Digitalt id-kort äntligen här – så använder du det

Josefin Wallin

Uppdaterades: 25 juni, 2023
Publicerades: 23 juni, 2023
Foto av: Adobe Stock

Äntligen! Nu kommer de digitala ID-korten som bygger på samma grund som BankID. Så här enkelt kommer du igång med digitalt id-kort – och så här kontrollerar du dem som företag.

Säkerhet är A och O när det kommer till identifiering (såklart). När mobilt BankID kom förenklade det enormt – och nu väljer vi dessutom ofta mobilen istället för betalkortet i affären. Att kunna legitimera sig utan den traditionella plånboken har varit efterlängtat, och nu är möjligheten här.

Fördel för dig som är företagare och tar emot betalningar: De digitala ID-korten fungerar inte att visas när de inte är giltiga. På så vis kommer det bli enklare att undvika att av misstag godkänna ogiltiga ID-handlingar, om man jämför med de fysiska.

Hur börjar jag använda digitalt ID-kort?

Så använder du det

När du vill använda ditt digitala ID-kort så identifierar du dig genom att använda ditt BankID direkt i mobilen. Därmed så verifierar du genom detta din identitet. Du hittar den nya möjligheten med digitalt ID-kort i din BankID-app.

Läs också: Ny momslag träder i kraft 1 juli – så påverkas ditt företag

Så aktiverar du ditt digitala ID-kort

När du vill börja använda digitalt ID-kort så krävs ett pass eller nationellt ID-kort, svenskt och förstås giltigt. Bra att komma ihåg är att du inte kommer kunna starta upp ditt digitala ID-kort med hjälp av ditt körkort. Ditt ID-kort kommer spegla ditt pass/nationella ID-korts foto. Ditt digitala ID-kort gäller också lika länge som passet eller ID-kortet det skapades med. Undantaget om ditt mobila BankID går ut innan dess.

Hur kontrollerar jag som företag ett digitalt ID-kort?

Företag? Glöm inte att du behöver scanna den rörliga QR-koden för att du ska uppfylla kraven på styrkt och tillförlitlig identifiering.

Det här händer när en person identifierar sig med sitt digitala ID-kort:

  • Kunden ska öppna sin BankID-app för att via den kunna ta fram sitt digitala ID-kort.
  • Detta kort är nu tillgängligt i två minuter innan kunden behöver identifiera sig igen.
  • På kortet ser du personens foto, namn, personnummer etc.
  • Du kommer också se en QR-kod – som du ska scanna.

När kan mitt företag börja acceptera digitalt ID-kort?

Har ditt företag ett avtal som innefattar BankID? Bra! Då kan du ta emot digitala ID-kort direkt när du har ett system som fixar att scanna QR-koden som vi beskrev ovan – och därmed hämta identifieringsintyget. Har du inte ett sådant kan företaget ansluta sig hos BankID.

Källa: BankID