Världens rikaste företagare

Så utnyttjar världens rikaste företagare Coronakrisen

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 22 januari, 2021
Publicerades: 22 september, 2020
Foto av: AdobeStock

Vad gör världens rikaste och mest framgångsrika företagare och miljardärer annorlunda under Coronakrisen? Det tar vi en titt på här. De visar sig att de har tre strategier som ger dem helt nya affärsmöjligheter – vilka kan du låna?

Coronakrisen påverkar alla företagare. Många av oss har haft och har tuffa tider, men det finns också många företagare som anpassat sig och hittat helt nya affärsmöjligheter under det senaste halvåret.

Vi älskar ju att lära oss av världens mest framgångsrika människor, och därför vill vi gärna veta vad världens rikaste gör annorlunda just nu. Här är tre steg du också kan ta för att härma miljardärer och superentreprenörer just nu.

1. Världens rikaste anpassa företagen och säkrar likviditeten

För att kunna ta del av alla affärsmöjligheter som dyker upp i spåren av corona behöver ditt företag vara stabilt och ha tillgång till likviditet. De flesta företag som går under just nu gör det inte på grund av att de egentligen går dåligt, utan för att pengarna i kassan är slut. Och kämpar du för företagets liv, kan du knappast lägga tid på att skapa nya affärer.

Effektivisera, automatisera och delegera

Nyckeln här är att vara flexibel och snabbt anpassa sig till nya förhållanden. Tveka inte, agera! Skär ner där du måste skära ner och gör det fort. Använd ny teknik för att effektivisera, automatisera och delegera.

Låna pengar för att våga satsa?

Är det rätt att låna pengar för att klara krisen eller våga satsa? Nja. Om det är enda utvägen, möjligtvis. Men för stora lån kommer att ge dig en ryggsäck under lång tid framåt. Se istället till att använda krisen för att rationalisera bort allt i ditt företag som inte leder till intäkter.

Läs mer: Använd nollbudget för att drastiskt minska företagets kostnader

Stabilisera dina kunder

Världens rikaste och de smartaste företagarna på jorden förstår att krisen inte bara handlar om att rädda egna verksamheten – den handlar lika mycket om att rädda kunderna. Det kan innebära att du måste ge dem bättre villkor under en period. Detta kan definitivt vara smärtsamt under en kort period, men på lång sikt kan det rädda både ditt företag och kunderna.

2. Förbered dig och företaget på nya affärsmöjligheter

Du har säkert hört uttrycket ”Varje kris är en möjlighet”. Och det är lika sant nu som det alltid har varit. Kom ihåg att många av världens miljardärer har hittat sin hävstång i kriser, där de vågat satsa mer än någon annan.

Under en period kommer det att finnas tillgångar, företag, fastigheter och rättigheter på rea. Och för att kunna handla, behöver du likviditet. Pengar. Cash. Kontanter.

Smarta miljardärer och företagare förbereder sig på kriser (för de vet att de alltid återkommer) genom att ha god likviditet och en kassa för spännande affärsmöjligheter. Med kassan kan de nu investera med rabatt.

Investera utan pengar

Men om jag inte har några pengar att investera? Använd då din kreativitet. Det finns stor risk för ett panikbeteende i många branscher, där tillgångar säljs snabbt och till stor rabatt. Snabbhet kan här vara viktigare än storleken på budet. Du kan exempelvis erbjuda en lösning där du betalar lite nu och mer löpande. Eller erbjud att ta över tillgången billigt i utbyte mot framtida vinster.

Den största tillgången hos världens miljardärer och superentreprenörer är inte pengarna. Det är deras förmåga att se affärsmöjligheter och våga fråga om dem. Kanske får du nej nio gånger av tio. Men den tionde frågan kanske leder till ditt livs bästa affär. Så ge dig ut och leta affärsmöjligheter!

3. Investera när ingen annan vågar

Att göra precis tvärtom har ofta varit en lönsam affärsstrategi. När alla pratar kris, pratar du möjligheter. När ingen vågar investera, investerar du.

The time to buy is when there’s blood in the streets

Baron Rothschild

För att hitta intressanta affärsmöjligheter, leta där krisen är som störst. Världens rikaste och många miljardärer förbereder sig nu på att fastigheter och aktiemarknaden kan sjunka i värde (eller åtminstone pendla stort i värde) under de kommande åren, speciellt om en andra våg av Corona sprider sig och arbetslösheten ökar. Som svensk bör du titta extra noga i andra länder vars samhälle drabbats hårdare än det svenska.

Läs mer: Gör tvärtom – och spara stora pengar

Kom ihåg att det handlar mycket om psykologi. De flesta säljer när paniken sprider sig. Världens rikaste och framgångsrika investerare gör precis tvärtom. Det är en färdighet du måste öva upp.

Är det moraliskt fel att köpa när andra måste sälja?

Det är en svår fråga. Oftast har säljaren inget alternativ, och du kan vara deras räddande ängel (även om de inte får fullt betalt). Alternativet kanske är konkurs. men självklart ska du (som alltid) sköta affärerna snyggt och satsa på win-win.

Läs också: Hemligheterna från Sveriges främsta entreprenörer