bara är en av makarna som grundat och byggt upp det.

Ha exet som delägare?

Driver man bolaget själv kan det då betyda att ex-partnern plötsligt kan lägga sig i driften. Ännu knöligare kan det bli om man driver bolaget tillsammans med andra. Därför brukar det vara vanligt att man i ett aktieägaravtal även avtalar om att alla delägare ska ha äktenskapsförord på plats (förutsatt att man är gift alltså, är man sambor ingår inte företag i bodelningen).

Tänk på att du måste registrera äktenskapsförordet hos Skatteverket för att det ska vara giltigt.

Ladda ner mall för äktenskapsförord

Som premiummedlem på Driva Eget har du möjlighet att ladda ned våra kostnadsfria mallar. Klicka här för att ladda ned mallen för äktenskapsförord. Eller bli premiummedlem här.